Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nocleg dla ekipy

gg

Recommended Posts

a dlaczego uważasz, że cos powinienieś zrobić. Umawiając ekipę do prac nawet nie zapytałem gdzie będą spać, co jeść itp. Uważam, że ekipa powinna być tak zorganizowana, że albo załatwiają sobie lokum na własną rękę, albo nie biorą takiej roboty.

Na budowie jest dosyć poważniejszych problemów, którymi będziesz musiał się zająć. W ten sposób bierzesz na siebie rozwiązanie dodatkowych problemów, których można uniknąć, bo to zajmuje czas i kosztuje

Pozdrawiam

Karol

Karolf - poniekąd masz rację. Ale tylko poniekąd. Ekipa może np. wynająć na okres budowy apartament w **** Hotelu a potem rachunek za noclegi dołączyć do specyfikacji kosztów.

A tak na serio to chodzi przecież o znalezienie tego złotego środka pomiędzy oczekiwaniami wykonawcy a możliwościami finansowymi inwestora.

• 2 weeks później...

u mnie ekipy doraźne (dach, instalacje, tynki) były miejscowe lub z okolic więc spały w swoich domkach,

ekipa murarska (stawiała fundamenty, ściany, etc) mieszkała w przyczepie kampingowej (nawet w zimie). teraz jest im lepiej, bo przyczepę wstawili do garażu i mają niezłe mieszkanko, a ja stróży

• 3 years później...

Ooo, co ja się nakombinowałem....

1 - można wyporzyczyć barak - ok. 250 - 300 PLN za miesiąc + transport ok 300 - 400 PLN w jedną stronę. Jak sprawna ekipa to barak będzie potrzebny na 1,5 miesiąca, potem zasiedlą sobie świeżo zbudowany budynek.

2 - j.w. ale kontener, pełna profeska, trochę droższy (400 PLN za miesiąc + transport)

3 - kupić barak albo kontener i potem sprzedać

4 - sąsiad miał taką wojskową przyczepę po radiostacji. C360 ledwo to ciągnął, ale warunki były w tym super

5 - jak ekipa dużo buduje w okolicy, to może pogadać z poprzednim zlecenio-dawcą i niech śpią u niego - moja "drużyna" sama tak robiła.

6 - garaż blaszany - moi przez chwilę tak spali, ale zimno.....

7 - kupić budę campingową, sporo jest bez dokumentów do postawienia na działkę, są tańsze. Transport na lawecie. Dobry interes, bo potem łatwo taką odsprzedać.

8 - kwatera w okolicy. Ja znalazłem za 8,5 pln za głowę. A przy okazji super warunki, sam się zdziwiłem.

Pzdr

Dawid