Mario1607 18.03.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam. Stoję przed decyzją o modernizacji ogrzewania. Posiadam kocioł olejowy Viessmann 18 Kw( rok prod.1998) i tu mam pytanie czy mogę zamontować do tego kotła palnik na pellety z Kostrzewy PlatinumBio 16 kw, czy to będzie działało? Niestety tylko taka modernizacja wchodzi w grę przez mały komin 14x14 (wkład 110 okrągły) nie mam gdzie dostawić nowego komina. Mam dom 110 m2, piętrowy - ściany styropian 14cm, wełna na poddaszu 15 cm. Piszę o palniku z Kostrzewy z jednego względu ten palnik jest najtańszy ok 3tyś zł - może znacie inne palniki. Proszę o propozycje. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.03.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Może być problem z pracą kotła. To kocioł olejowy nie dostosowany do spalania innych paliw - temperatury, powietrze, opory spalin, ilość spalin przy peletach jest inna . Dodatkowo masz mały komin z przeznaczeniem na kocioł na paliwa stałe. Lepszy byłby do takiej modernizacji kocioł na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 18.03.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Może ewentualnie znajdziesz dla mnie inne rozwiązanie przy tak małym kominie? Jakiś inny piec, system cokolwiek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 19.03.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam. Odświeżam temat. Proszę o propozycje, uwagi, sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts