Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wsypałem 30 kg do zasobnika ogniwo eko plus 16kW i włączyłem ustawienia fabryczne by nagrzać podłogówkę przed kładzeniem fug ma posadzce parteru ok. 60 m2. Rano zasobnik był pusty. Proszę o odpowiedź czy nie za dużo spalił mi piec oraz jakie mogą być tego przyczyny oraz czy może ktoś mi podać ustawienia optymalne dla tego pieca.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeszcze jedno pytanie. Na zaworze 3-drożnym mam jakieś pokrętło i podziałkę: I, II, III. Obecnie stoi na pozycji II.Czy jak zacznę puszczać ciepło na grzejniki, to mam zmienić pozycję tego pokrętła? Podobne pokrętła mam na pompach zarówno CO, jak i CWU. Czy ktoś się orientuje w jakich pozycjach powinny one być podczas grzania kaloryferów? Przepraszam, że może trochę nieskładnie się wyrażam, ale nie za bardzo się znam na tej terminologii i na tych instalacjach, ale mam nadzieję, że z pomocą forumowiczów nie zginę tej zimy. Pozdrawiam. :rolleyes:

Tak, jak jest czym to się kręci.

Służą te pokrętła do regulacji temperatury ( zawór 3D) i intensywności przepływu na pompach CO i CWU.

W okresie przejściowym czyli jesień- wiosna miałabyś za gorąco w domu gdyby utrzymywać taką temp. jak na kotle w tym celu masz zamontowany zawór 3D. Jak masz za gorąco to ustawiasz go na 1, jeśli jest Ci za chłodno dajesz na 2 lub 3.

Pokrętło na pompce CWU wystarczy na 1 zakres bo ta pompka goni wodę tylko po bojlerze.

Bojler przeważnie jest zamontowany nie daleko kotła tak że nie musi pracować na większej mocy.

Pokrętło na pompie CO ustawiasz w zależności od potrzeb tzn. jeśli zauważysz że grzejniki zamieszczone na piętrze i te które są w większej odległości od kotła nie są w całości dogrzane ( znacznie chłodniejsze dołem) to dajesz pokrętło na 2 bieg a jak jest jeszcze za mało to na 3.

To tak w telegraficznym skrócie na początek.

Wsypałem 30 kg do zasobnika ogniwo eko plus 16kW i włączyłem ustawienia fabryczne by nagrzać podłogówkę przed kładzeniem fug ma posadzce parteru ok. 60 m2. Rano zasobnik był pusty. Proszę o odpowiedź czy nie za dużo spalił mi piec oraz jakie mogą być tego przyczyny oraz czy może ktoś mi podać ustawienia optymalne dla tego pieca.

Spokojnie chłopie jak ci to wszystko podeschnie i chatka trochę wygrzeje to i spalanie spadnie.

Zaczekałbym z tymi spoinami bo z kaflami to już raczej musztarda po obiedzie.

Lepiej niech to podeschnie żeby później nie pękało.

Na zaworze ustawiasz temp.powrotu.Przestawiając na 1 obniżasz na3 podnosisz temp.Co do pompek.Tak samo zmieniasz obroty silnika,a co za tym idzie prędkość przepływu(obiegu) wody w instalacji.Moim zdaniem zawór zostaw jak jest.Pompki ustaw na 1.Jeśli gdzieś ci będzie nie dogrzewać to przestaw na 2.Musisz wiedzieć,że wyższe obroty to większe zużycie energi elektrycznej i nie kiedy większy hałas (szum)pompki.

Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli.

Od 3 lat ma nie więcej jak 48 i jeszcze mnie nie zeżarły.

Z tymi bakteriami to tak jak z Yeti.

Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli.

Witam

Jako że to mój pierwsze wystąpienie w temacie Ogniwo Eko Plus To chciałbym się przywitać! Od paru dni użytkuję OEP 25. Piecyk hula super. Na razie jestem na etapie testowania. Jednak nurtuje mnie też pytanie odnośnie Legionelli. Czy nie powinno odkażać się co jakiś czas bojlera poprzez (automatyczny) wzrost temperatury bojlera powyżej 70 C?

Pozdrawiam!

Witam

Jako że to mój pierwsze wystąpienie w temacie Ogniwo Eko Plus To chciałbym się przywitać! Od paru dni użytkuję OEP 25. Piecyk hula super. Na razie jestem na etapie testowania. Jednak nurtuje mnie też pytanie odnośnie Legionelli. Czy nie powinno odkażać się co jakiś czas bojlera poprzez (automatyczny) wzrost temperatury bojlera powyżej 70 C?

Pozdrawiam!

Dla spokojności sumienia można sobie tak zrobić raz na 10 dni...... należy pamiętać jednocześnie że legionella rozwija się w wodzie zastanej....jeśli wodę użytkuje 3-4 osoby w domu codziennie i jest wymiana cwu w zasobniku, to nie ma w sumie warunków do rozwoju tej bakterii

Czy to oznacza, że oprócz trybu "normalny" - "lato" nic więcej nie zmieniasz w sterowniku? Konkretnie chodzi mi o temperaturę zadaną CO. :wiggle:

zmieniam tylko temp. CO (zmieniłem w zaawansowanych wartość minimalną na 42'C bo tyle na razie wystarczy) i CWU (jak mam wieksze zapotrzebowanie na wodę to ją troszkę bardziej dogrzewam; a tak to piec sam śmiga. Muszę jeszcze czujniki zew. i wew. założyć może poprawi to ekonomię spalania.

Witam serdecznie,

Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5

Pozdrawiam

Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz.

Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych.

Edytowane przez Andrzej_M_

Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz.

Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych.

Dzięki kolego tak zrobię :)

Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska.

Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... :-)

Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/

W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala.

Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska.

Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... :-)

Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/

W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala.

A skad dokładnie jesteś,pracowałem w Czechach 10lat :)