Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zachowujecie się jak stado bachorów, które obsiadło kolegę kopiąc go i plując, bo nie pasuje do nich.

gdzie wasza godność? k... słów brakuje

po protu DEBILE!!!

Jeden z konstruktorów urządzenia podaje gościowi porady, gdziesz indziej znajdziesz taką możliwość???

A tu czytaj powyższe...

Toś to siok!!!

Edytowane przez mario633

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rOberto śmiem twierdzić tak dlatego że jak koledze nie pasuje eCoal to tym bardziej nie będzie mu pasował Bruli.

Bruli to bardzo dobry sterownik ale trzeba mu poświęcić trochę czasu a widzę że kolega grzmaj oczekuje za dużo.

Powiem więcej że powinien wcześniej już rozważyć inną alternatywę do ogrzewania swojego domu, piszę na serio i bez złośliwości nie znam kotła ani sterownika który może go zadowolić w tej chwili.

Może ktoś coś zaproponuje, chętnie poczytam.

rOberto mi wszystko pasuje.

wiecej czasu poswiecam temu forum bruli wydaje sie byc ok.

Po prostu co do ecoala za duzo sobie wyobrazilem

Ok zakończmy te dysputy bo do niczego sensownego to nie prowadzi,jego cyrk jego małpy.Ale nie świadczy to o tym że trzeba jechać po gościu jak po łysej kobyle.
Przecież on w miarę spokojnie rozmawiał z Zawijanem. Aż nagle pojawił się dystrybutor "kotłów z Litwy", czy jakoś tam z "napędem uranowym"... no i się zaczęło, jak zwykle. Pewnie o to chodziło.

Ten wątek od dłuższego czasu nie służy użytkownikom OEP, zgodnie z jego przeznaczeniem. Czy jest potrzeba, jego kontynuacji?

Edytowane przez mario633

wiecej czasu poswiecam temu forum bruli wydaje sie byc ok.

Po prostu co do ecoala za duzo sobie wyobrazilem

Zobacz, gdybyś uważnie przeczytał ten wątek od początku to dokładnie byś wiedział, że sterownik ecoal pracuje według utworzonego algorytmu, a nie według czyjejś wyobraźni. Ile przez to nieporozumień i sądów do wyzwisk włącznie przez mało kulturalne osoby, którym akurat do tego nie brakuje wyobraźni.

Naprawdę "trzymam kciuki" za Ciebie i oby Ci się udało, a ciepło, niczym nie zakłócone, zagościło w Twoim domu.

p.s. czego Wam i sobie serdecznie życzę w te "ciepłe" dni. Upał jakby zelżał ;P

--

levi

Edytowane przez levi

Witam,przestawiłem swój OEP+25kW na opcję soft-pellet.Miałem problem ze spalaniem kalorycznego eko 28 tys.kal a teraz w opcji pelet gdzie czas podawania to 10sek i krótsze przerwy-zmniejszyłem nadmuch -4% i wszystko aż miło,eko się dopala na pyłek i temp spali sie mocno obnizyła.Kocioł pracuje stabilnie i nie dostawia się już jak na wiatraku 36% :)

Dziekuję.

Markowsski kolego, ja dziś rano przestawiłem na Pellet i ustawiłem czas pracy i przerwy na 10 i 20 odczekam 12 godzin i zobaczę jak sobie da radę...

ale tu wczoraj się działo ;D

A eCoal ? Czy ES powinno zaniechać prac na poprawkami, bo już osiągnięto szczyt możliwości ? Czy sterownik może działać lepiej ? Moim zdaniem tak.

Na szczęście, mimo iż wielu twierdzi że nie ma czego się przyczepić, ES nadal pracuje.

Był problem to go rozwiążą i wszystko będzie działac tak jak należy i każdy będzie zadowolony i nikt nie bedzie mial prawa mowic nic zlego o ecoalu

Edytowane przez grzmaj

Był problem to go rozwiążą i wszystko będzie działac tak jak należy i każdy będzie zadowolony i nikt nie bedzie mial prawa mowic nic zlego o ecoalu

Nie o to chodzi... żeby nie pisac.... chodzi o to, zeby pisac konstruktywnie, szukamy przyczyn, staramy sie okreslac błędy, zobaczyć co jest nie tak? niepiszemy że dany sterownik jest do....( hmmm joliska patrzy ;) ) bani.... nie dotyczy to tylko jednego wytwócy, każdy w miarę swojej wiedzy stara się pomóc kolegom a oni mają rózne sterowniki- róznych producentów,jak kupujesz auto i np nie domykają ci się w nim drzwi.... czy całe auto jest do......bani? czy tylko są zle dopasowane drzwi??

Oglądałem wykres Twojej maszyny z nocy. Nie podobają mi się te znaczne skoki temperatury spalin.

Kilka osób - są nawet na tym forum, ale wolą siedzieć cicho, coby jobów nie nałapać jak Ty - wie, że to nieprawidłowe reakcje sterownika.

I tu widzę pole do popisu dla programistów. Rozwiązanie jest proste, nie wiem tylko czy proste do wprowadzenia ;)[/quote

MNie teraz akurat sie podobra jest maly skok ale nie wysoki i sie krotko utrzmuje Problemem jest jak dmuchwa laduje 60% temperatura spalin 200 a c.o. niby stabilizowane

Szat nie rozdzieram, nadal jestem w miarę zadowolonym użytkownikiem.

Jednak algorytm wymaga modyfikacji albo konieczna jest możliwość wpływania na czas przerwy podawania w grzaniu.

OEP 25, dom 140 m2, słabo ocieplony.

Przez blisko godzinę (dziś 7-8 ) sterownik zwiększa obroty dmuchawy, przerwa podawania cały czas taka sama, dopiero po dłuższym czasie pracy na 100% zorientował się, że jest za mało paliwa, efekt wychłodzenie układu, spadek temp. wewnętrznej.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d83e2c1b7664.jpg

Idealna praca sterownika to okres 18-21 wczoraj, obroty dmuchawy 40%, cały czas!

Potem wpada w oscylację i nie potrafi się już ustabilizować tak jak wcześniej.

Wydłużył czas przerwy i zaczął majstrować dmuchawą (vide poniżej).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb1c5fcfaa6e.jpg

Edytowane przez Mogami