Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może nasze wpisy mają mieć formę odpowiedzi i każdy kto zacznie czytać trafi na swój problem :) :rotfl:i znajdzie odpowiedź i może zapomni podziękować.

Minertu czasami wystarczy 5 a nawet 2 strony do tyłu się cofnąć ale po co ? Mają mi napisać tu i teraz.

Gdyby ktoś zadał sobie chociaż odrobinę trudu nie musiałby o nic pytać bo prawie jedno i to samo klepie się na okrągło.

Czasem lepiej trochę o dupie marynie popisać niż jedno i to samo.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie jest tak eko plus 25 przy duzych mrozach 50 kg ekoterm na dobe ogrzewam 200 m2 spala sie dobrze ,a gdzie kupujesz mial ,widze ze jestesmy sasiadami chcialbym sprubowac jakby u mnie sie palil ,i ile kosztuje bo czy warto .Pompe mam wlaczona na ciagly bo jak byla cykliczny to w podtrzymaniu to czesto wystudzaly sie grzejniki i podlogowka ,teraz jest lepiej temp zaana 60 ale dobija tylko 58,5 i zwalnia wydlurzajac odstepy podawania do 1min podawanie 5 sek .Wszystko chodzi na jednej pompie ,zawor 4d na polowie,nie wiem czy tak jest dobrze widze ze jeszcze dluga droga przedemna :ale jak to mowia do odwarznych swiat nalezy

Prawdę mówiąc nie polecam tego miału którym palę. Mocno się koksuje i robi się sporo spieków. W ogóle doszedłem do wniosku, że nie opłaca się palić miałem i na przyszły sezon mam zamiar kupić tylko groszek. Paliłem też przez krótki czas Pieklorzem żeby mieć porównanie i było o wiele lepiej. Żadnych spieków, wypalało się wszystko ładnie, popiołu trzy razy mniej, kocioł nie brudził się tak bardzo i dużo mniej kurzu przy załadunku opału. Ale jak chcesz to próbuj, może w swojej okolicy trafisz na lepszy miał.

Szanowny Panie zawijan!

Chciałbym Pana przeprosić za moje ostre i niegrzeczne słowa na tym forum skierowane pod pana adresem.Ostatnie dni w których zbyt wiele czasu spędziłem na staraniach by mój sterownik pracował prawidłowo spowodowały moją konsternację,która nie tłumaczy mego zachowania ale jest wynikiem nieprawidłowości urządzenia jakie zakupiłem(nie piszę tu o samym kotle lecz o sterowniku).

Bez sarkazmu, sukcesów życzę.

O dupie Maryni to możesz sobie pisać ale na innych forach. Tu LUDZIE MAJĄ PROBLEMY Z KOCIOŁKIEM... aaa może nie mają (?) Chętnie bym zadał kilka pytań, ale nie chcę dostać w łeb tekstem iż jestem ignorantem, i że czytać mi się nie chce wcześniejszych 200 stron do tyłu tekstów. Ale i tak będę sobie czytał na bieżąco i od czasu do czasu wyłuskiwał potrzebne mi informacje. Chętnie zawsze czytam zawijanów bo są konkretni. No i czekam na ich zapowiedziany pomysł jak poradzić sobie z przewymiarowanym OEP25 (oby tylko nie kupić nową '16'). Amen

O dupie Maryni to możesz sobie pisać ale na innych forach. Tu LUDZIE MAJĄ PROBLEMY Z KOCIOŁKIEM... aaa może nie mają (?) Chętnie bym zadał kilka pytań, ale nie chcę dostać w łeb tekstem iż jestem ignorantem, i że czytać mi się nie chce wcześniejszych 200 stron do tyłu tekstów. Ale i tak będę sobie czytał na bieżąco i od czasu do czasu wyłuskiwał potrzebne mi informacje. Chętnie zawsze czytam zawijanów bo są konkretni. No i czekam na ich zapowiedziany pomysł jak poradzić sobie z przewymiarowanym OEP25 (oby tylko nie kupić nową '16'). Amen

Takie porady są w tym wątku i są tez na forum zawijana (tam łatwiej je znaleźć)- napisałem Ci to bo nie wiem czy miałeś okazje tam szukać? http://zawijan.wordpress.com/forum-uzytkownikow/ Pozdrawiam.

Też tak czyszczę :). A już się bałem, że ze mną coś nie tak, bo robię to częściej niż z samochodem :). Pozdr.

cześć, a jak czyścicie czopuch?

w moim ogniwo eko 15kw nie bardzo jest tam jak się dostać od strony górnej wyczystki. macie jakieś specjalny przyrząd?

zaraz za czopuchem zamontowali mi kolano z rewizją, więc od biedy się dostanę, ale wykręcanie śrubek trochę czasu zajmuje, a i gwinty jakieś słabe.

Macut:

Ja mam oep 16. by wyczyscic porzadnie czopuch wyciagam sonde, otwieram gorna klape, wyciagam zaslepke czopucha i wymiatam z czopucha sadze do otworow z zawirowywaczami zwykla zmiotka.

Oczywiscie najpierw musi sie wystudzic do rozsadnej temperatury.

W czopuchu mam sypka sadze wiec nie musze nic drapac.

Macut:

Ja mam oep 16. by wyczyscic porzadnie czopuch wyciagam sonde, otwieram gorna klape, wyciagam zaslepke czopucha i wymiatam z czopucha sadze do otworow z zawirowywaczami zwykla zmiotka.

Oczywiscie najpierw musi sie wystudzic do rozsadnej temperatury.

W czopuchu mam sypka sadze wiec nie musze nic drapac.

właśnie nie wiem, czy coś źle robię, czy też ogniwo eko bez p ma trochę inną konstrukcję, ale dostęp do czopucha mam utrudniony. jak będę w domu, postaram się wrzucić fotę.

ale ogólnie chodzi o ten element

https://picasaweb.google.com/lh/photo/VEbZKW21opwHft7GjyMPk028xvjq3yRKPM0Cqi-znUM?feat=directlink

Pisać to ja będę gdzie chce, co chce i kiedy chce, to też powiedział jeden bardzo mądry pan na tym wątku.

Problem to chyba masz i nie tylko z kotłem.

Wpadasz z jakimiś wymówkami, zarzutami i zobacz jeszcze raz na tamten wpis, gdzie tam zgłaszasz jakiś problem czy chcesz jakiejś porady.

Jak ci się to forum nie podoba to możesz zawsze zmienić, mnie jest tutaj dobrze.

Czytał do poduszki też ci nie będę.

Zawijanowe pisali nie raz co zrobić aby obniżyć moc kotła.

Korzystaniu z softu dla 16-tki, pozaklejaniu szczelin napowietrzających w palniku czy nawet demontażu członu z palnika.

Konkretnie zawsze możesz pytać i zawsze ktoś coś mądrego odpowie a nie jak pisałem wpadasz, puszczasz parę i forum jest nudne i do dupy.

prosze o porade spada mi temp. CO gwaltownie i temp. na grzejnkch rowniez zauwazylem ze dzieje sie tak jak zalacza sie pompa cwu i grzeje sie woda. Pompa co chodzi caly czas na 3 sprawdzilem ja tez i zauwazylem ze ma dosc wolne obroty, jest to pompa Wita typ U 55-25 ma juz jakies 10 lat:) i teraz mam pytanie czy to moze byc przyczyna?? i nalezy wymienic pompe CO??.Udostepnilem tez juz swoj sterownik jako luk takze bede wdzieczny jak sie wypowie jakis fachowiec na ten temat:)

lukasz napisz czy masz tak cały czas ? ewentualnie czy było dobrze i jakiś czas temu zaczęło się tak dziać ?

Napisz jeszcze jak wygląda instalacja zaraz po wyjściu zasilania z kotła i co tam masz, zawór N-drożny ? jak tak to gdzie jest odczep rurki do zasilania CWU

na którym odcinku.

Szanowny Panie zawijan!

Chciałbym Pana przeprosić za moje ostre i niegrzeczne słowa na tym forum skierowane pod pana adresem.Ostatnie dni w których zbyt wiele czasu spędziłem na staraniach by mój sterownik pracował prawidłowo spowodowały moją konsternację,która nie tłumaczy mego zachowania ale jest wynikiem nieprawidłowości urządzenia jakie zakupiłem(nie piszę tu o samym kotle lecz o sterowniku).

Bez sarkazmu, sukcesów życzę.

markowski może nic dla ciebie nie znaczy co napiszę ale zachowałeś się teraz jak prawdziwy facet bo już chwilami zaczynałem zdanie o tobie zmieniać.

Nawytykać sobie możemy ale szanować się musimy.

Jest problem, w grupie zawsze raźniej do czegoś dojść, niektórych rzeczy nie można zrobić od ręki ale dobrze że to się zauważa i firma stara się coś z tym zrobić.

Jest problem, w grupie zawsze raźniej do czegoś dojść, niektórych rzeczy nie można zrobić od ręki ale dobrze że to się zauważa i firma stara się coś z tym zrobić.

To że firma się stara to widać po wydanych kolejnych numerach wersji testowych. Gdzie indziej można znaleźć coś takiego? Kupiłeś, jest twoje i już. Po odejściu od kasy ....

Robią chłopaki co mogą aby zadowolić klienta, i to nie tylko to co sami wymyślą ale i słuchają użytkowników i ich propozycji. Ja w każdym razie nie spotkałem się z podobnymi ofertami gdzie sterownik do pieca miałby możliwość aktualizacji programu sterującego w którym mogła by się znaleźć moja propozycja poprawy jego obsługi lub działania.

Pozdrawiam

Prawdę mówiąc nie polecam tego miału którym palę. Mocno się koksuje i robi się sporo spieków. W ogóle doszedłem do wniosku, że nie opłaca się palić miałem i na przyszły sezon mam zamiar kupić tylko groszek. Paliłem też przez krótki czas Pieklorzem żeby mieć porównanie i było o wiele lepiej. Żadnych spieków, wypalało się wszystko ładnie, popiołu trzy razy mniej, kocioł nie brudził się tak bardzo i dużo mniej kurzu przy załadunku opału. Ale jak chcesz to próbuj, może w swojej okolicy trafisz na lepszy miał.

Mam male pytanko w jakim trybie pracuje twoja pompa co

właśnie nie wiem, czy coś źle robię, czy też ogniwo eko bez p ma trochę inną konstrukcję, ale dostęp do czopucha mam utrudniony. jak będę w domu, postaram się wrzucić fotę.

ale ogólnie chodzi o ten element

https://picasaweb.google.com/lh/photo/VEbZKW21opwHft7GjyMPk028xvjq3yRKPM0Cqi-znUM?feat=directlink

To faktycznie masz problem....a rewizji z boku nie masz? W OE+ 16 jak się zdejmie zaślepkę, to można rękę do czopucha włożyć, tak że jest spoko.

Dwa dni temu skarzylem sie ze:

Mam OEp 16. Temp na kotle ustawiona aktualnie 56 (regulator pogodowy), osiagnieta 59,2 CWU przekroczona o pol stopnia. (spada od przekroczonej o 3 stopnie) Wewnetrzna przekroczona o 0,3 stopnia (spada od przekroczonej o stopien) Powrot 43,5 st. A wentylator ciagle na 38% i temp spalin 225

Dzis wybieralem popiol i znalazlem rozwiazanie problemu.

Trzeba czyscic tylna scianke pojemnika na popiol :lol2: - przylepila mi sie tam spora ilosc sadzy i popiolu, wiec nawet gdy dociskalem maksymalnie popielnik do tylnej sciany ten ciagle odstawal i mialem przeswit przez ktory czesc spalin przelatywala.

Teraz po wyczyszczeinu scianki pojemnika temperatury spalin spadly o 80 stopni.