karoka65 14.02.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Czasami taka pierdoła na którą nie zwróci się uwagi a jak jest to ważne.I znowu czegoś nowego można się dowiedzieć i niejednemu się przyda.Dość dawno temu chyba któryś z zawijanów o tej szufladzie wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 14.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mam male pytanko w jakim trybie pracuje twoja pompa co W dzień pompę CO mam ustawioną na pracę ciągłą a na noc przestawiam na cykliczną. Ale to sam musisz sprawdzić jak u Ciebie będzie to funkcjonowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 15.02.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) minertu nim zdążyłem odpowiedzieć Twój post zniknął,dlaczego? Tak czy siak odpowiem,nie widzę jakiejś cudownej pracy w Twoim sterowniku,i Bóg jeden wie co z nim wyprawiałeś i jakie zabiegi dodatkowe zastosowałeś,nie wiem i nie chcę wiedzieć.Zapytałem Cię kilka postów powyżej czy korzystasz z rozwiązania jakie podałem (CWU w miejsce mieszającej z zerowym czasem przerwy,czyli zbiornik CWU jako bufor dla kotła,raz już za moją namową tego próbowałeś-napisałeś wtedy że spalanie jest niewiele ale mniejsze-nie chce mi się szukać tej twojej wypowiedzi-ale chyba nie zaprzeczysz). A może masz po prostu bufor i dlatego to tak wygląda,nie wiem -to pytanie było. Mam wrażenie że po tylu stronach dalej nie rozumiesz o czym piszą niezadowoleni. Wymagacie cudownych instalacji i zabiegów -tym czasem na stronie Ogniwo jest schemat i po konsultacjach telefonicznych i mailowych z Tobą mój serwisant zrobił mi instalację właśnie tak jak życzy sobie producent-więc o czym pisałeś zanim post zniknął? Prawda jest taka że ten kocioł wraz ze sterownikiem powinien pracować na najprostszej grawitacyjnej instalacji-z jaką sprawnością to już inna bajka. Nie trzeba być super inteligentnym by zobaczyć że ostatni częsty wysyp wersji testowych ES jest po kilkunastu mailach jakie otrzymali od niezadowolonych-więc nie udawaj że sprawy nie ma-może już nie -ale była. Bieganie do kotła z silikonami,zaklejanie palnika,przesłanianie wiatraka,cegły do środka i inne śmieszne rzeczy by kocioł pracował dobrze-wybacz to śmiech. Jak ktoś kombinuje bo chce -to rozumiem,ale że musi?Nie rozumiem. szkoda że ES nie napisał Panowie i Panie ,przełączcie się chwilowo na Pellet,niebawem poprawimy błędy.Nie było by dziś o czym rozmawiać. Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 15.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Podaj no Markowski jakieś źródło gdzie te wymogi względem instalacji są opisywane. Jestem ciekawy i chętnie poczytam.Z tego co mi wiadomo nawet zaworów n drogowych nie wymaga firma ogniwo, ani nawet pieczątki wykwalifikowanego instalatora .Na pewno jednak zgadzam się ze stwierdzeniem ze kocioł wymaga instalacji prawidłowo zrobionej(,czytaj nie spierniczonej )Wymaga tez świadomości użytkownika. Nie wiem dlaczego pomijasz ten fakt ze prawie wszyscy narzekający albo pala w tym kotle pierwszy rok, albo jada uparcie na wersjach testowych. Sterownik jest automatyczny ale wymaga przynajmniej minimum wiadomości o jego regulacji- chociażby przeczytania instrukcji dołączonej w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 15.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Podaj no Markowski jakieś źródło gdzie te wymogi względem instalacji są opisywane. Jestem ciekawy i chętnie poczytam.Z tego co mi wiadomo nawet zaworów n drogowych nie wymaga firma ogniwo, ani nawet pieczątki wykwalifikowanego instalatora .Na pewno jednak zgadzam się ze stwierdzeniem ze kocioł wymaga instalacji prawidłowo zrobionej(,czytaj nie spierniczonej )Wymaga tez świadomości użytkownika. Nie wiem dlaczego pomijasz ten fakt ze prawie wszyscy narzekający albo pala w tym kotle pierwszy rok, albo jada uparcie na wersjach testowych. Sterownik jest automatyczny ale wymaga przynajmniej minimum wiadomości o jego regulacji- chociażby przeczytania instrukcji dołączonej w komplecie. Jasne,zawsze można założyć że większość jest nie poprawna.Schemat jest na stronie Ogniwo.Mógłbym poprosić byś na spokojnie odniósł się do mych pytań ? Sorrki to do minertu Edytowane 15 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.02.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Dwa dni temu skarzylem sie ze: Mam OEp 16. Temp na kotle ustawiona aktualnie 56 (regulator pogodowy), osiagnieta 59,2 CWU przekroczona o pol stopnia. (spada od przekroczonej o 3 stopnie) Wewnetrzna przekroczona o 0,3 stopnia (spada od przekroczonej o stopien) Powrot 43,5 st. A wentylator ciagle na 38% i temp spalin 225 Dzis wybieralem popiol i znalazlem rozwiazanie problemu. Trzeba czyscic tylna scianke pojemnika na popiol - przylepila mi sie tam spora ilosc sadzy i popiolu, wiec nawet gdy dociskalem maksymalnie popielnik do tylnej sciany ten ciagle odstawal i mialem przeswit przez ktory czesc spalin przelatywala. Teraz po wyczyszczeinu scianki pojemnika temperatury spalin spadly o 80 stopni. Jak pisałem o tym, że nieszczelność w tym miejscu może być przyczyną zbyt wysokiej temperatury spalin, to zawijan2 stwierdził, że jest to niemożliwe. nilsan PS Edycja postu na życzenie zawijana2, który jak twierdzi nie może się bronić, a ja nie znajduje żadnej przyjemności w prowadzeniu z nim dalszej polemiki w powyższej sprawie na prv. Edytowane 18 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 15.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 W dzień pompę CO mam ustawioną na pracę ciągłą a na noc przestawiam na cykliczną. Ale to sam musisz sprawdzić jak u Ciebie będzie to funkcjonowało. dzięki, spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 15.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam.Pytanie proste, ale chcę się upewnić na 100%.Przewód/kabel 2 żyłowy od czujnika pokojowego do sterownika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 15.02.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam. Pytanie proste, ale chcę się upewnić na 100%. Przewód/kabel 2 żyłowy od czujnika pokojowego do sterownika?? Tak ja mam 2x0,5 mm moze byc tez 2x0,25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.02.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 minertu nim zdążyłem odpowiedzieć Twój post zniknął,dlaczego? Tak czy siak odpowiem,nie widzę jakiejś cudownej pracy w Twoim sterowniku,i Bóg jeden wie co z nim wyprawiałeś i jakie zabiegi dodatkowe zastosowałeś,nie wiem i nie chcę wiedzieć.Zapytałem Cię kilka postów powyżej czy korzystasz z rozwiązania jakie podałem (CWU w miejsce mieszającej z zerowym czasem przerwy,czyli zbiornik CWU jako bufor dla kotła,raz już za moją namową tego próbowałeś-napisałeś wtedy że spalanie jest niewiele ale mniejsze-nie chce mi się szukać tej twojej wypowiedzi-ale chyba nie zaprzeczysz). A może masz po prostu bufor i dlatego to tak wygląda,nie wiem -to pytanie było. Mam wrażenie że po tylu stronach dalej nie rozumiesz o czym piszą niezadowoleni. Wymagacie cudownych instalacji i zabiegów -tym czasem na stronie Ogniwo jest schemat i po konsultacjach telefonicznych i mailowych z Tobą mój serwisant zrobił mi instalację właśnie tak jak życzy sobie producent-więc o czym pisałeś zanim post zniknął? Prawda jest taka że ten kocioł wraz ze sterownikiem powinien pracować na najprostszej grawitacyjnej instalacji-z jaką sprawnością to już inna bajka. Nie trzeba być super inteligentnym by zobaczyć że ostatni częsty wysyp wersji testowych ES jest po kilkunastu mailach jakie otrzymali od niezadowolonych-więc nie udawaj że sprawy nie ma-może już nie -ale była. Bieganie do kotła z silikonami,zaklejanie palnika,przesłanianie wiatraka,cegły do środka i inne śmieszne rzeczy by kocioł pracował dobrze-wybacz to śmiech. Jak ktoś kombinuje bo chce -to rozumiem,ale że musi?Nie rozumiem. szkoda że ES nie napisał Panowie i Panie ,przełączcie się chwilowo na Pellet,niebawem poprawimy błędy.Nie było by dziś o czym rozmawiać. Pozdrawiam Oczywiście posta usunąłem aby nie było znowu czepialstwa i z tego powodu wątek znowu rozciągnął się na klika stron ale nie było w nim nic zawarte co opisujesz. To o co mi chodziło w tym poście to głównie"palnik" i to do niego można się przyczepić. Dlaczego moje Ogniwo śmiga na palniku jeszcze mniejszym niż mała ekoenergia? Niektóre palniki w zależności od instalacji po prostu dają ciała. Nie spala całkowicie węgla tylko koksuje. Wielu zapewne się już przekonało i wiedzą w czym rzecz. Nawet na opisywanej grawitacji koksuje węgiel a dlaczego ? Może zastanów się dlaczego z innym palnikiem kocioł działa normalnie z sterowaniem eCoal? Nie będę pisał o co konkretnie chodzi bo są tu rużni szperacze wielu producentów i dostali by rozwiązanie na tacy. Za darmo? Gdyby było z wersją pellet tak jak piszesz to ja swój kocioł po prostu bym udusił. Tak dla rozjaśnienia o co chodzi. Czy to wina sterowania że zrywało co niektórym zawleczki ,czy sterowanie kazało użytkownikowi przyszlifować ślimaka i będzie po problemie? Czy sterownik ma sobie sam . Więcej nie piszę bo znowu będzie kilka stron nie potrzebnych. Chcesz wiedzieć to zadzwoń nr masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.02.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Przekrój nie większy jak 2x0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 15.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 swego czasu na ktoryms watku bylo o wklejaniu korony na silikon ze zdjeciem nawet,niestety nie moge namierzyc, moze ktos ma to zapisane albo jakis namiar ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o sprawę pompy mieszającej to odpowiem.Tak działa lepiej.Ale bez niej też będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 swego czasu na ktoryms watku bylo o wklejaniu korony na silikon ze zdjeciem nawet,niestety nie moge namierzyc, moze ktos ma to zapisane albo jakis namiar ma? Jutro jadę przerabiać koronę ,przed wklejeniem zrobię zdjęcie jak nakładać silikon i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 15.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem dlaczego pomijasz ten fakt ze prawie wszyscy narzekający albo pala w tym kotle pierwszy rok, albo jada uparcie na wersjach testowych. Prawie robi wielką różnicę, jako rzecze porzekadło reklamowe. Muszę odmitologizować tę miałką mantrę. Ja zrobiłem kilka dni temu downgrade do wersji oficjalnej. było równie źle jak na ówczesnych wersjach testowych. A Ty spróbowałeś? Na jakiej podstawie lepisz takie tezy? Edytowane 15 Lutego 2012 przez Mogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Prawie robi wielką różnicę, jako rzecze porzekadło reklamowe. Muszę odmitologizować tę miałką mantrę. Ja zrobiłem kilka dni temu downgrade do wersji oficjalnej. było równie źle jak na ówczesnych wersjach testowych. A ty spróbowałeś? Na jakiej podstawie lepisz takie tezy? Ale teraz widać idzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 15.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ale teraz widać idzie dobrze. Przy takich temp. zewnętrznych wszystkie softy się u mnie sprawdzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 15.02.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Aczkolwiek byłbym kabotynem, gdybym twierdził, że nie widzę różnic w działaniu ostatniego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 15.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Jutro jadę przerabiać koronę ,przed wklejeniem zrobię zdjęcie jak nakładać silikon i ile. Poczekacie 3min to zaraz wkleję Edytowane 15 Lutego 2012 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Poczekacie 3min to zaraz wkleję [ATTACH=CONFIG]101107[/ATTACH] No, ty to już masz wprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts