hes 16.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czy stało się to po tym, jak na zewnątrz temperatura wzrosła? No, panowie, do dzieła- wyjaśniać!Myślę, że już wiem, ale o tym jutro. Ciekawa sprawa, wcale nie tak wyjątkowa. Kotły z podajnikiem tak czasem mają, im bliżej wiosny tym łatwiej. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 16.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czy stało się to po tym, jak na zewnątrz temperatura wzrosła? No, panowie, do dzieła- wyjaśniać! Myślę, że już wiem, ale o tym jutro. Ciekawa sprawa, wcale nie tak wyjątkowa. Kotły z podajnikiem tak czasem mają, im bliżej wiosny tym łatwiej. Dobranoc Jeśli możesz to wejdź na chwilę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 O.K odpisałemNapisz jutro o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Panowie, potrzebuje szybkiej porady, spotkał ktoś u siebie coś takiego? cofnięty ciąg spalinowy??? w piwnicy pełno dymu a tak wygląda wyczystka w kominie ;( uuuppppssss nie za bardzo to wygląda...... zastanawia mnie rozłożenie tych smug...... tak jakby do małego wybuchu doszło wewnątrz kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) A przecież kocioł, był uznawany za wzór w prowadzeniu pracy kotła. Pozdrawiam Andrzej Przecież ten stan rzeczy nie powstał z winy kotła... ew. ze sposobu jego ustawienia - a to już czynnik ludzki. Czy każdy kocioł może w określonych warunkach działać niczym ładunek wybuchowy? - może !!! Gdyby się ulatniały spaliny w sposób - nazwijmy to - mimowolny np. z powodu nieszczelności to powstałoby lekkie okopcenie w miejscu nieszczelności. Tutaj widać że zjawisko miało charakter gwałtowny.... jak napisano wcześniej ...stawiam na zapalenie sadzy w kanale, albo jej oberwanie ze ściany kanały i pierd...... na dół Nawet bardziej stawiam na ten drugi wariant...gdyby doszło do wybuchu, to by te drzwiczki tak ładnie nie wyglądały Edytowane 16 Lutego 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.02.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 minertu czy przy tym nowym sofcie testowym min moc dmuchawy to 38% ?Miałeś rację miód mailina sofcik,Panowie z ES -dzięki za Waszą pracę,byle przy mrozach było tak samo.Pozdrawiam No i kolejny zadowolony klient Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 16.02.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No i kolejny zadowolony klient Tylko jaki zabieg działa i u niego i u mnie się raczej nie dowiesz...Chyba że poczytasz to czego nie chciałeś i uważałeś to za bzdurę(nie ty jeden).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 16.02.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Przecież ten stan rzeczy nie powstał z winy kotła... ew. ze sposobu jego ustawienia - a to już czynnik ludzki. Czy każdy kocioł może w określonych warunkach działać niczym ładunek wybuchowy? - może !!! Gdyby się ulatniały spaliny w sposób - nazwijmy to - mimowolny np. z powodu nieszczelności to powstałoby lekkie okopcenie w miejscu nieszczelności. Tutaj widać że zjawisko miało charakter gwałtowny.... jak napisano wcześniej ...stawiam na zapalenie sadzy w kanale, albo jej oberwanie ze ściany kanały i pierd...... na dół Nawet bardziej stawiam na ten drugi wariant...gdyby doszło do wybuchu, to by te drzwiczki tak ładnie nie wyglądały hmm to raczej nie gwałtowny wybuch, smugi mają taki kształt ponieważ szukają ujścia, a drzwiczki nie są zbyt szczelnie obsadzone (otwór był zbyt duży, silikon wszędzie nie dolegał), środkiem nie wyjdą więc dają po bokach, dotykałem je przed chwilą ciągle ciepłe czyli nic się nie zmieniło spaliny (przynajmniej ich część) cofają nimi cały czas...zobaczymy co jutro rzeknie kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macut 17.02.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 hmm to raczej nie gwałtowny wybuch, smugi mają taki kształt ponieważ szukają ujścia, a drzwiczki nie są zbyt szczelnie obsadzone (otwór był zbyt duży, silikon wszędzie nie dolegał), środkiem nie wyjdą więc dają po bokach, dotykałem je przed chwilą ciągle ciepłe czyli nic się nie zmieniło spaliny (przynajmniej ich część) cofają nimi cały czas...zobaczymy co jutro rzeknie kominiarz wydaje mi się, że masz w środku mokry/brudny komin. temperatury spalin są bardzo niskie (oglądałem wykresy). a zimny komin w pewnych warunkach może wytwarzać odwrócony ciąg. te niskie temperatury spalin wynikają z przewymiarowania kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 17.02.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) wydaje mi się, że masz w środku mokry/brudny komin. temperatury spalin są bardzo niskie (oglądałem wykresy). a zimny komin w pewnych warunkach może wytwarzać odwrócony ciąg. te niskie temperatury spalin wynikają z przewymiarowania kotła? Też może być......zobaczymy co mu kominiarz powie Kid1... rozszczelnij okno w kotłowni żeby nie zasysało dymu. Edytowane 17 Lutego 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 17.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Dym ulatywał wyczystką. Czy w tym samym czasie nie przeciskał się przez szczeliny w kotle- podajniku, zasobniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 17.02.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Dym ulatywał wyczystką. Czy w tym samym czasie nie przeciskał się przez szczeliny w kotle- podajniku, zasobniku? Okna w piwnicy miałem otwarte całą noc, zimno tam teraz jak diabli. Dymu w kotle czy zasobniku nie zaobserwowałem . Z jakąś godzinę ma być kominiarz mam nadzieję, że to tylko kwestia przepchania, w końcu przedtem komin spisywał się bez zarzutu a tu taki wsteczny ciąg ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.02.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Kid1a nie masz ty czasem strażaka na kominie lub innego ruchomego urządzenia?Może zdjęcie tego komina?Bynajmniej u nas w mazowieckim wczoraj był specyficzny wieczór, bardzo gwałtownie spadła temperatura i pojawiły se mgły, dymy właścicieli szklani i innych górnioków ścieliły się po ziemi, tak że strach było jechać samochodem, bo widoczność była może ze 2-3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro0806 17.02.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Kid1miałem podobną sytuacje jakiś czas temu,tyle że na kopciuchu,najpierw problemy z rozpaleniem,po kilkunastu dniach z paleniem,i pewnego pięknego dnia wchodze do kotłowni a tam siwo,i z pieca,wyczystki dym leciał,ślady bardzo podobne do twoich,no to szukanie przyczyny,czyszczenie pieca i nic,organoleptyczne sprawdzenie ciągu a tam zero,na dach,ciężarek ze szczotka na sznurku i w komin,dochodziło do połowy,2 godziny walki i się okazało,że jakies zwierzę próbowało sie dostać przez komin do domu,tyle że sie zakliniwało i zdechło w kominie,a prześwit był mniejszy i cały czas zarastał sadza az do zatkania i wtedy spaliny szukają prostrzej drogi ucieczki,w przypadku pieca z wentylatorem to jeszcze wentylator podnosi ciśnienie w komine to spaliny będą uchodzić tam gdzie mają najłatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No i kolejny zadowolony klient jasne.... przyjdą mrozy,i znowu będzie wyzywał wszystkich na forum.... a wystarczy tak nie wiele.... poprawna instalacja i dobry eko.. a jak ma się za tani to czego oczekiwać przy -20?? coś za coś ,jak mamy słabe eko to cudów się nie spodziewajmy... już to przerabialiśmy.... wyzwiska-samozachwyt znowu wyzwiska i teraz znowu uwielbienie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 17.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jasne.... przyjdą mrozy,i znowu będzie wyzywał wszystkich na forum.... a wystarczy tak nie wiele.... poprawna instalacja i dobry eko.. a jak ma się za tani to czego oczekiwać przy -20?? coś za coś ,jak mamy słabe eko to cudów się nie spodziewajmy... już to przerabialiśmy.... wyzwiska-samozachwyt znowu wyzwiska i teraz znowu uwielbienie.... U kobiet takie huśtawki nastroju to objawy klimakterium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 17.02.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Panowie już “po”. Przyczyna: na kominie spalinowym murarz kończąc komin położył taką metalową kratkę co by kawki gniazda sobie nie uwiły (mówił mi o tym, że to dobre rozwiązanie sam tak ma) i co się okazało?! Kratka cała oblepiona w sadzy nie było ujścia dla spalin więc zawróciły do wyczystki! Komin w środku nie był zbytnio upieprzony w sadzy…kratka wywalona, cug taki, że przez wyczystkę w piwnicy mało ręki nie wciągnie…jeśli ktoś ma tego typu cuda na kominach spalinowych WYWALCIE TO CZYM PRĘDZEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 U kobiet takie huśtawki nastroju to objawy klimakterium Większość na tym forum to mężczyźni czyli andropauza - zresztą kocioł też jest rodzaju męskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Panowie już “po”. Przyczyna: na kominie spalinowym murarz kończąc komin położył taką metalową kratkę co by kawki gniazda sobie nie uwiły (mówił mi o tym, że to dobre rozwiązanie sam tak ma) i co się okazało?! Kratka cała oblepiona w sadzy nie było ujścia dla spalin więc zawróciły do wyczystki! Komin w środku nie był zbytnio upieprzony w sadzy…kratka wywalona, cug taki, że przez wyczystkę w piwnicy mało ręki nie wciągnie…jeśli ktoś ma tego typu cuda na kominach spalinowych WYWALCIE TO CZYM PRĘDZEJ! Pisałem ,że gdzieś jest większy ciąg niż w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.02.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jasne.... przyjdą mrozy,i znowu będzie wyzywał wszystkich na forum.... a wystarczy tak nie wiele.... poprawna instalacja i dobry eko.. a jak ma się za tani to czego oczekiwać przy -20?? coś za coś ,jak mamy słabe eko to cudów się nie spodziewajmy... już to przerabialiśmy.... wyzwiska-samozachwyt znowu wyzwiska i teraz znowu uwielbienie.... Człowieku czy ty masz problemy z czytaniem innych wypowiedzi czy prowokujesz by zaraz napisać do admina że Cie znów ktoś obraził(ilu masz już na koncie)? Rozmawiamy na temat nowego softu-nikt nie zmienił i nie poprawił instalacji.Jest poprawa w pracy sterownika.Więc chyba to jasne że zmiany oprogramowania to uczyniły?A może taki tok rozumowania jest za trudny dla Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts