zabijar 18.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Koledzy czy ktos muglby mi powieziec dlaczego w ustawieniach zaawansowanych wielkosc kotla ma eko plus 16 a posiadam 25 kw czy powinienem zmienic na 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Koledzy czy ktos muglby mi powieziec dlaczego w ustawieniach zaawansowanych wielkosc kotla ma eko plus 16 a posiadam 25 kw czy powinienem zmienic na 25 Jak jest dobrze to nie kombinuj. Na tych dużych mrozach mogłeś spróbować przestawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.02.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jak jest dobrze to nie kombinuj. Na tych dużych mrozach mogłeś spróbować przestawić. Witaj,podasz link do sterownika.lecisz na new sofcie?jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Witaj,podasz link do sterownika.lecisz na new sofcie?jak wrażenia? Teraz popracuje trochę Cobra, z tydzień temu na tym sterowniku pracuje kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 18.02.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jak jest dobrze to nie kombinuj. Na tych dużych mrozach mogłeś spróbować przestawić. czy moglbys spojrzec na kociol jak wedlug ciebie wygladaja te ustawienia, mam duza ruznice na powroie .Prubowalem na pracy ciaglej pompy ale bez wielkich rezultatow .Nieawno wgralem pierwszy raz nowego softa 02914 na tym starym bylo jakby ciut lepiej ,nadodatek podloga grzeje slabiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Myślę że praca ciągła była by lepszym rozwiązaniem. Czy masz jakiś zawór N- drożny w instalacji.Wczoraj jak miałeś chyba co godzinę ustawioną obniżoną temp. to dopiero były skoki. Musisz mieć duże zapotrzebowanie na ciepło bo widać że po około godzinie był duży spadek i kocioł musiał mocno podganiać. Teraz ta praca cykliczna robi te ząbki na wykresieNapisz czy masz zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 18.02.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Myślę że praca ciągła była by lepszym rozwiązaniem. Czy masz jakiś zawór N- drożny w instalacji. Wczoraj jak miałeś chyba co godzinę ustawioną obniżoną temp. to dopiero były skoki. Musisz mieć duże zapotrzebowanie na ciepło bo widać że po około godzinie był duży spadek i kocioł musiał mocno podganiać. Teraz ta praca cykliczna robi te ząbki na wykresie Napisz czy masz zawór. Tak mam zawor 4d ustawiony na 6 i jedna pompe do co,cwu i podlogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Widzę że obecnie temp. CO obniżona o 10 czyli 45, dlaczego tak wysoko ustawiasz zadaną ? bo wychodzi normalnie 55.Proponuję jeszcze zwiększyć przepływ na zaworze 4D, powinna wtedy wzrosnąć temp. powrotu i jeszcze obniżyć zadaną na stałe do wartości np. 43.Wykres powinien się wyrównać i będziesz miał tylko skoki gdy czujnik wewnętrzny wyłączy pompkę CO.Z doskoku jestem przy kompie bo mam gości. Jutro przyjrzę się wykresom na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 18.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Widzę że obecnie temp. CO obniżona o 10 czyli 45, dlaczego tak wysoko ustawiasz zadaną ? bo wychodzi normalnie 55. Proponuję jeszcze zwiększyć przepływ na zaworze 4D, powinna wtedy wzrosnąć temp. powrotu i jeszcze obniżyć zadaną na stałe do wartości np. 43. Wykres powinien się wyrównać i będziesz miał tylko skoki gdy czujnik wewnętrzny wyłączy pompkę CO. Z doskoku jestem przy kompie bo mam gości. Jutro przyjrzę się wykresom na dłużej. Ok stosuje sie do zalecen ,nie przeszkazam wiecej do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Nie bądż taki chytrus.Podaj receptę publicznie.Niech też się czegoś nauczymy. Gdyby mi nie zależało zrobił bym to.Tylko ja nad tym siedziałem i się męczyłem gdzie jest problem i jak go rozwiązać. Teraz mam to rozwiązanie wyłożyć producentom aby mogli czerpać z tego korzyści ? Nie o Was tutaj chodzi ale o tych co po cichu siedzą i nic nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Widzę że obecnie temp. CO obniżona o 10 czyli 45, dlaczego tak wysoko ustawiasz zadaną ? bo wychodzi normalnie 55. Proponuję jeszcze zwiększyć przepływ na zaworze 4D, powinna wtedy wzrosnąć temp. powrotu i jeszcze obniżyć zadaną na stałe do wartości np. 43. Wykres powinien się wyrównać i będziesz miał tylko skoki gdy czujnik wewnętrzny wyłączy pompkę CO. Z doskoku jestem przy kompie bo mam gości. Jutro przyjrzę się wykresom na dłużej. Przepraszam że się wcinam,dlaczego preferujesz większy przepływ na zaworze 4D,czym się kierujesz patrząc na jego sterownik.Jak dla mnie taki zabieg zwiększy jeszcze bardziej i tak jego bardzo wysokie spalanie.Zmierzałbym raczej do podniesienia temp.na CO i skręcenia zaworu na pozycję pół na pól(50% na instalację/50% na powrót)Jeśli dogrzejecie tak kocioł jak piszecie to woda przez niego przeleci i spali opału na maksa.Niech spróbuje skręcić jednak 3D i zrobić jak piszę,popatrzymy na czas do zasypu,na pewno wzrośnie.Zredukowałbym -2% wiatrak bo kolega ma komin po byku Edytowane 18 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 czy moglbys spojrzec na kociol jak wedlug ciebie wygladaja te ustawienia, mam duza ruznice na powroie .Prubowalem na pracy ciaglej pompy ale bez wielkich rezultatow .Nieawno wgralem pierwszy raz nowego softa 02914 na tym starym bylo jakby ciut lepiej ,nadodatek podloga grzeje slabiej Zabijar wersja 0.2.9.16 testowałeś,jak się sprawowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Ok stosuje sie do zalecen ,nie przeszkazam wiecej do jutra Wiem że wyda się to dziwne ale trzymanie otwartego zbytnio zaworu 4D i temp.na kotle tak jak masz teraz doprowadzi Cię do spalenia wieluuu ton węgla.Trzymaj zawór skręcony,nie obawiaj się że 50deg na kotle to spalanie jest większe niż przy rozkręconym zaworze i temp.45deg.proponowałbym zacząć od skręcenia zaworu i podniesienia temp.na kotle.Potem już w miarę komfortu w pomieszczeniach tylko drobne poprawki. edit;a o powrót się nie ma co martwić,ustawić CWU+miesz i po kłopocie Edytowane 18 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tak mam zawor 4d ustawiony na 6 i jedna pompe do co,cwu i podlogi Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? Zawor firmy AFRISO skala na pokretle od 0 do 10 podlaczony na rurach miedzianych 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 19.02.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? W instrukcji jest napisane,pozycja 4 bedzie oznaczala ,ze strumien wody goracej zkotla w 40% skierowany jest do instalacji,apozostala czesc strumienia skierowana jest na powrot do kotla .Nr 5 wskazuje os zwierciala zaworu i otwarcie go na 50% .Zwierciadlo powinno pracowac w zakresie +/- 45% od tego polozenia tak napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ? Oj to chyba poszło sprzęgiełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 19.02.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Oj to chyba poszło sprzęgiełko. Ale jak odkręciłem tą plastikową pokrywkę to wypadła spod niej taka mała śrubka i osobno łepek, może jednak zawleczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 19.02.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Wygląda na zawleczkę. Chociaż u mnie jest zwykła śrubka z sześciokątnym łebkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts