Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok stosuje sie do zalecen ,nie przeszkazam wiecej do jutra

Wiem że wyda się to dziwne ale trzymanie otwartego zbytnio zaworu 4D i temp.na kotle tak jak masz teraz doprowadzi Cię do spalenia wieluuu ton węgla.Trzymaj zawór skręcony,nie obawiaj się że 50deg na kotle to spalanie jest większe niż przy rozkręconym zaworze i temp.45deg.proponowałbym zacząć od skręcenia zaworu i podniesienia temp.na kotle.Potem już w miarę komfortu w pomieszczeniach tylko drobne poprawki.

edit;a o powrót się nie ma co martwić,ustawić CWU+miesz i po kłopocie ;)

Edytowane przez markowsski

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ?

Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót?

W instrukcji jest napisane,pozycja 4 bedzie oznaczala ,ze strumien wody goracej zkotla w 40% skierowany jest do instalacji,apozostala czesc strumienia skierowana jest na powrot do kotla .Nr 5 wskazuje os zwierciala zaworu i otwarcie go na 50% .Zwierciadlo powinno pracowac w zakresie +/- 45% od tego polozenia tak napisali

Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ?

Oj to chyba poszło sprzęgiełko.

W instrukcji jest napisane,pozycja 4 bedzie oznaczala ,ze strumien wody goracej zkotla w 40% skierowany jest do instalacji,apozostala czesc strumienia skierowana jest na powrot do kotla .Nr 5 wskazuje os zwierciala zaworu i otwarcie go na 50% .Zwierciadlo powinno pracowac w zakresie +/- 45% od tego polozenia tak napisali

Witam.Kolego zrób tak (jeśli masz ochotę spróbować),ustaw zawór na pozycji (musisz poczytać,u mnie to 5) tak aby 50% wody podawał na instalację i 50% na powrót,ustaw na kotle na początek 50-49deg(widzę że preferujesz tryb CO a nie pogodowy) -potem sobie skorygujesz.Zasyp podajnik,zostaw na czas aż cały sie spali-będziesz miał porównanie.Oczywiście pompa CO na trybie praca ciągła.Przy obecnej pracy spalanie masz jak dla mnie dużo za wysokie.Ale Twoja wola.Zapamiętaj obecne ustawienia i jak bedzie gorzej to sobie przywrócisz.

efektem pracy cyklicznej pompy powinno być odstawienie się kotła,u Ciebie jedzie non stop ;)

Edytowane przez markowsski

Witam.Kolego zrób tak (jeśli masz ochotę spróbować),ustaw zawór na pozycji (musisz poczytać,u mnie to 5) tak aby 50% wody podawał na instalację i 50% na powrót,ustaw na kotle na początek 50-49deg(widzę że preferujesz tryb CO a nie pogodowy) -potem sobie skorygujesz.Zasyp podajnik,zostaw na czas aż cały sie spali-będziesz miał porównanie.Oczywiście pompa CO na trybie praca ciągła.Przy obecnej pracy spalanie masz jak dla mnie dużo za wysokie.Ale Twoja wola.Zapamiętaj obecne ustawienia i jak bedzie gorzej to sobie przywrócisz.

efektem pracy cyklicznej pompy powinno być odstawienie się kotła,u Ciebie jedzie non stop ;)[/QUOT

Ustawić na 50-49deg ale czy w obnizonej ,tryb pogodowy lepiej dziala .Takmi ustawil serwis, czujnik mam tylko niewiem jak to zrobic

zabijar-Musisz zamontować czujnik temp,zew. na zewnątrz budynku,najlepiej na pólnocnej ścianie,na wysokości ok.2 m.Pociągnąć przewód 2x0,25-0,5mm2 od czujnika do skrzynki sterownika i podłączyć od kostki opisanej czujnik zew..Następnie na schemacie pieca (w komputerze) zmieniasz reg. kotła z CO na Pogodowy.I gotowe.

No co właśnie?Masz podłączoną pogodówkę?

widzę że zastosowałeś się do moich propozycji,ustawiłeś zawór 4D na 50/50?I najlepiej wyłącz pompę mieszającą a włącz w ustawieniach zaawansowanych tryb CWU+miesz.Jak zacznie przegrzewać wewnątrz powyżej 21deg jak sobie ustawiłeś to zmniejsz o 1-2deg temp na kotle tylko spokojnie,myśle że 50deg powinno wystarczyć.

widzę że zastosowałeś się do moich propozycji,ustawiłeś zawór 4D na 50/50?I najlepiej wyłącz pompę mieszającą a włącz w ustawieniach zaawansowanych tryb CWU+miesz.Jak zacznie przegrzewać wewnątrz powyżej 21deg jak sobie ustawiłeś to zmniejsz o 1-2deg temp na kotle tylko spokojnie,myśle że 50deg powinno wystarczyć.

Nic już nie rozumię.Ma zawór 4D i pompę mieszającą ,a Ty proponujesz mu załączyć CWU+mieszająca.

Przy takiej instalacji ustawiłbym zawór4D na full,a powrót podgrzewał pompą mieszającą.