Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie komin wystaje metr ponad kalenicę, reszta jest wewnątrz budynku. Widziałem też konstrukcje kominowe skręcane na całej długości. Odbierający kominiarz wspominał że widział kominy systemowe które po prostu wiatr ukręcił i przewrócił to co wystawało. Odbiór komina warunkował gwarancję. Trochę mnie początkowo zastanawiała końcówka komina z blachy nierdzewnej że spaliny ją zniszczą. Producent jednak mnie zapewnił że nie mam się tym martwić bo mam na to przecież 30l gwarancji. Bodajże firma Plewa robi te końcówki również z szamotu. Na moje skromne oko górna półka. Niech każdy oceni sobie sam.

Witam.

Również jestem na etapie wyboru komina ponieważ mój obecny nie jest w stanie podołać warunkom pracy ekogrochowca. Nie chcę żeby miał jakiekolwiek elementy metalowe i oprócz Plewy w grę wchodzi komin z Bolesławca. Nie ma ani jednego elementy ze stali. A na tym mi zależy bo końcówkę z kwasiaka zeżarło w jeden sezon. I żaden producent kominów z kwasówki nie da gwarancji na komin urzytkowany z piecem na ekogroszek. Co do postawienia go na zewnątrz istniejącego budynku to już nie jest taka prosta sprawa pod względem formalnym.Jeżeli będzie wystawał choćby centymetr poza obrys budynku to trzeba mieć projekt i pozwolenie a co za tym idzie dziennik budowy i kierownika budowy. Mapka do celów projektowych około 500-700 zł. Projekt z pozwoleniem około 500 zł. Na razie na tym etapie jestem. Nie wiem ile kierbud i materiały potrzebne do postawienia i obróbki komina, a ma on wysokość 11m. No i jeszcze odbiór kominiarski który chyba jest niezbędny do gwarancji.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

''Niebieski'' już dzisiaj przywieziony. Zakup szybki, bezproblemowy. Na razie mogę tylko powiedzieć, że firma b.dobrze zabezpieczyła kocioł do wysyłki. Rozpakuję innym razem. Kiedy montaż? Jak wybuduję komin i znajdzie się instalator. Będę wszystko dokumentował na foto, każdy etap. A sam rozruch kotła uwiecznię na wideo. Wyniki prac przedstawię na forum.

ryszard

Mam pytanie do zawijana (lub innych kolegów dobrze zorientowanych w temacie)

Kupiłem EKO PLUS 25kW. Sterownik niema takie jednostki w programie. Jaki program wybrać.

Przeczytałem około 100 stron tego forum, na początku pisałeś o zaklejaniu otworów palnika tak by np. zmniejszyć moc do 16 kW. Myślę że ta moc byłaby dla mnie wystarczająca w przeważającym okresie czasu, chociaż i 25 kW też może być przydatne w okresie siarczystych mrozów. Czy wówczas należałoby przełączyć sterownik na Eko Plus 16 kW czy zostać przy 25 kW

Pewnie gdzieś jest to opisane ale brak mi sił aby całe to forum przewertować.

Mam pytanie do zawijana (lub innych kolegów dobrze zorientowanych w temacie)

Kupiłem EKO PLUS 25kW. Sterownik niema takie jednostki w programie. Jaki program wybrać.

Przeczytałem około 100 stron tego forum, na początku pisałeś o zaklejaniu otworów palnika tak by np. zmniejszyć moc do 16 kW. Myślę że ta moc byłaby dla mnie wystarczająca w przeważającym okresie czasu, chociaż i 25 kW też może być przydatne w okresie siarczystych mrozów. Czy wówczas należałoby przełączyć sterownik na Eko Plus 16 kW czy zostać przy 25 kW

Pewnie gdzieś jest to opisane ale brak mi sił aby całe to forum przewertować.

Ustaw 16kW i nic nie musisz zmieniać nawet w siarczyste mrozy.

Panowie potrzebuję porady, wiemy czopuch z pieca po zewnętrznej 14,6cm należy podłączyć rurą 15cm. Mam do ceramiki kawałek więc? minimalna wymagana komina 16x16 czy podłączyć stalowymi do ceramiki 15 czy 16 i zastosować zwężkę?

Podłącz tak aby było szczelne i wyglądało jak należy.

Mam kolejne pytanie, pewnie banalne ale muszę zapytać. Czy po rozpaleniu w kociołku trzeba ustawiać dodatkowo jakieś parametry, czy wystarczy przełączyć na np auto lato lub normalny by cieszyć się tym że nie trzeba tam już nic kombinować. Oczywiście po jakimś czasie na pewno coś tam zacznę zmieniać, ale na początku nie palę się do tego. Po prostu nie chcę narobić bałaganu w ustawieniach. Jeżeli jakieś ustawienia początkowe są konieczne to prosiłbym o podanie przykładowych danych tak jak jest to w waszych ustawieniach. Kociołek mam Eko Plus 25 kW, pakowany ekogroszek Ekoret min 26kJ

Witam! Jestem zdecydowany na dniach na zakup ogniwo eko plus ....i tu pojawia się problem- ile kW? 10 czy 16? Instalatorzy- z mojego doświadczenia wiem , że wolą przewymiarować piecyk niż dobrze dobrać. Osobiście jestem za 10 kW- ale... no właśnie

A to szczegóły domu:

-ok 120 m2- otwarta przestrzeń nad salonem (brak stropu- 5 metrów h) w pozostałych pomieszczeniach wysokość 2,58m.

-w całym domu ogrzewanie podłogowe( grzejnik tylko na antresoli nad salonem+ drabinkowy w łazience)

-ściany 24 cm suporex, 15 cm ocieplenie termoorganika gold, w dachu 23 cm wełny toprock Rockwoola+ folia z ekranem aluminiowym, w posadzce 16 cm styro

-bojler na wodę 250 L.

-woj. Lubuskie

I gdyby nie ten bojler to nie miałbym wątpliwości.

Proszę o Waszą opinię.

Pozdrawiam

Mam kolejne pytanie, pewnie banalne ale muszę zapytać. Czy po rozpaleniu w kociołku trzeba ustawiać dodatkowo jakieś parametry, czy wystarczy przełączyć na np auto lato lub normalny by cieszyć się tym że nie trzeba tam już nic kombinować. Oczywiście po jakimś czasie na pewno coś tam zacznę zmieniać, ale na początku nie palę się do tego. Po prostu nie chcę narobić bałaganu w ustawieniach. Jeżeli jakieś ustawienia początkowe są konieczne to prosiłbym o podanie przykładowych danych tak jak jest to w waszych ustawieniach. Kociołek mam Eko Plus 25 kW, pakowany ekogroszek Ekoret min 26kJ
Rozpal i ustaw jak planujesz. Będzie się paliło :)

Masz podłączony czujnik temp. zewnętrznej? Wtedy tryb auto lato ma sens, bo ustawiasz temp. graniczną kiedy piec przechodzi w normalne grzanie. Jak jeszcze nie podłączyłeś zewnętrznego to ustaw na "Lato". Pozwól mu niech ci pokaże jak potrafi palić :)

Jak masz podłączony pod internet to udostępnij a będzie na bieżąco można ci pomóc :)

Witam! Jestem zdecydowany na dniach na zakup ogniwo eko plus ....i tu pojawia się problem- ile kW? 10 czy 16? Instalatorzy- z mojego doświadczenia wiem , że wolą przewymiarować piecyk niż dobrze dobrać. Osobiście jestem za 10 kW- ale... no właśnie

A to szczegóły domu:

-ok 120 m2- otwarta przestrzeń nad salonem (brak stropu- 5 metrów h) w pozostałych pomieszczeniach wysokość 2,58m.

-w całym domu ogrzewanie podłogowe( grzejnik tylko na antresoli nad salonem+ drabinkowy w łazience)

-ściany 24 cm suporex, 15 cm ocieplenie termoorganika gold, w dachu 23 cm wełny toprock Rockwoola+ folia z ekranem aluminiowym, w posadzce 16 cm styro

-bojler na wodę 250 L.

-woj. Lubuskie

I gdyby nie ten bojler to nie miałbym wątpliwości.

Proszę o Waszą opinię.

Pozdrawiam

10kW bez wahania.

Witam , w najbliższym czasie planuję zakupić piec Ogniwo Eko + i tu pojawia się pytanie czy wybrać 16Kw czy 25Kw.

Dom z użytkowym poddaszem o powierzchni 200 m2, cegła Max 24 cm, docieplenie styropianem o grubości 15 cm. Ogrzewanie podłogowe na parterze

(300 m rurki) + 140 żeberek, dodatkowo planuję zbiornik na ciepłą wodę 300 L.

Proszę o radę:)

Pozdrawiam

Witam , w najbliższym czasie planuję zakupić piec Ogniwo Eko + i tu pojawia się pytanie czy wybrać 16Kw czy 25Kw.

Dom z użytkowym poddaszem o powierzchni 200 m2, cegła Max 24 cm, docieplenie styropianem o grubości 15 cm. Ogrzewanie podłogowe na parterze

(300 m rurki) + 140 żeberek, dodatkowo planuję zbiornik na ciepłą wodę 300 L.

Proszę o radę:)

Pozdrawiam

Niepotrzebnie tak duży zbiornik no ale nie napisałeś do czego go chcesz wykorzystywać.

Moim zdaniem 16kW będzie wystarczający.