Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

he he he no tyle to wiem !!!!! podaj jak dlugo powinien chodzic podajnik

jaka moc dmuchawy, zapada mi sie palenisko i juz raz zgasl

hehe- nie wiesz :D bo przy wygrzewniu kotła, kocioł powinien palić jak wściekły więc.... a jak ci sie zapada to pewnie nie podaje, ew zobacz czy dobrze są wtyczki włożone czy dociskają i czy któraś nie jest pomylona..

Witam

Dziękuje za udzielone porady.

Odpaliłem kilka dni temu moje 25 Eco plus i ma takie pytania:

1. Wygrzewam podłogówkę =/- 80 m2 + dwie drabinki w łazienkach, nie korzystam póki co z CWU a w ustawieniach mam typ kotła Eco plus 16 - zmienić na 25

2. Jako że wygrzewam podłogówkę to czy zmienić funkcje pompy mieszającej na podłogową

3. co oznacza cp. pod - czas pracy podajnika?

pozd

Kamil

ps.

Pozwolę się jutro wkleić zdjęcia mojej instalacji może coś doradzicie

Witajcie :)

Mam potężny dylemat...przyszedł czas zakupu eko groszku....no właśnie czym palicie?

Dostałem dwie ofert:

1) ekogroszek kamienny EcoKaloria 25 MJ / 1 kg, popiół <8%, siarka <0,5 %, cz.lotne - 36%, spiekalność 1< RI<5, cena z dostawą- 835 zł / t , poworkowany, worki 25 kg, ( produkt ma wyższe parametry od renomoweanego Kazimierza Juliusza i prawie takie jak Pieklorz z ZG Piekary )

2) od Tanio pal- czeski młody kamienny ok 23 MJ/kg za 680 zł tona z dostawą poworkowany suchy.

Co wybrać...a może kupić coś zupełnie innego, żeby nie żałować? :( A może kupić obydwa i palić w zależności od pogody?

Pozdrawiam

Witajcie :)

Mam potężny dylemat...przyszedł czas zakupu eko groszku....no właśnie czym palicie?

Dostałem dwie ofert:

1) ekogroszek kamienny EcoKaloria 25 MJ / 1 kg, popiół <8%, siarka <0,5 %, cz.lotne - 36%, spiekalność 1< RI<5, cena z dostawą- 835 zł / t , poworkowany, worki 25 kg, ( produkt ma wyższe parametry od renomoweanego Kazimierza Juliusza i prawie takie jak Pieklorz z ZG Piekary )

2) od Tanio pal- czeski młody kamienny ok 23 MJ/kg za 680 zł tona z dostawą poworkowany suchy.

Co wybrać...a może kupić coś zupełnie innego, żeby nie żałować? :( A może kupić obydwa i palić w zależności od pogody?

Pozdrawiam

Z ekogroszkiem jest tak: czasami to co piszą na worku nie sprawdza się w praktyce...... ja kupiłem w lutym trochę Retopala workowanego w worki papierowe, bo miał być suchy, bo - jak mnie zapewniano na składzie papier oddycha - a tu kicha, mokry był, bo w środku jest warstwa folii i suchy był papier z wierzchu a w środku kicha.

Pieklorz - to też widzę kilka producentów używa tej nazwy ( sytuacja analogiczna jak np. w przypadku wędlin "jałowcowa, krakowska" każdy może sobie sprzedawać pod tą nazwą.). Jednak paliłem kilka worków Pieklorza i było ok - wypalał się, mało popiołu. Tak samo Ekoret - ale cena ok. 1000 złotych u mnie. Aktualnie palę ekogroszkiem z firmy Węglosmyk - mało popiołu, worki foliowe z dziurkami, zawsze jest suchy, nic mi nie paruje w zasobniku. Na Forum jest wątek o ekogroszkach i tam poczytaj.

Witam

chciałem przeczytać wszystkie opinie na temat tego pieca ale jak zobaczyłem 381 podstron to zrezygnowałem :)

Mam pare pytań do uzytkowników tego pieca.

Jak to jest z tym komputerem sterującym bo sprzedawca zapewnia ze do regulacji jest tylko temperatura. Takie rzeczy jak czasy podania ,załączenia wentylatora(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi) komputer sam ustawia niezależnie od jakości eko-groszku.

U innego sprzedawcy usłyszałem ze takich cudów nie ma i wszystko trzeba sobie samemu poustawiać i wtedy jest sie pewnym ze wszystko jest oki.

I generalnie czy jest to piec godny polecenia?

Interesuje mnie model EKO PLUS 25kw

Witam

chciałem przeczytać wszystkie opinie na temat tego pieca ale jak zobaczyłem 381 podstron to zrezygnowałem :)

Mam pare pytań do uzytkowników tego pieca.

Jak to jest z tym komputerem sterującym bo sprzedawca zapewnia ze do regulacji jest tylko temperatura. Takie rzeczy jak czasy podania ,załączenia wentylatora(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi) komputer sam ustawia niezależnie od jakości eko-groszku.

U innego sprzedawcy usłyszałem ze takich cudów nie ma i wszystko trzeba sobie samemu poustawiać i wtedy jest sie pewnym ze wszystko jest oki.

I generalnie czy jest to piec godny polecenia?

Interesuje mnie model EKO PLUS 25kw

Hmmm...... generalnie można sprowadzić wszystko do tego 1-szego sprzedawcy, a ten drugi niech się weźmie za sprzedaż ziemniaków.

Piec jak najbardziej godny polecenia, sam mam drugi sezon OE+ 16 kW i jestem happy :)