minertu 03.10.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam chciałem przeczytać wszystkie opinie na temat tego pieca ale jak zobaczyłem 381 podstron to zrezygnowałem Mam pare pytań do uzytkowników tego pieca. Jak to jest z tym komputerem sterującym bo sprzedawca zapewnia ze do regulacji jest tylko temperatura. Takie rzeczy jak czasy podania ,załączenia wentylatora(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi) komputer sam ustawia niezależnie od jakości eko-groszku. U innego sprzedawcy usłyszałem ze takich cudów nie ma i wszystko trzeba sobie samemu poustawiać i wtedy jest sie pewnym ze wszystko jest oki. I generalnie czy jest to piec godny polecenia? Interesuje mnie model EKO PLUS 25kw Tak jak koledzy piszą drugi sprzedawca nie wie o czym mówi bo go nie zna. Na jaką pow.grzewczą szukasz kociołka? Sam użytkuję poprzednika OE 24kW na 280m2 i jest za duży !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 03.10.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Na jaką pow.grzewczą szukasz kociołka? Sam użytkuję poprzednika OE 24kW na 280m2 i jest za duży !!! U mnie będzie 226m2 z dwustanowiskowym garazem. Tak jak koledzy piszą drugi sprzedawca nie wie o czym mówi bo go nie zna. miałem do tego sklepu podjechać i pogadać, ale widzę ze nie warto tracić czasu na tego kolesia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Napisz więcej o ociepleniu domku bo jeśli jest docieplony to bardziej celuj w 16-tkę. Garaż dwustanowiskowy to już pewnie około 40m się uzbiera których na pewno nie będziesz grzał do temp. 23 czy 24 stopnie, przeważnie jest to 12 czy 14 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 03.10.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 garaz tak jak piszesz około 40m2 dom zbudowany z H+H 24 cm + 20 cm styropianu z ciepłymi 3 szybowymi oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 garaz tak jak piszesz około 40m2 dom zbudowany z H+H 24 cm + 20 cm styropianu z ciepłymi 3 szybowymi oknami Wystarczający dla Ciebie będzie OE+ 16 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.10.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Odpowiedź dostałeś od kolegi po fachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 04.10.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Panowie potrzebuje malej podpowiedzi na ile ustawic zawor 3d w trybie lato, zawor mam wstawiony jako mieszajacy i skala 10-0 i w jaka powinna byc rożnica temp miedzy wyjściem z zasilania i temp powrotu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Panowie potrzebuje malej podpowiedzi na ile ustawic zawor 3d w trybie lato, zawor mam wstawiony jako mieszajacy i skala 10-0 i w jaka powinna byc rożnica temp miedzy wyjściem z zasilania i temp powrotu/ W trybie lato niema to znaczenia ponieważ pompka CO nie pracuje i nie ma co mieszać, kocioł i tak ma zawsze więcej jak zadane także spoczko jak mawia moja córcia Im mniejsza ta różnica tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 05.10.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Witam, Proszę pomóc jak ma wyglądać instalacja Co+CWU+Podłogówka+Kaloryfery. Mam kolegę instalatora, ale nigdy nie robił instalacji pod Ogniwo Eko PLUS 25kW. O jego fachowość się nie boję, ale chodzi o to żeby instalacja w jak największym stopniu wykorzystywała możliwości eCol`a. Domek podpiwniczony (3 kondygnacje) dobrze docieplony szyby potrójne, 30cm wełny pod dachem. Piwnice: ok. 90m2 (6 kaloryferów) Garaż + pom.gospodarcze 45m2 (3 kaloryfery) Parter: Podłogówka ok.100m2 + 1 kaloryfer Poddasze: 100m2 w tym 10m2 podłogówki + 8 kaloryferów CWU 300l. w przyszłym roku bedą solary. Także piec beędzia działał tylko zimą. Do ogrzania 250m2, reszta Garaż, część piwnic tak na "pół gwizdka" Na grzejniki założę zawory termostatyczne, schemat chyba ten ze strony Ogniwa z zaworem 4D bez pompy mieszającej, ale dołożyć trzeba podłogówkę na 2 kondygnacjach. Jakoś sensownie by to musiało działać Schematów przeglądałem dużo, dużo czytałem, chyba za dużo bo już mam mętlik w głowie. Może ktoś ma podobny dom i już to przerobił. Wszystkie pomysły, rozwiązania, sugestie, schematy mile widziane. Wiem, że fachowców od instalacji i eCola też tu nie brakuje:) Pozdrawiam. Edytowane 5 Października 2012 przez robixx78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTRSL 05.10.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 witam chcialbym na domek oep16 na 130+garaz......sciana protherm 25+15 steropian poddasze wełna 15+5. takie pytanko ta16 czy moze 10 starczy?I 2 pytanie czy na ten dodatkowy ruszt podczas palenia ekogroszku ozna wrzucic jakies gazety albo obierki ? dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 10 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 witam chcialbym na domek oep16 na 130+garaz......sciana protherm 25+15 steropian poddasze wełna 15+5. takie pytanko ta16 czy moze 10 starczy? I 2 pytanie czy na ten dodatkowy ruszt podczas palenia ekogroszku ozna wrzucic jakies gazety albo obierki ? dzieki pozdrawiam Spokojnie 10kW wystarczy. Możesz spalać w trakcie pracy ślimaka na ruszcie ale trzeba uważać na czujnik spalin aby go nie spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam, Proszę pomóc jak ma wyglądać instalacja Co+CWU+Podłogówka+Kaloryfery. Mam kolegę instalatora, ale nigdy nie robił instalacji pod Ogniwo Eko PLUS 25kW. O jego fachowość się nie boję, ale chodzi o to żeby instalacja w jak największym stopniu wykorzystywała możliwości eCol`a. Domek podpiwniczony (3 kondygnacje) dobrze docieplony szyby potrójne, 30cm wełny pod dachem. Piwnice: ok. 90m2 (6 kaloryferów) Garaż + pom.gospodarcze 45m2 (3 kaloryfery) Parter: Podłogówka ok.100m2 + 1 kaloryfer Poddasze: 100m2 w tym 10m2 podłogówki + 8 kaloryferów CWU 300l. w przyszłym roku bedą solary. Także piec beędzia działał tylko zimą. Do ogrzania 250m2, reszta Garaż, część piwnic tak na "pół gwizdka" Na grzejniki założę zawory termostatyczne, schemat chyba ten ze strony Ogniwa z zaworem 4D bez pompy mieszającej, ale dołożyć trzeba podłogówkę na 2 kondygnacjach. Jakoś sensownie by to musiało działać Schematów przeglądałem dużo, dużo czytałem, chyba za dużo bo już mam mętlik w głowie. Może ktoś ma podobny dom i już to przerobił. Wszystkie pomysły, rozwiązania, sugestie, schematy mile widziane. Wiem, że fachowców od instalacji i eCola też tu nie brakuje:) Pozdrawiam. Jest ok tak jak piszesz ale to 10m podłogówki to co to za pomieszczenie? Pompę podłogową podpinasz w gniazdo mieszającej a jej funkcję zamieniasz na podłogową. Wyślij nr tel na priwa ,jestem z Wodzisławia śl. więc niedaleko możemy się zdzwonic lub moge podjechać ale dopiero w przyszłym tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 06.10.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 (edytowane) Jest ok tak jak piszesz ale to 10m podłogówki to co to za pomieszczenie? . To łazienka, pomyliłem się ona ma ok. 14m2. Telefon wysłałem na priv:) Edytowane 6 Października 2012 przez robixx78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 06.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 hej Mam pytanko czy ktoś z Was w czasie pracy pieca w trybie auto podklada na ruszt jakies drewienko? i czy trzeba ściągnąć czujnik spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.10.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 hej Mam pytanko czy ktoś z Was w czasie pracy pieca w trybie auto podklada na ruszt jakies drewienko? i czy trzeba ściągnąć czujnik spalin? W instrukcji pisze co trzeba zrobić. Są tacy co podkładają ale z umiarem.Nie rozumie jednak po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.10.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 To łazienka, pomyliłem się ona ma ok. 14m2. Telefon wysłałem na priv:) Tak myślałem. Możesz ja wpiąć w układ grzejnikowy na RTL-u i będzie ok. Zresztą odpisałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raku2008 06.10.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A jak wyglada kwestia palenia na ruszcie awaryjnym w OEP10kw bo widze ze kociolek ma dwoje dzwiczek a nigdzie w necie nie moge znalezc zdjec z wnetrza kociolka moze jakis posiadacz OEP10 wrzucil by jakies zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 07.10.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Raku 2008 tu masz pokazany środek kotła.http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/dtr/dtr_eko_plus10.pdf Wygląda na to że układ górnych drzwiczek i rusztu jest taki sam jak w eko plus 16, jeśli się mylę niech ktoś zorientowany mnie poprawi. Wpoprzednim wydaniu 16 para górnych drzwiczek była połączona a teraz jest przerwa.Gdyby tak konstruktorzy uchylili rąbka tajemnicy w jakim to celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarface26 08.10.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam, Chciałem spytać czy ktoś próbował w OE+ 10KW palić węglem brunatnym? jest w sprzedaży frakcja przypominająca wielkością eko groszek, gdyby to tak dobrze przesuszyć to może w letnim i przejściowym okresie dawałoby radę? Warto próbować czy szkoda komina i pieca? pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts