Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

chciałem przeczytać wszystkie opinie na temat tego pieca ale jak zobaczyłem 381 podstron to zrezygnowałem :)

Mam pare pytań do uzytkowników tego pieca.

Jak to jest z tym komputerem sterującym bo sprzedawca zapewnia ze do regulacji jest tylko temperatura. Takie rzeczy jak czasy podania ,załączenia wentylatora(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi) komputer sam ustawia niezależnie od jakości eko-groszku.

U innego sprzedawcy usłyszałem ze takich cudów nie ma i wszystko trzeba sobie samemu poustawiać i wtedy jest sie pewnym ze wszystko jest oki.

I generalnie czy jest to piec godny polecenia?

Interesuje mnie model EKO PLUS 25kw

Tak jak koledzy piszą drugi sprzedawca nie wie o czym mówi bo go nie zna.

Na jaką pow.grzewczą szukasz kociołka?

Sam użytkuję poprzednika OE 24kW na 280m2 i jest za duży !!!

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na jaką pow.grzewczą szukasz kociołka?

Sam użytkuję poprzednika OE 24kW na 280m2 i jest za duży !!!

U mnie będzie 226m2 z dwustanowiskowym garazem.

Tak jak koledzy piszą drugi sprzedawca nie wie o czym mówi bo go nie zna.

miałem do tego sklepu podjechać i pogadać, ale widzę ze nie warto tracić czasu na tego kolesia....

Panowie potrzebuje malej podpowiedzi na ile ustawic zawor 3d w trybie lato, zawor mam wstawiony jako mieszajacy i skala 10-0 i w jaka powinna byc rożnica temp miedzy wyjściem z zasilania i temp powrotu/

W trybie lato niema to znaczenia ponieważ pompka CO nie pracuje i nie ma co mieszać, kocioł i tak ma zawsze więcej jak zadane także spoczko jak mawia moja córcia :)

Im mniejsza ta różnica tym lepiej.

Witam,

Proszę pomóc jak ma wyglądać instalacja Co+CWU+Podłogówka+Kaloryfery.

Mam kolegę instalatora, ale nigdy nie robił instalacji pod Ogniwo Eko PLUS 25kW. O jego fachowość się nie boję, ale chodzi o to żeby instalacja w jak największym stopniu wykorzystywała możliwości eCol`a.

Domek podpiwniczony (3 kondygnacje) dobrze docieplony szyby potrójne, 30cm wełny pod dachem.

Piwnice: ok. 90m2 (6 kaloryferów)

Garaż + pom.gospodarcze 45m2 (3 kaloryfery)

Parter: Podłogówka ok.100m2 + 1 kaloryfer

Poddasze: 100m2 w tym 10m2 podłogówki + 8 kaloryferów

CWU 300l. w przyszłym roku bedą solary. Także piec beędzia działał tylko zimą.

Do ogrzania 250m2, reszta Garaż, część piwnic tak na "pół gwizdka"

Na grzejniki założę zawory termostatyczne, schemat chyba ten ze strony Ogniwa z zaworem 4D bez pompy mieszającej,

ale dołożyć trzeba podłogówkę na 2 kondygnacjach. Jakoś sensownie by to musiało działać:)

Schematów przeglądałem dużo, dużo czytałem, chyba za dużo bo już mam mętlik w głowie.

Może ktoś ma podobny dom i już to przerobił. Wszystkie pomysły, rozwiązania, sugestie, schematy mile widziane. Wiem, że fachowców od instalacji i eCola też tu nie brakuje:)

Pozdrawiam.

Edytowane przez robixx78

witam chcialbym na domek oep16 na 130+garaz......sciana protherm 25+15 steropian poddasze wełna 15+5. takie pytanko ta16 czy moze 10 starczy?

I 2 pytanie czy na ten dodatkowy ruszt podczas palenia ekogroszku ozna wrzucic jakies gazety albo obierki ? dzieki pozdrawiam

witam chcialbym na domek oep16 na 130+garaz......sciana protherm 25+15 steropian poddasze wełna 15+5. takie pytanko ta16 czy moze 10 starczy?

I 2 pytanie czy na ten dodatkowy ruszt podczas palenia ekogroszku ozna wrzucic jakies gazety albo obierki ? dzieki pozdrawiam

Spokojnie 10kW wystarczy.

Możesz spalać w trakcie pracy ślimaka na ruszcie ale trzeba uważać na czujnik spalin aby go nie spalić.

Witam,

Proszę pomóc jak ma wyglądać instalacja Co+CWU+Podłogówka+Kaloryfery.

Mam kolegę instalatora, ale nigdy nie robił instalacji pod Ogniwo Eko PLUS 25kW. O jego fachowość się nie boję, ale chodzi o to żeby instalacja w jak największym stopniu wykorzystywała możliwości eCol`a.

Domek podpiwniczony (3 kondygnacje) dobrze docieplony szyby potrójne, 30cm wełny pod dachem.

Piwnice: ok. 90m2 (6 kaloryferów)

Garaż + pom.gospodarcze 45m2 (3 kaloryfery)

Parter: Podłogówka ok.100m2 + 1 kaloryfer

Poddasze: 100m2 w tym 10m2 podłogówki + 8 kaloryferów

CWU 300l. w przyszłym roku bedą solary. Także piec beędzia działał tylko zimą.

Do ogrzania 250m2, reszta Garaż, część piwnic tak na "pół gwizdka"

Na grzejniki założę zawory termostatyczne, schemat chyba ten ze strony Ogniwa z zaworem 4D bez pompy mieszającej,

ale dołożyć trzeba podłogówkę na 2 kondygnacjach. Jakoś sensownie by to musiało działać:)

Schematów przeglądałem dużo, dużo czytałem, chyba za dużo bo już mam mętlik w głowie.

Może ktoś ma podobny dom i już to przerobił. Wszystkie pomysły, rozwiązania, sugestie, schematy mile widziane. Wiem, że fachowców od instalacji i eCola też tu nie brakuje:)

Pozdrawiam.

Jest ok tak jak piszesz ale to 10m podłogówki to co to za pomieszczenie?

Pompę podłogową podpinasz w gniazdo mieszającej a jej funkcję zamieniasz na podłogową.

Wyślij nr tel na priwa ,jestem z Wodzisławia śl. więc niedaleko możemy się zdzwonic lub moge podjechać ale dopiero w przyszłym tyg.

Raku 2008 tu masz pokazany środek kotła.

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/dtr/dtr_eko_plus10.pdf

Wygląda na to że układ górnych drzwiczek i rusztu jest taki sam jak w eko plus 16, jeśli się mylę niech ktoś zorientowany mnie poprawi. Wpoprzednim wydaniu 16 para górnych drzwiczek była połączona a teraz jest przerwa.

Gdyby tak konstruktorzy uchylili rąbka tajemnicy w jakim to celu?

Witam,

Chciałem spytać czy ktoś próbował w OE+ 10KW palić węglem brunatnym? jest w sprzedaży frakcja przypominająca wielkością eko groszek, gdyby to tak dobrze przesuszyć to może w letnim i przejściowym okresie dawałoby radę?

Warto próbować czy szkoda komina i pieca?

pozdrawiam

Michał