wuwok 11.10.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Wczoraj zakupiłem OEP16, jutro montaż Jednak zastanawiam się jak zamontować czujnik temperatury powrotu. Mam go jakoś przykleić bądź przypiąć paskami montażowymi do rury przy króćcu powrotu? dokładnie, najlepiej opaskami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 11.10.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 nie trzeba go jakos jeszcze owijać, np. folią aluminiową i etuliną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 11.10.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 nie trzeba go jakos jeszcze owijać, np. folią aluminiową i etuliną ? Oczywiście najlepiej zabezpieczyć .Generalnie dobrze w kotłowni cała instalacje zabezpieczyć przed wychładzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynbudyn 12.10.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) jeszcze jedno pytanko czy i gdzie mam zamontowac zawory zwrotne i jakie? maly obieg przy piecu to miedziana rurka fi28. dzieki za pomoc ) pomoze ktos kto ma o tym zielone pojecie uklad zamniety jakie elementy powinien zawierac na razie jest wymiennik weberman 25KW pompka weberman 25/60/180 naczynie wzbiorcze zamkniete jaka pojemnosc ? i co jeszcze bedzie potrzebne instalacja CO to dwa pietra grzejnikow plytowych na dwoch rozdzielaczach. pozdrawiam PS jak podłączaliście swoje kociolki do kominow gdzie zaopatrywaliscie sie w redukcje kolana i rury . Ja musze zredukować komin mam schindla 18 cm a kociolek 14 cm jak wiecie:) jak najkorzystniej redukowac przy kotle czy przy kominie? Edytowane 13 Października 2013 przez budynbudyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janklos12 13.10.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 kol. zadaj może to pytanie tu http://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/1-instalacje-co-i-cwu/ i myślę że ci pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynbudyn 13.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 kol. zadaj może to pytanie tu http://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/1-instalacje-co-i-cwu/ i myślę że ci pomogą dzieki za rade temacik juz tam zamiescilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.10.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 nie trzeba go jakos jeszcze owijać, np. folią aluminiową i etuliną ?Najlepiej jak go utopisz w folii aluminiowej tak aby styk nie był liniowy ale przynajmniej dolegał połowa swojej średnicy.Folia mu w tym pomorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 14.10.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) A jeśli chodzi o czujnik CWU to gdzie go zamontować? Na zasilaniu bojlera czy na rurze wychodzącej z bojlera na instalację wody użytkowej? A druga sprawa to jak lepiej wykonać instalację? Według schematów znalezionych w necie przeważnie jest coś w tym stylu: http://imageshack.us/a/img707/9180/4zhb.png lecz znajomy zaproponował mi taki schemat: http://imageshack.us/a/img844/8586/pbb7.png Chodzi o instalację otwartą, z zaworem trójdrożnym dla ochrony kotła i dwoma pompkami. Edytowane 14 Października 2013 przez z-paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.10.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 A jeśli chodzi o czujnik CWU to gdzie go zamontować? Na zasilaniu bojlera czy na rurze wychodzącej z bojlera na instalację wody użytkowej? W bojlerze, w miejscu na ten czujnik przeznaczonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.10.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 A jeśli chodzi o czujnik CWU to gdzie go zamontować? Na zasilaniu bojlera czy na rurze wychodzącej z bojlera na instalację wody użytkowej? A druga sprawa to jak lepiej wykonać instalację? Według schematów znalezionych w necie przeważnie jest coś w tym stylu: http://imageshack.us/a/img707/9180/4zhb.png lecz znajomy zaproponował mi taki schemat: http://imageshack.us/a/img844/8586/pbb7.png Chodzi o instalację otwartą, z zaworem trójdrożnym dla ochrony kotła i dwoma pompkami. Odnośnie instalacji oba schematy będą działać tylko przy dużych odległościach i dużej ilości kaloryferów może okazać się że w drugim schemacie kaloryfery mogą być niedogrzane, większość mocy pompy pójdzie na mieszanie wody w piecu niż na instalacje CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.10.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Pisałem Ci już rok temu,sprzedaj.Żadnej reklamacji nikt nie uwzględni,zapomnij To inne też się psują????? nieprawdopodobne wprost...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANEK K 16.10.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 mam pytanie czy piec ogniwo eko plus jest przystosowany do pracy w układzie zamkniętym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 16.10.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Jak najbardziej jest...mam go w układzie zamkniętym i działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynbudyn 16.10.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 pytanko moze ktos szybko mi odpowie chce zamowic rury do polaczenia czopucha z kominem widze w opisie kotla ze wymiar to 140 ale to z zewnatrz czy wewnatrz ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 17.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynbudyn 17.10.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Z zewnątrz. dzieki wielkie wlasnie wrocilem z budowy i zamawiam dwa kolana redukcj i kawal rury pojutrze podlacze moze piec do komina z ciekawosci ile wydalisce na materialy na kotlownie robiona od zera moze ktos podlaczal kociol do grzejnikow przez wymiennik plytowy. ja juz minąłem dwa tysiace na same materialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.10.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 pytanko moze ktos szybko mi odpowie chce zamowic rury do polaczenia czopucha z kominem widze w opisie kotla ze wymiar to 140 ale to z zewnatrz czy wewnatrz ? dzieki wszystkie wymiary OE+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 21.10.2013 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 z ciekawosci ile wydalisce na materialy na kotlownie robiona od zera moze ktos podlaczal kociol do grzejnikow przez wymiennik plytowy. ja juz minąłem dwa tysiace na same materialy. witam W zeszłym roku montowałem kocioł c.o. od podstaw w układzie zamkniętym z wymiennikiem ciepła. Instalował mi to hydraulik. Za robociznę wziął 800zł. Wszystkie materiały potrzebne do tego (rury miedź, 3 pompy (po 350 zł kazda), wymiennik płytowy (ok.900 zł), kolana, zawory, zawór bezp., odpowietrznik, naczynie u góry (nierdzewka), naczynie wyrównawcze, bojler 130l, i inne potrzebne materialy (których nie pamiętam, bo jestem laikiem) zapłaciłem 5800 zł. Za komin systemowy fi 180 zapłaciłem ok 1400 zł. Zbudowałem go sam więc robociznę miałem za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 23.10.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 witam W zeszłym roku montowałem kocioł c.o. od podstaw w układzie zamkniętym z wymiennikiem ciepła. Instalował mi to hydraulik. Za robociznę wziął 800zł. Wszystkie materiały potrzebne do tego (rury miedź, 3 pompy (po 350 zł kazda), wymiennik płytowy (ok.900 zł), kolana, zawory, zawór bezp., odpowietrznik, naczynie u góry (nierdzewka), naczynie wyrównawcze, bojler 130l, i inne potrzebne materialy (których nie pamiętam, bo jestem laikiem) zapłaciłem 5800 zł. Za komin systemowy fi 180 zapłaciłem ok 1400 zł. Zbudowałem go sam więc robociznę miałem za friko. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 06.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 witamCoś się stało z forum, że tak długo nikt nie pisze czy tylko ja mam jakiś techniczny ''problem''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts