Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...na pewno będzie za mało na taką powierzchnie, zwłaszcza ze mam dużo ogrzewania podłogowego i otwartych przestrzeni.

a co ma ilość ogrzewania podłogowego i otwartych przestrzeni do zapotrzebowania na ciepło?

niech Ci to instalator wytłumaczy może???:bash::bash::bash:

co jeden to lepszy widać

masz zapotrzebowanie 16KW i taki kocioł bierz

te nowe mają tak dobrane palniki że wycisną o 3KW spokojnie więcej chociaż z nieco niższą sprawnością

tych 16KW jeśli faktycznie będziesz potrzebował to zapewne dla średniej temperatury dobowej -20stC

to oznacza że w nocy musiałoby być -30 i w dzień z -10

watpię by była taka potrzeba więcej niż kilka dni w roku.

kup taki kocioł jakie masz potrzeby a instalatorowi zapłać za podłączenie go najlepiej w milczeniu

czasem lepiej milczeć i wydawać się głupim niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Dobrze radzą.

W ogniwie masz typ podajnika, który jest w stanie spalać to samo paliwo co tłok. Tłok z racji przesuwania opału po nadmuchu daje taki rezultat że z jednej strony węgiel gazuje a z drugiej dopala koks - i ciężko to ustawić. Z ślimakiem węgiel jest wypiętrzany. Odgazowanie jest poniżej dopalania koksu więc gazy mają jedyną drogę przez żar. Jest to zdecydowanie korzystniejsze.

Wielkie dzięki za rady. Mam jeszcze obawy co do wyliczeń z tej strony że mogą nie być precyzyjne. Brakuje tam takich danych jak wielkość okien, innych rodzajów dachów czy izolacji, a to może mieć duży wpływ.

Ciężko też mi podjąć decyzje czy OEP to najlepszy wybór, zwłaszcza na podstawie wiadomości z internetu czy od sprzedawcy, bo zazwyczaj każdy chwali to co ma lub sprzedaje :).

witam

Trzy dni temu opisywałem awarię/przepalenie podajnika BURNER S w moim ogniwie eko+ 16 kw. Zadzwoniłem do serwisu w Bieczu i STANĘLI na WYSOKOŚCI ZADANIA. We wtorek zgłosiłem tę awarię a już dzisiaj przyjechał serwis i wymienił cały korpus żeliwny podajnika (wraz z nowym ślimakiem, chociaż ten stary był jeszcze dobry. Zajęło to 2 osobowej ekipie ok.1GODZ, i jeszcze razem napiliśmy się kawy w tym czasie. Mało tego, gwarancja na podajnik wynosi 2 lata, i ten termin minął u mnie w sierpniu. Jednak firma przedłużyła/ uznała mi tę gwarancję o trzy miesiące więcej, A tak musiałbym zapłacić za podajnik ok. 1300 zł nie licząc robocizny. Jesteśmy z żoną pod wielkim wrażeniem solidności tej firmy. Tak więc nie musimy się obawiać jako użytkownicy tych kotłów OGNIWO EKO + z Biecza, że zostaniemy sami z problemami jakie mogą wyniknąć podczas eksdploatacji tego kociołka. Kolejna FIRMA wpisuje się na listę ; Solidna Firma.

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam ogromną prośbę o pomoc i ewentualne doradztwo w sprawie pieca OE+ 25.

Mianowicie jestem właścicielem tego kotła od kilku miesięcy, lecz mam problem z ustawieniem go tak żeby ładnie hulał.

Niestety posiadam jeszcze ok. 5 kubików drzewa którym palę w piecu.. nachodzić się trzeba no i czyszczenia dużo. Tryb na piecu ustawiałem chyba z tydzień żeby dostosować odpowiedni nadmuch i czas pomiędzy kolejnymi przedmuchami.

Czy jest ktoś w podobnej sytuacji? Palił ktoś dłużej niż podczas awarii na ruszcie ?

Bardzo proszę o pomoc bo zima za pasem a ja już zaczynam mieć dość :(

Pozdrawiam.

Czy wiesz ile 16-tka może spalić przy mocy nominalnej ?

Strzelę, pewnie około 80 do 90kg i to nie byle jakiego węgla.

Czy spodziewasz się taką ilość spalać ?

To nie dotyczy tylko Ogniwa żeby zaraz nie było że chcę go tu w złym świetle przedstawić.

Przy podmieszaniu zaworem kocioł ma jeszcze "lżej" niż przy pełnym przepływie, to z moich obserwacji.

2. Zależy to od mocy grzejników, jakąś ilość ciepła musi wygenerować kocioł żeby uzupełnić straty.

Zależy też od temp. jaką są zasilane.

Ta 16-tka spokojnie Ci nagrzeje domek, w razie potrzeby jak napisałem wcześniej, spali swoje ale marzł na pewno nie będziesz a w razie "W" i 20kW z niej wykrzesasz :)

Aaa, miałem taką instalację na dużych przekrojach i grzejniki żeliwne.

Cześć starych rur jeszcze zostało, grzejniki wymienione na alu.

Zakupiłem ową 16-tkę i mam problem. Nie mogę zagrzać do zadanej przy zaworze 4D ustawionym by na dom szło 45 stopni. Kocioł pali, pali i nie umie dogrzać. Dawałem już większe dawki paliwa, różne nadmuchy i ciągle to samo.

Instalację mam starą z grubych rur, grzejniki żeliwne ok 190m2 do nagrzania, budynek z lat 70 nieocieplony. Palę ekogroszek Wesoła.

Wyłączyłem pompę CO i ogrzewam teraz grawitacyjnie i jest znacznie lepiej. Dogrzewa już do zadanej, ledwo bo ledwo ale dogrzewa i grzejniki są znacznie cieplejsze ( dwa niegrzeją ). Jaka może być przyczyna tego że nie dogrzewa przy włączonej pompie CO? Mam też podłogówkę a na grawitacyjnym mi nie grzeje.

https://device.esterownik.pl/device/5809/

Zakupiłem ową 16-tkę i mam problem. Nie mogę zagrzać do zadanej przy zaworze 4D ustawionym by na dom szło 45 stopni. Kocioł pali, pali i nie umie dogrzać. Dawałem już większe dawki paliwa, różne nadmuchy i ciągle to samo.

Instalację mam starą z grubych rur, grzejniki żeliwne ok 190m2 do nagrzania, budynek z lat 70 nieocieplony. Palę ekogroszek Wesoła.

Wyłączyłem pompę CO i ogrzewam teraz grawitacyjnie i jest znacznie lepiej. Dogrzewa już do zadanej, ledwo bo ledwo ale dogrzewa i grzejniki są znacznie cieplejsze ( dwa niegrzeją ). Jaka może być przyczyna tego że nie dogrzewa przy włączonej pompie CO? Mam też podłogówkę a na grawitacyjnym mi nie grzeje.

https://device.esterownik.pl/device/5809/

Zmień biegi w pompie daj na pierwszy bieg i niech tak chodzi całą dobę aż podłogówka się wygrzeje.

• 2 weeks później...
Chcę zbudować deflektor taki jak na zdjęciu http://zawijan.files.wordpress.com/2010/09/r1.png?w=890, czy dobrze rozumie że cegły mam dać na ruszt a ten wkład ceramiczny z *środka wyciągnąć?

Wyciągnąć z części rusztu i włożyć jak na zdjęciu między cegły na środku.

Witam serdecznie Panowie, dawno czytam a teraz postanowiłem się zarejestrować. Jestem użytkownikiem Ogniwa 16 pierwszy sezon i narazie generalnie nie narzekam. No może na małą szufelkę na popiół mógłbym odrobine ponarzekać. Mam jedno pytanie do Was -jak często należy czyścić wymiennik ciepła? Rozumiem, że należy najpierw wystudzić piec, żeby za to się zabrać, więc nie bardzo mi się do tego spieszy. Jak często Wy go czyścicie?

Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie Panowie, dawno czytam a teraz postanowiłem się zarejestrować. Jestem użytkownikiem Ogniwa 16 pierwszy sezon i narazie generalnie nie narzekam. No może na małą szufelkę na popiół mógłbym odrobine ponarzekać. Mam jedno pytanie do Was -jak często należy czyścić wymiennik ciepła? Rozumiem, że należy najpierw wystudzić piec, żeby za to się zabrać, więc nie bardzo mi się do tego spieszy. Jak często Wy go czyścicie?

Pozdrawiam serdecznie

Częstotliwość zależy od węgla i tego jak palisz. Przy zapylonym wymienniku rośnie temp spalin dlatego warto ją obserwować. W sumie płomieniówki raz na 1-2x m-ce. Komora spalinowa 1-2x w sezonie. Kotła nie trzeba wystudzać jak i skrobać do zera.

Co do szuflady to warto sobie zrobić drugą z wyższymi rantami i dodatkową rączką z tyłu. Kawałek blachy, diaks, młotek, nitownica lub spawarka, 30 min pracy i problemie.

Nie wydaje mi się że nie piszesz ale może mi się wydaje.

A ja muszę mieć jakieś Twoje błogosławieństwo żeby tutaj coś napisać ?

Czy ja się czegoś czepiam ?

Pytam, czy ja nie mogę pytać ?

Zaraz jak karoka odezwał się w wątku o Ogniwie to będzie granda ?

Wiem że masz małe uczulenie na mnie ale nie przesadzaj chłopie, pomyśl o świętach o choince :)