Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad ogniwem lub rberem ale by dostać dofinansowanie potrzebne mi są badania i to na kociol 17 kw wiem ze ogniwo ma na 16kw Własnie mnie tent temat zainteresowal który tu jest poruszany Pozdrawiam proszę o wyjaśnienie straszemu człowiekowi laikowi w temacie pieców

To już są przestarzałe konstrukcje .:lol2:

teraz są kotły w 5 klasie.

Sas Solid - 14 lub 19kW z podajnikiem fajkowym

DEFRO Sigma Uni 16kW z rynną

DEFRO Sigma 16kW z podajnikiem fajkowym

ZGODA WIEPRZ Iskra Eko 17kW z podajnikiem szufladowym i elektrofiltrem

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam takiego kuzyna, elektryka z zawodu. Kupiliśmy kiedyś razem po telewizorze. Mój włączyłem na automat i działał przez dobre kilkanaście lat i byłem zadowolony całkowicie. On w tym czasie wymienił ich kilka (tych telewizorów), bo każdy potrafił zepsuć swoimi regulacjami, gdyż był niezadowolony z jakości obrazu.

Dlatego, że był elektrykiem a nie elektronikiem (sie nie znał :D).

Wiem ze RBR ma grusza blache i dłuższą gwarancje ale czy to przekonywujące ? Jaka jest sprawność max kotła rbr 17 kw chyba dobrze to napisałem jestem ciekaw nigdzie tego nie mogę znaleźć ?

Nikt tego nie wie i nikt tego jeszcze nie znalazł.

Nawet ja, choć znam się na tym i umiem dobrze szukać.

Taki duży chłopczyk a jeszcze kłamczuszek :)

Zawijan w jednym przypadku piszesz że dokładnie nie wiesz bo nie badałeś ale przypuszczasz że będzie podobnie, ale jak już chodzi o te drugie które badałeś kiedyś nie może być przypuszczalnie podobnie jak w tym pierwszym przypadku ?

Jakoś tak nie po chrześcijańsku, nie sądzisz ?

Pewnie nie wszyscy nowi zrozumieją ale Ty jesteś bardzo inteligentnym gościem i na pewno zrozumiesz o co mi chodzi ?

W sumie Zawijan nie wiem czy kiedyś to zrobiłem może nie tak jak teraz to zrobię ale chciałem naprawdę bardzo Ci podziękować i to bez żadnych podtekstów i złośliwości.

Mimo tego że nie zawsze się zgadzaliśmy i powiedzieliśmy sobie na forach wiele nieprzyjemnych i czasami bardzo złośliwych słów ale przez to że kiedyś zaprosiliście mnie do Zabrza zaczęła się moja przygoda z kotłami.

Tam poznałem Ciebie i p. Sławka, poznałem chłopaków z Elektro-System, poznałem kilku chłopaków z tego forum gdzie z niektórymi utrzymujemy kontakty do dzisiaj.

Nie wiem dlaczego akurat dzisiaj stałem się taki wylewny :) ale jakoś tak mnie wzięło.

Dziękuję.

Ale żeby nie było tak kolorowo, jak to w życiu, nie wiem czy znowu kiedyś nie złapiemy się za siekiery :)

Tyle że mi się już nie chce, nie znam się, zarobiony jestem :(

Jak to kiedyś ktoś napisał: "szukajcie a znajdziecie"

Dopisałbym: jak będziecie chcieli znaleźć.

Zastanawiam sie czy administrator temu sie przyglada i bez reakcji to co sie tu wypisuje nie ma nic wspólnego z informacją na temat kotła ogniwo czy ja musze czytać przepychanki sprzedawców i to chamskie do granic chyba ze administratorowi to odpowiada . Jak sie tu dowiedziec cokolwiek o pracy kotla jego zaletach i wadach nie dziwie ze na forum malo jest nowych userów wstyd dla administratora i dla sprzedawców

Panowie branżowcy. Przeczytajcie sobie jeszcze raz post który zacytowałem (część kierowaną do administratora biorę na siebie jako jeden z moderatorów). Nie wnikam w Wasze branżowe dyskusje, ale proszę o zachowanie kultury, szacunku do siebie jako konkurencji ale też zwykłej, ludzkiej życzliwości. A przede wszystkim skupcie się na temacie, bo tego oczekują zaglądający tu Inwestorzy.

ps. pozwoliłem sobie usunąć paręnaście wpisów skupiających się wyłączne na osobistych wycieczkach. Reklamację przyjmuję poprzez pw ;)

Drogi Panie

Ja tu jestem po to, aby robić marketing temu nowemu kotłowi a nie po to, aby dogadzać Pańskim upodobaniom :)

Zawijan, użytkownicy sugerujący Ci wykupienie płatnego konta mają rację. Każdy z nas wyrażając własne przekonania odnoszące się do jakiś produktów w jakimś sensie "robi marketing". Tylko czasem obiektywnie powiemy o czymś w szerszym kontekście i wtedy można to uznać za wymianę doświadczeń.

Koledzy używający PP są fair wobec forum i wobec innych użytkowników i to oni są dobrym przykładem.

"NISKA TEMPERATURA WODY"

W tym czasie kiedy o tym pisałem, producenci kotłów zalecali, a często wręcz nakazywali, aby w ich kotłach nie schodzić z temperaturą wody poniżej 60 st.C. Niektórzy nawet nakazywali, aby nie pracować kotłem poniżej 50% jego mocy nominalnej.

Pojęcie WYSOKA/NISKA temperatura wody znaczyła wtedy co innego, niż dzisiaj.

No i takie są skutki operowania pojęciami bez wymiaru. Zaraz, zaraz, kto na to ostatnio zwracał uwagę?

,,,, Koledzy używający PP są fair wobec forum i wobec innych użytkowników i to oni są dobrym przykładem.

Finlandia, czy ten PP widniejący z boku u niektórych kolegów, upoważnia ich do częstego plecenia głupot na forum, do częstego wprowadzania błędnych i nieprawdziwych informacji na forum, do częstego przeinaczania obowiązujących przepisów, ustaw i norm.

Zawijan, użytkownicy sugerujący Ci wykupienie płatnego konta mają rację..
On tu chyba ich nie sprzedaje bezpośrednio jak inni ,znajduje się w trochę innej sytuacji jest konstruktorem więc udziela informacji co nowego wyszło a jak tylu pyta o to i owo to co ma nic nie pisać zwłaszcza że jest mu to na rękę..:)