Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Od tego sezonu grzewczego użytkuję kocioł Ogniwo EkoPlus 16 kW i mam jedno pytanie. Ostatnio podłączyłem sobie czujnik zewnętrzny i wewnętrzny. Temp. dla -10C ustawiłem na 70C a dla +10C na 40C - czyli tak jak kocioł miał ustawione fabrycznie. Temp. dzienną na 21C, a nocną na 19C. Teraz moje pytanie - żeby sterownik zrozumiał kiedy jest dzień, a kiedy noc, to czy muszę w programatorze na tablicy dobowej dla każdego dnia ustawić godziny? Jeśli tak, to rozumiem, że dzień to prostokącik na tablicy ma być u góry, a noc to należy spuścić go w dół? Kurcze, nie wiem czy jasno się wyraziłem :)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, proszę was o pomoc i opinie. Od końca listopada mam kocioł oep 25kw w doku ocieplonym o pow ok. 160m2. Przy niskich teperaturach jakie mielismy w ostatnich dniach kociol spalal mi 25 kg eko na dobe. Moim zdaniem jest to za duzo. Ustawienia jakie mam a sterowniku (ecoal) to podawanie 8s przerwa 13s histereza 1oC podtrzymanie wlacza mi sie po 30mi z jednokrotnym podaniem ekog. Przez 6s. Przy takich ustawieniach caly cykl grzania kotla trwa 13min co daje ok 39 podan wegla, po zakonczeniu cyklu mija 50 min zanim ponownie uruchomi sie cykl. Wentylator man ustawiony na 60%. Prosze was o opinie w mojej sprawie bo szczerze to powoli zaczynam sie poddawac z tymi ustawieniami. Co bym nie zmienil to sytuacja ulega pogorszenie tzn. Albo dluzej podaje albo krotsza przerwa miedY cyklami, sam juz nie wiem dlateo jeszcze raz prosze o pomoc.

Witam, proszę was o pomoc i opinie. Od końca listopada mam kocioł oep 25kw w doku ocieplonym o pow ok. 160m2. Przy niskich teperaturach jakie mielismy w ostatnich dniach kociol spalal mi 25 kg eko na dobe. Moim zdaniem jest to za duzo. Ustawienia jakie mam a sterowniku (ecoal) to podawanie 8s przerwa 13s histereza 1oC podtrzymanie wlacza mi sie po 30mi z jednokrotnym podaniem ekog. Przez 6s. Przy takich ustawieniach caly cykl grzania kotla trwa 13min co daje ok 39 podan wegla, po zakonczeniu cyklu mija 50 min zanim ponownie uruchomi sie cykl. Wentylator man ustawiony na 60%. Prosze was o opinie w mojej sprawie bo szczerze to powoli zaczynam sie poddawac z tymi ustawieniami. Co bym nie zmienil to sytuacja ulega pogorszenie tzn. Albo dluzej podaje albo krotsza przerwa miedY cyklami, sam juz nie wiem dlateo jeszcze raz prosze o pomoc.

Co Pan rozumie pod pojęciem "ZA DUŻO"?

Czy średnio kilogram na godzinę to za dużo?

A ico to za paliwo? Jaką ma wartość opałową? Jaką wilgotność?

Przeciętnie z wegla o wartości opalowej w stanie roboczym 26mJ/kg kotły rozwijają moc na wodzie ok. 5 kW.

Czy przy niskich temperaturach - jak Pan pisze - 5 kW na 160 m2 domu to dużo?

Masz straty cieplne na budynku nieco ponad 30W/m2. To bardzo mało. dlatego więcej stoisz, niż jedziesz.

Czego Pan oczekuje? Że łyżeczką od herbaty nabierze raz z kupki węgla, zasypie i będzie grzał dwie doby?

Tego nawet - spalając diament w czystym tlenie osiągnąć się nie da.

Z opisu pracy wynika, że walisz w palnik dużo za dużo, skoro w podtrzymaniu stoi blisko godzinę.

A po jakiego grzyba walisz wentylatorem 60%, skoro nawet poniżej 40% będzie trochę za dużo?

Przejdź na automat i przestań się martwić. Co najwyżej drobna korekta w podawaniu, pewnie in minus.

Powyzej podalem link do kotla. Jezeli chodzi o automat to pierwotnie tak mialem i bral jeszcze wiecej niz przy moich ustawieniach. Co do zmniejszenia mocy wentylatora to probowalem z 40% moca wentylatora ale wtedy podawal bardzo dlugo, o ile dobrze pamietam to jakis ponad 20min przy czasookresach ktore podalem wczesniej a przerwa pomiedzyccyklami wynosila 20 min co na logike i w praktyce podawalo wiecej wegla niz teraz. Boluslolusj23 nie chodzi mi o to by kociol grzal za darmo bo to nie mozliwe ale po opserwacji i kilku godzinnych czytaniach na forum wnioskuje ze spalanie jest za duze. Co do automatycznej pracy to czy jezeli w ustawieniach zmienie typ kotla z 25kw na 15kw moze cos zmienic? Pytam bo na sterowniku mam taka mozliwosc.

Instukcje do sterownika mam przestudiowana i wszystko c zmieniam to zgodnie z jej opisem. Ale tak mimo wszystko czy uwazacie ze 25kg na dobe jak pisalem wczesjniej i pelny popielnik co 3 dni to normalne?

Panie Kolego,

1 kg/h daje ok. 5kW? Czy to dużo? Już ci wyliczyłem, że to pokrywa straty na poziomie nieco 30W/m2.

A jeśli jak piszesz, co 3 dni masz pełen popielnik popiołu, to o czym to świadczy, jak nie o tym, że paliwo byle jakie? To teraz zestaw to do kupy: bylejakie paliwo, zużycie wcale nie duże, na dodatek nadmierny nadmuch obniża sprawność.

Weź zejdź z wentylatorem i nie zaglądaj do kotla co chwilę. Sam się ustabilizuje.

Możesz automat przestawić - jak Ci radzi Karoka na 16.

Instukcje do sterownika mam przestudiowana i wszystko c zmieniam to zgodnie z jej opisem. Ale tak mimo wszystko czy uwazacie ze 25kg na dobe jak pisalem wczesjniej i pelny popielnik co 3 dni to normalne?

Mam podobny metraż i przy wielkich mrozach, kociołek wciągał około 30kg/dobę jakiegoś taniego groszku, ostatnie dni to około 20kg/dobę, popiołu też co niemiara.

Nie jest źle z tym spalaniem, bardziej bym się zastanawiał nad tym co taki kloc 25 kW robi u Ciebie w domu, skoro zapotrzebowanie masz na poziomie 7-8 kW ?

ktoś tu ściemnia i wychodzi na to, że to koledzy z wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bieżące-zużycie-ekogroszku/page214

tam spalają po 25 kg w domach z lat 80, w nowych 11-12 kg

Szanowny Panie,

Nie bardzo rozumiem, co Pan chciał swoim wpisem powiedzieć. To, że przy średniej sprawności na poziomie 70% z węgla o wartości opałowej osiąga się na wodzie ok. 5kW/kg, to zwykła arytmetyka.

A jeśli ktoś zużywa 25 kg/dobę, to ma godzinowe zużycie nieco ponad 1 kg.

Przy powierzchni 160 m2 ile wypadnie zatem na 1 m2. 5000W/160 =nieco ponad 30W/m2.

T

Jeśli w domu utrzymuje się w miarę stało temperatura, to oznacza, że kocioł pracuje tak, że pokrywa straty. czyli te nieco ponad 30W/m2 to sa jego straty.

Pozdrawiam

p.s. a tak przy okazji: znam takich co im maluch palił 4 litry. tylko zapominali podać, że na 50 km.

Każdy budynek jest inny, inna w nim również potrzeba komfortu cieplnego oraz inna wilgotność powietrza i zawartego w nim CO2.

Edytowane przez boluslolusj23

Przestawiam często klientom na serwisach 25-tki na OEP16kW i chodzą dobrze, 15kW nie bardzo sprawdza się w Ogniwo.

Podłącz sterownik do internetu będzie wtedy podgląd jak pracuje i co tam poustawiałeś.

Zobacz w link w mojej stopce, jak to wygląda.

A co Pan rozumie poprzez "niebardzo sie sprawdza" pytam dlatego poniewaz w moim sterowniku mam do wyboru typu kotlow: OEP, 32kw, 25kw i 15kw. Nie mam mozliwosci wybrania 16kw. Przestawilem na 15kw ale martwi mnie pana stwierdzenie co do tej opcji. Prosze o informacje dlaczego 15kw sie nie sprawdza?

A co Pan rozumie poprzez "niebardzo sie sprawdza" pytam dlatego poniewaz w moim sterowniku mam do wyboru typu kotlow: OEP, 32kw, 25kw i 15kw. Nie mam mozliwosci wybrania 16kw. Przestawilem na 15kw ale martwi mnie pana stwierdzenie co do tej opcji. Prosze o informacje dlaczego 15kw sie nie sprawdza?

Bo algorytm 15kW nie jest pod Twój palnik Burner.

Daj OEP.

Proszecwas o informacje dacse jak zmienilem prace kota na wpelni automatyczna piec caly czas pobiera wegiel a wentylator chodzi skoro na piecu zadana temp. Mam 55oC a uzyskana 58oC? Czy skoro temp zostala siagnieta to czy kociol nie powiniem przejsc w stanpodtrzymania?

Bo tak sterownik stara się prowadzić palnik w retortowy-eCoal, dąży do ciągłej pracy.

Wejdzie w podtrzymanie dopiero jeśli przekroczy zadaną o 5 stopni, jeśli jest za mały odbiór ciepła który zapewnił by tą pracę ciągłą z modulacją mocy.