Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardziej chodziło mi o głębokość, na stronie producenta podają 960mm plus otwarcie drzwiczek i z tyłu chyba też przydałoby się troche miejsca ?

Wejdź na strone ogniwa, zobacz jak wygląda tył kotła.

To 96cm to zbyt mało, lekko musisz doliczyć kolejne 20cm na podłączenie kotła do komina.

Wyjście czopucha z tego kotła jest bardzo krótkie, nie wystarczy do podłączenia w komin, widać też na tej ścianie wyjście zasilania, zatem trzeba prowadzić tu rury. Spokojnie do tych 96cm dolicz 20cm, jeżeli nie więcej.

Na otwarcie drzwiczek - potrzebna długość drzwiczek oraz głębokość szuflady na popiół, musisz ją wyjąć z kotła. Pewnie coś koło 50cm.

Razem 96+20+50 to takie minimum moim zdaniem.

Twój rysunek jest bardzo mały i nie widac wymiaru, zrób taki, aby jego wielkość była ok. 640x480...

Ja w takiej kotłowni widzę inną konstrukcję kotła.

Powinieneś sam kocioł zabezpieczyć w układzie otwartym a resztę domu możesz mieć w układzie zamkniętym.

Nowe normy dopuszczają montaż w układzie całkowicie zamkniętym, jeżeli zastosujesz naczynie schładzające tzw wężownicę schładzająca odbierająca tzw energię szczątkową. Znam 2 tego typu produkty na rynku, jeden badany przez UDT (opinia) drugi przez instytut w Brnie (Czechy).

Dzwoń po weekendzie do Ogniwa i pytaj, co możesz zastosować

Dzieki Jarecki.

Instalator mowi ,ze zastosuje naczynie przeponowe , ale najlepiej bedzie zapytac producenta.

Jak piec w otwarym a dom zamkniety to dochodzi dodatkowy koszt - wymiennik:confused:

Naczynie przeponowe, to układ zamknięty.

Albo tak, jak piszesz otwarty przy kotle, wymiennik i zamknięty na dom

Albo zamknięty z tym naczyniem przeponowym plus zakup i montaż wężownicy schładzającej

Wówczas z zasilenia wchodzi bezpośrednio w wężownicę schładzająca i dopiero od tego naczynia buduje dalej instalację.

Inaczej masz w domu bombę, która zagraża Twojemu bezpieczeństwu w sensie materialnym (dom) oraz zdrowotnym (życie).

Zasada działania wężownicy:

- Woda kotłowa idzie przez to naczynie, w którym jest wężownica, wychodzi sobie na grzejniki domowe.

- Pod naczynie, bezpośrednio pod wyjście wewn. wężownicy podłączasz dopływ bieżącej, zimnej wody z kranu, kran zostaje non stop otwarty.

- Zainstalowany jest zawór, który przy wzroście ponad temp. krytyczną, chyba 96 czy 97st.C otwiera przepływ zimnej wody.

- Zimna woda non stop przelatuje przez wężownicę i wylewana jest do przelewu, odbiera to energię szczątkową kotła i zapobiega gotowaniu wody i rozsadzenia kotła zamontowanego w układzie zamkniętym.

Efekt jest z grubsza taki, jakby kocioł dostał raptownie kilka dodatkowych, zimnych grzejników do nagrzania. Tak to można obrazowo opisać.

Edytowane przez Jarecki79

kocurmarcin

Drugie rozwiązanie, o którym Jarecki79 nie wspomina to zmagazynowanie tego nadmiarowego ciepła w buforze. Sterownik eCoal.pl realizuje to gdy masz w układzie osobną pompkę CWU. Zauważ że maksymalna nastawa CWU w tym sterowniku to tylko 60°C. W momencie gdy na piecu temperatura wzrośnie powyżej 90°C sterownik ignoruje nastawę CWU i załącza obie pompki CO i CWU celem wychłodzenia kotła. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest możliwość wykorzystania tego nadmiaru ciepła. Wadą, że w takim buforze można wtłoczyć ograniczoną ilość ciepła.

Zadzwonie do Ogniwa i zapytam , jakie rozwiazanie oni polecaja . Co do odbioru nadmiaru ciepla to mam bojler 300l , ale i tak musi to byc jakos zabezpieczone tak jak mowil Jarecki. Przed zakupem bojlera myslalem o buforze , ale po rozmowie tel z producentem sterownikow Ecoeal doszledlem do wniosku ze nie ma potrzeby stosowania buforu tam gdzie jest modulacja mocy kotla . To sterownik dba o to zeby nie bylo nadwyżek ciepla.

Niewiem jeszcze jak mieszac powrot : zawor 3-drozny , 4-drozny , czy pompa. Moj intalator chce zalozyc 3-drozny termostatyczny

Co o tym myslicie ?

Witam przymierzam się do kupna pieca Eco plusa, 16 ale mam kilka pytań odnośnie wymiarów kotła, co innego jest na stronie producenta a co innego w DTR najbardziej chodzi mi o głębokość kotła czy 770 to jest razem z czopuchem czy bez bo nie wiem czy przy szerokości mojej kotłowni 1700 będzie wystarczająco miejsca na otwarcie drzwiczek i na obsługę kotła. Jeśli możecie to podajcie ile miejsca zajmują otwarte drzwiczki?

Ile trzeba zostawić miejsca z tyłu kotła żeby podłączyć wszystkie rurki?

Jaka jest długość czopucha i czy może on bezpośrednio wchodzić w komin czy musi być połączony przez przewód dymowy?

Kolego Zawijanie mam takie pytanie.

Czy mógłbyś poradzić użytkownikom EkoPLUS 25 jak zmniejszyć moc BURNER`a na lato?

Niestety tak mi wygląda, że ciut za dużo powietrza daje i bardzo szybko przechodzi w tryb podtrzymania na ustawieniu "lato".

Za poradą kolegów z E-S wgrałem ustawienia z EkoPLUS 16 (bo niestety mimo, że 25 już sprzedają to jeszcze do niego nie ma w sofcie ustawień fabrycznych, ponoć czekają na jakieś wyniki badań?:)) ale niewiele to dało. Wręcz odwrotnie, teraz dmuchawa nie schodzi poniżej 40% wydajności (a było 38%).

Gdzieś na innym wątku wspomniałeś o przytkaniu dolnego wiersza w palniku. Bardzo Cię proszę naświetl szerzej temat bo chętnie protestuję zanim soft do PLUS 25 będzie gotowy.

Pozdrawiam.

Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki.

Na lato wystarczy 10kW.

Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić.

No to się robi mały problem, bo u mnie palnik w EkoPLUS 25 ma 3 wiersze ale za to nie 4 a 5 członów.