ferdek77 29.04.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam, Poradźcie proszę, zmieści się eko plus 16 w kotlowni w ktorej jest 1,40m na szerokość od komina do ściany ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 29.04.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam, Poradźcie proszę, zmieści się eko plus 16 w kotlowni w ktorej jest 1,40m na szerokość od komina do ściany ? Pozdrawiam Wg. DTR EkoPLUS 16 ma całkowitą szerokość 1060mm. Od tego odejmij 250mm od boku do środka czopucha... -musi wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek77 29.04.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Bardziej chodziło mi o głębokość, na stronie producenta podają 960mm plus otwarcie drzwiczek i z tyłu chyba też przydałoby się troche miejsca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek77 29.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Tak by to wyglądało,zmieści się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 29.04.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Tak by to wyglądało,zmieści się ? Podaj na priva Twój adres mailowy, wyślę Ci DTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Bardziej chodziło mi o głębokość, na stronie producenta podają 960mm plus otwarcie drzwiczek i z tyłu chyba też przydałoby się troche miejsca ? Wejdź na strone ogniwa, zobacz jak wygląda tył kotła. To 96cm to zbyt mało, lekko musisz doliczyć kolejne 20cm na podłączenie kotła do komina. Wyjście czopucha z tego kotła jest bardzo krótkie, nie wystarczy do podłączenia w komin, widać też na tej ścianie wyjście zasilania, zatem trzeba prowadzić tu rury. Spokojnie do tych 96cm dolicz 20cm, jeżeli nie więcej. Na otwarcie drzwiczek - potrzebna długość drzwiczek oraz głębokość szuflady na popiół, musisz ją wyjąć z kotła. Pewnie coś koło 50cm. Razem 96+20+50 to takie minimum moim zdaniem. Twój rysunek jest bardzo mały i nie widac wymiaru, zrób taki, aby jego wielkość była ok. 640x480... Ja w takiej kotłowni widzę inną konstrukcję kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 29.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Dzisiaj dojechal do mnie eko plus 25. W gwarancji jest napisane , ze piec musi chodzic w ukladzie otwartym . Jak wyglada sytuacja z gwarancja jesli piec bedzie w ukladzie zamknietym. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.04.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Powinieneś sam kocioł zabezpieczyć w układzie otwartym a resztę domu możesz mieć w układzie zamkniętym. Nowe normy dopuszczają montaż w układzie całkowicie zamkniętym, jeżeli zastosujesz naczynie schładzające tzw wężownicę schładzająca odbierająca tzw energię szczątkową. Znam 2 tego typu produkty na rynku, jeden badany przez UDT (opinia) drugi przez instytut w Brnie (Czechy). Dzwoń po weekendzie do Ogniwa i pytaj, co możesz zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 29.04.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzieki Jarecki. Instalator mowi ,ze zastosuje naczynie przeponowe , ale najlepiej bedzie zapytac producenta. Jak piec w otwarym a dom zamkniety to dochodzi dodatkowy koszt - wymiennik:confused: Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek77 30.04.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 faktycznie chyba się nie zmieści,bo jest tylko 1400mm miejsca, ale Rbr ekouniwersal powinien wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 30.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 faktycznie chyba się nie zmieści,bo jest tylko 1400mm miejsca, ale Rbr ekouniwersal powinien wejść Rbr 17 KW z paleniskiem brucer ma szer. 1180 mm a z paleniskiem burner, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek77 30.04.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Mnie najbardziej interesuje głębokość ,wyczytałem że wynosi 600mm o tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148507-Faworyt-C183-M-amp-S-Dziennik-Budowy&p=4615966&viewfull=1#post4615966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.04.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzieki Jarecki. Instalator mowi ,ze zastosuje naczynie przeponowe , ale najlepiej bedzie zapytac producenta. Jak piec w otwarym a dom zamkniety to dochodzi dodatkowy koszt - wymiennik:confused: Naczynie przeponowe, to układ zamknięty. Albo tak, jak piszesz otwarty przy kotle, wymiennik i zamknięty na dom Albo zamknięty z tym naczyniem przeponowym plus zakup i montaż wężownicy schładzającej Wówczas z zasilenia wchodzi bezpośrednio w wężownicę schładzająca i dopiero od tego naczynia buduje dalej instalację. Inaczej masz w domu bombę, która zagraża Twojemu bezpieczeństwu w sensie materialnym (dom) oraz zdrowotnym (życie). Zasada działania wężownicy: - Woda kotłowa idzie przez to naczynie, w którym jest wężownica, wychodzi sobie na grzejniki domowe. - Pod naczynie, bezpośrednio pod wyjście wewn. wężownicy podłączasz dopływ bieżącej, zimnej wody z kranu, kran zostaje non stop otwarty. - Zainstalowany jest zawór, który przy wzroście ponad temp. krytyczną, chyba 96 czy 97st.C otwiera przepływ zimnej wody. - Zimna woda non stop przelatuje przez wężownicę i wylewana jest do przelewu, odbiera to energię szczątkową kotła i zapobiega gotowaniu wody i rozsadzenia kotła zamontowanego w układzie zamkniętym. Efekt jest z grubsza taki, jakby kocioł dostał raptownie kilka dodatkowych, zimnych grzejników do nagrzania. Tak to można obrazowo opisać. Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.04.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 kocurmarcin Drugie rozwiązanie, o którym Jarecki79 nie wspomina to zmagazynowanie tego nadmiarowego ciepła w buforze. Sterownik eCoal.pl realizuje to gdy masz w układzie osobną pompkę CWU. Zauważ że maksymalna nastawa CWU w tym sterowniku to tylko 60°C. W momencie gdy na piecu temperatura wzrośnie powyżej 90°C sterownik ignoruje nastawę CWU i załącza obie pompki CO i CWU celem wychłodzenia kotła. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest możliwość wykorzystania tego nadmiaru ciepła. Wadą, że w takim buforze można wtłoczyć ograniczoną ilość ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 30.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Zadzwonie do Ogniwa i zapytam , jakie rozwiazanie oni polecaja . Co do odbioru nadmiaru ciepla to mam bojler 300l , ale i tak musi to byc jakos zabezpieczone tak jak mowil Jarecki. Przed zakupem bojlera myslalem o buforze , ale po rozmowie tel z producentem sterownikow Ecoeal doszledlem do wniosku ze nie ma potrzeby stosowania buforu tam gdzie jest modulacja mocy kotla . To sterownik dba o to zeby nie bylo nadwyżek ciepla. Niewiem jeszcze jak mieszac powrot : zawor 3-drozny , 4-drozny , czy pompa. Moj intalator chce zalozyc 3-drozny termostatycznyCo o tym myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba2001 30.04.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam przymierzam się do kupna pieca Eco plusa, 16 ale mam kilka pytań odnośnie wymiarów kotła, co innego jest na stronie producenta a co innego w DTR najbardziej chodzi mi o głębokość kotła czy 770 to jest razem z czopuchem czy bez bo nie wiem czy przy szerokości mojej kotłowni 1700 będzie wystarczająco miejsca na otwarcie drzwiczek i na obsługę kotła. Jeśli możecie to podajcie ile miejsca zajmują otwarte drzwiczki? Ile trzeba zostawić miejsca z tyłu kotła żeby podłączyć wszystkie rurki? Jaka jest długość czopucha i czy może on bezpośrednio wchodzić w komin czy musi być połączony przez przewód dymowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 30.04.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) Z DTR wynika ze 16 i 25 maj ta sama glebokosc. jesli Ci to pomoze to moja 25 ma 770 mm z czopuchem Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Kolego Zawijanie mam takie pytanie. Czy mógłbyś poradzić użytkownikom EkoPLUS 25 jak zmniejszyć moc BURNER`a na lato? Niestety tak mi wygląda, że ciut za dużo powietrza daje i bardzo szybko przechodzi w tryb podtrzymania na ustawieniu "lato". Za poradą kolegów z E-S wgrałem ustawienia z EkoPLUS 16 (bo niestety mimo, że 25 już sprzedają to jeszcze do niego nie ma w sofcie ustawień fabrycznych, ponoć czekają na jakieś wyniki badań?) ale niewiele to dało. Wręcz odwrotnie, teraz dmuchawa nie schodzi poniżej 40% wydajności (a było 38%). Gdzieś na innym wątku wspomniałeś o przytkaniu dolnego wiersza w palniku. Bardzo Cię proszę naświetl szerzej temat bo chętnie protestuję zanim soft do PLUS 25 będzie gotowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 !!!!!!!!!! Uwaga Poprawka!!!!!!!!!! Bardzo Cię proszę naświetl szerzej temat bo chętnie protestuję oczywiście POTESTUJĘ zanim soft do PLUS 25 będzie gotowy. Bardzo przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki. Na lato wystarczy 10kW. Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić. No to się robi mały problem, bo u mnie palnik w EkoPLUS 25 ma 3 wiersze ale za to nie 4 a 5 członów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts