Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rury instalacji są ocieplone, termostaty hmm. mam takie białe najzwyklejsze pokrętła, własnie prawie wszystkie przykreciłem, ide zaraz zobaczyc czy dobrze działa czujnik temp powrotu i ustawię większa temp CO, jak ktoś wcześniej napisał tak powinno się robić w przypadku instalacji grawitacyjnej.

Jak dla mnie masz wybor, albo przerabiasz instalacje na wymuszona (pompa) albo kupujesz termostaty na grzejnikach (ja mam oba rozwiazania). Jesli chcesz dzialac na tych zwyklych zaworkach to moge zaczac przyjmowac zaklady kiedy pekniesz gdy zaczna sie wieksze wahania dobowe temperatur :) Jesli miales wszystkie zawory otwarte na maksa to masz przyczyne wysokiego spalania - duzy pobor ciepla z instalacji.

PS dlaczego jak zadam temp pokojową np 20 stopni to grzeje do 24?

RTFM :) tam jest wszystko opisane. Ale tak w skrocie. Masz ustawiona temperature zadana na 20* wiec piec grzeje wode w ukladzie do temperatury zadanej CO a grawitacja zalatwia reszte wymuszajac obieg wody, ktora oddaje swoje cieplo w kaloryferach. Temperatura w pokojach rosnie i osiaga zadane 20*. W tym momencie piec przechodzi na temperature obnizona (w/g algorytmu) ale grzeje dalej. Woda w ukladzie plynie nadal bo kaloryfery maja maksymalny przeplyw i oddaja cieplo do pokojow, w ktorych temperatura rosnie. Piec nie ma innej mozliwosci wychlodzenia pomieszczenia a musi dogrzac wode w ukladzie no i kolko sie zamyka.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadzam się. Czterodrogowca mam również u siebie ale również i termostaty na grzejnikach. Temperaturę w instalacji ustawiam by termostaty pracowały gdzieś w środkowym zakresie. Jak się całkiem przymykają pomimo właściwej temperatury a grzejnik wystygnie to odczucie chłodu gwarantowane. Jak coś promieniuje jest przyjemniej.

U kolegi, któremu to pisałem wyszedłem z założenia że zaworu nie posiada więc kilka tanich rad na szybko.

Zgadzam się - zawór 4-drogowy do spółki z termostatami na grzejnikach, to chyba optymalne wyjście. I rzeczywiście - najlepiej, aby tak ustawic wodę w CO, aby te grzejniki cały czas pracowały. Wtedy nie ma w pomieszczeniu takich skoków temperatury odczuwalnej...

a tu ino wyczytuje ze ciagle zawleczke zrywa
o

Na parszywy wegiel nie ma rady. Lepiej, zeby zerwalo Ci zawleczke niz spalil sie silnik, albo polecialy tryby reduktora

ze duzo spala itd

nie win kotla za sknocona instalacje, brak ocieplenia domu czy bledy w uzytkowaniu

to ile powinien spalic taki kociol w zimie a ile w lecie grzejac wode zakladajac ze dom nowy dobrze ocieplony

latem 4,376kg zima 27,892kg

Zartujesz oczywiscie takim pytaniem? Chcesz rozwiazac rownanie z 20 niewiadomymi majac wartosc pojedynczej zmiennej? Osoba bioraca codziennie goraca kapiel zuzyje z 5 razy wiecej wegla niz osoba bioraca krotki prysznic. Osoba grzejaca do 27 stopni zuzyje pare kilo wegla dziennie wiecej niz osoba grzejaca do 20 stopni. Inne bedzie zuzycie dla domu z rekuperacja niz dla identycznego z wentylacja grawitacyjna. Zakladajac poprawnie wykonana istalacje spalisz dokladnie tyle wegla ile wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie na cieplo (uproszczenie bo nie ma wymiennika dzialajacego ze 100% sprawnoscia ale nie bawmy sie az w takie detale na nasze potrzeby) niezaleznie od nazwy na piecu. To co rozni piece to komfort obslugi.

prosze szczerze jestescie zadowoleni z tego pieca?

Ja bardzo (mam EKO, EKO plus ma poprawionych pare bledow na ktore narzekam w swoim). Bezobslugowosc jesli chodzi o sterownik (powtorze za Zawijanem, bezobslugowosc jesli chodzi o sterowanie procesem spalania), mozliwosc sterowania przez portal esterownik. Ma swoje wady ale z drugiej strony, ktory piec ich nie ma?

Ile wam spala mialu badz groszku bo to istotne jednak dla kazdego kupujacego.

Co Wy sie ludzie tak uczepiliscie tych danych? Co Ci da informacja ile ten piec spala u innych? Powtorze: inne domy, inne preferencje czyli generalnie inne zapotrzebowanie na cieplo plus do tego inne wegle ktorymi palimy. Jednemu spali zima 10kg, drugiemu 100kg tylko o czym to swiadczy?

...czy uwazacie ze to oszczedny piec

Oszczedny to moze byc dom nie piec

Edytowane przez chochla72
uzupelnienie wypowiedzi

ok

dzięki

spać

Proponuję skalibrować wszystkie czujniki - CO, CWU, powrotu a także spalin. MOżesz przejść w tryb ręczny kotła, wyłaczyć podajnik i ew. wentylator. Były podawane przykłady jak wykonać kalibracje, ale na szybko to chyba najlepiej we wrzatku. Powinny wskazywać 99-100 st. Jeżeli są rozbieżności, wprowadź korekty i odczytaj ponownie. Uruchom ponownie auto na kotle i sprawdź co się dzieje. Jak nie pomoże - dzwoń do E-S.

Proponuję skalibrować wszystkie czujniki - CO, CWU, powrotu a także spalin. MOżesz przejść w tryb ręczny kotła, wyłaczyć podajnik i ew. wentylator. Były podawane przykłady jak wykonać kalibracje, ale na szybko to chyba najlepiej we wrzatku. Powinny wskazywać 99-100 st. Jeżeli są rozbieżności, wprowadź korekty i odczytaj ponownie. Uruchom ponownie auto na kotle i sprawdź co się dzieje. Jak nie pomoże - dzwoń do E-S.

Dzięki

Administrator z ELEKTRO-SYSTEMU przysłał mi przed chwilą mejla z prośbą o kontakt w celu rozwiązania problemu - czym jestem mile zaskoczony.

Witam ponownie

Jak już dzisiaj pisałem podejrzewałem , że mi zerwało zawleczkę ( tak wynikało z opisu sytuacji przez żonkę ), a tu się okazało jeszcze inny zonk. Mianowicie jak wróciłem z pracy stwierdziłem że zawleczka jest cała a przy próbie załączenia ślimaka tylko buczy silnik . Zakasałem więc rękawy i wybrałem cały eko z podajnika i na samym spodzie znalazłem kawałek blachy który zaklinował ślimak ( zdarza się nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz ) tylko dlaczego nie zerwało zawleczki. Z dwojga złego wole wymienić zawleczkę za 50 gr czy złotówkę niż spalony silnik podajnika. Gdyby żonka się nie pofatygowała żeby zejść do piwnicy i zobaczyć co go tam gryzie to zapewne do mojego powrotu silnik by padł. Więc jak to jest z tymi zawleczkami innym zrywa nader często a u mnie nie zadziałało to zabezpieczenie ???

Jak dla mnie masz wybor, albo przerabiasz instalacje na wymuszona (pompa) albo kupujesz termostaty na grzejnikach (ja mam oba rozwiazania). Jesli chcesz dzialac na tych zwyklych zaworkach to moge zaczac przyjmowac zaklady kiedy pekniesz gdy zaczna sie wieksze wahania dobowe temperatur :) Jesli miales wszystkie zawory otwarte na maksa to masz przyczyne wysokiego spalania - duzy pobor ciepla z instalacji.

RTFM :) tam jest wszystko opisane. Ale tak w skrocie. Masz ustawiona temperature zadana na 20* wiec piec grzeje wode w ukladzie do temperatury zadanej CO a grawitacja zalatwia reszte wymuszajac obieg wody, ktora oddaje swoje cieplo w kaloryferach. Temperatura w pokojach rosnie i osiaga zadane 20*. W tym momencie piec przechodzi na temperature obnizona (w/g algorytmu) ale grzeje dalej. Woda w ukladzie plynie nadal bo kaloryfery maja maksymalny przeplyw i oddaja cieplo do pokojow, w ktorych temperatura rosnie. Piec nie ma innej mozliwosci wychlodzenia pomieszczenia a musi dogrzac wode w ukladzie no i kolko sie zamyka.

Wczoraj przykrecilem te zawory na kaloryferach, pompkę zamontuję w przyszlym tygodniu bo akurat teraz mam wesele, więc wtedy zobaczymy co się zmieni. Teraz zauwazyłem że temp na powrocie zwiększyła się o pprawie 3 stopnie a w domu dalej ciepło :) więc jakiś progress już jest.