krzy27 13.10.2011 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam ponownie Jak już dzisiaj pisałem podejrzewałem , że mi zerwało zawleczkę ( tak wynikało z opisu sytuacji przez żonkę ), a tu się okazało jeszcze inny zonk. Mianowicie jak wróciłem z pracy stwierdziłem że zawleczka jest cała a przy próbie załączenia ślimaka tylko buczy silnik . Zakasałem więc rękawy i wybrałem cały eko z podajnika i na samym spodzie znalazłem kawałek blachy który zaklinował ślimak ( zdarza się nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz ) tylko dlaczego nie zerwało zawleczki. Z dwojga złego wole wymienić zawleczkę za 50 gr czy złotówkę niż spalony silnik podajnika. Gdyby żonka się nie pofatygowała żeby zejść do piwnicy i zobaczyć co go tam gryzie to zapewne do mojego powrotu silnik by padł. Więc jak to jest z tymi zawleczkami innym zrywa nader często a u mnie nie zadziałało to zabezpieczenie ??? Też taką "twardą" zawleczkę miałem. Potem i tak pękła na czymś innym. Zauważ że silnik pracuje cyklicznie a nie stale oraz że przy braku podawania węgla sterownik zgłosi wygaszenie a w tedy silnika już nie załączy. Jak masz mimo tego spore obawy możesz dozbroić o termik na zasilaniu. Silnik przyblokowany lub w rozruchu pobiera większy prąd. Z tym że rozruch jest to chwilka a jak zblokuje to wyrzuci ale taką elektryczną zawleczkę. Tą wymienisz jednym paluszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 13.10.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam ponownie Jak już dzisiaj pisałem podejrzewałem , że mi zerwało zawleczkę ( tak wynikało z opisu sytuacji przez żonkę ), a tu się okazało jeszcze inny zonk. Mianowicie jak wróciłem z pracy stwierdziłem że zawleczka jest cała a przy próbie załączenia ślimaka tylko buczy silnik . Kiedyś też tak miałem (buczy a zawleczka nie zerwana) jak obróciłem silnik trochę do tyłu i ruszył do przodu to zerwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 13.10.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 witam jak tak czytam to forum to znow pojawiaja sie watpliwosci co do tego pieca,bylem juz przekonany co do jego wyboru a tu ino wyczytuje ze ciagle zawleczke zrywa,ze duzo spala itd. to ile powinien spalic taki kociol w zimie a ile w lecie grzejac wode zakladajac ze dom nowy dobrze ocieplony itd. prosze utwierdzcie mnie w wyborze,znajomy ciagle namawia mnie na piec tlokowy,ja uparcie stalem przy swoim ale teraz mam watpliwosci.prosze szczerze jestescie zadowoleni z tego pieca? Ile wam spala mialu badz groszku bo to istotne jednak dla kazdego kupujacego. ja miałem tłokowy prze OE+ 16. Dzień do nocy na korzyść ogniwo. Nie daj się przekonać na tłokowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 13.10.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ok,dzięki Czy masz instalację wykonaną z zaworem 4D tak jak na stronie Ogniwo schemat nr 1? Masz siłownik do tego zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) właśnie odczytałem maila od E-S i to mi się strasznie podoba....https://esterownik.pl/mapa-sterownikow tylko dlaczego mojego sterownika nie widzę >(no i najnowsza wersja oprogramowania 0.2.8.1, od ostatniej minęło raptem kilka dni. Edytowane 13 Października 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Na Mazurach ani jednego. Mazury Cud Natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_marianek_ 13.10.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 właśnie odczytałem maila od E-S i to mi się strasznie podoba....https://esterownik.pl/mapa-sterownikow tylko dlaczego mojego sterownika nie widzę >( no i najnowsza wersja oprogramowania 0.2.8.1, od ostatniej minęło raptem kilka dni. Jorgo też dostałem maila, na stronie w edycji sterownika jest mapka i tam można wskaźnik przesuwać i ustawić dokładną pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 13.10.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Hej,czy może mi ktoś precyzyjnie odpowiedzieć czy do instalacji CO w OEP 25KW lepsza będzie pompa mieszająca czy zawór 4D?Sterownik nie ma możliwości sterowania zaworem 4D(z siłownika) więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Hej,czy może mi ktoś precyzyjnie odpowiedzieć czy do instalacji CO w OEP 25KW lepsza będzie pompa mieszająca czy zawór 4D?Sterownik nie ma możliwości sterowania zaworem 4D(z siłownika) więc jak to jest? Jak na razie nie ma. Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie. Możliwe jest grzanie wysoko np CWU a jak teraz grzejniki na niższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.10.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 już gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 13.10.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, kilka dni temu pisałem o spiekach z miału rokita. Przysłoniłem dmuchawę tak na 3/4 i obserwowałem kilka dni. Sytuacja wygląda tak że koksowe spieki mam dalej, tyle że powstają teraz właściwie bliżej strony podajnika. Dzisiaj zasłoniłem 1/2 dmuchawy i dalej obserwuję. Pali ktoś z Was jeszcze miałem Rokita na OE16+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.10.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Hej,czy może mi ktoś precyzyjnie odpowiedzieć czy do instalacji CO w OEP 25KW lepsza będzie pompa mieszająca czy zawór 4D?Sterownik nie ma możliwości sterowania zaworem 4D(z siłownika) więc jak to jest? Zawór 4D pompa CO i do tego pompa CWU robiąca też za mieszającą. Ja tak mam i uważam, że to dobry układ. Do tego na każdym kaloryferze termostat. Oprócz drabinkowego w łazience - tam zawsze coś się suszy, więc może być ciepły... Zaworem 4D ustawiam temperaturę w obiegu CO - w tej chwili 36-38 stopni. Na piecu ok 47. Schemat instalacji to zmodyfikowana propozycja ze strony Ogniwo. Te "ósemki" to zwykłe zawory kulowe. Z racji braku zaworu zwrotnego na obiegu CWU dogrzewa mi grawitacyjnie bojler, ale te 43-45 stopni to jest OK dla temp. w bojlerze. Jeżeli ktoś chce oszczędzać opał, to proponuję ustawić jak najniższą temperaturę na kotle. Czyli 42 st. Sterownik i tak będzie ją utrzymywał na poziomie +5 czyli 47 stopni. Być może przytkanie dmuchawy dałoby możliwość zejścia z temp. poniżej 47, ale czy to będzie taniej ? U mnie w tej chwili kocioł pracuje dwustanowo, w cyklu ok. 2 cykle grzania na godzinę. Palę miałem 26kJ http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.10.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Hm, cos nie tak poszło - nie ma schematuJest tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 A tak wogóle bawił się ktoś może ustawieniami w grzaniu. Jak jest lepiej, ekonomiczniej - częściej, ale krócej, czy też rzadziej ale dłuzej ?Można ustawić czas pracy podajnika w grzaniu, sterownik sam dobiera przerwę. Może Minertu coś testował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.10.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Dzięki Administrator z ELEKTRO-SYSTEMU przysłał mi przed chwilą mejla z prośbą o kontakt w celu rozwiązania problemu - czym jestem mile zaskoczony. A nie masz przypadkiem wyjętej szuflady z popielnika ? Bo widzę, że na razie nic się nie zmieniło - poza tym, że zadaną CO obniżyłeś, ale kociol nie może do niej nawet dotrzeć - gdzieś to ciepło ucieka, bo nie wierzę, że masz takie zapotrzebowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Zawór 4D pompa CO i do tego pompa CWU robiąca też za mieszającą. Ja tak mam i uważam, że to dobry układ. Do tego na każdym kaloryferze termostat. Oprócz drabinkowego w łazience - tam zawsze coś się suszy, więc może być ciepły... Zaworem 4D ustawiam temperaturę w obiegu CO - w tej chwili 36-38 stopni. Na piecu ok 47. Schemat instalacji to zmodyfikowana propozycja ze strony Ogniwo. Te "ósemki" to zwykłe zawory kulowe. Z racji braku zaworu zwrotnego na obiegu CWU dogrzewa mi grawitacyjnie bojler, ale te 43-45 stopni to jest OK dla temp. w bojlerze. Jeżeli ktoś chce oszczędzać opał, to proponuję ustawić jak najniższą temperaturę na kotle. Czyli 42 st. Sterownik i tak będzie ją utrzymywał na poziomie +5 czyli 47 stopni. Być może przytkanie dmuchawy dałoby możliwość zejścia z temp. poniżej 47, ale czy to będzie taniej ? U mnie w tej chwili kocioł pracuje dwustanowo, w cyklu ok. 2 cykle grzania na godzinę. Palę miałem 26kJ http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html Mam podobnie jak i Ty, z tym że nie mam termostatów na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 13.10.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Hm, cos nie tak poszło - nie ma schematu Jest tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cec5763c5de268d9.html Co oznacza przekreślony czujnik temp.kotła?I co z grawitacją w trybie lato?jeśli woda grawitacyjnie idzie na grzejniki to czy daje rade dogrzać CWU?Te ósemki to zawory kulowe(różnicowe) czy zwrotne??? Miał jest całkiem suchy,mam jeszcze piec na miał ale muszę go moczyć... Edytowane 13 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 13.10.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 A nie masz przypadkiem wyjętej szuflady z popielnika ? Bo widzę, że na razie nic się nie zmieniło - poza tym, że zadaną CO obniżyłeś, ale kociol nie może do niej nawet dotrzeć - gdzieś to ciepło ucieka, bo nie wierzę, że masz takie zapotrzebowanie... witam! a co ma do tego szuflada? zapotrzebowanie - 220 m2 powierzchni/2,65 wysokości piętrowy ściany pustak z tynkiem tradycyjnym+ 16 cm styropianu+akryl czyli k<0,20 na stropie 15 cm styropianu+ wylewka+ między krokwiami 6 cm wełny to też k<= 0,20 okna 5 komorowe z k=1,0 teoretycznie powinien wystarczyć eko 16 kw a mam eko24 i pale tylko i wyłącznie groszkiem z chwałowic i co tu jest grane !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Jeśli zużywasz teraz około 30 kg węgla na dobę i masz temperaturę spalin o około 100 stopni wyższą ( około 200 stopni) to masz wymiennik, który NIE ODBIERA CIEPŁA SPALIN. Jeśli nie jest zanieczyszczony, to znaczy, że spaliny wędrują nie tą drogą co powinny. Sprawdź na przekroju kotła jak maja wędrować spaliny i załóż jakąś klapkę czy co tam jest w Ogniwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.10.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Co oznacza przekreślony czujnik temp.kotła?I co z grawitacją w trybie lato?jeśli woda grawitacyjnie idzie na grzejniki to czy daje rade dogrzać CWU?Te ósemki to zawory kulowe(różnicowe) czy zwrotne??? Miał jest całkiem suchy,mam jeszcze piec na miał ale muszę go moczyć... Oczywiście mam zainstalowane wszystkie czujniki dostarczone przez producenta, przkreśliłem, bo wyglądało na dodatkowe.Ale mam jeden dodatkowy montowany na rurze za pomką CO. Czujnik analogowy daje informację o aktualnej temp. w układzie CO. W trybie lato woda nie powinna za bardzo przechodzić grawitacyjnie, bo pompka jest pewnym oporem, powinien być zawór zwrotny sprężynkowy za pompką CO, ale instalator nie dał i jest jak jest. W razie czego można odłączyć całkiem układ CO poprzez skręcenie na 0 zaworu 4D. Ale generalnie jak załączy się pompka CWU to przeciąga wszystko do CWU i żadna grawitacja na CO Ci wtedy nie działa. Ósemki to zwykłe zwory kulowe. Przed pomkami powinny być jeszcze dorysowane filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts