markowsski 15.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Nie za bardzo rozumiem tylko takiego nielogicznego zachowania tego pieca.Tryb alltemp.,piec wchodzi w tryb normalny,temp.wewnętrzna została osiągnięta,temp.na zewnątrz 10 stopni,czyli wg.krzywej temp.poniżej 45 stopni,temp CO 42 stopnie i piec zaczyna świrować.Wiatrak śmiga coraz szybciej,spaliny rosną.Dziwna sprawa,powinien ograniczyć nadmuch i dopalać paliwo a nie odwrotnie puszczać wszystko w komin.O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.10.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Nie za bardzo rozumiem tylko takiego nielogicznego zachowania tego pieca.Tryb alltemp.,piec wchodzi w tryb normalny,temp.wewnętrzna została osiągnięta,temp.na zewnątrz 10 stopni,czyli wg.krzywej temp.poniżej 45 stopni,temp CO 42 stopnie i piec zaczyna świrować.Wiatrak śmiga coraz szybciej,spaliny rosną.Dziwna sprawa,powinien ograniczyć nadmuch i dopalać paliwo a nie odwrotnie puszczać wszystko w komin.O co tu chodzi? Tryb pracy pompy CO dla regualtora wewnętrznego u ciebie jest na włączona. Praktycznie nic nie robi. Daj na wyłączona lub cykliczna z odpowiednimi nastawami czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 15.10.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Tryb pracy pompy CO dla regualtora wewnętrznego u ciebie jest na włączona. Praktycznie nic nie robi. Daj na wyłączona lub cykliczna z odpowiednimi nastawami czasów. Ok,dzięki Chyba muszę przekręcić 4D na ustawienie 7,dogrzeje troche powrót bo wszystko wali na instalację CO przy numerze 9 na zaworze 4D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.10.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 czy spalanie 25-26kg na dobę przy takich temp. to dużo? spójrzcie na moje wykresy https://esterownik.pl/sterownik/660 od wczoraj grzeję co i cwu cały czas wcześniej co załączałem tylko na noc. ogrzewane 140m2 25cm porotherm i 15cm styro, poddasze 25cm wełny, podłoga 10cm styro, dom nowy, groszek Jaret jaworznicki małokaloryczny (21). Tak jak już wiele razy na forum pisano w pierwszym sezonie każdy dom jest trochę zawilgocony ( nie wysuszony) i pochłania większe ilości ciepła i energii. Co prawda mam kocioł ze zwykła retortą ale to w tym przypadku nie ma znaczenia. W pierwszym sezonie uruchomiłem kocioł w październiku i w pierwszych dniach spalał mi po 20 kg dziennie http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2009-2010.html W drugim sezonie też uruchomiłem kocioł w październiku i spalał mi po 10 kg dziennie http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2010-2011.html a temperatury były w tych analogicznych okresach czasu prawie identyczne. Wniosek jest taki, że nie ma się co przejmować większym spalaniem w pierwszym sezonie. Z własnego doświadczenia też wiem, że ekogroszek musi być bezwarunkowo suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Czy ktoś to w ogóle przeczytał? Sterownik umożliwia płynną regulację pracy kotła w zakresie od kilku kW do mocy znamionowej - stan podtrzymania jest stanem wyjątkowym pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 15.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Też taką "twardą" zawleczkę miałem. Potem i tak pękła na czymś innym. Zauważ że silnik pracuje cyklicznie a nie stale oraz że przy braku podawania węgla sterownik zgłosi wygaszenie a w tedy silnika już nie załączy. Jak masz mimo tego spore obawy możesz dozbroić o termik na zasilaniu. Silnik przyblokowany lub w rozruchu pobiera większy prąd. Z tym że rozruch jest to chwilka a jak zblokuje to wyrzuci ale taką elektryczną zawleczkę. Tą wymienisz jednym paluszkiem. Chyba trochę spanikowałem a ten pomysł z termikiem jest ok będę musiał o czymś takim pomyśleć. Dzisiaj zauważyłem wyciek oleju chyba z przekładni lub jej okolic. Muszę jutro się tam w grzebać i dokładnie popatrzeć skąd to wycieka. Jak narazie po wielkości plamy na podłodze wyciekły może 4-5. Nie podoba mi się to . Jakieś pomysły lub sugestie co do tego wycieku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 15.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Jest gdzieś instrukcja krok po kroku dotycząca podłączenia ecoala do sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 15.10.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) W instrukcji obsługi na stronie eCoala Rozdział 7 strona 31-54 Edytowane 15 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.10.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Tutaj http://www.ecoal.pl/?pd=faq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.10.2011 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) Chyba trochę spanikowałem a ten pomysł z termikiem jest ok będę musiał o czymś takim pomyśleć. Dzisiaj zauważyłem wyciek oleju chyba z przekładni lub jej okolic. Muszę jutro się tam w grzebać i dokładnie popatrzeć skąd to wycieka. Jak narazie po wielkości plamy na podłodze wyciekły może 4-5. Nie podoba mi się to . Jakieś pomysły lub sugestie co do tego wycieku? W sumie jak teraz myślę termik z zawleczką będą działać wymiennie. Zawleczki pewnie nam nie zerwało gdy końcem obrotów doparło i zablokowało jakąś rzecz w podajniku. Przy następnym podawaniu od początku był opór. Silniki prądu przemiennego mają bardzo mały moment rozruchowy. Znał to jeden gość i założył się nawet że utrzyma szlifierkę kątową i aby było bardziej hardcore to że utrzyma w zębach. No i wziął w zęby tarcze. Załączył. Szlifierka buczy bez obrotów. Wszyscy biją brawa. A ten zadowolony zamiast najpierw pstryczek wyłączyć, puścił zgryz i pamiątka do dziś. Odnośnie wycieku obadaj uszczelnienia wałków. Te pracują z każdym obrotem. Najbardziej są narażone. *Pewne sytuacje przedstawione w tym poście nie są godne naśladowania. Edytowane 16 Października 2011 przez krzy27 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 16.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzięki za wszystkie podpowiedzi, mnie najbardziej martwi wyższa temp. powrotu od zasilania tu coś jest porypane i przez to wydaje mi się, że piec więcej pali; jaka może być tego przyczyna oprócz perpetum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 16.10.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jestem 'świeżym' posiadaczem nowego OE+16 - od kilku dni pracuje w mojej kotłowni.Mam jedno pytanko w sprawie aktualizacji sterownika.Czy po wgraniu nowego softu wszelkie wprowadzone ustawienia idą w kosmos? Czy też nadpisują się i nie ma potrzeby wprowadzania wszystkiego na nowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras69 16.10.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 po aktualizacji wszystkie ustawienia zostają na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 16.10.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzięki za wszystkie podpowiedzi, mnie najbardziej martwi wyższa temp. powrotu od zasilania tu coś jest porypane i przez to wydaje mi się, że piec więcej pali; jaka może być tego przyczyna oprócz perpetum mobile Już pisali koledzy abyś skalibrował czujniki temperatury. Jak nie chcesz się bawić z lodem/wrzątkiem to chociaż weź oba w jedno miejsce i skalibruje tak aby pokazywały to samo. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 16.10.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Chyba trochę spanikowałem a ten pomysł z termikiem jest ok będę musiał o czymś takim pomyśleć. Dzisiaj zauważyłem wyciek oleju chyba z przekładni lub jej okolic. Muszę jutro się tam w grzebać i dokładnie popatrzeć skąd to wycieka. Jak narazie po wielkości plamy na podłodze wyciekły może 4-5. Nie podoba mi się to . Jakieś pomysły lub sugestie co do tego wycieku? U mnie kapało z korków do uzupełniania lub kontrolnych,dokręć imbusem i obserwuj podejrzewam że u ciebie może być to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 16.10.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 piotras, dzięki za info. Kupiłem kocioł z podajnikiem już po właściwej stronie. Dostęp do kotłowni jest bezproblemowy. Dlatego też nie było konieczności rozkręcania dostarczonego kotła na czynniki pierwsze, żeby go umiejscowić we właściwej pozycji. Instalator, który go odpalał, uznał, że skoro tak przyszedł z fabryki to nie ma sensu go nigdzie dodatkowo uszczelniać, bo dokładnie uszczelniony powinien zejść z produkcji. Nie byłem niestety obecny przy pierwszym rozpalaniu (dom nowobudowany, komin systemowy), ale podobno lekko się dymiło w kotłowni. Teraz, gdy już pracuje kilka dni wszystko jest ok. To teraz kolejne pytanko - czy instalator postąpił ok? Czy też mimo wszystko coś było trzeba rozkręcić i uszczelnić na miejscu już w kotłowni? Wdzięczny będę za wszelkie info w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 16.10.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ok,dzięki Chyba muszę przekręcić 4D na ustawienie 7,dogrzeje troche powrót bo wszystko wali na instalację CO przy numerze 9 na zaworze 4D? Ja jadę na 5 na 4D - wczoraj przekręciłem z poz.3, bo trochę zaczynało brakować ciepła w grzejnikach. Teraz jest OK, ale jak na zewnątrz zejdzie poniżej zera, to pewnie trzeba będzie przekręcić na 8 albo i 10. Mam dodatkowy termometr analog za zaworem 4D i pompką CO, z którego odczytuję aktualną temp. CO. Jest o kilka stopni niższa niż na kotle. Na pewno daje to oszczędności. Do tego termostaty na grzejnikach. Najlepiej sprawdź przy jakiej najniższej nastawie na 4D masz jeszcze komfort cieplny w pomieszczeniach, oczywiście zmiany raz na kilka godzin, jak się temperatura ustabilizuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 16.10.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Czy ktoś to w ogóle przeczytał? Sterownik umożliwia płynną regulację pracy kotła w zakresie od kilku kW do mocy znamionowej - stan podtrzymania jest stanem wyjątkowym pracy kotła. W takim razie pytanie. Jak już sterownik przejdzie w tryb pracy ciągłej (u mnie jeszcze nie - mam zawór 4D), to czy podawanie opału będzie już stałe, zależne od parametru "czas pracy podajnika w grzaniu". Bo z tego co zauważyłem im ten czas jest ustawiony mniejszy to i przerwy pomiędzy podawaniami mniejsze. Tak z doświadczenia - wie ktoś jak jest lepiej ustawić ten parametr ? W końcu jest to parametr do ustawienia, standardowo jest zdaje się ustawiony na 10, ale już go zmieniałem i nie pamiętam na 100%. A może to jest tak, że sterownik zacznie sobie z czasem dobierać sam czas pracy podajnika i/lub przerwy w podawaniu. Ktoś jest w stanie to wytłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Marin75 to jest tak że jak ustawisz mniejszą dawkę na jedno podanie to czas między podawaniem automatycznie się również skróci a jeśli podawanie dłuższe to i czas między się wydłuży. Chodzi o to że jak chcesz dostarczyć jakąś ilość ciepła do twojego budynku musisz spalić jakąś ilość węgla w określonym czasie a jak chcesz to zrobić to już ty w jakimś małym stopniu decydujesz.Ja jestem takiego zdania i tak proponuję że paliwa dobre tzn. takie które się nie spiekają można podawać w wyższej dawce i rzadziej a te które mają tendencje do spiekania lepiej jest podać w mniejszych dawkach a częściej.Myślę że firma pod naciskiem kilku osób umożliwiła możliwość niewielkich zmian parametrów ale myślę że to tylko kosmetyka żeby był spokój. Dobieramy sobie jakąś tam dawkę wyjściową a algorytm dobiera do niej podawanie i nadmuch.Masło maślane, po co poprawiać coś co działa dobrze ale klient nasz pan jak chce sobie coś nastawić niech sobie nastawi, sterownik zrobi swoje, byle robił nadal to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.10.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzięki za wszystkie podpowiedzi, mnie najbardziej martwi wyższa temp. powrotu od zasilania tu coś jest porypane i przez to wydaje mi się, że piec więcej pali; jaka może być tego przyczyna oprócz perpetum mobile faktycznie dziwne to......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts