piotras69 16.10.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 .seban. no to ciekawe podejście instalatora, wiele razy na tym forum było to poruszane uszczelnić trzeba, zdaje się, że nawet w instrukcji jest to napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 16.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Znaczy, że w Ogniwie tego nie robią przed wypuszczeniem do klienta? A podpowiedzcie proszę - co konkretnie trzeba uszczelnić i czy to już nie za późno? I kolejne pytanie drążące - co może spowodować nieuszczelnienie kotła przed rozpaleniem?Teraz sobie pracuje spokojnie. Chociaż po otwarciu zasobnika, przy dosypywaniu grochu, wydobywa się z jego (zasobnika) dym. Może to być właśnie wynik braku szczelności czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 16.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Znaczy, że w Ogniwie tego nie robią przed wypuszczeniem do klienta? A podpowiedzcie proszę - co konkretnie trzeba uszczelnić i czy to już nie za późno? I kolejne pytanie drążące - co może spowodować nieuszczelnienie kotła przed rozpaleniem? Teraz sobie pracuje spokojnie. Chociaż po otwarciu zasobnika, przy dosypywaniu grochu, wydobywa się z jego (zasobnika) dym. Może to być właśnie wynik braku szczelności czegoś? Jak Ci w trakcie palenia nie dymi, to pewnie jest OK. - pyły i sadze zrobiły swoje i samo się uszczelniło. Dymienie z zasobnika to normalna rzecz. Można temu zapobiegać niedopuszczając do całkowitego opróżnienia zasobnika (dym się wolniej przebija) oraz wyłączając na czas zasypu sterownik - chodzi o to aby nie dmuchał w tym czasie wentylator. Generalnie trzeba było uszczelnić mocowanie podajnika do kotła i po przeciwnej stronie zaślepkę, ale jeżeli w tych miejscach nie dymi przy paleniu to nie powinieneś się zbytnio przejmować. Dobrym pomysłem jest pewnie montaż w kotłowni czujnika tlenku węgla. Jak zadziała, to będziesz wiedział, że coś jest nieszczelne, albo zapomniałeś zamknąć pokrywę zasobnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.10.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dokładnie sadze i popiół zrobiły swoje,ja swojego eko też nie uszczelniałem. seban ja dopiero w połowie sezonu po obwodzie z zewnątrz przejechałem silikonem ale żadnych zmian nie było.Dociepliłem natomiast zaślepkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 16.10.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam. Mam do Was pytanie. Czy w kotle ogniwo eko plus 16 kw może być stosowane jako paliwo zastępcze drzewo? Jeżeli tak czy moglibyście podać wymiary komory. Dziękuję za odpowiedź. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 16.10.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 minertu, dzięki za info. Niby wyjazd odpoczynkowy a forum ciągnie Na razie ciągle się uczę i kotła i sterownika. Na tą chwilę zaktualizowałem soft do najnowszej wersji - wszelkie 'wykrzykniki' w panelu obsługi zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) Po raz drugi rozpaliłem dzisiaj w kotle eko plus 25 i znów pełno wody (czarnej jak smoła) na podłodze...Czy palenie awaryjne drewnem można bez przeszkód kontynuować, czy to rzeczywiście tylko awaryjnie ? Palisz drewnem non-stop? Edytowane 16 Października 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.10.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 witam. Miałem ten sam problem. Pale drzewem bo mam go dość dużo. Kilka razy odpalany i czarnej wody z popielnika wylało się kilka razy sporo. Przestrzegalbym przed paleniem drewnem jako opalem podstawowym. Byc moze ocieplajac rure spalinowa wyeliminuje sie wykraplanie wody ale pamietajcie o jednym. Zazwyczaj drewno budowlane to drewno drzew iglastych a to jest mocno zywiczne. W zeszlym sezonie nacialem sie na to dosysc mocno probujac spalic swoje pozostalosci bo spedzilem pozniej prawie caly dzien czyszczac wymiennik z osadu smoly. Udalo sie ale naklalem sie jak nigdy w zyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.10.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzięki za wszystkie podpowiedzi, mnie najbardziej martwi wyższa temp. powrotu od zasilania tu coś jest porypane i przez to wydaje mi się, że piec więcej pali; jaka może być tego przyczyna oprócz perpetum mobile A nie masz przypadkiem czujnikow zamienionych miejscami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A po co sie tak meczyłes??? mogłes popalic trochę eko i wtdedy ta smoła ze scianek łączy się z pyłem eko i....sama odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A po co sie tak meczyłes??? mogłes popalic trochę eko i wtdedy ta smoła ze scianek łączy się z pyłem eko i....sama odpada Tak, wypali się i odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.10.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Tak, wypali się i odpadnie. hmmm, po jakim czasie i przy jakiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 tydzien-gora 2 tyg i odpadło by ci samo.... temp nie sprawdzałem, ale własnie jak popalam sobie drzewem to odrazu nie czyszczę kotła tylko jade na grochu... a pozniej to praktycznie samo odpada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 16.10.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 U mnie kapało z korków do uzupełniania lub kontrolnych,dokręć imbusem i obserwuj podejrzewam że u ciebie może być to samo Uf nareszcie w domku. Ok idę obadać co i jak z tymi korkami, może faktycznie coś jest nie dokręcone. Idę do kociołka bo mi to spokoju nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 16.10.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A nie masz przypadkiem czujnikow zamienionych miejscami? tak to wygląda bo powrot jest o 2-3' wyższy niż powrót; musze zawołać tego magika co to robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 17.10.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 swoją drogą to ciekawe że mimo tego kocioł pracuje normalnie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.10.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 swoją drogą to ciekawe że mimo tego kocioł pracuje normalnie....... Pracuje bo nie ma on wpływu na pracę kotła jedynie na uruchamianie pompy mieszającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 17.10.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Czy ktoś wie co na schemacie oznacza kolor żółty dla pompy mieszającej ? Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że jak jakaś pompa na schemacie jest oznaczona na zielono, to znaczy, że akurat pracuje, jak jest oznaczona na czerwono, to znaczy, że w tym momencie "odpoczywa", ale dzisiaj po raz pierwszy pompa mieszająca ( u mnie zawór 3-drożny) ukazała się w kolorze żółtym. Dodam, że było to po ponownym rozpaleniu pieca, który wygasł z powodu zerwania zawleczki (nota bene w ciągu 3 miesięcy to już chyba szósty raz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.10.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Czy ktoś wie co na schemacie oznacza kolor żółty dla pompy mieszającej ? Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że jak jakaś pompa na schemacie jest oznaczona na zielono, to znaczy, że akurat pracuje, jak jest oznaczona na czerwono, to znaczy, że w tym momencie "odpoczywa", ale dzisiaj po raz pierwszy pompa mieszająca ( u mnie zawór 3-drożny) ukazała się w kolorze żółtym. Dodam, że było to po ponownym rozpaleniu pieca, który wygasł z powodu zerwania zawleczki (nota bene w ciągu 3 miesięcy to już chyba szósty raz). Jak używasz CWU + mieszająca to jak świeci na żółto to pracuje jako mieszająca ,na zielono jako CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 17.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 właśnie jestem świeżo po kalibracji czujników i widzę, że warto było, choć wcześniej mi się nie chciało;w gotującej wodzie (przyjmuję 99') następujące czujniki miały takie wartości:- CO zasilanie 91,3'- CO powrót 91,5'- spalin 108'- CWU 93,2'jednocześnie sprawdziłem powiadomienia sms-owe Elektrosystemu (wszystko oczywiście działa), za moment trzęsło mi kieszenią i wywalało kolejne alarmy.Podsumowując zachęcam wszystkich do kalibracji bo jak widzicie potrafią być spore rozbieżności, teraz muszę jeszcze znaleźć chwilkę na instalkę czujek zew. i wew., ale na razie maluję podbitkę po nocach żeby przed zimą zdążyć. Ważne, że na piecu zasilanie>niż powrót.Pozdrawiam wszystkich niebieskopalnych maniaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts