Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znaczy, że w Ogniwie tego nie robią przed wypuszczeniem do klienta?

A podpowiedzcie proszę - co konkretnie trzeba uszczelnić i czy to już nie za późno?

I kolejne pytanie drążące - co może spowodować nieuszczelnienie kotła przed rozpaleniem?

Teraz sobie pracuje spokojnie. Chociaż po otwarciu zasobnika, przy dosypywaniu grochu, wydobywa się z jego (zasobnika) dym. Może to być właśnie wynik braku szczelności czegoś?

Znaczy, że w Ogniwie tego nie robią przed wypuszczeniem do klienta?

A podpowiedzcie proszę - co konkretnie trzeba uszczelnić i czy to już nie za późno?

I kolejne pytanie drążące - co może spowodować nieuszczelnienie kotła przed rozpaleniem?

Teraz sobie pracuje spokojnie. Chociaż po otwarciu zasobnika, przy dosypywaniu grochu, wydobywa się z jego (zasobnika) dym. Może to być właśnie wynik braku szczelności czegoś?

Jak Ci w trakcie palenia nie dymi, to pewnie jest OK. - pyły i sadze zrobiły swoje i samo się uszczelniło. Dymienie z zasobnika to normalna rzecz. Można temu zapobiegać niedopuszczając do całkowitego opróżnienia zasobnika (dym się wolniej przebija) oraz wyłączając na czas zasypu sterownik - chodzi o to aby nie dmuchał w tym czasie wentylator.

Generalnie trzeba było uszczelnić mocowanie podajnika do kotła i po przeciwnej stronie zaślepkę, ale jeżeli w tych miejscach nie dymi przy paleniu to nie powinieneś się zbytnio przejmować. Dobrym pomysłem jest pewnie montaż w kotłowni czujnika tlenku węgla. Jak zadziała, to będziesz wiedział, że coś jest nieszczelne, albo zapomniałeś zamknąć pokrywę zasobnika....

Po raz drugi rozpaliłem dzisiaj w kotle eko plus 25 i znów pełno wody (czarnej jak smoła) na podłodze...Czy palenie awaryjne drewnem można bez przeszkód kontynuować, czy to rzeczywiście tylko awaryjnie ?

Palisz drewnem non-stop?

Edytowane przez chochla72

witam. Miałem ten sam problem. Pale drzewem bo mam go dość dużo. Kilka razy odpalany i czarnej wody z popielnika wylało się kilka razy sporo.

Przestrzegalbym przed paleniem drewnem jako opalem podstawowym. Byc moze ocieplajac rure spalinowa wyeliminuje sie wykraplanie wody ale pamietajcie o jednym. Zazwyczaj drewno budowlane to drewno drzew iglastych a to jest mocno zywiczne. W zeszlym sezonie nacialem sie na to dosysc mocno probujac spalic swoje pozostalosci bo spedzilem pozniej prawie caly dzien czyszczac wymiennik z osadu smoly. Udalo sie ale naklalem sie jak nigdy w zyciu.

Czy ktoś wie co na schemacie oznacza kolor żółty dla pompy mieszającej ? Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że jak jakaś pompa na schemacie jest oznaczona na zielono, to znaczy, że akurat pracuje, jak jest oznaczona na czerwono, to znaczy, że w tym momencie "odpoczywa", ale dzisiaj po raz pierwszy pompa mieszająca ( u mnie zawór 3-drożny) ukazała się w kolorze żółtym. Dodam, że było to po ponownym rozpaleniu pieca, który wygasł z powodu zerwania zawleczki (nota bene w ciągu 3 miesięcy to już chyba szósty raz).

Czy ktoś wie co na schemacie oznacza kolor żółty dla pompy mieszającej ? Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że jak jakaś pompa na schemacie jest oznaczona na zielono, to znaczy, że akurat pracuje, jak jest oznaczona na czerwono, to znaczy, że w tym momencie "odpoczywa", ale dzisiaj po raz pierwszy pompa mieszająca ( u mnie zawór 3-drożny) ukazała się w kolorze żółtym. Dodam, że było to po ponownym rozpaleniu pieca, który wygasł z powodu zerwania zawleczki (nota bene w ciągu 3 miesięcy to już chyba szósty raz).

Jak używasz CWU + mieszająca to jak świeci na żółto to pracuje jako mieszająca ,na zielono jako CWU

właśnie jestem świeżo po kalibracji czujników i widzę, że warto było, choć wcześniej mi się nie chciało;

w gotującej wodzie (przyjmuję 99') następujące czujniki miały takie wartości:

- CO zasilanie 91,3'

- CO powrót 91,5'

- spalin 108'

- CWU 93,2'

jednocześnie sprawdziłem powiadomienia sms-owe Elektrosystemu (wszystko oczywiście działa), za moment trzęsło mi kieszenią i wywalało kolejne alarmy.

Podsumowując zachęcam wszystkich do kalibracji bo jak widzicie potrafią być spore rozbieżności, teraz muszę jeszcze znaleźć chwilkę na instalkę czujek zew. i wew., ale na razie maluję podbitkę po nocach żeby przed zimą zdążyć. Ważne, że na piecu zasilanie>niż powrót.

Pozdrawiam wszystkich niebieskopalnych maniaków!