Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaktualizuj sterownik,a to jak pracuje dmuchawa zależy od tego ile potrzeba powietrza do spalenia danego węgla oraz zapotrzebowania na moc.

Analizuje to czujnik temp. spalin.

Pytanie zatem do fachowca.A co jeśli piec osiągnie na pogodowym zadaną temp.wewnętrzną,wodę CWU,a pompa jest dla reg.wewn w trybie załączona,to czy temp.powrotu dla sterownika nie ma znaczenia?U mnie wtedy z 38% spina do 44%,nie wiem zatem co zrobić bo odpalenie pompy CWU w trybie +mieszająca generuje mi wraz ze wzrostem temp powrotu także wzrost temp.CWU i niewielki spadek na CO.A marzy mi się wiatrak na 36% hi hi.Co radzicie?

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Algorytm mógłby być równie łatwy w obsłudze co było by ważne dla ostatecznego użytkownika.

I tu sie pojawia pytanie czy kalibracja wielopunktowa jest latwa do przeprowadzenia dla koncowego uzytkownika. Moim zdaniem nie bo wymaga przeciez dokonania pomiarow temperatury dla kilku punktow w jego zakresie pracy. Wyobrazam sobie jeszcze kalibracje dwupunktowa bo mozna ja przeoprowadzic w latwy sposob w domu (woda z lodem dla 0 i wrzatek dla 100* czyli tak de facto dla duzej czesci zakresu pracy czujki KTY81). Z kazdym kolejnym punktem liczba uzytkownikow korzystajaca z tego dobrodziejstwa bedzia malala odwrotnie proporcjonalnie. Spojrzalem tez przed chwila na charakterystyke rezystancyjna tego czujnika i jest 'w miare' liniowa. Pisze w uszach bo wydaje mi sie, ze dla ecoala nie ma az tak istotnego znaczenia czy 50* stopni odczyta jako 51* czy 49*. To jest piec na paliwo stale, ktory bezwladnosc ma wpisana w swoja nature, wiec i tak nie jestesmy w stanie nim sterowac z taka dokladnoscia.

Liniowość czujników jest kwestią umowną. Z reguły jest to przedział krzywej gdzie jej aproksymacja mieści się w granicach błędu ustalonego.

OK, ale to sprowadza sie do tego, ze i tak trzeba zaopatrzyc sie w czujke o jak najmniejszym bledzie (w granicach zdrowego rozsadku, nie sterujemy stanowiskiem labolatoryjnym przeca) bo w przeciwnym przypadku najlepszy algorytm aproksymacyjny bedzie sobie mozna w buty wlozyc. KTY81 ma w zakresie 0-50* odchylke na poziomie 3* miedzy odczytem min a max wiec po 1.5* od normy. Jak na nasze potrzeby to chyba w sam raz.

Edytowane przez chochla72

Ale dokładnie piszesz o czym już pisałem. Dwa punkty to już bardzo dużo jak na sterownik pieca. Algorytm który podesłałem jest na tyle prosty że przygotowując go na punktów nawet sto można przeprowadzić kalibrację dla punktów dwóch. Jak nam coś nie spasuje w środkowym zakresie to kolejny punkt kalibracji i mamy już trzypunktową. Za każdym kolejnym punktem pozostałe pozostają bez zmian. Wiec raczej nie jest problemem że to musi być aż tyle punktów. To co zauważyłem na moim sterowniku dało mi sporo do myślenia. Ten algorytm powstał z zupełnie innej przyczyny. Jest jednak na tyle dobry że odwala całą robotę programisty nad opracowaniem pomiaru i to nie zależnie od czujnika.

Podejrzewam że nawet 2 punktowa kalibracja jeszcze u producenta da doskonałą powtarzalność pomiędzy czujnikami.

Pytanie zatem do fachowca.A co jeśli piec osiągnie na pogodowym zadaną temp.wewnętrzną,wodę CWU,a pompa jest dla reg.wewn w trybie załączona,to czy temp.powrotu dla sterownika nie ma znaczenia?U mnie wtedy z 38% spina do 44%,nie wiem zatem co zrobić bo odpalenie pompy CWU w trybie +mieszająca generuje mi wraz ze wzrostem temp powrotu także wzrost temp.CWU i niewielki spadek na CO.A marzy mi się wiatrak na 36% hi hi.Co radzicie?

Nigdy nie może być temp powrotu wyższa od tej jaką wyprodukuje kocioł ,czyli od CO.(i po to jest kalibracja).

To,że przegrzewa CWU jest tylko na korzyść,pamiętajcie,że ta opcja została wprowadzona z myślą o tych co nie mają ani zaworu4D ani pompy mieszającej.

Tak spina przy 38,9 a to ze dochodzi do 44 to spowodowane pewnie tym,że własna grawitacja do takiej temp dochodzi.

Nigdy CWU +mieszająca nie wygeneruje spadku na CO gdy nie ma odbioru wody z CWU.Gdy spadnie znacząco w CWU wtedy siłą rzeczy dojdzie do niewielkiego spadku CO ale to tylko w tym przypadku.Jeżeli jest inaczej to kalibracja jest nieunikniona.

Nigdy nie może być temp powrotu wyższa od tej jaką wyprodukuje kocioł ,czyli od CO.(i po to jest kalibracja).

To,że przegrzewa CWU jest tylko na korzyść,pamiętajcie,że ta opcja została wprowadzona z myślą o tych co nie mają ani zaworu4D ani pompy mieszającej.

Tak spina przy 38,9 a to ze dochodzi do 44 to spowodowane pewnie tym,że własna grawitacja do takiej temp dochodzi.

Nigdy CWU +mieszająca nie wygeneruje spadku na CO gdy nie ma odbioru wody z CWU.Gdy spadnie znacząco w CWU wtedy siłą rzeczy dojdzie do niewielkiego spadku CO ale to tylko w tym przypadku.Jeżeli jest inaczej to kalibracja jest nieunikniona.

Nie do końca mnie zrozumiałeś.Przedstawiłem taką sytuację,kocioł pracuje w trybie programator pogodowy.Pompa dla czujnika wewnętrznego załączona.Ustawiona temp.wewnętrzna zostaje osiągnięta,CWU zadana również osiągnięta i tu wiatrak miast zwolnić podwyższa obroty lub pracuje na 38%.Powinien zwolnić,żadnego zapotrzebowania na zwiększony odbiór ciepła już póki co nie ma.Rozumiem że spalanie musi być non stop więc przydałby się tryb wiatraka jedynie na podtrzymanie uzyskanych parametrów programatora temp.wewnętrznej oraz wody CWU.np wiatrak 30%.A często śmiga na 40-44%-niepotrzebnie puszcza groch w komin bo spaliny na wiatraku 44% u mnie to ok 140 stopni...

Jaki efekt na dzialnie kotla ma zalaczenie cwu+mieszajaca , po co uzywac pompy jak mozna otwozyc zawor np 4d .

Właśnie ;) U mnie wydaje się pracować jakby stabilniej jeśli chodzi o temp.CO,nie podkręca powyżej ale tak jak pisałem miałem wrażenie że przy trybie pompy CWU +mieszająca pompa może to niefachowo zabrzmi -"podbierała" wodę pompie CO i niepotrzebnie podkręcała temp.zadana wody CWU o 4-5 stopni.Teraz to sprawdzam.Wyłączyłem tryb CWU +miesz. zawór 4D na 5-tke i pompę CO na 3 bo obiekt jest spory i ma dwie kondygnacje (jak mam stracić na energię pompy w trybie CWU+miesz. to wolę CO na maxa,teoretycznie woda krąży szybciej i wraca cieplejsza do powrotu :) Zobaczymy co z tego będzie,czy przy temp.CO 45 stopni grzejniki będą dogrzane

Nie do końca mnie zrozumiałeś.Przedstawiłem taką sytuację,kocioł pracuje w trybie programator pogodowy.Pompa dla czujnika wewnętrznego załączona.Ustawiona temp.wewnętrzna zostaje osiągnięta,CWU zadana również osiągnięta i tu wiatrak miast zwolnić podwyższa obroty lub pracuje na 38%.Powinien zwolnić,żadnego zapotrzebowania na zwiększony odbiór ciepła już póki co nie ma.Rozumiem że spalanie musi być non stop więc przydałby się tryb wiatraka jedynie na podtrzymanie uzyskanych parametrów programatora temp.wewnętrznej oraz wody CWU.np wiatrak 30%.A często śmiga na 40-44%-niepotrzebnie puszcza groch w komin bo spaliny na wiatraku 44% u mnie to ok 140 stopni...

Pogrubione zdanie twojej wypowiedzi jest nie prawdziwe. Ustawienie "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego" na załączona, jednocześnie z ustawionym obniżeniem temperatury CO na 0°C jest równoznaczne z ustawieniem regulatora wewnętrznego na wyłączony. Puszczasz groch kominem na własne życzenie. Rolą regulatorów czy głowic termostatycznych jest ograniczenie temperatury od góry a z tytułu nieprzegrzewania pomieszczeń masz oszczędności. U ciebie zero regulacji = zero oszczędności.

Pogrubione zdanie twojej wypowiedzi jest nie prawdziwe. Ustawienie "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego" na załączona, jednocześnie z ustawionym obniżeniem temperatury CO na 0°C jest równoznaczne z ustawieniem regulatora wewnętrznego na wyłączony. Puszczasz groch kominem na własne życzenie. Rolą regulatorów czy głowic termostatycznych jest ograniczenie temperatury od góry a z tytułu nieprzegrzewania pomieszczeń masz oszczędności. U ciebie zero regulacji = zero oszczędności.

Hmm.. nie za bardzo wiem o czym piszesz.Jak można obniżyć temp.CO przy pracy regulatora pogodowego?Przecież to krzywa grzania decyduje o obniżeniu czy podwyższeniu temp.CO.Można programatorem pogodowym obniżyc temp.CO ale w wybranych godzinach.O reszcie decyduje krzywa grzania a może sie mylę,popraw mnie proszę..Jakie ustawienia masz na myśli?

Chodzi mi o to że pomimo że masz włączony regulator wewnętrzny to dalsze ustawienia nie dają mu szansy się wykazać.

Główna przyczyna w ustawieniach zaawansowanych "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego". Zacznij od tego. A jak sytuacja ci się poprawi, dla testu wyłącz regulator wewnętrzny i będziesz miał tak samo jak teraz.

Są i tacy co palą miałem w tym kotle i mają piękne wykresy np.Marin 75 https://esterownik.pl/remote/689

Zamierzam też potestować miał od Osadkowskiego,workowany,25 tys.kal ,siara 0.6-1,popiół 10%(to nie reklama,info).Moja rodzina dała się namówić(brat) i nigdy takiej "tony" paliwa nie widział.Suchutki i jest odpadem po kruszeniu na eko groch.Granulat 0-2,5 do OEP idealny.Ciągle mnie zastanawia sprawa moczenia miału przed spaleniem.Brat ma piec miałowy i nie ma mowy o paleniu suchym.Marin 75 jak ty to robisz :) ?

Nie wolno moczyć miału bo szlag trafi kocioł - ale wiem że tak robią, moi koledzy mają zasypowe ( nota bene z Pleszewa ) 24 godzinny zasyp i moczą miał

Chodzi mi o to że pomimo że masz włączony regulator wewnętrzny to dalsze ustawienia nie dają mu szansy się wykazać.

Główna przyczyna w ustawieniach zaawansowanych "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego". Zacznij od tego. A jak sytuacja ci się poprawi, dla testu wyłącz regulator wewnętrzny i będziesz miał tak samo jak teraz.

A o tryb pracy pompy chodzi.To już testowałem.Pompa jeśli jest wyłączona to załączy się gdy regulator wew.pokaże temp poniżej zadanej,analogicznie wyłączy się jak temp.zostanie osiagnieta.Wtedy piec popracuje jeszcze i wyłączy wiatrak,stan podtrzymania.Ale w niedocieplonym obiekcie temp,wewnatrz stosunkowo szybko spadnie więc piec znów załączy pompę i zacznie pędzić na maxa by szybko wyjść z podtrzymania do zadanej temp.A jak pisze minertu -jest stworzony do pracy ciagłej,podtrzymanie to nie jest najlepszy sposób na oszczedność.Więc moje spostrzeżenie było takie że piec po osiągnięciu temp.wewn, i CWU powinien nie przechodzić w stan podtrzymania(pompa CO wył) a przy pompie włączonej obniżyć wiatrak do 30% i spokojnie podtrzymywać temp wg.regulatora pogodowego co w takim przejściowym okresie jak teraz byłoby dla pieca naszych kieszeni najlepsze -na pewno lepsze niż wchodzenie w stany podtrzymania i wyjścia z nich :)

Czy testowal ktos przysloniecie dmuchawy ? Jakie to daje efekty? Podobno wydajnosc dmuchaw jest duzo za duza do poprawnego sterowania prcesem spalania . Szczególnie jesli chce sie utrzymac kociol w pracy ciaglej na malych mocach. Edytowane przez kocurmarcin

Czy testowal ktos przysloniecie dmuchawy ? Jakie to daje efekty? Podobno wydajnosc dmuchaw jest duzo za duza do poprawnego sterowania prcesem spalania . Szczególnie jesli chce sie utrzymac kociol w pracy ciaglej na malych mocach.

Prawie każdy :D

popal troszkę normalnie, poobserwuj swoj kociołek, poznaj zachowanie sterownika, zobacz jak spisuje się instalacja i wtedy bierz się do dzieła:D

Czy testowal ktos przysloniecie dmuchawy ? Jakie to daje efekty? Podobno wydajnosc dmuchaw jest duzo za duza do poprawnego sterowania prcesem spalania . Szczególnie jesli chce sie utrzymac kociol w pracy ciaglej na malych mocach.

Ta wypowiedź zdaje się potwierdzać to co napisałem powyżej o mocy dmuchawy przy spokojnym podtrzymywaniu osiągnietych zadanych temperatur,właśnie na małych mocach :)

A o tryb pracy pompy chodzi.To już testowałem.Pompa jeśli jest wyłączona to załączy się gdy regulator wew.pokaże temp poniżej zadanej,analogicznie wyłączy się jak temp.zostanie osiagnieta.Wtedy piec popracuje jeszcze i wyłączy wiatrak,stan podtrzymania.Ale w niedocieplonym obiekcie temp,wewnatrz stosunkowo szybko spadnie więc piec znów załączy pompę i zacznie pędzić na maxa by szybko wyjść z podtrzymania do zadanej temp.A jak pisze minertu -jest stworzony do pracy ciagłej,podtrzymanie to nie jest najlepszy sposób na oszczedność.Więc moje spostrzeżenie było takie że piec po osiągnięciu temp.wewn, i CWU powinien nie przechodzić w stan podtrzymania(pompa CO wył) a przy pompie włączonej obniżyć wiatrak do 30% i spokojnie podtrzymywać temp wg.regulatora pogodowego co w takim przejściowym okresie jak teraz byłoby dla pieca naszych kieszeni najlepsze -na pewno lepsze niż wchodzenie w stany podtrzymania i wyjścia z nich :)

Tak o to mi właśnie chodzi. Sam piec z eCoal'em jest już jak generator ciepła. Ma minimalną nastawę a w twojej sytuacji potrzeba by było jeszcze ją obniżyć dla uzyskania celu. Dobrze jest jak na grzejnikach są termostaty a regulator wewnętrzny nastawia się powyżej nastawy na grzejnikach. Wtedy ilość odbieranego ciepła reguluje już sobie sama instalacja a piec odstawi się przy sporym przeregulowaniu dopiero.

Gdzieś w wątku Palnik Brucer +sterownik eCoal jest opisane przez zawijana , ze poniżej jakiegoś poziomu ,praca dmuchawy praktycznie nic nie daje (brak sprężu)to nie jest tak ze możesz sobie zmniejszać bezkarnie obroty dmuchawy do najmniejszych wartości. W poradniku zawijana tez gdzieś to jest opisane....