jack18 18.10.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Czy testowal ktos przysloniecie dmuchawy ? Jakie to daje efekty? Podobno wydajnosc dmuchaw jest duzo za duza do poprawnego sterowania prcesem spalania . Szczególnie jesli chce sie utrzymac kociol w pracy ciaglej na malych mocach. Podobno tez ta dmuchawa była dobierana do kompletu z eCoalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Gdzieś w wątku Palnik Brucer +sterownik eCoal jest opisane przez zawijana , ze poniżej jakiegoś poziomu ,praca dmuchawy praktycznie nic nie daje (brak sprężu)to nie jest tak ze możesz sobie zmniejszać bezkarnie obroty dmuchawy do najmniejszych wartości. W poradniku zawijana tez gdzieś to jest opisane.... No bez przesady Nie do najmniejszych wartości ale 30-32% jedynie aby podtrzymać pracę kotła i niewielkie spadki na CO i CWU.Nie znam się na tym wszystkim ale wydaje się to logiczne.Mój ekogroch na podtrzymaniu daje 50-55 stopni na kotle i dmuchawa działa bardzo rzadko i krótko.. Zerknij na mój sterownik,właśnie o takiej sytuacji pisałem powyżej..I co tu zrobić by zmniejszyć dmuchawę... Edytowane 18 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 19.10.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Rozmawialalem z Panem z ES i podobno nie:) Podobno tez ta dmuchawa była dobierana do kompletu z eCoalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Na wiosnę albo przez zimę zabieram się za dużo większy zasobnik,pozwoli to na dłuższy czas spalania bez zasypu oraz wysuszenie lepiej paliwa oczekującego na suszarce na ponowny zasyp,oraz wykorzystanie dosuszania paliwa w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.10.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) markowsski podejrzyj sobie jak się ustawia aby dmuchawa chodziła na 36% https://esterownik.pl/remote/810 Metoda prób i błędów,każdy musi sam dopracować ustawienia do swojej instalacji. Każda jest inna Edytowane 19 Października 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Na wiosnę albo przez zimę zabieram się za dużo większy zasobnik, pozwoli to na dłuższy czas spalania bez zasypu oraz wysuszenie lepiej paliwa oczekującego na suszarce na ponowny zasyp,oraz wykorzystanie dosuszania paliwa w koszu. Ja poczekam aż mi zgnije i zrobie sobie zasobnik z nierdzewki, taki na nóżkach na 400-500kg eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 19.10.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 markowsski podejrzyj sobie jak się ustawia aby dmuchawa chodziła na 36% https://esterownik.pl/remote/810 Metoda prób i błędów,każdy musi sam dopracować ustawienia do swojej instalacji. Każda jest inna Tak, tak.. każda instalacja inna rzecz jasna. Nie chwaląc się to o mnie mowa powyżej minertu, dzięki za wczorajsze konsultacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 19.10.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ja poczekam aż mi zgnije i zrobie sobie zasobnik z nierdzewki, taki na nóżkach na 400-500kg eko Tak... dzisiaj zasypiecie,a jutro wszystko z powrotem bo jakiś metal był w węglu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 19.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Kupi Piotrek42 wykrywacz metali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 albo elektromagnesy w zasobniku Ja mam suchy ekogroszek i naprawdę żądna woda się nie wykrapla z zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 19.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Niezły pomysł z elektromagnesem:) Spróbuj Ty u siebie zamontować Edytowane 19 Października 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 no mówię że mam suchy ekogroszek i nic się nie wykrapla..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 markowsski podejrzyj sobie jak się ustawia aby dmuchawa chodziła na 36% https://esterownik.pl/remote/810 Metoda prób i błędów,każdy musi sam dopracować ustawienia do swojej instalacji. Każda jest inna Dzięki,nerwy tracę Ustawiłem już tak jak ma kolega seban,rzecz w tym że na wyższych temp.nie ma problemu,problem zaczyna się z niższymi.Tutaj mam problem z wyregulowaniem pieca.Właśnie tak jak teraz.Temperatury obniżone,dałem na regulacji wewn.wyższą ale nic to nie zmienia,wiatrak kręci an 50%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.10.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 markowsski... nie wkurzaj się, bo jak patrze na Twoje ustawienia, to widać jak byk, że kocioł pracuje bo próbuje dobić do 24 stopni co masz ustawione jako temp. dzienną, a aktualny temp w mieszkaniu wg, wskazań czujnika jest 21,4 stopnia.....a teraz widzę że dmuchawa idzie na 36% bo zadana temp. co ma 42 stopnie a czujnik wskazuje atualnie 45,2 stopnia.......tak więc dopóki sterownik nie dobije do 24 stopni zadanych przez ciebie to będzie pracował....jak spadnie temp. co to znowu dmuchawa przyspieszy i tak w koło macieju......... ponadto w ustawieniach zaawansowanych masz ustawioną temp. przejścia z trybu AL na normalny na 12 stopni...... zauważ, że każdy temp poniżej tej granicy to dla kotła tryb normalny..... ja metodą prób i błędów stwierdzam, że optymalnie jest ustawić ten próg na 6 do 8 stopni...... swoją drogą 24 stopnie w domciu to dla mnie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 19.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Na wiosnę albo przez zimę zabieram się za dużo większy zasobnik, pozwoli to na dłuższy czas spalania bez zasypu oraz wysuszenie lepiej paliwa oczekującego na suszarce na ponowny zasyp,oraz wykorzystanie dosuszania paliwa w koszu. Minertu podziel sie z nami tym patentem dosuszania opalu w koszu , bo jak tak dalej pujdzie tez bede musial niedługo wyspawac zasobnik z nierdzewki:) Edytowane 19 Października 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.10.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Minertu podziel sie z nami tym patentem dosuszania opalu w koszu , bo jak tak dalej pujdzie tez bede musial niedługo wyspawac zasobnik z nierdzewki:) Po pierwsze jak masz miejsce w kotłowni to zrób sobie suszarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.10.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 re markowsski i nie wiem dlaczego mając pompę mieszającą... pompa cwu tez pracuje w trybie mieszacza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 19.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 re markowsski i nie wiem dlaczego mając pompę mieszającą... pompa cwu tez pracuje w trybie mieszacza ??? Pewnie dlatego, że w tym układzie funkcję pompy mieszkającej ma pompa CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.10.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powinien przełączyć mieszającą na cyrkulacyjną a cyrkulacyjną wyłączyć w programatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 19.10.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Po pierwsze jak masz miejsce w kotłowni to zrób sobie suszarkę [ATTACH=CONFIG]80069[/ATTACH] niestety nie ledwie kociol wcisnelem , opal trzymam w szopie przy kotlowni. Widzialem taki system dosuszania w podajniku w kotlach zebca. ciekawe czy w naszych kotlach da rade cos takiego zrobic domowym sposobem? rura wychodzaca z zasobnika byla zdaje sie podlaczona do dmuchawy , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts