Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam pompy mieszajacej,nie wiem dlaczego się wyświetla w układzie

W ustawieniach zaawansowanych funkcję pompy CWU masz jako: 'CWU+mieszająca' - stąd pojawia się na schemacie mieszająca i żółtym kolorem oznacza, że w tej chwili CWU pracuje jako mieszająca (jak dostanie sygnał, że powrót masz zbyt wychłodzony).

Tak przynajmniej jest w mojej instalacji.

W ustawieniach zaawansowanych funkcję pompy CWU masz jako: 'CWU+mieszająca' - stąd pojawia się na schemacie mieszająca i żółtym kolorem oznacza, że w tej chwili CWU pracuje jako mieszająca (jak dostanie sygnał, że powrót masz zbyt wychłodzony).

Tak wiem nie chodzi o CWU mówię o mieszajacej na schemacie

To,że się wyświetla nie ma żadnego znaczenia.Mnie to trochę denerwowało więc zmieniłem ustawienia.

Możesz ustawić wg moich.

Już to zrobiłem za Ciebie :)

Edytowane przez minertu

No zauważyłem właśnie... thx...

Ale jak już podłączę cyrkulacyjną docelowo, to znów wróci na schemat 'wirtualna' pompa mieszająca ;)

Jak podłaczysz fizycznie cyrkulacyjną wtedy w programatorze tejże pompy aktywujesz ją sobie w danych godzinach natomiast czas jej pracy i postoju ustawiasz w zaawansowanych.

Ehh wiem już na pewno że cos jest nie tak i najlepsze ustawienia nie pomogą.Piec po tym jak ustawi temp.zadaną,wiatrak obniża obroty,i tak aż zmaleje i znów wiatrak się odpala na zwiększonych obrotach(bo np.na 36-38% nie potrafi utrzymać nawet 45 stopni na kotle,(mimo że temp.w pomieszczeniu już jest osiągnięta łącznie z temp.CWU !!!) i tu jest teraz zabawa.Nie może "powstać do zadanej",ile by nie dmuchał wszystko w komin a temp się nie podnosi,jak zwiększę temp.minimalną w ustawieniach albo w krzywej dla +10stopni,to wszystko wraca do normy.Temperatura rośnie do zadanej plus jakiś 1% wartości temp.zadanej,wiatrak zmniejsza obroty itd.ale już nie może wstać do wartości jaką poprzednio uzyskiwał.Albo algorytm temp.albo coś z kotłem ;(

Na jutro umówiłem się z kolesiami z eCoala,bo pojawiło się niespalone paliwo w szufladzie,no tak podajnik podaje a ono się nie wypala dlatego kocił stygnie i nie wraca juz do zadanej.Czujnik pogodowy i wewnętrzny przekłamuje o jakieś 3-4 stopnie .

Ciekawe że jak pompa się wyłącza to kocioł w podtrzymaniu osiąga temp 55 stopni przez kilka godzin,wiatrak włączy się na chwilę jak temp.spalin spadnie ale potrafi w podtrzymaniu bez podawania nawet 2-3 godziny!Więc temat opału zamykam bo jest ok.

Palenie na niskich temp w tym kotle(moim) jest chyba nie możliwe..

seban jakie masz paliwo,groch czy miał,pelet?

Edytowane przez markowsski

Ehh wiem już na pewno że cos jest nie tak i najlepsze ustawienia nie pomogą.Piec po tym jak ustawi temp.zadaną,wiatrak obniża obroty,i tak aż zmaleje i znów wiatrak się odpala na zwiększonych obrotach(bo np.na 36-38% nie potrafi utrzymać nawet 45 stopni na kotle,(mimo że temp.w pomieszczeniu już jest osiągnięta łącznie z temp.CWU !!!) i tu jest teraz zabawa.Nie może "powstać do zadanej",ile by nie dmuchał wszystko w komin a temp się nie podnosi,jak zwiększę temp.minimalną w ustawieniach albo w krzywej dla +10stopni,to wszystko wraca do normy.Temperatura rośnie do zadanej plus jakiś 1% wartości temp.zadanej,wiatrak zmniejsza obroty itd.ale już nie może wstać do wartości jaką poprzednio uzyskiwał.Albo algorytm temp.albo coś z kotłem ;(

Na jutro umówiłem się z kolesiami z eCoala,bo pojawiło się niespalone paliwo w szufladzie,no tak podajnik podaje a ono się nie wypala dlatego kocił stygnie i nie wraca juz do zadanej.Czujnik pogodowy i wewnętrzny przekłamuje o jakieś 3-4 stopnie .

Ciekawe że jak pompa się wyłącza to kocioł w podtrzymaniu osiąga temp 55 stopni przez kilka godzin,wiatrak włączy się na chwilę jak temp.spalin spadnie ale potrafi w podtrzymaniu bez podawania nawet 2-3 godziny!Więc temat opału zamykam bo jest ok.

Popatrz co się dzieje jak wyłączyłem funkcję CWU + mieszająca,piec się odstawił a po chwili temp CO spadła dość mocno.

Link do stera poniżej.

Popatrz co się dzieje jak wyłączyłem funkcję CWU + mieszająca,piec się odstawił a po chwili temp CO spadła dość mocno.

Link do stera poniżej.

No tak ale już wraca do zadanej (plus 1% powyżej) a u mnie już nie wraca do zadanej po takim spadku,CWU mam +miesz ustawione.

seban ma przy pompie CO włączonej postój pieca,bo temp.zadana przekroczyła już max dopuszczalna wartość (ustawione 42 st.) u mnie się tak niestety nie zdarza(a szkoda :)

Dokręci powyżej,obniży wiatrak a jak spadnie to juz nie wróci do zadanej..

Edytowane przez markowsski

a jaka temperature puszczasz na grzejniki albo jak masz ustawiony zawor troj albo czerodrozny.

Zawór 4D na 5

Obawiam się że przyczyna tkwi w tym co mi dziś powiedział koleś z eCoala(oby to było to bo na razie jest ok).Firma ogniwo wypuściła kotły Eko Plus 25KW

-i tu uwaga-zbyt dużą średnicą otworu na czujnik temp.CO.

W związku z tym zaleca się owinięcie czujnika CO w kotle folią alu !!!! :)

Pachnie to trochę średniowieczem ale pomijam niedogodności bo kolega zawijan nieźle się stara by dobić czołówki z tym kotłem.

Mój problem jak się okazuje ma przyczynę w zbyt szybkim "stygnięciu" czujnika CO w kotle poprzez zbyt duży otwór instalacyjny czujnika,a nie co mnie martwiło zbyt szybki wystudzaniem wody w kotle.Teraz pozostaje tylko obserwacja z niższymi temp.na kotle.Firmie radze dorzucić rolkę folii alu do zakupu kotla.Bo tu folia,tam folia.....

BTW mało to precyzyjne wszystko,sterowniki w sieci ,bajery a tu bez folii alu -słabo idzie.

Dzięki wszystkim,pozdrawiam(ale pewnie to nie koniec problemów)