r0berto 02.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Masz wcześniejszą wersję. Zobacz foto wzorca człona palnika http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/ Zaklej drugi oraz czwarty i piąty rządek otworów (licząc od góry). Zostaw pierwszy i trzeci. Niestety - drugi wariant (zmniejszenie ilości członów) jest w tym przypadku niemożliwy. Chyba coś pokręciłeś zawijan bo nic z tego zrozumieć nie można,radzisz aby zakleił trzy wiersze jak Wojtek ma wogóle trzy wiersze.A czy w wersji 4członowej jest możliwość zmniejszenia ilości członów?chyba też raczej nie bo nie pozwala na to ślimak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Teraz to jestem zażenowany. Co w takim razie kupiłem? Chciałem (po przeczytaniu opini na temat Eko PLUS 16) kupić porządny dopracowany kocioł. A tu masz robi się ze mnie testera. Najpierw wsadzony jakiś stary ruszt awaryjny, później "gimnastyka" z czyszczeniem wymiennika, a teraz jeszcze ponoć stary model palnika... Zaczyna mnie to wkurzać! Palnik [ATTACH=CONFIG]54867[/ATTACH] Kotłownia w starej piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ty się chłopie ciesz, bo widać masz palnik na 25kw Dzięki za pocieszenie... tek też myślałem, bo w porównaniu z tym http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fzawijan.wordpress.com%2Fburner-s-nowy-palnik%2Fpalnik-burner-s%2F ma - i powinien mieć - większe wymiary. Ale pozostaje niesmak, że nikt nie jest w stanie mi powiedzieć CO w KOŃCU KUPIŁEM i kiedy to co kupiłem będzie kompletne! (np. oprogramowanie to tego właśnie typu)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 02.05.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki. Na lato wystarczy 10kW. Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić. Zawijan znasz jakis dobry sposób na zaklejenie tych otworów nadmuchowych , zeby mozna je bylo latwo odblokowac .? Ile kosztuja takie 4 segmenty palnika na 10 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.05.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 tu by raczej się przydało wymienić pierwszy i ostatni człon na taki co by był zamknięty od góry jak litera D obrócona w prawo o 90'. Wtedy byś miał zmniejszenie mocy palnika i nie przeszkadzało by to w działaniu ślimaka (przeciw-zwój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 OK. po kolei... 1,2,3... 10. Teraz na spokojnie. Kocioł eksploatuję od 19-03-2011. Nr fabryczny 9. (w Bieczu dobrze go znają) Trudno mi (i każdemu użytkownikowi EKO+25) powiedzieć coś o eksploatacji w pełnym sezonie, bo kocioł produkowany jest od marca tego roku. A poza tym zdaję sobie z tego sprawę, że "nie sam kocioł chałupę grzeje". Odpalenie kotła, dla mojego instalatora (człowiek b. doświadczony w instalacjach lecz lekko "zacofany" w technologiach i automatyce) to był OPAD SZCZĘKI. - Jak to , nic nie ustawiać? Jak on zagrzał 300l wody w 1,5h i jeszcze grzejniki chodziły? To cieszy... Po kilku dniach w kotle pełno sadzy. OK myślę pierwsze rozpalenie, stal się "wypoci", będzie lepiej. Ale wcale lepiej nie było... Za tydzień znowu czyszczenie. I tu zgrzyt, czy ja tą 40mm szczoteczką dobrze czyszczę wymiennik? Przecież zewnętrzne są inne a wewnętrzne inne! No to jazda do Castoramy i zakup szczotek. 50mm, 60mm, przy okazji 150mm do przyłącza komina. I znowu problem. 60mm do zewnętrznych pasuje, a jak wsadziłem kawałek do wewnętrznej... "moja głupota" to wyciągałem ją kleszczami. Na dzień dzisiejszy sądzę, że najlepszą szczotką jest taka do czyszczenia dymionów na wino - oby się tylko nie przypaliła:). No to myślę, kocioł wyczyszczony, przepalony, będzie OK. Figa - znowu sadze. No to trzeba wsadzić cegły i dopalić - myślę. Kupiłem, ale jak je tam poukładać? Doczytałem, że dwie od strony drzwiczek i zostawić wolne "U" z tyłu. Trochę pomogło i nagle jeden z kolegów na forum pisze, że ma EKO+25 nr f. 35 z ruszto-deflektorem. To ja za telefon i do Biecza. Tu + zadziałali szybciutko i przywieźli (a gdybym nie zadzwonił?). Przyznaję ZNACZNA poprawa. Teraz myślę o rozwiązaniu problemu z popielnikiem przy konfiguracji podajnika z lewej strony (o to Zawijan już Cię pytałem i wyjaśniałem na innym wątku ale na ten temat jakaś martwa cisza...?) Mam pewne pomysły i jak u mnie zagrają to na pewno się nimi podzielę. Na razie tyle bo w domu jest nie tylko komputer i czasu z deczka brak. Z góry dzięki za deklarację pomocy, na pewno z niej skorzystam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 02.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Z ludźmi z Elektro-Systemu rozmawiałem (super goście) chętnie wysłuchali i zaakceptowali moje propozycje zmian sterowania pompami mieszającą i cyrkulacyjną (w końcu zniknie "mostek" i zwiększy się funkcjonalność) tylko że to dopiero przed tzw. sezonem grzewczym. Chciałem jeszcze, żeby do wykresu wprowadzili liniowy znacznik działania pomp, ale to tylko taki bajer do analizy pracy kotła dla takich "dociekliwych" jak ja. Edytowane 2 Maja 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.05.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Z ludźmi z Elektro-Systemu rozmawiałem (super goście) chętnie wysłuchali i zaakceptowali moje propozycje zmian sterowania pompami mieszającą i cyrkulacyjną (w końcu zniknie "mostek" i zwiększy się funkcjonalność) tylko że to dopiero przed tzw. sezonem grzewczym. Chciałem jeszcze, żeby do wykresu wprowadzili liniowy znacznik działania pomp, ale to tylko taki bajer do analizy pracy kotła dla takich "dociekliwych" jak ja. Cieszę się,że nie jestem sam ruszając takie tematy z twórcą sterownika Aż się boje rachunku za telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 03.05.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Wojtek - O co chodzi z tym popielnikiem, bo też planuję zakup tego kotła (16kW) i podajnik będę miał z lewej strony...Rozumiem, że po zastosowaniu rusztodeflektora znacznie poprawiła się praca kotła i nie ma sadzy w piecu ?Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 03.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Wojtek - O co chodzi z tym popielnikiem, bo też planuję zakup tego kotła (16kW) i podajnik będę miał z lewej strony... Rozumiem, że po zastosowaniu rusztodeflektora znacznie poprawiła się praca kotła i nie ma sadzy w piecu ? Z góry dzięki za info. Co do ruszto-deflektora to naprawdę znaczna poprawa. A jeśli chodzi o sprawę popielnika to nie jest aż tak źle, ale ja lubię rzeczy dopracowane i widzę w tym miejscu pole do popisu dla producenta Na ten temat zajrzyj do http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4706457&viewfull=1#post4706457 P.s. Kocioł polecam lecz to nie znaczy, że nie może być jeszcze lepszy. Tym bardziej, że "budujące" jest zainteresowanie producenta uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 03.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) DOBRA, jak ktoś chce niech myśli, że jestem upierdliwy. Jeśli chodzi o Eko PLUS xx (ale nie tylko) to zazwyczaj jest tak, że producent, konstruktor, skupia się na parametrach, ekonomi, spalaniu, palnikach wymienniku... i cholera wie nad czym jeszcze ale to dopiero eksploatacja a najczęściej pierwsze miesiące pokazuje drobne bądź większe bolączki urządzenia. I nic w tym dziwnego! Tak jest w 90% produktów. Producent musi sprzedać produkt i z analizy rynku wynika, że Kowalski i Nowak najpierw zobaczy na cenę, potem na sprawność a do wszystkich drobnych niedogodności się nie przyzna bo przecież "jest najmądrzejszy i wybrał najlepiej". Ja natomiast jako ten "upierdliwy" uważam, że jak się producent od nas niczego nie dowie to nie będzie się nawet zastanawiał nad takimi małymi problemami puki rynek nie będzie od niego wymagał i ktoś inny się czymś nie pochwali że "ma lepiej przemyślane i zrobione". Dlatego piszę - bo to znaczy, że nie ja muszę się dostosowywać do produktu, tylko przyszły produkt do mnie. Chcecie przykładów - proszę bardzo. W Eko+ zmienił bym jeszcze takie "pierdołki": - przeniesienie panelu sterownika z kotła na zasobnik. Zdziwieni? Spróbujcie sami tylko 2 dziurki a o ile wygodniejszy dostęp do czyszczenia wymiennika. - postawienia kotła na 3cm stopniu równiutko z przednią częścią (może producent by zrobił takie nóżki) i już rączka od popielnika nie harata po podłodze (niestety tu zawaliłem i nam do przeróbki:)) P.s. Niech koledzy Jarecki i Włodek się cieszą, że nie mam ich kotłów bo też bym cosik znalazł:) P.s. 2 minertu super deflektor wentylowany - może spróbujesz ceramiczny z meśka? Edytowane 5 Maja 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 DOBRA, jak ktoś chce niech myśli, że jestem upierdliwy. Jeśli chodzi o Eko PLUS xx (ale nie tylko) to zazwyczaj jest tak, że producent, konstruktor, skupia się na parametrach, ekonomi, spalaniu, palnikach wymienniku... i cholera wie nad czym jeszcze ale to dopiero eksploatacja a najczęściej pierwsze miesiące pokazuje drobne bądź większe bolączki urządzenia. I nic w tym dziwnego! Tak jest w 90% produktów. Producent musi sprzedać produkt i z analizy rynku wynika, że Kowalski i Nowak najpierw zobaczy na cenę, potem na sprawność a do wszystkich drobnych niedogodności się nie przyzna bo przecież "jest najmądrzejszy i wybrał najlepiej". Ja natomiast jako ten "upierdliwy" uważam, że jak się producent od nas niczego nie dowie to nie będzie się nawet zastanawiał nad takimi małymi problemami puki rynek nie będzie od niego wymagał i ktoś inny się czymś nie pochwali że "ma lepiej przemyślane i zrobione". Dlatego piszę - bo to znaczy, że nie ja muszę się dostosowywać do produktu, tylko przyszły produkt do mnie. Chcecie przykładów - proszę bardzo. W Eko+ zmienił bym jeszcze takie "pierdołki": - przeniesienie panelu sterownika z kotła na zasobnik. Zdziwieni? Spróbujcie sami tylko 2 dziurki a o ile wygodniejszy dostęp do czyszczenia wymiennika. - postawienia kotła na 3cm stopniu równiutko z przednią częścią (może producent by zrobił takie nóżki) i już rączka od popielnika nie harata po podłodze (niestety tu zawaliłem i nam do przeróbki:)) P.s. Niech koledzy Jarecki i Włodek się cieszą, że nie mam ich kotłów bo też bym cosik zmalazł:) P.s. 2 minertu super deflektor wentylowany - może spróbujesz ceramiczny z meśka? Ja też bym pomyślał o przełożeniu sterownika na kosz zasypowy a najlepiej jakby w ogóle nie był montowany i dałbym go sobie na ścianę. Zmienił bym również samą komorę popielnika przednią ściankę z większymi drzwiczkami i duża szuflada na całą szerokość. Co do kotłów to masz rację,użytkownik to najlepszy weryfikator wyrobu. Co do deflektora to po wizycie w ICHPWwZ coś tam wspomnieliśmy o większym deflektorze i miałem to cały czas na uwadze,jak się sprawdzi to będzie super. Jak bym miał z "meśka" to bym sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.05.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Nie chcę znowu rozwodzić się nad wygodą czyszczenia w pionie czy poziomie, każdy chwali co ma.Na spotkaniu w Zabrzu widzieliśmy kociołek i pokazano nam jak się go czyści.Już wtedy przekazaliśmy pracownikom instytutu taką uwagę dotyczącą tej blachy (zaślepki) przykręcanej na motylki.W moim odczuciu jest to do dupy, nie ubliżając nikomu.Jak dla mnie powinny być jakieś normalne drzwiczki, nawet jak do popielnika z takim zamknięciem, uchylane do góry.Po uchyleniu można by je normalnie omieść zmiotką a ten miodek spadłby do środka, wyczyścić płomieniówki, zamknąć drzwiczki i po sprawie, a tak to takie pieprzenie z tą blachą.Na pewno dużo droższe rozwiązanie ale wydaje mi się że byłoby dużo wygodniejsze w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Nie chcę znowu rozwodzić się nad wygodą czyszczenia w pionie czy poziomie, każdy chwali co ma. Na spotkaniu w Zabrzu widzieliśmy kociołek i pokazano nam jak się go czyści. Już wtedy przekazaliśmy pracownikom instytutu taką uwagę dotyczącą tej blachy (zaślepki) przykręcanej na motylki. W moim odczuciu jest to do dupy, nie ubliżając nikomu. Jak dla mnie powinny być jakieś normalne drzwiczki, nawet jak do popielnika z takim zamknięciem, uchylane do góry. Po uchyleniu można by je normalnie omieść zmiotką a ten miodek spadłby do środka, wyczyścić płomieniówki, zamknąć drzwiczki i po sprawie, a tak to takie pieprzenie z tą blachą. Na pewno dużo droższe rozwiązanie ale wydaje mi się że byłoby dużo wygodniejsze w użytkowaniu. Myślałem o tym i myślałem o przerobieniu tej klapy lecz lepszym rozwiązaniem były by drzwiczki odlewane.Już dopasowywałem zawiasy ale nie wiem jak by na te przeróbki zareagowało Ogniwo bo to jest większa ingerencja w kocioł.Wiadomo ,że chodzi o gwarancję. Gdyby OGNIWO zrobiło takie drzwiczki z zawiasami od razu bym to zrobił bo to roboty nie dużo a wtedy większa wygoda w czyszczeniu nie wspomnę o pominięciu odkręcania motylków.(Choć dla mnie to nie problem ) Te blaszane chyba się nie będą nadawały z racji tego,że blacha się trochę odkształca (poddaje)przy zakręcaniu. Edytowane 3 Maja 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Tak niedługo będzie. Ale na razie Ogniwo ma jeden typ drzwiczek we wszystkich kotłach (zasypowych także), które wytwarza od lat. I tu poszedł rozpędem. Chyba najwyższy czas na zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 03.05.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 A nie będziesz na nas krzyczał, że znowu coś zmieniamy? Wręcz przeciwnie!!! Zaproszę Ciebie i Serwis do mojej kotłowni i chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami na temat zmian:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba2001 03.05.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 To dobrze kotłownie będę miał dopiero na jesieni to piec pewnie będzie po wszystkich zmianach:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Możesz go sam usunąćFakt rzeczywiście nie ten temat - mój błąd jeśli jest tu jakiś moderator to niech usunie ten mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 03.05.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) @Wojtek159 jest jeszcze jedna zmiana w najnowszych kotłach ogniwo eko plus w stosunku do wersji którą ty posiadasz. U ciebie są zapewne płomieniówki w dwóch rzędach i jest ich 5 albo 6 A w najnowszej wersji jest tylko jeden rząd płomieniówek i jest ich tylko 4 ... Swoją drogą dobrze by było by Zawijan wyjaśnił dla czego jest ta zmiana i jaka jest różnica (sprawność, moc, ...) pomiędzy tymi wersjami w użytkowaniu kotła dla końcowego użytkownika. Bo przecież jakaś różnica musi być, w końcu to płomieniówki a nie powiedzmy kolor farby ... I nie piszę tego z jakiejś złośliwości, sam mam taki kocioł (16 kW), nie mogłem dłużej czekać aż będzie w sklepie ta wersja ostatnia bo jutro przychodzi fachowiec robić mi CO i piec musiał już być No i nurtuje mnie mocno co to dla mnie oznacza "w praniu" ta inna ilość płomieniówek ... Edytowane 3 Maja 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S76 04.05.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Mnie najbardziej interesuje głębokość ,wyczytałem że wynosi 600mm o tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148507-Faworyt-C183-M-amp-S-Dziennik-Budowy&p=4615966&viewfull=1#post4615966 Podana przeze mnie w dzienniku wartość to głębokość samej obudowy kotła a razem z drzwiczkami kocioł ma głębokość 700 mm. W tylnej ścianie kotła jest zainstalowany króciec powrotny wody kotłowej, co dodatkowo wymusza jego odsunięcie od ściany na około 5 cm. Myślę, że kocioł ten będzie gabarytowo odpowiedni do Twojej kotłowni. Pozdrawiam S76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts