Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zawór 4D na 5

Obawiam się że przyczyna tkwi w tym co mi dziś powiedział koleś z eCoala(oby to było to bo na razie jest ok).Firma ogniwo wypuściła kotły Eko Plus 25KW

-i tu uwaga-zbyt dużą średnicą otworu na czujnik temp.CO.

W związku z tym zaleca się owinięcie czujnika CO w kotle folią alu !!!! :)

Pachnie to trochę średniowieczem ale pomijam niedogodności bo kolega zawijan nieźle się stara by dobić czołówki z tym kotłem.

Mój problem jak się okazuje ma przyczynę w zbyt szybkim "stygnięciu" czujnika CO w kotle poprzez zbyt duży otwór instalacyjny czujnika,a nie co mnie martwiło zbyt szybki wystudzaniem wody w kotle.Teraz pozostaje tylko obserwacja z niższymi temp.na kotle.Firmie radze dorzucić rolkę folii alu do zakupu kotla.Bo tu folia,tam folia.....

BTW mało to precyzyjne wszystko,sterowniki w sieci ,bajery a tu bez folii alu -słabo idzie.

Dzięki wszystkim,pozdrawiam(ale pewnie to nie koniec problemów)

Ja z moim tez walcze , czujnik juz w foli siedzi a i tak chodzi jakos nijak widze poprawe po przysloniecu dmuchawy tak do polowy i zalaczeniu cwu +mieszajaca .

https://esterownik.pl/remote/523

Edytowane przez kocurmarcin

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie jest prawidłowe ustawienie kotła w sterowniku dla Eko Plus 25 kW?

W programie jest do wyboru 15, 25, 35 i Eko Plus 16.

Czy ma to jakieś znaczenie?

Właśnie zaktualizowałem sterownik. Różnica w pracy kotła jest bardzo duża,

kocioł dużo rzadziej przechodzi w podtrzymanie.

Wiadomość od eCoal serwis:eco plus 16KW!

Tak mi dziś powiedziano.

szkoda że na forum zawijan milczy.Funkcjonowałem na pozycji 25KW 3 tygodnie (100 kg grochu w 2 dni szło ,bo do tej pory nie ma pozycji ustaw:eko plus 25KW.

Niby tyle info ale jakie nie przydatne...

Edytowane przez markowsski

Ja z moim tez walcze , czujnik juz w foli siedzi a i tak chodzi jakos nijak widze poprawe po przysloniecu dmuchawy tak do polowy i zalaczeniu cwu +mieszajaca .

https://esterownik.pl/remote/523

To jest nas wielu,jak do tej pory mało z eko plus 25KW,może to nie trafony zakup-zbyt wczesny?Skoro nie ma ani oprogramowania eCoal dla 25KW eko plus-a? ;)

Ciekawe że jak pompa się wyłącza to kocioł w podtrzymaniu osiąga temp 55 stopni przez kilka godzin,wiatrak włączy się na chwilę jak temp.spalin spadnie ale potrafi w podtrzymaniu bez podawania nawet 2-3 godziny!Więc temat opału zamykam bo jest ok.

Palenie na niskich temp w tym kotle(moim) jest chyba nie możliwe..

seban jakie masz paliwo,groch czy miał,pelet?

Ja by na Twoim miejscu jeszcze opału nie eliminował. To że żar wytrzymuje długo bez dmuchania nie świadczy w żadnym razie że węgiel jest dobry.

Z własnego doświadczenia wiem że właśnie na shicie kocioł wytrzymywał mi w lecie najdłużej. Jak zmieniłem węgiel na lepszy to zaczął mi w podtrzymaniu wygasać już po godzinie. Także opał wcale w Twoim przypadku nie musi być ok. Napisz jaki masz węgiel, z jakiej kopalni i jakie ma parametry ?

Niestety OEP ma póki co trochę niedociągnięć. Mnie też bardzo zirytowało, że w kotle za 7000 PLN nikomu nie chciało się głupim silikonem uszczelnić połączenia podajnika z kotłem i zaślepką. No ale dla mnie ma on inne zalety, które przeważyły za jego kupnem.

Pozdrawiam,

Tomek

Ja by na Twoim miejscu jeszcze opału nie eliminował. To że żar wytrzymuje długo bez dmuchania nie świadczy w żadnym razie że węgiel jest dobry.

Z własnego doświadczenia wiem że właśnie na shicie kocioł wytrzymywał mi w lecie najdłużej. Jak zmieniłem węgiel na lepszy to zaczął mi w podtrzymaniu wygasać już po godzinie. Także opał wcale w Twoim przypadku nie musi być ok. Napisz jaki masz węgiel, z jakiej kopalni i jakie ma parametry ?

Niestety OEP ma póki co trochę niedociągnięć. Mnie też bardzo zirytowało, że w kotle za 7000 PLN nikomu nie chciało się głupim silikonem uszczelnić połączenia podajnika z kotłem i zaślepką. No ale dla mnie ma on inne zalety, które przeważyły za jego kupnem.

Pozdrawiam,

Tomek

Opał Kazimierz Juliusz,Osadkowski sp z o.o.,25 tys kal.,siara 0,41-0,60%,popiół 3-7%. i certyfikat :)

BTW mój kosztował 8100 pln i folii alu nie było :)

Wielu kolesi mi tu pomagało więc nie chce robić lipy ale zawijan się "zawinął" po moich newsach z folią ....do czujnika w 25KW

Reasumując ,tak jak napisałem kilka postów powyżej,sezon wytrzymam,przesiadam się z olejowego pieca więc każde oszczędności są mile widziane.Potem walczę o swoje i nie na forum tylko u producenta,np.sprawność tak dużego kotła na tak małym obiekcie łatwo jest udowodnić.Ale to teoria.Dzięki wszystkim,sorrki że jestem upierdliwy -chce wiedzieć co kupiłem. ;)

Opał Kazimierz Juliusz,Osadkowski sp z o.o.,25 tys kal.,siara 0,41-0,60%,popiół 3-7%. i certyfikat :)

BTW mój kosztował 8100 pln i folii alu nie było :)

Czyli teoretycznie nie powinien być taki zły. Ale ciekawi mnie że u Ciebie jak pisałeś, przy nadmuchu 36% nie potrafi podnieść i utrzymać temperatury pieca 45 C.

Patrzyłem jak to jest u mnie i jakąś godzinkę temu zaczął podgrzewać ciepłą wodę z 42 do 45 stopni przy włączonych grzejnikach i podłogówce.

Temperatura CO bez problemu wzrosła z 45 do 50 w jakieś 20 minut z nawiewem 36% non stop.

Wielu kolesi mi tu pomagało więc nie chce robić lipy ale zawijan się "zawinął" po moich newsach z folią ....do czujnika w 25KW

Zapewniam Cię że Zawijan się nigdzie nie zawinął :)

A co do folii to kilka razy już była o niej mowa. Ja u siebie wysmarowałem czujnik silikonową pastą termoprzewodzącą i docisnąłem do ścianki w środku otworu poprzez wepchnięcie większej ilości izolacji do rur.

Wcześniej wszystkie czujniki skalibrowałem tak aby pokazywały mniej więcej tą samą temperaturę w zakresie 40-50 stopni C.

Reasumując ,tak jak napisałem kilka postów powyżej,sezon wytrzymam,przesiadam się z olejowego pieca więc każde oszczędności są mile widziane.Potem walczę o swoje i nie na forum tylko u producenta,np.sprawność tak dużego kotła na tak małym obiekcie łatwo jest udowodnić.Ale to teoria.Dzięki wszystkim,sorrki że jestem upierdliwy -chce wiedzieć co kupiłem. ;)

A swoją drogą dlaczego dla "tak małego obiektu" kupiłeś tak duży piec :)

I co do sprawności to zdajesz sobie chyba sprawę, że podawana jest sprawność dla mocy nominalnej.

Przy mniejszych mocach spada ona, czasami znacznie.

Dokładnie możesz to sobie sprawdzić (dla OEP 16 kW) na blogu Zawijana.

Pozdrawiam,

Tomek

Czyli teoretycznie nie powinien być taki zły. Ale ciekawi mnie że u Ciebie jak pisałeś, przy nadmuchu 36% nie potrafi podnieść i utrzymać temperatury pieca 45 C.

Patrzyłem jak to jest u mnie i jakąś godzinkę temu zaczął podgrzewać ciepłą wodę z 42 do 45 stopni przy włączonych grzejnikach i podłogówce.

Temperatura CO bez problemu wzrosła z 45 do 50 w jakieś 20 minut z nawiewem 36% non stop.

Zapewniam Cię że Zawijan się nigdzie nie zawinął :)

A co do folii to kilka razy już była o niej mowa. Ja u siebie wysmarowałem czujnik silikonową pastą termoprzewodzącą i docisnąłem do ścianki w środku otworu poprzez wepchnięcie większej ilości izolacji do rur.

Wcześniej wszystkie czujniki skalibrowałem tak aby pokazywały mniej więcej tą samą temperaturę w zakresie 40-50 stopni C.

A swoją drogą dlaczego dla "tak małego obiektu" kupiłeś tak duży piec :)

I co do sprawności to zdajesz sobie chyba sprawę, że podawana jest sprawność dla mocy nominalnej.

Przy mniejszych mocach spada ona, czasami znacznie.

Dokładnie możesz to sobie sprawdzić (dla OEP 16 kW) na blogu Zawijana.

Pozdrawiam,

Tomek

Obiekt jest mały ale to apteka i drzwi póki co się nie zamykają(niech tak zostanie :) dlatego straty ciepła zostały wliczone.

Teraz (po zaaplikowaniu folii alu na czujnik CO) już nie ma problemu,ehh nawet po skalibrowaniu czujników zew. i wew. zawór 4D jest na 7!!

Tak jak pisałem jak na wydatek rzędu 8 tys pln.to spędziłem w kotłowni za dużo czasu,tym bardziej że jak się okazało (link do sterownika poniżej) sam musiałem dotrzeć do błędów producenta(opisałem temat z folią alu ).Rozumiem wszystko ale to co zaważyło na poprawie pracy mego sterownika i kotła -kawałek folii alu-to kpina.Tyle mam do powiedzenia,i nigdy nie powiedziałem czy to dobry kocioł czy zły.Za 2 sezony -odpowiem.

:)

Uszczelnienie moim zdaniem to maly pikus , ale rozwiazanie szuflady popielnika to dopiero zart , chyba ja u siebie wyeliminuje bo i tak wszystko spada obok:) tylko trzeba bedzie zaslepic otwor na koncu.

Masz rację szuflada to jakaś farsa,szuflada miała by sens gdyby dzwiczki od popielnika byłby na szerokość kotła widziałem to w elektromecie,jeżeli chodzi o uszczelnienie podajnika-ja musiałem odkręcić podajnik przy wnoszeniu do kotłowni i wtedy wszystko pouszczelniałem.

To jest nas wielu,jak do tej pory mało z eko plus 25KW,może to nie trafony zakup-zbyt wczesny?Skoro nie ma ani oprogramowania eCoal dla 25KW eko plus-a? ;)

Spokojnie nie stresuj się tak bardzo, każda instalacja jest inna , jak trafisz na swoje ustawienia będzie wszystko śmigało...Zresztą o tym wybieraniu mocy tez już w tym wątku było. Bylo tez o owijaniu folia czujników. Pamiętaj ze metal pracuje pod wpływem temperatury , wiec co by było gdyby ten czujnik wchodził tam na wcisk?

Obiekt jest mały ale to apteka i drzwi póki co się nie zamykają(niech tak zostanie :) dlatego straty ciepła zostały wliczone.

Teraz (po zaaplikowaniu folii alu na czujnik CO) już nie ma problemu,ehh nawet po skalibrowaniu czujników zew. i wew. zawór 4D jest na 7!!

Tak jak pisałem jak na wydatek rzędu 8 tys pln.to spędziłem w kotłowni za dużo czasu,tym bardziej że jak się okazało (link do sterownika poniżej) sam musiałem dotrzeć do błędów producenta(opisałem temat z folią alu ).Rozumiem wszystko ale to co zaważyło na poprawie pracy mego sterownika i kotła -kawałek folii alu-to kpina.Tyle mam do powiedzenia,i nigdy nie powiedziałem czy to dobry kocioł czy zły.Za 2 sezony -odpowiem.

:)

Ważne że biznes się jakoś kręci :)

I jeszcze wcześniej pisałeś, że piec nie reaguje po osiągnięciu w pomieszczeniu temperatury zadanej.

Nie wiem czy już się zorientowałeś co i jak ale piec może reagować na dwa sposoby.

Można regulować pracę pompy CO - po osiągnięciu zadanej temp. może ona zacząć pracować cyklicznie albo się całkiem wyłączyć.

Druga opcja to obniżenie temp CO. U Ciebie w ustawieniach masz wartość obniżenia 0.

Czyli jak temp zostaje osiągnięta to piec obniża temp ale ponieważ jest to 0, więc obniża o 0.

Co do tego kawałka folii to powiem Ci, że rzeczywiście patrząc na cenę za ten piec, to tego typu niedoróbki są naprawdę kpiną.

Ale tak jak pisałeś, ludzie z Ogniwa i od Ecoala się naprawdę starają pomóc i za to im się chwali.

Jak to mówią błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi, a dobrego producenta poznaje się nie w czasie gdy wszystko jest ok ale wtedy gdy są problemy.

Pozdrawiam,

Tomek

Ważne że biznes się jakoś kręci :)

I jeszcze wcześniej pisałeś, że piec nie reaguje po osiągnięciu w pomieszczeniu temperatury zadanej.

Nie wiem czy już się zorientowałeś co i jak ale piec może reagować na dwa sposoby.

Można regulować pracę pompy CO - po osiągnięciu zadanej temp. może ona zacząć pracować cyklicznie albo się całkiem wyłączyć.

Druga opcja to obniżenie temp CO. U Ciebie w ustawieniach masz wartość obniżenia 0.

Czyli jak temp zostaje osiągnięta to piec obniża temp ale ponieważ jest to 0, więc obniża o 0.

Co do tego kawałka folii to powiem Ci, że rzeczywiście patrząc na cenę za ten piec, to tego typu niedoróbki są naprawdę kpiną.

Ale tak jak pisałeś, ludzie z Ogniwa i od Ecoala się naprawdę starają pomóc i za to im się chwali.

Jak to mówią błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi, a dobrego producenta poznaje się nie w czasie gdy wszystko jest ok ale wtedy gdy są problemy.

Pozdrawiam,

Tomek

Pozdrawiam, i nie o kase tu chodzi tylko o to się dzieje po jej wydaniu jak jest problem -za to i Ogniwo i kolesie z eCoala rules!