Paweł_G 19.10.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Dzięki za informację. Jeszcze jedna rzecz mnie dręczy - płomień nie jest centralnie pod deflektorem, tylko bliżej podajnika. Może to ze względu na to, że pracuje na małej mocy? Zapewne z tego powodu, u mnie jest tak samo - też 25 kw jak narazie bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 U mnie tak samo . Jest tez sporo niedopalonego opalu od stony gdzie nie ma zaru U mnie płomień/żar też bliżej podajnika ale o nie dopalonym eko nie ma mowy, wszystko ładnie się spala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powolutku, kol markowsski nie wazne jakiekiego producenta kocioł kupiłeś,ale kupiłeś kocioł na ekogroszek, to nie jest gaz czy olej że nastawiasz jeden parametr i czesc, to jest jakby nie patrzeć wegiel, i w kotle na węgiel palenie jest zalezne od wielu czynników np, jakości dostarczonego paliwa, a reszta... za jakiś miesiąc dwa bedziesz się z tego śmiac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 19.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 U mnie płomień/żar też bliżej podajnika ale o nie dopalonym eko nie ma mowy, wszystko ładnie się spala. Przy niższych temperaturach żar się rozciągnie. To co opisujesz wynika z małego zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 19.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powolutku, kol markowsski nie wazne jakiekiego producenta kocioł kupiłeś,ale kupiłeś kocioł na ekogroszek, to nie jest gaz czy olej że nastawiasz jeden parametr i czesc, to jest jakby nie patrzeć wegiel, i w kotle na węgiel palenie jest zalezne od wielu czynników np, jakości dostarczonego paliwa, a reszta... za jakiś miesiąc dwa bedziesz się z tego śmiac:) No właśnie.Potrzeba trochę cierpliwości. Dobrze ze kolega nie kopił kotła ze ster typu np st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 No właśnie.Potrzeba trochę cierpliwości. Dobrze ze kolega nie kopił kotła ze ster typu np st... NO, to byśmy mieli postów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 To tez nie jest tak, panowie.... to jest troche nasza wina... jedziemy po niskich kosztach, kotły montują przewaznie instalatorzy którzy robią nam np kotłownie, trudno winić instalatorów ze nie znają WSZYSTKICH kotłów czy WSZYSTKICH sterowników,pewnie jakbyśmy wzieli instalatora który ma certyfikat na dany kocioł 3/4 postów na forum by znikneło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Mnie też bardzo zirytowało, że w kotle za 7000 PLN nikomu nie chciało się głupim silikonem uszczelnić połączenia podajnika z kotłem i zaślepką. No ale dla mnie ma on inne zalety, które przeważyły za jego kupnem. Pozdrawiam, Tomek Jak znam życie to jak by uszczelniali to na forum było by tyle samo marudzących a po co uszczelniają bo i tak w większości przypadków trzeba kocioł rozkręcać bo się w całości nie mieści, a to trzeba potem skrobać czyścić itp. Pojawia się to już któryś raz jako zarzut a ja bym tego tak nie traktował. Kij ma dwa końce i jak się chce uderzyć to się zawsze coś znajdzie ... byle sensownego. Taka nasza polska natura Także nie marudzić bo przy montażu objechanie tym silikonem zajmuje minutkę. To już bym się bardziej przyczepił do tej brakującej foli alu co by w gratisie firma dodawała . Faktycznie dziura tam , że cho cho mogła by być troszkę mniejsza. Dzisiaj patrze piecyk ładnie kręci a temperatura stoi w miejscu, łapie za czujnik a ten się lekko wysuną jak kable spinałem i już dobrego odczytu nie było. Tylko go wsunąłem do końca i już temperatura skoczyła o 0.5 ° C i piecyk się wyłączył. Jutro muszę ten czujnik zafoliować o będzie ok. Edytowane 19 Października 2011 przez Paweł_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powolutku, kol markowsski nie wazne jakiekiego producenta kocioł kupiłeś,ale kupiłeś kocioł na ekogroszek, to nie jest gaz czy olej że nastawiasz jeden parametr i czesc, to jest jakby nie patrzeć wegiel, i w kotle na węgiel palenie jest zalezne od wielu czynników np, jakości dostarczonego paliwa, a reszta... za jakiś miesiąc dwa bedziesz się z tego śmiac:) Podawałem parametry mego paliwa.nie odbiegajmy od tematu,kocioł jest bez drivera póki co na eCola(patrz zaawansowane.jest tlko 15 KW eko plus,) ma mankamenty typu -za 8 tys pln -tu folia ta, folia.I tyle z poprzednikiem napisaliśmy.Niech murator z całym szacunkiem nie bedzie TVN 24 Błędy wyliczamy,to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 19.10.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Kij ma dwa końce i jak się chce uderzyć to się zawsze coś znajdzie ... byle sensownego. Taka nasza polska natura Także nie marudzić bo przy montażu objechanie tym silikonem zajmuje minutkę. Racja. Może źle się wyraziłem. Argumenty podane przez Ciebie są w sumie słuszne. W większości przypadków kocioł się rozbiera (u mnie akurat nie). Ja to rozumiem. Ale dlaczego nikt w instrukcji nie napisał że kocioł nie posiada uszczelnień w tym i tym miejscu i przed rozpoczęciem użytkowania należy to zrobić. To by wystarczyło. A tak miałem nieco zdziwioną minę jak dym zamiast do komina zaczął mi wędrować do kotłowni Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Przy niższych temperaturach żar się rozciągnie. To co opisujesz wynika z małego zapotrzebowania na ciepło. Tak wiem , że jest to spowodowane małym zapotrzebowaniem na ciepło ale w pełni to akceptuje i mi to nie przeszkadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Błędy wyliczamy,to źle? Bardzo Dobrze!!! jak ktos kupi sobie Ten kociołek to juz ma problem rozwiązany, albo moze ktos z ogniwa przeczyta Twoj post i będzie wiadomo co poprawic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Racja. Może źle się wyraziłem. Argumenty podane przez Ciebie są w sumie słuszne. W większości przypadków kocioł się rozbiera (u mnie akurat nie). Ja to rozumiem. Ale dlaczego nikt w instrukcji nie napisał że kocioł nie posiada uszczelnień w tym i tym miejscu i przed rozpoczęciem użytkowania należy to zrobić. To by wystarczyło. A tak miałem nieco zdziwioną minę jak dym zamiast do komina zaczął mi wędrować do kotłowni Pozdrawiam, Tomek Tu pozwolę się nie zgodzić : Dokumentacja Techniczno Ruchowa 3.4 Przygotowanie kotła do rozruchu str. 10/11 ostatnie zdanie cyt : "Podczas montażu należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne uszczelnienie montowanych elementów" ( czyli podajnik i zaślepka ). Nie doczytałeś i wcale się nie dziwię , że miałeś zadziwioną minę ja też bym miał jak by mi dymek leciał tam gdzie nie trzeba. Jak to mówią człowiek całe życie się uczy. Edytowane 19 Października 2011 przez Paweł_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.10.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Tu pozwolę się nie zgodzić : Dokumentacja Techniczno Ruchowa 3.4 Przygotowanie kotła do rozruchu str. 10/11 ostatnie zdanie cyt : "Podczas montażu należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne uszczelnienie montowanych elementów" ( czyli podajnik i zaślepka ). Nie doczytałeś i wcale się nie dziwię , że miałeś zadziwioną minę ja też bym miał jak by mi dymek leciał tam gdzie nie trzeba. Jak to mówią człowiek całe życie się uczy. No tak ale trudno aby było tam o folii alu.rzecz w tym że kocioł kupuje banda noobów ,większych lub mniejszych.Wywalasz kasę a tu zonk z folią? To jak się ma ta cała zabawa z sterownikiem w sieci i innymi bajerami(albo tekstami typu:sterownik się uczy..itd)cała ta pieprz..ona zabawa w powagę jest niczym w porównaniu z kawałkiem foli czy dwoma takimi.To jak czekanie na Godota... BTW kolesie co mają kasę i nie mają czasu nie kupią tego zestawu,gwarantuje.. Edytowane 19 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 19.10.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 No tak ale trudno aby było tam o folii alu.rzecz w tym że kocioł kupuje banda noobów ,większych lub mniejszych.Wywalasz kasę a tu zonk z folią? To jak się ma ta cała zabawa z sterownikiem w sieci i innymi bajerami(albo tekstami typu:sterownik się uczy..itd)cała ta pieprz..ona zabawa w powagę jest niczym w porównaniu z kawałkiem foli czy dwoma takimi.To jak czekanie na Godota... BTW kolesie co mają kasę i nie mają czasu nie kupią tego zestawu,gwarantuje.. Zgadzam się w pełni, bo wtedy kupują pompę ciepła....Poczytaj watki o innych kotłach na eko to zobaczysz czy problem z folia jest aż tak bardzo istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 No tak ale trudno aby było tam o folii alu.rzecz w tym że kocioł kupuje banda noobów ,większych lub mniejszych.Wywalasz kasę a tu zonk z folią? To jak się ma ta cała zabawa z sterownikiem w sieci i innymi bajerami(albo tekstami typu:sterownik się uczy..itd)cała ta pieprz..ona zabawa w powagę jest niczym w porównaniu z kawałkiem foli czy dwoma takimi.To jak czekanie na Godota... BTW kolesie co mają kasę i nie mają czasu nie kupią tego zestawu,gwarantuje.. Oj jakaś gorycz przez ciebie przemawia . Jak to napisałeś ja też się zaliczam do noobów w tej dziedzinie bo jest to mój pierwszy taki kocioł z podajnikiem ale zanim go kupiłem poświęciłem około roku czasu na poszukiwania , zbieranie informacji i opinii użytkowników żebym wiedział co kupuję i co mnie czeka. Zabawę z folią trzeba raczej traktować jako udoskonalenia użytkowników które przynoszą wymierne korzyści dla pracy kociołka i tyle w tym temacie. Kupując OEP 25 przewertowałem dostępne większe fora i wiedziałem co mogę udoskonalić ale nie muszę. Uwierz mi ta nieszczenna folia której się tak z uporem maniak czepiamy w porównaniu z kotłami innych firm to pikuś, Pan Pikuś . Ja też ogrzewam narazie jakieś 110 m/2 i kociołek to ogarnia pracując na małych mocach. BTW kolesie co mają kasę i nie mają czasu kupią ten zestaw,gwarantuje.. bo warto taka jest moja skromna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.10.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zgadzam się w pełni, bo wtedy kupują pompę ciepła....Poczytaj watki o innych kotłach na eko to zobaczysz czy problem z folia jest aż tak bardzo istotny. Z całym szacunkiem,czy to coś zmienia.Fakt to fakt.Sam to przerobiłem,2 tygodnie,czasu,telefonów,braków w schematach instalacji-(choćby braku zaworów zwrotnych na stronie producenta) a jak pojawia się serwis to już nie jest tak słodko. Kolego (jeśli tak mogę)dasz wiarę że ten wyczyn kosztował mnie 2 tyg.rozgrywek?To kpina.Jestem innym umysłem nie z branży ciepłowniczej ale moje ustawienia były ok!Błąd producenta w postaci nie umieszczonego odpowiedni gniazda czujnika kosztował czas,nerwy i parę piwek których i tak normalnie nie miałbym czasu wypić więc spoko.Ale są goście co to oleją i nie kupią takiego zestawu-chyba że będzie folia hi hi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 19.10.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 [quote name=markowsski ]Błąd producenta w postaci nie umieszczonego odpowiedni gniazda czujnika kosztował czas,nerwy i parę piwek których i tak normalnie nie miałbym czasu wypić więc spoko. Pozdrawiam Za parę tygodni przy następnym piwku jak czas pozwoli będziesz się z tego wszystkiego śmiać i cieszyć się bezproblemowa pracą swojego kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.10.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 No to jest odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.10.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Z całym szacunkiem,czy to coś zmienia.Fakt to fakt.Sam to przerobiłem,2 tygodnie,czasu,telefonów,braków w schematach instalacji-(choćby braku zaworów zwrotnych na stronie producenta) a jak pojawia się serwis to już nie jest tak słodko. Kolego (jeśli tak mogę)dasz wiarę że ten wyczyn kosztował mnie 2 tyg.rozgrywek?To kpina.Jestem innym umysłem nie z branży ciepłowniczej ale moje ustawienia były ok!Błąd producenta w postaci nie umieszczonego odpowiedni gniazda czujnika kosztował czas,nerwy i parę piwek których i tak normalnie nie miałbym czasu wypić więc spoko.Ale są goście co to oleją i nie kupią takiego zestawu-chyba że będzie folia hi hi Pozdrawiam Sorry..oby ludzie takie problemy mieli..... 2 tyg mowisz dużo poczytaj posty innych uzytkowników....całe zimy spędzali w kotłowni, coś za coś chcesz mieć tanio dojdz sam do pewnych detali... na marginesie co wytwórce kotla obchodzi twoja instalacja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts