Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorry..oby ludzie takie problemy mieli..... 2 tyg mowisz dużo :D poczytaj posty innych uzytkowników....całe zimy spędzali w kotłowni, coś za coś chcesz mieć tanio dojdz sam do pewnych detali... na marginesie co wytwórce kotla obchodzi twoja instalacja???

Tak jak napisałem,serwisant przyjechał i czepiał się detali typu zawory zwrotne itd..Nie kręce tu afery ale na schematach w ogniwie ich nie ma,dzwoniłem do Pana Prezesa od spraw technicznych w tej sprawie,obiecał (bo to on jest władny z porozumieniem z informatykiem strony) to zmienić ,kolego.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu pozwolę się nie zgodzić : Dokumentacja Techniczno Ruchowa 3.4 Przygotowanie kotła do rozruchu str. 10/11 ostatnie zdanie cyt : "Podczas montażu należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne uszczelnienie montowanych elementów" ( czyli podajnik i zaślepka ). Nie doczytałeś :) i wcale się nie dziwię , że miałeś zadziwioną minę ja też bym miał jak by mi dymek leciał tam gdzie nie trzeba. Jak to mówią człowiek całe życie się uczy.

I tu również pozwolę się nie zgodzić. DTR czytałem :)

Problem w tym że ja żadnych elementów kotła nie demontowałem.

Znałem wymiary kotła przed murowaniem kotłowni i tak ją zrobiliśmy żeby nie trzeba było niczego demontować przy wnoszeniu.

Co za tym idzie ich nie montowałem.

Co więc miałem uszczelniać podczas montażu ?

Ale tak jak piszesz całe życie się człowiek uczy :)

I chciałbym aby mnie jasno zrozumiano.

Ja ten kocioł naprawdę polecam i wszystkim chwalę.

Spełnił moje oczekiwania wobec niego.

Tak jak i wielokrotnie pisał Zawijan.

To jest kocioł typu ZZZ (coś a'la namiastka kotła gazowego).

ZZZ czyli zasyp, zamknij, zapomnij :)

Może nie w 100% ale u mnie tak on działa.

To o czym piszemy to oczywiście pierdoły.

Ale takie pierdoły bywają uciążliwe.

I człowiek tym bardziej się irytuje mając świadomość, że takie pierdoły można łatwo poprawić a nikt tego nie zrobił.

Może teraz ktoś z Ogniwa czytając ten wątek to zrobi.

I o to tylko mi chodzi :)

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez arrow00

To tez nie jest tak, panowie.... to jest troche nasza wina... jedziemy po niskich kosztach, kotły montują przewaznie instalatorzy którzy robią nam np kotłownie, trudno winić instalatorów ze nie znają WSZYSTKICH kotłów czy WSZYSTKICH sterowników,pewnie jakbyśmy wzieli instalatora który ma certyfikat na dany kocioł 3/4 postów na forum by znikneło:)

W 100% się z Tobą zgadzam.

Znam instalatora,zamontował chyba z 30 Ogniw ale na sterowniku się w ogóle nie zna.

Czytają.

I zrobią to, co należy zrobić.

Pamiętajcie jednak, że jest to produkcja seryjna. To wymaga trochę czasu.

A teraz pokażę Wam, jak wygląda OE+ 10kW (foto ze stanowiska badawczego w Ogniwie).

Widać jeszcze nie ubrany a zima idzie :)

Takie duże drzwiczki były by wskazane w wszystkich nowych kotłach ,tak ma np Tilgner w swoim EKR

To zdjęcie nie ma służyć reklamowaniu produktu.

2011-07-30 16.33.29 [800x600].jpg

2011-07-30 16.33.29 [800x600].jpg

Edytowane przez minertu

I tu również pozwolę się nie zgodzić. DTR czytałem :)

Problem w tym że ja żadnych elementów kotła nie demontowałem.

Znałem wymiary kotła przed murowaniem kotłowni i tak ją zrobiliśmy żeby nie trzeba było niczego demontować przy wnoszeniu.

Co za tym idzie ich nie montowałem.

Co więc miałem uszczelniać podczas montażu ?

Ale tak jak piszesz całe życie się człowiek uczy :)

I tu popieram w 100%. Zamówiłem piec z podajnikiem po odpowiedniej stronie. Wjechał sobie bez rozkręcania do kotłowni.

Literał w DTR: "Podczas montażu należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne uszczelnienie montowanych elementów" nie świadczy jasno o tym, że mimo wszystko trzeba go rozmontować i ponownie zmontować z odpowiednim uszczelnieniem. Dla mnie jasne było, że jeżeli nic nie rozkręcam to wstawiam, odpalam i hula. A tu zonk - dym w kotłowni przy rozpalaniu.

Tak więc mała sugestia do Ogniwa o dopisanie przynajmniej jednego zdania w DTRce w tym temacie. Nie każdy bowiem czyta forum, szczególnie instalatorzy, którym powierzamy swoje kociołki do odpalenia.

Oglądałem wczoraj w hurtowni Ogniwo Eko 24 kw - to tak na marginesie bo nie używałem takiego kotła.

Całość wyglądu kotła psują detale takie jak: nierówne spawy i "posmarkane" odpryskami blachy wymiennika, tylko 1 cm luzu z prawej strony palnika z drugiej trochę więcej no to musi się tam robić zator bo jak ten popiół i spieki mają spaść, solidne i mocne wrażenie robi kosz zasypowy ale niestety stanowczo za mały. No nie spodobało mi się też to rozwiązanie z górną pokrywą i tymi 4 motylkami do odkręcenia aby dostać się do kanałów pionowych i zawirowaczy - przećwiczyłem odkręcanie i zakręcanie motylków i na pewno jakieś dwie boczne klamki dociskowe były by tu lepszym rozwiązaniem.

To tyle spostrzeżeń z pierwszego kontaktu - bo nie miałem więcej czasu aby się lepiej przyjrzeć. Wiem, że mój Kielar jest żeliwny ale porównując właśnie te wymienniki to jak kupowałem kocioł to mój wymiennik wyglądał imponująco i dopracowany w każdym szczególe po prostu robił wrażenie.

Wiadomo w kotłach wrażenia nie są najważniejsze - ale szkoda, że Ogniwo będąc tak popularne - w dużej mierze za zasługą użytkowników z forum i osób związanych z produkcja tego kotła wypowiadających się na forum - nie potrafi jakoś zadbać o szczegóły aby wyrób był bardziej dopracowany. Wiadomo w pogoni za zyskami być może dbanie o szczegóły po prostu się nie opłaci a szkoda.

Napisałem o tym dlatego, że ciągle poszukuje lepszego kotła który kupię za 7 lat jak mój Kielar straci 10- letnią gwarancję na wymiennik i padnie i Ogniwo jest w mojej czołówce ale te niedoróbki spychają go jednak na niższe pozycje.

:)

Pisałem wcześniej o moim dylemacie z wyborem kotła w sterowniku.

Po aktualizacji sterownika, i kilku testach uważam, że najlepszym wyborem jest 25kW (mam OEP 25)

Na załączonej fotce widać jak mój kocioł pracował przed aktualizacją (do 18.30),

na ustawieniu 25kW (19.00 - 20.30), na ustawieniu OEP 16kW (21 -23), i znowu 25 kW (23 - 24).

Koniecznie powinna pojawić się w sterowniku możliwość wyboru OEP 25kW.

Zobaczcie jak dużo dała aktualizacja sterownika.

Untitled.jpg

Untitled.jpg

Witam

To jak ja mam OEP 25 Kw to muszę przestawić na sterowniku OEP 16 Kw a mam ustawione na typ pieca 25 Kw czujnik CO owinąłem folią bo miałem dziurę jak po bombie widać efekty na duży plus ,

PS.Dziękuję za pomoc koledze "minertu" za cierpliwość i pomoc Pozdrawiam

Wiadomość od eCoal serwis:eco plus 16KW!

Tak mi dziś powiedziano.

szkoda że na forum zawijan milczy.Funkcjonowałem na pozycji 25KW 3 tygodnie (100 kg grochu w 2 dni szło ,bo do tej pory nie ma pozycji ustaw:eko plus 25KW.

Niby tyle info ale jakie nie przydatne...

markowsski..... jeśli nie odpowiada Ci stosowanie folii aluminiowej, to polecam tubkę silikonu termoprzewodzącego - do kupienie w supermarketach..... np: http://pl.farnell.com/electrolube/hts35sl/pasta-termoprzewodzaca-silikon/dp/891344

wpuść w otwór i po kłopocie........ da dużo lepszy efekt niż folia aluminiowa.

W kwestii uszczelnienia zasobnika i zaślepki, to ja nie widzę tu żadnej ujmy ... producent po prostu daje wolną rękę i każdy nabywca kotła ma możliwość zmiany położenia kosza zasypowego - inni producenci wymagają, aby zakupić już z koszem z właściwej strony.

Teraz kwestia wykonania szuflady, to tez uważam że mogłaby być większa..... ale jest taka a nie inna. Ja osobiście nie skupiam się akurat na niej.

Co do ostatniego postu kolegi czp01 i jego uwag co do kotła OE 24... to wszyscy kupujący zrzucają winę za każdy defekt na producenta..... ja nie chcę tu występować w roli adwokata Ogniwa.... ale wiele uszkodzeń i usterek powstaje w sklepie oraz transporcie. Ktoś pisał o wgnieceniach na obudowie dmuchawy, ktoś o zadrapaniach na obudowie..... ja mogę od siebie dodać, że gdy został mi zainstalowany kocioł, to oczywiście podpiąłem go skrętką do routera, a potem przyszedł czas na podłączenie czujnika pogodowego i wewnętrznego. Kable przeciągnięte, czujniki zamontowane, pozostało tylko zdjąć pokrywę sterownika i wpiąć się na listwę i co? - nie mogę odkręcić śrub od pokrywy.... wziąłem latarkę, lusterko i patrzę co tam w dziurce piszczy... i co się okazało? że jakiś pajac - ja podejrzewam o to instalatora kotła albo sklep - rozwalił łby śrub mocujących pokrywę sterownika. Są one plastikowe i musiał je odkręcać za małym krzyżakiem, po prostu je rozwiercił. Jakiś fizyczny się dorwał...... muszę napisać do Elektro-Systemu żeby mi sprzedali i nadesłali 4 takie śruby, bo pokrywa jest dokręcona na "słowo honoru" i może się do wnętrza sterownika dostawać pył i kurz. Wkur...... się mocno , ale przecież nie mam winy do E-S czy Ogniwa.

Jeszcze jeśli chodzi o markowsskiego..... to trochę rozumiem jest frustrację ale tylko dlatego że wydał 8 tysiaków na węglowy z myślą że będzie pracował jak olejowy... a wszyscy wiemy że tak nie jest i chyba nigdy nie będzie......

Te śruby w pokrywie sterownika to w moim brulim jedna się rozkruszyła przy pierwszym odkręcaniu - albo już taka byle jaka była ( po prostu nie są zbyt wytrzymałe albo plastik kiepski.)

jorgo no oczywiście usterki są różne i nie zawsze po stronie producenta ale te spawy i posmarkany przez spawacza wymiennik to pewnie wina pośpiechu w firmie albo umiejętności tego fachowca.

Pisałem wcześniej o moim dylemacie z wyborem kotła w sterowniku.

Po aktualizacji sterownika, i kilku testach uważam, że najlepszym wyborem jest 25kW (mam OEP 25)

Na załączonej fotce widać jak mój kocioł pracował przed aktualizacją (do 18.30),

na ustawieniu 25kW (19.00 - 20.30), na ustawieniu OEP 16kW (21 -23), i znowu 25 kW (23 - 24).

Koniecznie powinna pojawić się w sterowniku możliwość wyboru OEP 25kW.

Zobaczcie jak dużo dała aktualizacja sterownika.

Dla OEP 25kW wybieramy 25kW obojętnie czy to OE czy OE+

Witam użytkowników Ogniwo eko i nie tylko

Udało mi się w wolnych chwilach na szybko zamontować Ogniwo eko plus

Funkcjonalność i koncepcje oceniam pozytywnie, ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia, chyba spółdzielnią zatrudnia pracowników na czarno za 1tys miesięcznie i na każdym kroku widać oszczędności.

Pozostało skalibrować czujniki i dopracować szczegóły.

https://esterownik.pl/sterownik/704

Witam zakupiłem kocioł 24kW (m.in. dzięki forum się zdecydowałem). podzielam uwagi o słabych szczegółach wykończeniowych kotła, chociaż mi to nie przeszkadza , ważne żeby grzał.

Moje pytania:

1. Czy podłączenie czujników zew. i wew. ma być jakimś specjalnym kablem i gdzie czujnik zewnętrzny (na północnej czy na południowej stronie)?

2. Czy jest to w ogóle potrzebne, proszę o wyjaśnienie co dają te czujniki

3. Czy podczas pracy automatycznej mogę dokładać na ruszta drewno, czy jest to niewskazane?

4. Jaka powinna być minimalna temperatura na kotle podczas pracy żeby było ekonomicznie i mu nie szkodziło?

5. Czy powinienem coś aktualizować w sterowniku?

Pozdrawiam wszystkich

minertu EKR - ma okrągłe płomieniówki do czyszczenia??? przecież to raczej wynalazek z ubiegłego wieku.... pomijając już fakt jak się czyści takie cudo..

To akurat model wystawowy.Ogólnie producent jest elastyczny i robi kocioł taki jaki klient sobie życzy.

Ogólnie zamawiam i polecam z wymiennikiem półkowym.

Chciałem tylko pokazać jak duże są drzwiczki popielnika.