Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla OEP 25kW wybieramy 25kW obojętnie czy to OE czy OE+

W którym miejscu to wybieramy - 25 / 16 KW bo przewertowałem funkcje sterownika i nie bardzo wiem gdzie tego szukać a nie wiem które mam ustawione.

Czy jest możliwość zresetowania czasu pracy podajnika z poziomu sterownika ?

I jeszcze jedno gdzie wpisać w sterowniku różnice temperatur związane z kalibrowaniem?

Edytowane przez Paweł_G

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam zakupiłem kocioł 24kW (m.in. dzięki forum się zdecydowałem). podzielam uwagi o słabych szczegółach wykończeniowych kotła, chociaż mi to nie przeszkadza , ważne żeby grzał.

Moje pytania:

1. Czy podłączenie czujników zew. i wew. ma być jakimś specjalnym kablem i gdzie czujnik zewnętrzny (na północnej czy na południowej stronie)?

2. Czy jest to w ogóle potrzebne, proszę o wyjaśnienie co dają te czujniki

3. Czy podczas pracy automatycznej mogę dokładać na ruszta drewno, czy jest to niewskazane?

4. Jaka powinna być minimalna temperatura na kotle podczas pracy żeby było ekonomicznie i mu nie szkodziło?

5. Czy powinienem coś aktualizować w sterowniku?

Pozdrawiam wszystkich

Wystarczy dwu żyłowy 0,5,wewnętrzny montujemy w miejscu gdzie najczęściej przebywamy na wysokości ok 120cm od podłogi i aby w miare mozliwości nie był narażony na ruch powietrza przez chodzenie.

Jest potrzebne ale jak ktoś nie chce ich montować nie musi ale potem zaczyna sie lament ,że ster nie pracuje jak u innych a koszt montażu tych czujników to tylko zakup kabla.

Z tym sterowaniem nie wolno dokładać drewna na ruszt awaryjny,destabilizuje to pracę kotła oraz może dojść do uszkodzenia czujnika temp spalin.

Tak ,aktualizacje są darmowe na stronie producenta sterownika.Każda aktualizacja wprowadza zmiany na lepsze więc warto takie aktualizacje robić na bieżąco.

W którym miejscu to wybieramy - 25 / 16 KW bo przewertowałem funkcje sterownika i nie bardzo wiem gdzie tego szukać a nie wiem które mam ustawione.

Czy jest możliwość zresetowania czasu pracy podajnika z poziomu sterownika ?

I jeszcze jedno gdzie wpisać w sterowniku różnice temperatur związane z kalibrowaniem?

W ustawieniach zaawansowanych -wybór kotła.

Reset robimy najeżdżając strzałką w dół aż do wyświetlenia się tego czasu i naciskamy strzałkę w prawo.

Reset robimy najeżdżając strzałką w dół aż do wyświetlenia się tego czasu i naciskamy strzałkę w prawo.

To mam wrażenie że mi czegoś brakuje w tym sterowniku bo czegoś takiego jak wybór kotła to nie mam, jeszcze sprawdzę wieczorkiem ale nie kojarzę.

Witam użytkowników Ogniwo eko i nie tylko

Udało mi się w wolnych chwilach na szybko zamontować Ogniwo eko plus

Funkcjonalność i koncepcje oceniam pozytywnie, ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia, chyba spółdzielnią zatrudnia pracowników na czarno za 1tys miesięcznie i na każdym kroku widać oszczędności.

Pozostało skalibrować czujniki i dopracować szczegóły.

https://esterownik.pl/sterownik/704

pozdrawiam

Witam zakupiłem kocioł 24kW (m.in. dzięki forum się zdecydowałem). podzielam uwagi o słabych szczegółach wykończeniowych kotła, chociaż mi to nie przeszkadza , ważne żeby grzał.

Moje pytania:

1. Czy podłączenie czujników zew. i wew. ma być jakimś specjalnym kablem i gdzie czujnik zewnętrzny (na północnej czy na południowej stronie)?

2. Czy jest to w ogóle potrzebne, proszę o wyjaśnienie co dają te czujniki

3. Czy podczas pracy automatycznej mogę dokładać na ruszta drewno, czy jest to niewskazane?

4. Jaka powinna być minimalna temperatura na kotle podczas pracy żeby było ekonomicznie i mu nie szkodziło?

5. Czy powinienem coś aktualizować w sterowniku?

Pozdrawiam wszystkich

ad. 1 tak jak napisał minertu kabel miedziany o przekroju 0,5 mm kw. : czujnik zewnętrzny na ścianie północnej, jak najmniej nasłonecznionej i w miarę możliwości osłonięte miejsce od wiatru : jeśli chodzi o czujnik pokojowy to ja mam w pokoju który jest bezpośrednio połączony z klatką schodową, jest on na górze budynku i jest tam ciut chłodniej niż na dole w pokoju dziennym z tv. W pokojach na górze sterownik utrzymuje mi zadana temperaturę, a na dole gdzie mam cieplej mogę sobie odciąć zaworem 1 grzejnik i jest gites. Jeśli masz dom z równomiernym rozkładem temperatury to daj go tam gdzie przebywasz w ciągu dnia najczęściej.

ad. 2 czujniki pozwalają nam zapomnieć o bieganiu do kotła, a sam kocioł może w miarę szybko reagować na zmieniające się warunku zewnętrzne czy wewnętrzne - w zależności jak ustawimy programatory

ad. 3 już było pisane, że ruszt awaryjny jest "od wielkiego dzwonu", i jak chcesz na nim spalac cokolwiek, to trzeba wyjąc czujnik spalin aby sie ni uszkodził,

ad 4. temp. na kotle - http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2682-punkt-rosy-praktyka-a-teoria/

http://www.webac.pl/informacja/td2.pdf

ad. 5 aktualizacja sterownika jest zalecana

:yes:

Co do jakości wykonania OE+ ,to chyba spawacze się spieszą bo muszą zrobić mi OE+10kw.Niestety już za póżno.Zamówiłem inny kocioł,ale z ecoalem,tak że szybko się mnie nie pozbędziecie.Zawijan kilka postów wcześniej pokazał zdjęcie OE+10 kw na stanowisku badawczym. Ciekawe czy to stare zdjęcie czy aktualne,bo nie chciałbym żałować,że się pośpieszyłem.Czytając niektóre wątki mam wrażenie,że niektórzy chcieliby tak palić aby nie spalać ani grama węgla,ale chyba jeszcze tak się nie da.

czytam to forum z uwagą ponieważ zamierzam kupić ten piecyk. Narazie to jestem skołowany nie wiem które posty wziąć pod uwage wnioskuje jedno wykonanie to kicha nie wiem nie widziałem na własne oczy ale jak tak jest to duży minus dla pieca. Chciałbyym odwas sie dowiedzieć co ten piec potrafi jaka jego sprawnosć i czy to wykonanie ma duże znaczenie dla jego trwałości. I jeszcze jedno pytanie czy palenie pelletem jest możliwe czy żar sie nie cofa chcę tym palić bo mam do tego paliwa dojścia:) Proszę o prawdziwe sugestie jeśli jest przecietny to co byście zaproponowali ?? mam do ogrzania 120 metrów

ewelin, jak masz dojście do pellet, to wybierz kocioł typowo do spalania pellet, z zapalarką, odpowiednią automatyką, odpowiednim poziomem bezpieczeństwa.

W tego typu palnikach, co w Ogniwie podstawą są paliwa węglowe, groszki oraz miały. Moim zdaniem uczciwie byłoby powiedzieć,że możesz mieszać 50:50 miał z pelletem lub groszek 60% z pelletem 40%. Sam pellet odradzam spalać w jakiejkolwiek retorcie.

Nie wtrącam się jednak, co Ci inni tutaj doradzą w sprawie samodzielnego spalania pellet.

ps. info o sprawności nic Ci raczej nie da, bo była sprawdzana na paliwie węglowym a Ciebie interesuje spalanie pellet.

To coś takiego jak samochód spala 7litrów benzyny, ale mam zamiar jeździć na gazie.... :)

Może Zawijan robił jednak jakieś badania sprawności przy paliwie typu pellet

Edytowane przez Jarecki79

I tu również pozwolę się nie zgodzić. DTR czytałem :)

Problem w tym że ja żadnych elementów kotła nie demontowałem.

Znałem wymiary kotła przed murowaniem kotłowni i tak ją zrobiliśmy żeby nie trzeba było niczego demontować przy wnoszeniu.

Co za tym idzie ich nie montowałem.

Co więc miałem uszczelniać podczas montażu ?

Ale tak jak piszesz całe życie się człowiek uczy :)

I chciałbym aby mnie jasno zrozumiano.

Ja ten kocioł naprawdę polecam i wszystkim chwalę.

Spełnił moje oczekiwania wobec niego.

Tak jak i wielokrotnie pisał Zawijan.

To jest kocioł typu ZZZ (coś a'la namiastka kotła gazowego).

ZZZ czyli zasyp, zamknij, zapomnij :)

Pozdrawiam,

Tomek

W takiej sytuacji zwracam honor :)

Niestety w opcjach zaawansowanych nic takiego nie znalazłem. Nie wiem też gdzie wpisać poprawkę do temperatury w przypadku gdybym chciał przeprowadzić kalibracje czujników.

A i czy za pomocą takiego konwertera jest możliwe spięcie sterownik / komp / net ?

http://www.assmann.pl/produkty/akcesoria-komputerowe/konwertery-usb/usb-2-0-to-gigabit-ethernet-adapter/a-dn-3022

Edytowane przez Paweł_G