Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czytam to forum z uwagą ponieważ zamierzam kupić ten piecyk. Narazie to jestem skołowany nie wiem które posty wziąć pod uwage wnioskuje jedno wykonanie to kicha nie wiem nie widziałem na własne oczy ale jak tak jest to duży minus dla pieca. Chciałbyym odwas sie dowiedzieć co ten piec potrafi jaka jego sprawnosć i czy to wykonanie ma duże znaczenie dla jego trwałości. I jeszcze jedno pytanie czy palenie pelletem jest możliwe czy żar sie nie cofa chcę tym palić bo mam do tego paliwa dojścia:) Proszę o prawdziwe sugestie jeśli jest przecietny to co byście zaproponowali ?? mam do ogrzania 120 metrów

ewelin20...... nie wyciągaj wniosków na podstawie niniejszego - czy jakiegokolwiek innego - Forum i na podstawie sugestii ie dokonuj zakupu kotła. Zapewniam Cię że w każdym kotle znajdziesz jakie uwagi co do wykonania..... a chcę też dodać, że kocioł to nie suknia ślubna .

Więc idź do sklepów gdzie są kotły których marka Cię interesuje, jedź jeśli to aktualnie możliwe na targu budowlane i rozmawiaj z ludźmi na temat kotłów, zobacz sobie ich wykonanie i wtedy porównaj, ich gabaryty, zapytaj o serwis i wsparcie, jaki jest sterownik i wsparcie ze strony producenta, zobacz jaki jest popielnik i szuflada na popiół, na jakiej wysokości jest krawędź zasypowa, sprawdź czy upatrzony kocioł zmieści ci się w kotłowni, jakie warunki gwarancji - to bardzo ważne!!!!

Ja zanim kupiłem OE+ szukałem ponad pół roku, widziałem wiele kotłów, i sam podjąłem decyzję i nie żałuje jej - i do nikogo nie mogę mieć w razie czego pretensji. Decyzja świadoma i takiej Tobie życzę.

Niestety w opcjach zaawansowanych nic takiego nie znalazłem. Nie wiem też gdzie wpisać poprawkę do temperatury w przypadku gdybym chciał przeprowadzić kalibracje czujników.

A i czy za pomocą takiego konwertera jest możliwe spięcie sterownik / komp / net ?

http://www.assmann.pl/produkty/akcesoria-komputerowe/konwertery-usb/usb-2-0-to-gigabit-ethernet-adapter/a-dn-3022

Paweł_G.....

opcje zaawansowane > inne parametry > typ kotła > i tu wybierasz sobie typ

kalibracja to zakładka zaawansowane > kalibracja czujników ..i vuala ;)

no taki właśnie firmy DIGITUS jest zalecany przez Elektro-system

Edytowane przez jorgo

Witajcie, od 2 dni mój kociołek OEP 16KW juz pracuje. Narazie nie dawałem go na sterowanie pogodowe, pracuje w trybie sterowania CO. Temperaturę ustawiam ręcznie, na razie nie mieszkamy jeszcze w tym budynku i brat zaproponował by dac na kotle temp. minimalną tj 45C. Tak wiec kociolek ma nastawione te 45C, temperatura wyjsciowa z kotła to 43-47 w zależności od danej chwili, temp. powrotu to 37,5C - 40C.

A teraz do sedna, wiec boje sie o korozje niskotemperaturową, jaka jest minimalna, bezpieczna temperatura powrotu ???

Czy jest jakaś ekonomia w tym by zostawic go dalej na tych 45C ? Czy podnieśc mu temp. do np. 50C , tylko czy wtedy wiecej spali groszku, obecnie pracuje na groszku 28MJ, miału niestety nie mam w tym roku.

Mam pompę mieszającą, ale trudno wyczuc kiedy kocioł ją włącza

Edytowane przez szosiu

Ja (my) skonstruowałem palnik, kocioł i sterownik, które działają zgodnie z założeniami. I tyle.

U mnie chyba nie do końca się to zgadza bo na palenisku płomień czy na obrotach wiatraka 100% czy na 36% znajduje się jedynie mniej więcej do połowy paleniska.Za połową już go praktycznie nie ma,owszem jest żar ale nie dopala się tak jak na początku paleniska(już to opisywali użytkownicy OEP 25KW w tym wątku) więc efekt jest taki jak u mnie.Przy wyższych temperaturach spalanie odbywa się ok,natomiast jak wiatrak obniża obroty to temp.szybko maleje..I cały cykl programatora zaczyna się od początku.Serwis przyjedzie niebawem więc napiszę czy moje obawy są słuszne.Tyle moich spostrzeżeń.

BTW nawet jak zmieszałem pelet z grochem nie dało to efektu,może w nieznacznym stopniu.Można pooglądać moje wykresy i ocenić..

I nie chodzi tu o jakość i wykonanie instalacji,rozmawiamy o samym procesie spalania,czyli temp CO i spaliny.

Edytowane przez markowsski

re: szosiu

Jeśli wystarcza Ci taka temperatura jaką teraz masz w budynku, to nie podnoś temp. zadanej, bo kocioł będzie przechodził częsciej w długi stan podtrzymania, a to może być przyczyną tej obawy o korozję.

Ludzie! przestańcie demonizować ten temat. Jeśli tylko w kotle jest ruch - a jest nawet przez długi czas po zatrzymaniu wentylatora, bo komin pracuje, to szansa na wykroplenie się pary wodnej z rozpuszczonym w niej SO3 tworzącym kwas siarkowy o stężeniu 3 - 4% jest tak mało prawdopodobna, jak to, że np. ja zostanę prezydentem. Nie zapominajcie, że już po kilku godzinach palenia w kotle (nowym) na jego ściankach powstaje cienka, ale zwarta warstewka tlenkowa. Na niej siada trudnozwilżalny pył i jeszcze trudniej zwilżalna sadza. To, że w najchłodniejszym miejscu wymiennika woda ma np. 40 st. to nie oznacza, że ścianka w tym miejscu po stronie spalin będzie tyle miała. Będzie tam o co najmniej kilkanaście stopni gorętsza. Przy okazji kożuszek o ktorym pisałem powyżej i para może się co najwyżej w obłok cmoknąć. Najzimniejszym elementem każdego kotła jest czouch. Goła blacha np. 4 mm, przez ktorą od wewnątrz wędrują najzimniejsze spaliny z całą parą wodną i resztą świństewek chemicznych. Z drugiej strony powietrze o temp. kotłowni, czyli często kilkanaście jeno stopni. I co? Nie wykrapla się tam para, nie żre blachy? No to o co chodzi????

Pozdrawiam

Oglądnąłem wykaz Twoich alarmów i zdarzeń.

Wytłumacz mi, dlaczego nieustannie zatrzymujesz sterownik bądź przechodzisz w tryb ręczny..

Zobacz wykresy Twego kotła za okres 15-18.X - kiedy zostawiłeś sterownik w spokoju.

Może tak - uzbrój się w cierpliwość i przez kilka dni zostaw ten sterownik w spokoju.

Nastaw mu jakieś parametry i spokojnie obserwuj. Bez Twojej ingerencji.

Poobserwujemy kocioł razem.

Ok tak tez zrobimy,kotła nie zatrzymuję ani nie wyłączam.Dwukrotnie wygasł bez przyczyny(alarm,kocioł zabrudzony,kocił wygaszony -a był czysty).

Ten brak płomienia na palenisku,w dalszej za połową części mnie martwi.

jorgo zalecany firmy DIGITUS ale nie taki a taki

nie będę się kłócił, ja robiłem update sterownika poprzez złącze RS ( musiałem tylko stacjonarnego kompa znieść do kotłowni )

po kliknięciu w linka na stronie esterownik.pl w pytaniach pojawia się ten DIGITUS http://www.assmann.pl/produkty/akcesoria-komputerowe/konwertery-usb/konwerter-usb2-0-rs232-db9m/a-da-70146-1

to jest gdzieś rozbieżność ale nie mnie to wiedzieć

nie będę się kłócił, ja robiłem update sterownika poprzez złącze RS ( musiałem tylko stacjonarnego kompa znieść do kotłowni )

po kliknięciu w linka na stronie esterownik.pl w pytaniach pojawia się ten DIGITUS http://www.assmann.pl/produkty/akcesoria-komputerowe/konwertery-usb/konwerter-usb2-0-rs232-db9m/a-da-70146-1

to jest gdzieś rozbieżność ale nie mnie to wiedzieć

Poczytaj dokładnie co napisałeś Pawłowi_G zapodał on linka do całkiem innego produktu a Ty go potwierdziłeś natomiast nie o taka przejściówkę chodziło.

Ta co zapodałeś teraz jest ok ale droższa od mojej :)

Prześledź temat a dojdziesz do tego o co mi chodziło :)

Dzięki Zawijan_2 za wyjaśnienie :) Czyli moja panika nie była niczym uzasadniona. Wiec zostawiam kocioł dalej na 45C, zauwazylem ze temp. powrotu waha sie w granicach 38-44C w zalezności od cyklu sterownika (co w danej chwili robi).

Prosił bym jeszcze tylko o wyjasnienie, kiedy zalącza sie pompa mieszająca?

Mam jeszcze inne pytanie, czy ktoś z Was ocieplał czopuch wraz z czujnikiem spalin? Gdzies czytalem ze ktos cos takiego robił ,tylko nie wiem czy jest sens.

Edytowane przez szosiu

Dzięki Zawijan_2 za wyjaśnienie :) Czyli moja panika nie była niczym uzasadniona. Wiec zostawiam kocioł dalej na 45C, zauwazylem ze temp. powrotu waha sie w granicach 38-44C w zalezności od cyklu sterownika (co w danej chwili robi).

Mam ustawioną CWU +mieszająca i u mnie tryb mieszania startuje jak powrót spadnie poniżej 39 stopni.

Poczytaj dokładnie co napisałeś Pawłowi_G zapodał on linka do całkiem innego produktu a Ty go potwierdziłeś natomiast nie o taka przejściówkę chodziło.

Ta co zapodałeś teraz jest ok ale droższa od mojej :)

Prześledź temat a dojdziesz do tego o co mi chodziło :)

Masz rację.....zwracam honor.....nie wczytywałem się a on zapodał linka do przejściówki z usb na rj45, a przecież ma być USB na RS

pse pana pseprasam :)

Mam ustawioną CWU +mieszająca i u mnie tryb mieszania startuje jak powrót spadnie poniżej 39 stopni.

A jak poznajesz ze ten tryb sie uruchamia? U mnie na pompce mieszania caly czas sie świeci zielona dioda, jest calkowicie nieslyszalna. Chciałbym mieć pewność ze funkcja mieszania działa. Czy te 39C to jest ta granica załączenia trybu mieszania w kazdym eCoalu ? Czy mozna tą wartość regulować?

Siedzę sobie dzisiaj w pracy, a tu SMS - kocioł wygaszony. Myślę, co jest, przecież opał jeszcze powinien być... Połączyłem się ze sterownikiem - przeszedł w tryb ręczny, temperatura spadła. Jak wróciłem do domu to okazało się, iż podajnik nie podaje paliwa, ale silnik buczy. No cóż, myślę, pewnie kawałek jakiegoś gó..na się dostało, tylko czemu zawleczki nie zerwało ? Odkręcam pokrywkę, ale zawleczki nie można wyjąć - próbowałem młotkiem wybić, ale nawet nie drgnęła. Ślimaka się oczywiście w żadną stronę obrócić nie dało kluczem, więc telefon do Ogniwa - była 15.00 - nikt nie odebrał. Ostatnia szansa - wyłącznie i włączenie sterownika - zdziwienie - podajnik ruszył i pracuje normalnie. Rozpaliłem ponownie. Na razie działa. Ktoś mi to wytłumaczy ? Nawet jeżeli sterownik "zawiesił się", to dlaczego silnik buczał ? Żadnego obrotu ślimakiem na pewno nie wykonałem, więc ? Chyba jednak jakiś termik na silniku trzeba by zainstalować.... I jeszcze jedno - zawleczki jeszcze nie wymieniałem od nowości...

A jak poznajesz ze ten tryb sie uruchamia? U mnie na pompce mieszania caly czas sie świeci zielona dioda, jest calkowicie nieslyszalna. Chciałbym mieć pewność ze funkcja mieszania działa. Czy te 39C to jest ta granica załączenia trybu mieszania w kazdym eCoalu ? Czy mozna tą wartość regulować?

Jak zmieni Ci kolor na żółty, to znaczy, że działa mieszająca. Jak masz cały czas zieloną, to znaczy, że cały czas grzeje Ci CWU, tylko dziwne jest to że cały czas masz tam zieloną. Po osiągnięciu zadanej na CWU powinna się pompka wyłączyć. Poza tym tych 49 stopni nigdzie nie zmienisz, to jest parametr zaszyty w sterowniku. Jak chcesz kombinować ,aby było wyżej lub niżej (nie polecam), to trzeba wprowadzić odpowiedni offset na czujniku temperatury powrotu np. + 1st.