Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak zmieni Ci kolor na żółty, to znaczy, że działa mieszająca. Jak masz cały czas zieloną, to znaczy, że cały czas grzeje Ci CWU, tylko dziwne jest to że cały czas masz tam zieloną. Po osiągnięciu zadanej na CWU powinna się pompka wyłączyć. Poza tym tych 49 stopni nigdzie nie zmienisz, to jest parametr zaszyty w sterowniku. Jak chcesz kombinować ,aby było wyżej lub niżej (nie polecam), to trzeba wprowadzić odpowiedni offset na czujniku temperatury powrotu np. + 1st.

Moja pompka mieszająca to jest tak naprawce pompka cyrkulacyjna CWU firmy Grundfoos. Jest to malutka pompka z zieloną diodą, w mojej instalacji jest wykorzystana jako mieszająca - taka pęłni rolę. Piszesz o zółtym kolorze, Moze masz na mysli schemat programu do Ecoala. Bo ja jeszcze sterownika nie podpinałem pod internet, a nawet pod kompa nie podpinałem wiec nie mam mozliwości narazie obserwowania pracy instalacji z poziomu kompa.

I właśnie chce sie dowiedzic jak bez uzycia kompa wiedziec kiedy zalącza sie pompka mieszająca. Byc moze bede musiał poczekać az podlacze kompa ze sterownikiem i odpale ten program

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siedzę sobie dzisiaj w pracy, a tu SMS - kocioł wygaszony. Myślę, co jest, przecież opał jeszcze powinien być... Połączyłem się ze sterownikiem - przeszedł w tryb ręczny, temperatura spadła. Jak wróciłem do domu to okazało się, iż podajnik nie podaje paliwa, ale silnik buczy. No cóż, myślę, pewnie kawałek jakiegoś gó..na się dostało, tylko czemu zawleczki nie zerwało ? Odkręcam pokrywkę, ale zawleczki nie można wyjąć - próbowałem młotkiem wybić, ale nawet nie drgnęła. Ślimaka się oczywiście w żadną stronę obrócić nie dało kluczem, więc telefon do Ogniwa - była 15.00 - nikt nie odebrał. Ostatnia szansa - wyłącznie i włączenie sterownika - zdziwienie - podajnik ruszył i pracuje normalnie. Rozpaliłem ponownie. Na razie działa. Ktoś mi to wytłumaczy ? Nawet jeżeli sterownik "zawiesił się", to dlaczego silnik buczał ? Żadnego obrotu ślimakiem na pewno nie wykonałem, więc ? Chyba jednak jakiś termik na silniku trzeba by zainstalować.... I jeszcze jedno - zawleczki jeszcze nie wymieniałem od nowości...

Faktycznie dziwna sprawa, wyglada to na przywieszenie sie sterownika, moze dawał jakis szczątkowy prąd na silnik .. moze .. A wgrywałeś nowy soft do sterownika?

Myśle ze Zawijany wyjaśnią co to mogło by byc

Moja pompka mieszająca to jest tak naprawce pompka cyrkulacyjna CWU firmy Grundfoos. Jest to malutka pompka z zieloną diodą, w mojej instalacji jest wykorzystana jako mieszająca - taka pęłni rolę. Piszesz o zółtym kolorze, Moze masz na mysli schemat programu do Ecoala. Bo ja jeszcze sterownika nie podpinałem pod internet, a nawet pod kompa nie podpinałem wiec nie mam mozliwości narazie obserwowania pracy instalacji z poziomu kompa.

I właśnie chce sie dowiedzic jak bez uzycia kompa wiedziec kiedy zalącza sie pompka mieszająca. Byc moze bede musiał poczekać az podlacze kompa ze sterownikiem i odpale ten program

Jak na wyświetlaczu eCoala masz temp powrotu poniżej 39 st, to powinna zadziałać pompka mieszajaca

Panowie, może któryś wie dlaczego na moim wykresie nie ma temperatury wewnętrznej zadanej. Czujniki są podłączone, w programatorze też mam ustawione temperatury (dzień i noc), a na wykresie nie ma. Podglądałam wykresy innych i wszędzie gdzie jest czujnik wewnętrzny jest też jasnym zielonym kolorem oznaczona na wykresie zadana temp. wew. Może mam coś źle ustawione? https://esterownik.pl/remote/535 :wave:

Mam jeszcze inne pytanie, czy ktoś z Was ocieplał czopuch wraz z czujnikiem spalin? Gdzies czytalem ze ktos cos takiego robił ,tylko nie wiem czy jest sens.

Ja zaizolowałem. Nie zależy mi na ogrzewaniu kotłowni, ważniejsze dla mnie było by spaliny się zbyt wcześnie nie wychładzały.

Panowie, może któryś wie dlaczego na moim wykresie nie ma temperatury wewnętrznej zadanej. Czujniki są podłączone, w programatorze też mam ustawione temperatury (dzień i noc), a na wykresie nie ma. Podglądałam wykresy innych i wszędzie gdzie jest czujnik wewnętrzny jest też jasnym zielonym kolorem oznaczona na wykresie zadana temp. wew. Może mam coś źle ustawione? https://esterownik.pl/remote/535 :wave:

Aga masz starą wersję sterownika 0.0.2.5 !

Musisz wgrać najnowszą 0.2.8.1 !

Oczywiście przez RS-a :-)

Paweł_G.....

opcje zaawansowane > inne parametry > typ kotła > i tu wybierasz sobie typ

U mnie nie ma takiego podmenu, tzn. w innych parametrach jest tylko "Maksymalna temp. podajnika [°C]" Mam stary firmware, jeszcze nie zaktualizowałem, czy to przez to?

Edytowane przez mario633

Aga masz starą wersję sterownika 0.0.2.5 !

Musisz wgrać najnowszą 0.2.8.1 !

Oczywiście przez RS-a :-)

Próbowałam sama, ale mi się nie udało. Podłączyłam RS-sy do komputera i do sterownika. Komputer mam stacjonarny, więc do RS-ów podłączyłam złączki, a do nich długi przewód, który w rezultacie połączył mi bezpośrednio komputer ze sterownikiem i....... nic. Program aktualizacyjny nie rozpoznał portu i krzyczy, że brak połączenia. Muszę poprosić o pomoc jakiegoś informatyka.

Faktycznie dziwna sprawa, wyglada to na przywieszenie sie sterownika, moze dawał jakis szczątkowy prąd na silnik .. moze .. A wgrywałeś nowy soft do sterownika?

Myśle ze Zawijany wyjaśnią co to mogło by byc

Mam prawie najnowszy - 0.2.8.0. W tym nowszym były niewielkie zmiany...

Napiszę do Ogniwa i do E-S. Zobaczymy co odpowiedzą...

Próbowałam sama, ale mi się nie udało. Podłączyłam RS-sy do komputera i do sterownika. Komputer mam stacjonarny, więc do RS-ów podłączyłam złączki, a do nich długi przewód, który w rezultacie połączył mi bezpośrednio komputer ze sterownikiem i....... nic. Program aktualizacyjny nie rozpoznał portu i krzyczy, że brak połączenia. Muszę poprosić o pomoc jakiegoś informatyka.

Tak będzie najlepiej :-)

Ciężko doradzić czemu ci nie łączy jak nie ma się tego przed oczami, może to wina za długiego kabla, może sam kabel jest gdzieś wadliwy, a może trzeba wybrać inny port COM (może być ich kilka w kompie) ... może ... takich może może być jeszcze sporo :-)

Alk czym zaizolowałeś czopuch? U mnie jest on dość długi i gorący więc gdybym miał go ocieplić to zastanawiam się ewentualnie czym?

Kupiem w sklepie budowlanym wełnę mineralną która z jednej strony miała przyklejoną folię aluminiową. Nie jestem pewien, ale chyba się to nazywa wełna kominkowa. Stronę z folią dałem na zewnątrz.

Siedzę sobie dzisiaj w pracy, a tu SMS - kocioł wygaszony. Myślę, co jest, przecież opał jeszcze powinien być... Połączyłem się ze sterownikiem - przeszedł w tryb ręczny, temperatura spadła. Jak wróciłem do domu to okazało się, iż podajnik nie podaje paliwa, ale silnik buczy. No cóż, myślę, pewnie kawałek jakiegoś gó..na się dostało, tylko czemu zawleczki nie zerwało ? Odkręcam pokrywkę, ale zawleczki nie można wyjąć - próbowałem młotkiem wybić, ale nawet nie drgnęła. Ślimaka się oczywiście w żadną stronę obrócić nie dało kluczem, więc telefon do Ogniwa - była 15.00 - nikt nie odebrał. Ostatnia szansa - wyłącznie i włączenie sterownika - zdziwienie - podajnik ruszył i pracuje normalnie. Rozpaliłem ponownie. Na razie działa. Ktoś mi to wytłumaczy ? Nawet jeżeli sterownik "zawiesił się", to dlaczego silnik buczał ? Żadnego obrotu ślimakiem na pewno nie wykonałem, więc ? Chyba jednak jakiś termik na silniku trzeba by zainstalować.... I jeszcze jedno - zawleczki jeszcze nie wymieniałem od nowości...

Miałem podobną przygodę też mi silnik buczał kociołek powoli się wygaszał, zawleczki nie zerwało a ślimak ani rusz. Okazało się , że ślimak się zblokował kawałkiem blachy który się zapodział w eko. Tak się ustawił , że zawleczki nie miał już siły zerwać - załapał się pewnie na koniec obrotu a przy następnym ruchu podajnik już się z klinował i tylko silnik buczał. Widocznie u Ciebie udało się ślimakowi przeszkodę przepchać i wszystko jest ok.

Paweł_G.....

opcje zaawansowane > inne parametry > typ kotła > i tu wybierasz sobie typ

kalibracja to zakładka zaawansowane > kalibracja czujników ..i vuala ;)

no taki właśnie firmy DIGITUS jest zalecany przez Elektro-system

Nie wiem czy ma to znaczenie ale mam jeszcze poprzednią wersje 0.0.2.5 ale w opcjach zaawansowanych nie znalazłem/nie posiadam funkcji inne parametry ani kalibracja czujników. Jakieś pomysły ???? bo ja już zgłupiałem:evil::evil::evil:.

Nie wiem czy ma to znaczenie ale mam jeszcze poprzednią wersje 0.0.2.5 ale w opcjach zaawansowanych nie znalazłem/nie posiadam funkcji inne parametry ani kalibracja czujników. Jakieś pomysły ???? bo ja już zgłupiałem:evil::evil::evil:.

Przejrzyj cały sterownik i czy aby na pewno wszedłeś w ustawienia zaawansowane?

Ten port najpierw trzeba wybrać samemu w ustawieniach.

port com.jpg

Będzie widoczna po aktualizacji.