Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zmień w ustawieniach CWU na Priorytet i wtedy cała moc kotła pójdzie na dogrzanie CWU. W tym czasie pompka CO nie będzie działać. Przynajmniej tak mi się wydaje, że tak to powinno działać. Ale jak kociołek dogrzeje CWU w kilkanascie minut, to nie powinnaś odczuć spadku temperatury w domku...

O godz.19.42 CWU miała temp. 36,3 st., zmieniłam ustawienia na Priorytet i do chwili obecnej czyli dokładnie godzinę później jest tylko 39,7 st., czyli w ciągu godziny przy włączonym priorytecie woda ogrzała się tylko o 3,4 st. Czy to tak ma być? https://esterownik.pl/remote/535

O godz.19.42 CWU miała temp. 36,3 st., zmieniłam ustawienia na Priorytet i do chwili obecnej czyli dokładnie godzinę później jest tylko 39,7 st., czyli w ciągu godziny przy włączonym priorytecie woda ogrzała się tylko o 3,4 st. Czy to tak ma być? https://esterownik.pl/remote/535

Jak się domyślam masz osobną pompkę do CWU?

Nie zmniejszyłaś jej biegu lub czy nie wypięła z gniazda?

Sprawdź czy działa. Ustaw najwyższy bieg wypnij po chwili włóż i jak słyszysz szum jest ok. Jeśli sterownik nawalił i nie daje napięcia to pompka od CO włożona w to gniazdko również nie będzie chodzić.

Jak żadne z powyższych to napisz coś o twoim zbiorniku.

Hej,teraz nie wiem co lepsze,pozostawić mu temperaturę wyższą wewnętrzną czy zadać mu taką jaką potrzebuję i zdać się na prawidłowo(czy też nie) ustawioną krzywą grzania?Co radzisz?To pomieszczenie to hol firmy od strony południowej i słońce szybko podwyższ temperaturę (jeśli nie ma zachmurzenia)

Póki co spoko :) aż nie wierzę,wczoraj dosypałem zaraz po odpaleniu kotła ok 15kg peletu na jakieś 30-40kg węgla pozostałe w podajniku.Było sporo rosy na ścianach podajnika.Opał jednak był trochę mokry(czy mogła być to przyczyna takich zachowań pieca?).Nie mam czasu na suszenie opału a mój jest najwidoczniej trochę mokry(te pierwsze worki z palety były rozdarte ,może dlatego) i chyba zakupię trochę peletu tak aby na jeden zasyp 75kg groszku +15 kg peletu.Spalanie jest piękne,na pyłek,dodatkowo pelet "wciągnał"rosę ze ścianek podajnika.Piec jest bardziej sterowalny,mam takie wrażenie.Zastanawiam się tylko czy pelet Lava(jest drobny,jak kukurydza) czy szukać grubszego.

mokry opał zabije ci kocioł

Panowie, a teraz troche z innej mańki :)

Jak zapełniacie zasobnik węgla to wyłączacie kocioł przyciskiem na sterowniku ? Pytam bo dziś dosypywalem pierwszy raz i strasznie dymi z zasobnika, dosypywałem na wlaczonym kotle, wentylator działał w tym momencie. Z tego co tu czytałem, to wylączenie na chwilkę sterownika nie miesza mu za bardzo w "głowie".

Oraz drugie pytanie, jak czesto opróżniacie tacke z popiołem? Z tego co wykminiłem to u mnie na jeden pełny zasyp węgla dwa razy opróżniam tacke z popiołem.

Zaraz napiszecie ze to zalezy od wielu rzeczy ale co tam.. :)

jeśli uzupełniasz poziom groszku w zasobniku to albo przy wyłączonym sterowniku, albo podczas wyłączonej dmuchawie - inaczej zawsze dymi

u mnie po równiutkim tygodniu grzania gdy czyściłem kocioł i uzupełniałem groszek, to popiół razem z sadzą z czyszczenia to było jakieś 3/4 szuflady..... na początku myślałem że kupiłem kiepski ekogroszek, bo teraz spalam ten workowany u siebie na miejscu w workach jutowych, ale ecoal spala go super- po tygodniu miałem może 3-5 malutkich żużelków....reszta popiołek..... wczoraj czyściłem kocioł bo wystawiałem też śmieci, przy następnym czyszczeniu zrobię fotkę swojego popiołu.....

zdecydowanie za wolno.....

Jak się domyślam masz osobną pompkę do CWU?

Nie zmniejszyłaś jej biegu lub czy nie wypięła z gniazda?

Sprawdź czy działa. Ustaw najwyższy bieg wypnij po chwili włóż i jak słyszysz szum jest ok. Jeśli sterownik nawalił i nie daje napięcia to pompka od CO włożona w to gniazdko również nie będzie chodzić.

Jak żadne z powyższych to napisz coś o twoim zbiorniku.

Rzeczywiście mam odrębne pompki do CO i do CWU. Do tej pory pompka CWU chodziła na I-szym biegu. Jakieś 2 godziny temu przełączyłam na II-kę, a teraz tak jak mi radziłeś na III-kę. Kiedy przełączałam na ostatni bieg, to słychać było szum wody czyli chyba pompka i gniazdo w porządku.Było to o godz. 21.07 i wtedy temp. CWU wynosiła 39,7. teraz jest 21.30 i woda ma znów 39,7, chociaż od razu po przełączeniu (po kilku minutach) było już nawet 40,1. Dodam ,że w tym czasie woda nie była używana. Zbiornik ma około 100, może 120 litrów. Jest zaizolowany, jest usytuowany blisko pieca. Nie wiem jakie jeszcze parametry zbiornika mogą mieć wpływ na szybkość grzania wody.

Żeby nie było, że jestem taka mądralińska, to tego wszystkiego dowiedziałam się oczywiście na tym forum od dobrych ludzi.

Ha, ha, ha dzięki. Ja także z tego wątku bardzo dużo się dowiedziałem.

konieczny update sterownika :)

Potwierdzam. Po upgradzie firmwaru "odnalazło" się wszystko o czym mowa w tym wątku :-D

Obecnie około 54 st (chyba) - https://esterownik.pl/remote/535

W tej chwili kocioł Ci już wyżej CWU nie nagrzeje bo właśnie przeszedł na temperaturę obniżoną CWU o 10 st C to teraz woda będzie już stygła ( tak masz ustawione na programatorze CWU.

Może te 43 st C to za niska temperatura - ustaw CWU np. na 48 st C i zobaczysz jak się dogrzewa - wówczas kocioł podniesie wyżej temperaturę grzania i będzie szybciej :)

Patrzyłem na sterownik. Na kotle 57 st. a na CWU nie może dobic do 40. NIemożliwe, przy poprawnie działajacym układzie. Sprawdź pompkę, czy działa (może sie zapowietrzyła, ale nie sądzę). A w swojej instalacji masz zawór n-drogowy ? Gdzie wpięty i jak ustawiony ?

Patrzyłem na sterownik. Na kotle 57 st. a na CWU nie może dobic do 40. NIemożliwe, przy poprawnie działajacym układzie. Sprawdź pompkę, czy działa (może sie zapowietrzyła, ale nie sądzę). A w swojej instalacji masz zawór n-drogowy ? Gdzie wpięty i jak ustawiony ?

Mam zawór 3-drogowy, na moim schemacie jest widoczny jako pompa mieszająca, jest on ustawiony na II-kę i jest wpięty poniżej pompy CO, tzn. na początku ciągu: zawór-pompa CO-pompaCWU-bojler. A jak sprawdzić czy pompa jest zapowietrzona?

A co masz konkretnie na myśli. U mnie ze suchym opałem ciężko. Na tym na którym pracuje obecnie kocioł, zasobnik się trochę poci. Ciężko coś poradzić :-(

tyle już było na forum o mokrym opale.......

"Porada 5: Co zrobić kiedy ekogroszek jest zawilgocony?

Problem zawilgoconego ekogroszku jest bardzo częstym problemem użytkowników pieców retortowych z którym walka jest praktycznie niemożliwa ,a w okresie jesiennym praktycznie nie da się go uniknąć, zawilgocony ekogroszek powoduje korozję zbiorników paliwowych ,a w szczególności tych które zostały wykonane z niskiej jakościowo stali oprócz tego zawilgocony ekogroszek oraz wchodzi w reakcję z siarką podczas odparowywania, najczęściej zdarza się to przy zastosowaniu retopalu, najgorsze jest jednak to iż technologia produkcji ekogroszku w Polskich kopalniach jest zazwyczaj mokra, niskie temperatury otoczenia oraz opady deszczu powoduję iż węgiel nie ma czasu odparować, dobrym sposobem na uniknięcie zawilgocenia ekogroszku jest zakup ekogroszku workowanego i przed załadowaniem każdej kolejnej partii węgla do zbiornika przygotować węgiel poprzez rozprucie worka i rozsypanie paliwa na kilka godzin przed wsypaniem aby mógł odparować ,a najlepiej zakupić ekogroszek w sezonie wiosenno-letnim gdy paliwo jest suche i znacznie tańsze. Mokre paliwo jest problemem użytkowników kotłów z którym trudno jest walczyć zwłaszcza w okresie jesiennym. Mokry opał powoduje korozję zbiorników na węgiel zwłaszcza tych wykonanych z gorszych gatunków stali oraz zachodzi w procesie odparowywania w ślimaku z reakcję z siarką (zwłaszcza przy retopalu).Technologia produkcji ekogroszku jest w naszych kopalniach najczęściej mokra. Niskie temperatury, deszcz powodują że nie ma czasu na odparowanie węgla. Staramy się to ograniczać poprzez perforowanie naszych worków ale zawsze najlepiej przed wsypaniem do zbiornika kolejną partię przygotować poprzez rozprucie worka (najlepiej rozsypanie) aby odparowała. A co najważniejsze gdy istnieje taka możliwość zaopatrywać się w ekogroszek okresie wiosenno-letnim gdy jest suchy i co najważniejsze tańszy. "

Mam zawór 3-drogowy, na moim schemacie jest widoczny jako pompa mieszająca, jest on ustawiony na II-kę i jest wpięty poniżej pompy CO, tzn. na początku ciągu: zawór-pompa CO-pompaCWU-bojler. A jak sprawdzić czy pompa jest zapowietrzona?

Ustaw sobie pompkę CWU jako "CWU+mieszająca", bo widzę, że zawór 3-drogowy nie zapewnia Ci odpowiedniej tempratury na powroce.

Układ - rozumiem, że pompki mogą pracować niezależnie, pompka CWU powinna być równolegle do pompki CO. Spróbuj jeszcze zmienić nastawy na zaworze sprawdzic, czy to cos daje. Poza tym zejdż do kotłowni i sprawdź ręcznie przez dotknięcie rury wychodzącej z bojlera a idacej do pieca. Powinna być gorąca przy pracującej pompce CWU. Jezeli jest chłodna - woda nie przechodzi przez bojler...

Zapowietrzenie - Zależy jaką masz pompkę. Leszczyńskie Grunfosy mają śrubę którą się luzuje i jak wypływa delikatnie woda to się zakręca zpowrotem i po temacie...