Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ustaw sobie pompkę CWU jako "CWU+mieszająca", bo widzę, że zawór 3-drogowy nie zapewnia Ci odpowiedniej tempratury na powroce.

Układ - rozumiem, że pompki mogą pracować niezależnie, pompka CWU powinna być równolegle do pompki CO. Spróbuj jeszcze zmienić nastawy na zaworze sprawdzic, czy to cos daje. Poza tym zejdż do kotłowni i sprawdź ręcznie przez dotknięcie rury wychodzącej z bojlera a idacej do pieca. Powinna być gorąca przy pracującej pompce CWU. Jezeli jest chłodna - woda nie przechodzi przez bojler...

Zapowietrzenie - Zależy jaką masz pompkę. Leszczyńskie Grunfosy mają śrubę którą się luzuje i jak wypływa delikatnie woda to się zakręca zpowrotem i po temacie...

Zeszłam przed chwilą do kotłowni. Pompy oczywiście są położone równolegle. Zawór 3d leży poniżej i był ustawiony na jedynkę, a nie na 2-kę . Tamten post pisałam z pamięci. Rury z bojlera wychodzą dwie. Ta, która leży wyżej jest cieplejsza, ale nie na tyle, żeby nie można było utrzymać ręki. Ta poniżej jest chłodniejsza, ale też ciepła. Jutro przełączę zawór 3d na dwójkę i zobaczę co się będzie działo. Jeżeli nie pomoże, to tak jak radziłeś ustawię pompę CWU jako CWU+mieszająca, a jak i to nic nie da, to spróbuję z odpowietrzeniem, a jak i to nie pomoże, to już nie wiem co mam robić. W każdym razie dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Miło jest wiedzieć, że można na kogoś liczyć. :goodnight: Idę :sleep: dopóki woda nie wystygła.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co masz konkretnie na myśli. U mnie ze suchym opałem ciężko. Na tym na którym pracuje obecnie kocioł, zasobnik się trochę poci. Ciężko coś poradzić :-(

Pisałem o tym,sposób jest prosty,co prawda nie osuszy węgla ale jak komuś zależy na usunięciu rosy z podajnika bo ma obawy że zacznie korodować to wystarczy na 3x25kg eko dosypać 15kg (worek) peletu.U mnie "wciągnął" rosę z zasobnika:)

I tak trzymaj.

Myślisz że podwyższenie temp.spalania poprzez dosypanie ok 30% peletu do grochu jest niepotrzebnym wydatkiem?Czytałem posty wielu kolesi i piszą że nie podniosło im to kosztów ogrzania a węgiel dopalał się idealnie(jeśli można tak powiedzieć) no i bez rosy w podajniku,co obserwuję właśnie u siebie.Pewnie okaże się że taki zasyp pali się krócej z peletem niż bez ale może warto ;)

Dodatek pelet drzewnych jest - moim zdaniem - bardzo dobrym rozwiązaniem, stabilizującym jakość spalania. Są one relatywnie droższe od węgla (cena za 1GJ), ale summa summarum efekt może być korzystny, właśnie ze względu na lepszą jakość spalania całej tej mieszanki. No i ten całkowity brak spiekalnosci w peletach.

Zresztą możesz spróbować popalić trochę samym węglem, żeby porównać jakość spalania.

Nie trzeba nic zmieniać w sterowniku.

Ok,dziękuję :)

Czyli moje odczucia co do spalania takiej mieszanki są prawidłowe.

Zeszłam przed chwilą do kotłowni. Pompy oczywiście są położone równolegle. Zawór 3d leży poniżej i był ustawiony na jedynkę, a nie na 2-kę . Tamten post pisałam z pamięci. Rury z bojlera wychodzą dwie. Ta, która leży wyżej jest cieplejsza, ale nie na tyle, żeby nie można było utrzymać ręki. Ta poniżej jest chłodniejsza, ale też ciepła. Jutro przełączę zawór 3d na dwójkę i zobaczę co się będzie działo. Jeżeli nie pomoże, to tak jak radziłeś ustawię pompę CWU jako CWU+mieszająca, a jak i to nic nie da, to spróbuję z odpowietrzeniem, a jak i to nie pomoże, to już nie wiem co mam robić. W każdym razie dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Miło jest wiedzieć, że można na kogoś liczyć. :goodnight: Idę :sleep: dopóki woda nie wystygła.

Jeśli masz zawór 3D to mogą być dwie przyczyny:

1 Pompka CWU zamontowana jest za zaworem 3D, który obniża temperaturę wody. Mniejsza temperatura wolniejsze grzanie.

2 Pompka CWU pobiera wodę z przed zaworu. W tym momencie istnieje możliwość zaciągania wody z obu stron. Z pieca i instalacji w efekcie temperatura na wężownicy się uśrednia/zmniejsza.

Dziwią mnie na twoich wykresach aż 40-to minutowe okresy oscylacji temperatury CO i spalin. Wygląda mi na powolny ruch wody w kotle.

witaj z rańca starachowice.... podajnik w trybie automatycznym załącza się wtedy kiedy potrzeba

Jorgo, ale czy jest mozliwe, aby w trybie pracy ciagłej podajnik podawał rzadziej niż co 60 sek (przy założeniu czasu podawania w grzaniu na 5 sec) ?

Czy też jest to najmniejsza mozliwa nastawa sterownika. Jeżeli faktycznie jest to najmniejsza do uzyskania nastawa, to jak mozna łatwo policzyć daje to ok. 1 tony opału na miesiąc. Zakładam, że 10 kg, to jakieś 35-40 minut pracy podajnika w zależności od opału. Przy groszku pewnie trochę dłużej... Dodatkowo zakładam pracę ciągłą przez cały miesiąc i brak zapotrzebowania na dodatkowe ciepło - wtedy spalanie będzie rosło.

Pytam, bo u mnie sterownik nie przeszedł jeszcze w tryb pracy ciągłej, natomiast spalanie kształtuje się na poziomie ok. 0,5 tony miału/m_c (licząc od momentu jak włączyłem do grzania CO). Na razie sterownik pracuje dwustanowo. Grzeje, jak minie 47 st, włącza się, jak spadnie do 46.5 to ponownie się włącza, chodzi na min. nastawach (dmuchawa 36, podawanie 5/55), ale temp. na kotle rośnie znów i jak przebije 47, znowu zasypia. Opał mam suchy, więc mam nadzieję, że korozja niskotemperaturowa spalin mi nie grozi - kwasik siarkawy.... O powrót dba pompka CWU, więc tutaj raczej problemu nie ma...

Czyli będzie to kwestia zaworu 3D. Jak przekręcisz na 2, wyższa temp. pójdzie na CWU, ale i jednocześnie na CO, co na razie nie jest zbyt korzystne, chyba że masz termostaty na grzejnikach. Lepszym jednak rozwiązaniem byloby wpięcie CWU przed zawór 3D, no ale to zmiany w instalacji.

Jak zmienisz na zaworze 2D pozycję na 2 lub 3 - dotknij reką tej ciepłej rury wychodzacej z bojlera, czy się rozgrzewa bardziej. Jeżeli tak, to masz źródło Twoich problemów...

Sugerowałem Ci próbę z samym węglem, żebyś naocznie zobaczył różnicę w stosunku do spalania węgla w mieszance z peletem.

OE+ nie są przystosowane do spalania samego peletu. Potrafią go spalać doskonale, ale nie mają odpowiednich zabezpieczeń przed możliwością zapłonu peletu w zasobniku.

Próby ze spalaniem samego peletu (jeśli koniecznie chciałbyś takowe robić) rób więc bardzo ostrożnie.

Samym węglem palę dwa tygodnie. Jakieś tam marne doświadczenie jest. Teraz kolej na mieszankę z peletem lub trocinami od szwagra ze stolarni :-D

mało... 3-4

ustaw zawór na 5 i zostaw na co najmniej pół doby i obserwuj jak wtedy grzeje sie woda...

a powiedz: czy odejście cwu w instalacji jest zrobione przed zaworem czy za?

ups...doczytałem dalej posty...czyli super fachman zrobił odejście na cwu za zaworem 3D....pogratulować "fachofca"

teraz grzanie cwu jest uzależnione od nastaw zaworu, a tak być nie powinno. najpierw na zasilaniu z kotła powinno być odejście na cwu z pompką cwu, a zawór 3d czy 4d dopiero dalej.. wtedy regulacja zaworem nie ma wpływu na temp. cwu.....

ustaw ten zawór na 5, bo 2-3 to wg mnie za mało

Edytowane przez jorgo

Jorgo, ale czy jest mozliwe, aby w trybie pracy ciagłej podajnik podawał rzadziej niż co 60 sek (przy założeniu czasu podawania w grzaniu na 5 sec) ?

Czy też jest to najmniejsza mozliwa nastawa sterownika. Jeżeli faktycznie jest to najmniejsza do uzyskania nastawa, to jak mozna łatwo policzyć daje to ok. 1 tony opału na miesiąc. Zakładam, że 10 kg, to jakieś 35-40 minut pracy podajnika w zależności od opału. Przy groszku pewnie trochę dłużej... Dodatkowo zakładam pracę ciągłą przez cały miesiąc i brak zapotrzebowania na dodatkowe ciepło - wtedy spalanie będzie rosło.

Pytam, bo u mnie sterownik nie przeszedł jeszcze w tryb pracy ciągłej, natomiast spalanie kształtuje się na poziomie ok. 0,5 tony miału/m_c (licząc od momentu jak włączyłem do grzania CO). Na razie sterownik pracuje dwustanowo. Grzeje, jak minie 47 st, włącza się, jak spadnie do 46.5 to ponownie się włącza, chodzi na min. nastawach (dmuchawa 36, podawanie 5/55), ale temp. na kotle rośnie znów i jak przebije 47, znowu zasypia. Opał mam suchy, więc mam nadzieję, że korozja niskotemperaturowa spalin mi nie grozi - kwasik siarkawy.... O powrót dba pompka CWU, więc tutaj raczej problemu nie ma...

powiem szczerze że nie chcę cie wprowadzić w błąd. sam jestem na etapie poznawania sterownika, więc może inni bardziej obeznani się wypowiedzą w tej kwestii

Ale zobacz u siebie: ustawienia zaawansowane > parametry podtrzymania > masz ustawione te parametry na 10 i 20 dlaczego tak ustawiłeś? sam sobie odpowiadam...to są ustawienia fabryczne

Edytowane przez jorgo

O godz.19.42 CWU miała temp. 36,3 st., zmieniłam ustawienia na Priorytet i do chwili obecnej czyli dokładnie godzinę później jest tylko 39,7 st., czyli w ciągu godziny przy włączonym priorytecie woda ogrzała się tylko o 3,4 st. Czy to tak ma być? https://esterownik.pl/remote/535

Warto sprawdzić czy pompka CWU nie jest zapowietrzona.

ustaw zawór na 5 i zostaw na co najmniej pół doby i obserwuj jak wtedy grzeje sie woda...

a powiedz: czy odejście cwu w instalacji jest zrobione przed zaworem czy za?

ups...doczytałem dalej posty...czyli super fachman zrobił odejście na cwu za zaworem 3D....pogratulować "fachofca"

teraz grzanie cwu jest uzależnione od nastaw zaworu, a tak być nie powinno. najpierw na zasilaniu z kotła powinno być odejście na cwu z pompką cwu, a zawór 3d czy 4d dopiero dalej.. wtedy regulacja zaworem nie ma wpływu na temp. cwu.....

ustaw ten zawór na 5, bo 2-3 to wg mnie za mało

Ja mam odejście na cwu przed zaworem 3d ,a i tak jak włączy się pompa cwu ustawiona na ''priorytet'' to pompa część wody ciągnie z powrotu przez zawór 3d zamiast z pieca.

Ale czy w takim przypadku nie warto by było założyć przed zaworem 3d albo 4d zawór zwrotny żeby pompa cwu nie ciągnęła wody z układu co? Pytam bo sam mam teraz pompę mieszającą którą odłączyłem bo jej rolę pełni pompa cwu i zastanawiam się czy na wiosnę nie przerobić instalacji i nie założyć w tym miejscu zaworu 4d.

Ale czy w takim przypadku nie warto by było założyć przed zaworem 3d albo 4d zawór zwrotny żeby pompa cwu nie ciągnęła wody z układu co? Pytam bo sam mam teraz pompę mieszającą którą odłączyłem bo jej rolę pełni pompa cwu i zastanawiam się czy na wiosnę nie przerobić instalacji i nie założyć w tym miejscu zaworu 4d.

Polecam przed każda pompę zamontować zawór zwrotny.

Aga2011 otwórz ten zawór na całego na układ a w sterowniku ustaw sobie pompę CWU +mieszająca,zadawanie temp kotła (o ile masz czujnik zewnętrzny) ustaw na pogodowy.