minertu 23.10.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Aga2011 zaktualizuj najpierw sterownik do najnowszej wersji,później zrób tak jak napisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Polecam przed każda pompę zamontować zawór zwrotny. Aga2011 otwórz ten zawór na całego na układ a w sterowniku ustaw sobie pompę CWU +mieszająca,zadawanie temp kotła (o ile masz czujnik zewnętrzny) ustaw na pogodowy. Jeśli u Agi instalacja jest błędnie wykonana jest to najszybszy sposób na poprawę działania. Najlepszy sposobem była by naprawa instalacji ale może nie być na to czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.10.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Jeśli u Agi instalacja jest błędnie wykonana jest to najszybszy sposób na poprawę działania. Najlepszy sposobem była by naprawa instalacji ale może nie być na to czasu. Na dzień dzisiejszy nie widzę innego rozwiązania. Warunkiem jest jednak aktualizacja sterownika aby wybrać pompę CWU+ mieszająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 23.10.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Aga2011 zaktualizuj najpierw sterownik do najnowszej wersji,później zrób tak jak napisałem wyżej. No właśnie, bo patrzyłam w zaawansowanych, a u mnie nie ma takiej możliwości. Jutro będę miała konwerter i zaktualizuję softa. Mam jednak wrażenie, że jak wczoraj wieczorem przestawiłam 3D na 2-kę, to szybkość grzania wody nieco się poprawiła. Ale także, co za tym idzie bardziej grzało też CO. Patrzyłam na wykres i w nocy była dosyć wysoka temp. na CO. A może to dlatego, że mam programator pogodowy, a w nocy było zimno. Sama już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 23.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Polecam przed każda pompę zamontować zawór zwrotny. Aga2011 otwórz ten zawór na całego na układ a w sterowniku ustaw sobie pompę CWU +mieszająca,zadawanie temp kotła (o ile masz czujnik zewnętrzny) ustaw na pogodowy. Z tego Twojego postu wnioskuję, że jeśli będzie CWU ustawiona jako CWU+mieszająca, a programator będzie pogodowy, to otwarcie zaworu 3D na maksa nie będzie miało wpływu na CO. Czy dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No właśnie, bo patrzyłam w zaawansowanych, a u mnie nie ma takiej możliwości. Jutro będę miała konwerter i zaktualizuję softa. Mam jednak wrażenie, że jak wczoraj wieczorem przestawiłam 3D na 2-kę, to szybkość grzania wody nieco się poprawiła. Ale także, co za tym idzie bardziej grzało też CO. Patrzyłam na wykres i w nocy była dosyć wysoka temp. na CO. A może to dlatego, że mam programator pogodowy, a w nocy było zimno. Sama już nie wiem. Miałem instalacje zrobioną tak jak opisujesz z zaworem 3D,jednak instalator nie pomyślał o funkcji programatora lato.O ciepłej wodzie można było pomarzyć,jedynie jak sterownik pracował w trybie Normalny woda ciepła się pojawiała.Od kolesia który ma dużo pojęcia o branży ciepłowniczej dostałem schemat instalacji z zaworem 3D(ja zdecydowałem się na 4D mimo że byłem w posiadaniu zaworu 3D(dzięki minertu,to też za jego namową i kolegi z którym przegadałem długie minuty montując instalację-wielkie podzięki). Sprawdź czy masz zrobiona instalację w ten sam sposób działania jak na schemacie.Schemat jest poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 23.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No nieźle odejście do pompki CWU za zaworem 3D. Powinno być jak koledzy napisali wyzej czyli jak masz wyjście wody z kotła, to powinien byc trójnik czyli rozdzielenie na CWU i CO, zaś przed pompami powinny być zawory jednostronnie przepuszczalne. Aga piszesz ze od czerwca grzejesz, wołaj fachowca i niech ci to gwarancyjnie poprawi . Co do zapowietrzonej pompy CWU - wydaje ona wtedy wyraźnie głośniejsze dźwięki, ewidentnie słychać wtedy jak buzuje w niej powietrze. U mnie w instrukcji pompy grundfos piszą ze pompa jest samoodpowietrzajaca się, ale jesli to nie pomoze to jak dalej piszą " trzeba ustawic na 3 bieg" na jakiś czas, wtedy sie szybciej odpowietrza. Nad pompą CWU powinnien być automatyczny odpowietrznik, za powrocie z tej pompy tez powinien taki odpowietrznik być. U mnie sie blokował, po napełnieniu instalacji były problemy z odpowietrzeniem, pomogło lekkie pukanie w ten odpowietrznik za pompą CWU , wtedy zasyczał i powietrze wyszło Warto od czasu do czasu, sprawdzic czy nie ma resztek powietrza w instalacji, na 2 sekundy odpowietrzyc kaloryfery, w moim przypadku jeszcze trzeba puknąć czyms metalowym w automatyczny odpowietrznik CWU bo innaczej nie zasyczy A teraz moj temat Dzieki za wyjaśnienie odnośnie procedury załadunku węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mała fotka na szybko z mojej kotłowni z opiską.http://img97.imageshack.us/img97/5117/20111023085.jpgCo prawda Mam 4d ale może się tobie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 23.10.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Miałem instalacje zrobioną tak jak opisujesz z zaworem 3D,jednak instalator nie pomyślał o funkcji programatora lato.O ciepłej wodzie można było pomarzyć,jedynie jak sterownik pracował w trybie Normalny woda ciepła się pojawiała.Od kolesia który ma dużo pojęcia o branży ciepłowniczej dostałem schemat instalacji z zaworem 3D(ja zdecydowałem się na 4D mimo że byłem w posiadaniu zaworu 3D(dzięki minertu,to też za jego namową i kolegi z którym przegadałem długie minuty montując instalację-wielkie podzięki). Sprawdź czy masz zrobiona instalację w ten sam sposób działania jak na schemacie.Schemat jest poprawny. Dzięki. Wydrukowałam sobie schemat i jutro pokażę komuś kto się na tym zna, a wtedy zobaczymy. A tak a`propos czym w funkcjonalności różni się zawór 3D od 4D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mała fotka na szybko z mojej kotłowni z opiską. http://img97.imageshack.us/img97/5117/20111023085.jpg Co prawda Mam 4d ale może się tobie przyda. Czy temperatura powrotu przed kotłem jest dużo wyższa niż przez zaworem? O ile stopni ci 4d podgrzewa powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Co do zaworów zwrotnych,to ile instalacji i instalatorów tyle opinii.Na schematach podłączenia kotłów SAS zawór zwrotny jest przed pompą CWU a w układzie CO ich brak(jest różnicowy kulowy jedynie).Udało mi się przed ostatnią poprawką mojej instalacji porozmawiać z prezesem technicznym firmy ogniwo na temat schematów umieszczonych na ich stronie.Twierdził że na CWU zawór przed pompą a na CO zawór za pompą(kawitacja).Na schemacie pompy Grundfos zawór zwrotny jest zawsze za pompą(w kierunku ruchu wody)-i tak też kazałem zrobić instalatorowi zarówno na układzie CO i CWU.Póki co wszystko działa ok,zrezygnowałem tylko ze zbyt nerwowego regulowania sterownika.Po prostu już nic nie reguluję póki co.Pozdrawiam,dzięki zawijan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Dzięki. Wydrukowałam sobie schemat i jutro pokażę komuś kto się na tym zna, a wtedy zobaczymy. A tak a`propos czym w funkcjonalności różni się zawór 3D od 4D? Ten schemat 4D rozwieje wszelkie wątpliwości co do jego zasady działania (kręcisz strzałka i zawór zmienia położenie) http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Edytowane 23 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Do rozpoczynających swoją przygodę z OGNIWO EKO PLUS Zwróćcie uwagę, że najczęściej wszystkie kłopoty mijają po zastosowaniu się użytkownika do rady DAJ SPOKÓJ STEROWNIKOWI (pomijam tu kłopoty związane z wadami instalacji wodnej lub z naprawdę złym paliwem). Pełna zgoda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy temperatura powrotu przed kotłem jest dużo wyższa niż przez zaworem? O ile stopni ci 4d podgrzewa powrót? https://esterownik.pl/remote/148 Nie mam czujnika na powrocie z instalacji ale to sprawdzę niebawem. Pozostałe podłączone. Czujnik podłogówki jest umieszczony za zaworem 4D. Pokazuje temeraturę wody na instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.10.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy jesteś niezadowolona z pracy swojego kotła w okresie od północy do chwili obecnej? Hehe, dopiero jak operatorzy kładą się spać kończą się problemy i sterownik może odpocząć i robić spokojnie to co ma robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Zawijan bez urazy, ale co Ty znowu do pid-a wyjeżdżasz? Sam napisałeś,że nie znasz iluś funkcji eCoal-a (może nawet więcej jak połowę), od dawna próbuję Ci powiedzieć,że w testach bez podłączania pomp, czujników wszystkiego nie sprawdzisz, nie ma takiej możliwości. Nie możesz nawet sprawdzić priorytetu CWU a więc jednej z podstawowych funkcji. Szkoda,że się w tym temacie nie możemy zgodzić. Do krzy napisałeś,że korzysta z czegoś, co nie działa.Jesteś w błędzie, bo co innego tryb Auto-lato z którego korzysta i który mu działa a co innego sterowanie pogodowe.Auto-lato to dość proste włącz-wyłącz z progiem temp. Ustawia się tylko kiedy grzac grzejniki a od jakiej temp. zewn. ma być grzany sam bojler. Proste i skuteczne. Dlaczego u niego nie działa sterowanie pogodowe?Być może ma lepiej ocieplony dom, sporo podłogówki i krzywe grzewcze albo źle ustawił, albo nie zdają u niego racji bytu.Jak pogodówka ma rozpędzać i hamowac kocioł, to działa na całą instalacje i opóźnienia reakcji mogą być naprawdę duże. Dlaczego:ano czujnik pogodowy mówi grzej, więc podajemy więcej opału, mocniej dmuchamy, nic nam nie wzrasta w domu, więc ponownie mówi grzej itd...Jak w końcu efekt grzania jest odczuwany, to nie ma jak wyhamować, czujnik mówi już nie grzej a zgromadzona i nagrzana woda robi swoje...Stąd pewnie u krzy reakcje z opóźnieniem 4-5godzinnym. Moim zdaniem pogodowo powinno się sterować konkretny obieg grzewczy i to raczej przy pomocy zaworu 3d lub 4d. w Ecoalu jest kilka opcji i pewną funkcjonalnośc można sobie dopasować, po co to negować?Jack18 chyba korzysta z przerywanej pracy pompy c.o. (może się już mi to pokręciło) Spokojnie, kilka rzeczy można dostosować. Spokojna obserwacja i brak nerwowych ruchów. Generalnie ten wątek warto by przenieść do sterowanie kotłem przez WiFi... W pełni jednak popieram spokojnie, zacząć od podstawowej obsługi i dopiero po jakimś czasie, obserwacji i zrozumieniu działania zacząć sobie pewne funkcje dostosowywać. Edytowane 23 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 23.10.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Miałem instalacje zrobioną tak jak opisujesz z zaworem 3D,jednak instalator nie pomyślał o funkcji programatora lato.O ciepłej wodzie można było pomarzyć,jedynie jak sterownik pracował w trybie Normalny woda ciepła się pojawiała.Od kolesia który ma dużo pojęcia o branży ciepłowniczej dostałem schemat instalacji z zaworem 3D(ja zdecydowałem się na 4D mimo że byłem w posiadaniu zaworu 3D(dzięki minertu,to też za jego namową i kolegi z którym przegadałem długie minuty montując instalację-wielkie podzięki). Sprawdź czy masz zrobiona instalację w ten sam sposób działania jak na schemacie.Schemat jest poprawny. Mam tak samo wykonaną instalację,zawór3d mam ustawiony tak jak by go tam wcale nie było ,wiosną zamienię miejscami zawór 3d z zaworem zwrotnym z nad pompy co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 23.10.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mała fotka na szybko z mojej kotłowni z opiską. http://img97.imageshack.us/img97/5117/20111023085.jpg Co prawda Mam 4d ale może się tobie przyda. Zawór różnicowy (ten zielony na fotce) w tej pozycji nie będzie działał poprawnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.10.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Zawijan bez urazy, ale co Ty znowu do pid-a wyjeżdżasz? Sam napisałeś,że nie znasz iluś funkcji eCoal-a (może nawet więcej jak połowę), od dawna próbuję Ci powiedzieć,że w testach bez podłączania pomp, czujników wszystkiego nie sprawdzisz, nie ma takiej możliwości. Nie możesz nawet sprawdzić priorytetu CWU a więc jednej z podstawowych funkcji. Szkoda,że się w tym temacie nie możemy zgodzić. Do krzy napisałeś,że korzysta z czegoś, co nie działa. Jesteś w błędzie, bo co innego tryb Auto-lato z którego korzysta i który mu działa a co innego sterowanie pogodowe. Auto-lato to dość proste włącz-wyłącz z progiem temp. Ustawia się tylko kiedy grzac grzejniki a od jakiej temp. zewn. ma być grzany sam bojler. Proste i skuteczne. Dlaczego u niego nie działa sterowanie pogodowe? Być może ma lepiej ocieplony dom, sporo podłogówki i krzywe grzewcze albo źle ustawił, albo nie zdają u niego racji bytu. Jak pogodówka ma rozpędzać i hamowac kocioł, to działa na całą instalacje i opóźnienia reakcji mogą być naprawdę duże. Dlaczego: ano czujnik pogodowy mówi grzej, więc podajemy więcej opału, mocniej dmuchamy, nic nam nie wzrasta w domu, więc ponownie mówi grzej itd... Jak w końcu efekt grzania jest odczuwany, to nie ma jak wyhamować, czujnik mówi już nie grzej a zgromadzona i nagrzana woda robi swoje... Stąd pewnie u krzy reakcje z opóźnieniem 4-5godzinnym. Moim zdaniem pogodowo powinno się sterować konkretny obieg grzewczy i to raczej przy pomocy zaworu 3d lub 4d. w Ecoalu jest kilka opcji i pewną funkcjonalnośc można sobie dopasować, po co to negować? Jack18 chyba korzysta z przerywanej pracy pompy c.o. (może się już mi to pokręciło) Spokojnie, kilka rzeczy można dostosować. Spokojna obserwacja i brak nerwowych ruchów. Generalnie ten wątek warto by przenieść do sterowanie kotłem przez WiFi... W pełni jednak popieram spokojnie, zacząć od podstawowej obsługi i dopiero po jakimś czasie, obserwacji i zrozumieniu działania zacząć sobie pewne funkcje dostosowywać. Jarecki79 - Zawijan odnosi się do konkretnych osób, a Ty swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Zawór różnicowy (ten zielony na fotce) w tej pozycji nie będzie działał poprawnie! Są już zawory różnicowe, które mogą być w tej pozycji montowane, prawidłowo jednak powinien być w pionie na obejściu tzw. typu C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts