Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Wojtek159 jest jeszcze jedna zmiana w najnowszych kotłach ogniwo eko plus w stosunku do wersji którą ty posiadasz.

U ciebie są zapewne płomieniówki w dwóch rzędach i jest ich 5 albo 6 :-)

A w najnowszej wersji jest tylko jeden rząd płomieniówek i jest ich tylko 4 ...

Swoją drogą dobrze by było by Zawijan wyjaśnił dla czego jest ta zmiana i jaka jest różnica (sprawność, moc, ...) pomiędzy tymi wersjami w użytkowaniu kotła dla końcowego użytkownika.

Bo przecież jakaś różnica musi być, w końcu to płomieniówki a nie powiedzmy kolor farby ...

I nie piszę tego z jakiejś złośliwości, sam mam taki kocioł (16 kW), nie mogłem dłużej czekać aż będzie w sklepie ta wersja ostatnia bo jutro przychodzi fachowiec robić mi CO i piec musiał już być :-)

No i nurtuje mnie mocno co to dla mnie oznacza "w praniu" ta inna ilość płomieniówek ...

Edytowane przez woma4

Mnie najbardziej interesuje głębokość ,wyczytałem że wynosi 600mm o tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148507-Faworyt-C183-M-amp-S-Dziennik-Budowy&p=4615966&viewfull=1#post4615966

Podana przeze mnie w dzienniku wartość to głębokość samej obudowy kotła a razem z drzwiczkami kocioł ma głębokość 700 mm. W tylnej ścianie kotła jest zainstalowany króciec powrotny wody kotłowej, co dodatkowo wymusza jego odsunięcie od ściany na około 5 cm. Myślę, że kocioł ten będzie gabarytowo odpowiedni do Twojej kotłowni.

Pozdrawiam

S76

tu by raczej się przydało wymienić pierwszy i ostatni człon na taki co by był zamknięty od góry jak litera D obrócona w prawo o 90'. Wtedy byś miał zmniejszenie mocy palnika i nie przeszkadzało by to w działaniu ślimaka (przeciw-zwój)

Ciekawy pomysł... Pójdę dalej. Nurtuje mnie w tym rozwiązaniu konieczność rozkręcania, uszczelniania, a gdyby tak zrobić odpowiednio dopasowaną nakładkę z żeliwa, którą można by na lato wsadzić od góry do palnika przytykając odpowiednią ilość otworów (np. w skrajnych członach)? Robota żadna a efekt... Producent mógłby się pochwalić, że ma pierwszy na rynku palnik o przestawnym zakresie mocy :)

Co na to Zawijan? :)

P.s. W wolnej chwili spróbuję wyrzeźbić jakiś prototyp ale najlepiej jakby minertu znalazł coś takiego na szrocie :) :)

Edytowane przez Wojtek159

Ciekawy pomysł... Pójdę dalej. Nurtuje mnie konieczność w tym rozwiązaniu konieczność rozkręcania, uszczelniania, a gdyby tak zrobić odpowiednio dopasowaną nakładkę z żeliwa, którą można by na lato wsadzić od góry do palnika przytykając odpowiednią ilość otworów (np. w skrajnych członach)? Robota żadna a efekt... Producent mógłby się pochwalić, że ma pierwszy na rynku palnik o przestawnym zakresie mocy :)

P.s. W wolnej chwili spróbuję wyrzeźbić jakiś prototyp ale najlepiej jakby minertu znalazł coś takiego na szrocie :) :)

Gdyby minertu miał taki palnik to pewnie by coś wymyślił ale nie ma.Nakładka? musiała by być zabezpieczona przed wypychaniem przez paliwo.

witam

Dzis zakupilem ogniwo eko plus 16KW, na pocztek mam tylko jedno pytanko. Z tego co czytalem wcześniej to Eko Plus moze spalać miał czyli uziarnienie od 0 do 35mm, ale na obudowie kotla ktory otrzymalem jest napisane od 5 do 35mm. Wiec jak jest w koncu? Mozna spalać miał czy nie?Zdjęcie0474.jpg

Edytowane przez szosiu

, a gdyby tak zrobić odpowiednio dopasowaną nakładkę z żeliwa, którą można by na lato wsadzić od góry do palnika przytykając odpowiednią ilość otworów (np. w skrajnych członach)? Robota żadna a efekt... Producent mógłby się pochwalić, że ma pierwszy na rynku palnik o przestawnym zakresie mocy :)

Przepraszam,że się wtrącam, ale nie mógłby się pochwalić,że ma taki pierwszy palnik na rynku, bo już taki palnik jest.

Tyle,że to nie miejsce na pisanie o innych palnikach z wymiennymi głowicami spalającymi.

pozdrawiam

Przepraszam,że się wtrącam, ale nie mógłby się pochwalić,że ma taki pierwszy palnik na rynku, bo już taki palnik jest.

Tyle,że to nie miejsce na pisanie o innych palnikach z wymiennymi głowicami spalającymi.

pozdrawiam

Tak są wymienne nakładki ale w w zupełnie innym celu. Po prostu w tych palnikach żeby spalać różne paliwa trzeba było zmieniać nakładki a cel tej przeróbki jest zgoła inny bo w BURNERZE-S nie trzeba zmieniać nakładek przy zmianie paliwa... chyba:)

Tak są wymienne nakładki ale w w zupełnie innym celu. Po prostu w tych palnikach żeby spalać różne paliwa trzeba było zmieniać nakładki a cel tej przeróbki jest zgoła inny bo w BURNERZE-S nie trzeba zmieniać nakładek przy zmianie paliwa... chyba:)

Nie wymieniam nazwy palnika ani też typu, aby nie być posądzonym o reklamę.

Powiem tylko,że jest to palnik umożliwiający spalanie miału oraz groszku węglowego, posiada przeciwzwój w koszu oraz w palenisku dla wypiętrzania paliwa.

Bez zmiany paleniska spala ekogroszki oraz miały węglowe.

Obecnie dostępne są 3wielkości głowic zmieniające jego moc max.

Jeżeli chce Pan wiedzieć więcej, mogę odpisać na innym wątku lub proszę o wiadomość prywatną.

Pozdrawiam serdecznie

Jarek! bardzo przepraszamy, ale tu są użytkownicy Ogniwa , szukają rozwiązań, wymieniają uwagi. Wojtek kupił już piec i ma pomysły, które na pewno wykorzysta Zawijan. A my przyszli użytkownicy czekamy na jeszcze lepszy piec, lepszej obsługi itp.

Pozdrawiam

Edytowane przez dino49

Gdyby minertu miał taki palnik to pewnie by coś wymyślił ale nie ma.Nakładka? musiała by być zabezpieczona przed wypychaniem przez paliwo.

Wnioskuję Zawijanie, za aktywność i udzielania pomocy uzytkowników OGNIWA w ramach doświadczeń podarować czy odsprzedaż po niskiej cenie Brunera-s. Z minertu to "kopalnia" pomysłów, wg nas nadaje się do Twojej brygady.

Edytowane przez dino49

@Jarecki

Wiem, że moja wiedza na temat kotłów w porównaniu z twoją to nic (nie mój zawód) i raczej jeżdżę Alfą a nie jestem alfą ale też nie jestem Omegą i dlatego lubię pokombinować i pooprawiać "fabrykę".

Na razie pomęczę Ogniwo a może w przyszłości... nich Cię przede mną Bóg chroni :)

I błagam nie pisz do mnie na forum "Pan" bo się tak jakoś "staro i sztywno" poczułem.

Pozdrawiam. :)

@Jarecki

Wiem, że moja wiedza na temat kotłów w porównaniu z twoją to nic (nie mój zawód) i raczej jeżdżę Alfą a nie jestem alfą ale też nie jestem Omegą i dlatego lubię pokombinować i pooprawiać "fabrykę".

Brawo Wojtek! brawooooo!!!!!!!:wave:

Pozdrawiam

Pozdrawiamy Cię, Vld, ten Twój poniższy pomysł też niezły, brawo!

Cytat.

tu by raczej się przydało wymienić pierwszy i ostatni człon na taki co by był zamknięty od góry jak litera D obrócona w prawo o 90'. Wtedy byś miał zmniejszenie mocy palnika i nie przeszkadzało by to w działaniu ślimaka (przeciw-zwój)

Edytowane przez dino49

Hmm w moim eko plus 25 sa 4 takie same i 4 zawirowywacze

Qrde! - teraz to już się pogubiłem!

@kocurmarcin jaki masz nr fabryczny kotła? Ja mam 9, początek produkcji.

Czy na tym forum odezwie się ktoś z OGNIWA i wyjaśni co mają na celu te wszystkie zmiany w tak krótkim okresie wprowadzenia na rynek nowego produktu?

Czy nadal producent będzie "MĘCZYŁ" Zawijana żeby wszystko naukowo tłumaczył?

:evil:

Dobranoc

Czy ktos wie jak poglaczyc stretownik kablem erthnet? Nie chce dokupywac przejściówki do Rs'a .

Ja mam podpięty sterownik do 'modemo-rutera' przewodem przez RJ45 (około 18m). "Prawie" wszystko chodzi (będzie problem jak Elekto-System wypuści nowy soft).:) Wgranie nowego oprogramowania niestety wymaga połączenia sterownika przez RJ-232.

P.s. Na razie trzeba poczekać, żeby było co wgrać:)