Jarecki79 23.10.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Jarecki79 - Zawijan odnosi się do konkretnych osób, a Ty swoje.... Nie rozumiem Twojej aluzji, spokojnie staram się coś przekazać. ok, już mnie tu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 23.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Szanowny Panie Jarecki Bez urazy, ale czytam i ... nie bardzo wiem o co się Szanowny Pan ciepie. Kolega Zawijan napisał w swoim poście tak: "... Po drugie. Sterownik eCoal.pl pracuje całkiem inaczej, niż inne sterowniki (z PID-owymi włącznie). Jeśli ktoś próbuje usilnie dążyć do tego, aby eCoal pracował tak samo jak te inne sterowniki (bo takowe miał lub widział jak pracują) – nie ma szans na powodzenie." To wszystko. Co się Szanownemu Panu w tym wpisie nie podoba? ________________________________________________________________________ Dawno, dawno temu gdym musiał w armii Ojczyźnie służyć, przez jakiś czas mialem na stanie taki pistolet maszynowy (PM-43), który czasami szybciej strzelał, niż się go chciało do tego zmusić. Walił ogniem ciągłym (przełącznika na pojedynczy nie było) i nie było na drania rady. Najmniejsza porcja, jaką z siebie wywalał, to były 3 - 4 naboje. A przy okazji celność jego była bardzo marna. O donośności nawet nie wspominam. Po co to napisałem? ano tak sobie. z nudów, a może jeno, aby na wątku zaistniec. Pozdrowienia cieplutkie dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 23.10.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy jesteś niezadowolona z pracy swojego kotła w okresie od północy do chwili obecnej? Teraz jest ok. Sprawdziła się tu zasada, że kocioł reaguje z opóźnieniem oraz.... słowa Karoki: "Hehe, dopiero jak operatorzy kładą się spać kończą się problemy i sterownik może odpocząć i robić spokojnie to co ma robić". Biorąc pod uwagę powyższe w pełni popieram post pt."Do rozpoczynających swoją przygodę z OGNIWO EKO PLUS". A swoją drogą jak to dobrze, że Zawijany są wśród nas.... Zawsze pomogą, czasem uspokoją atmosferę, a czasem ukoją nerwy biednych niebieskopalaczy. Dzięki i pozdrawiam serdecznie wszystkich ogniwoekoplusowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Zawór różnicowy (ten zielony na fotce) w tej pozycji nie będzie działał poprawnie! Są już zawory różnicowe, które mogą być w tej pozycji montowane, prawidłowo jednak powinien być w pionie na obejściu tzw. typu C. Spodziewałem się że ktoś zakwestionuje montaż tego zaworu i jego sensowność w tym miejscu. Jarecki jest nieco bardziej w temacie ale i tak widzę dotychczasowe przyzwyczajenie do tego zaworu mu pozostaje. Ten zawór ma swoje zalety i zasadność w tym układzie. Podejrzewam że znajdzie się jeden tak tu co wie. Poczekam Do krzy napisałeś,że korzysta z czegoś, co nie działa. Jesteś w błędzie, bo co innego tryb Auto-lato z którego korzysta i który mu działa a co innego sterowanie pogodowe. Auto-lato to dość proste włącz-wyłącz z progiem temp. Ustawia się tylko kiedy grzac grzejniki a od jakiej temp. zewn. ma być grzany sam bojler. Proste i skuteczne. Dlaczego u niego nie działa sterowanie pogodowe? Być może ma lepiej ocieplony dom, sporo podłogówki i krzywe grzewcze albo źle ustawił, albo nie zdają u niego racji bytu. Jak pogodówka ma rozpędzać i hamowac kocioł, to działa na całą instalacje i opóźnienia reakcji mogą być naprawdę duże. Dlaczego: ano czujnik pogodowy mówi grzej, więc podajemy więcej opału, mocniej dmuchamy, nic nam nie wzrasta w domu, więc ponownie mówi grzej itd... Jak w końcu efekt grzania jest odczuwany, to nie ma jak wyhamować, czujnik mówi już nie grzej a zgromadzona i nagrzana woda robi swoje... Stąd pewnie u krzy reakcje z opóźnieniem 4-5godzinnym. Moim zdaniem pogodowo powinno się sterować konkretny obieg grzewczy i to raczej przy pomocy zaworu 3d lub 4d. Wyprowadź mnie z mojego błędu. Nie używam regulacji pogodowej instalacją CO dostępną w sterowniku eCoal oraz zaworu mieszającego. Czujnik regulacji w tym układzie jest poza obiektem regulacji. Oddzielony jest przegrodą budowlaną. Skoki temperatury z zewnątrz będą amortyzowane przez tą przegrodę jak wyboje przez zawieszenie w samochodzie. Nie jest to więc bezpośrednie oddziaływanie a regulacja pogodowa to prosta funkcja temperatury zewnętrznej na zadaną na instalacji bądź piecu. Zatem w analogi do samochodu to tak jakbyśmy mieli dodatkowe siłowniki jak szpanerzy w filmach za oceanu i bujali tym autem bardziej niż wynika to z nierówności na drodze. Nie mam domu dobrze ocieplonego, nie mam też podłogówki. Mam natomiast masę betonu, zaprawy, cegieł i pustaków szczelinowych. To wszystko zanim wyrobi za zmianą temperatury to czas mija u mnie właśnie nawet do 10 godzin. To jest właśnie inercja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Już Wam nie przeszkadzam, piszcie co chcecie, Wasz wątek.Nie przeszkadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.10.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Spodziewałem się że ktoś zakwestionuje montaż tego zaworu i jego sensowność w tym miejscu. Jarecki jest nieco bardziej w temacie ale i tak widzę dotychczasowe przyzwyczajenie do tego zaworu mu pozostaje. Ten zawór ma swoje zalety i zasadność w tym układzie. Podejrzewam że znajdzie się jeden tak tu co wie. Poczekam Ja zakwestionuje... już na ten temat było na forum..... w nowoczesnej instalacji gdzie pompkami co , cwu i mieszającą sterują sterowniki - zawór różnicowy jest zbędny, a nawet przeszkadza...... u mnie też on jest tylko dlatego że "wcześniej był" Edytowane 23 Października 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja zakwestionuje... już na ten temat było na forum..... w nowoczesnej instalacji gdzie pompkami co , cwu i mieszającą sterują sterowniki - zawór różnicowy jest zbędny, a nawet przeszkadza...... u mnie też on jest tylko dlatego że "wcześniej był" U ciebie jest on na pewno zamontowany obok pompy jako obejście dla grawitacji. Jest rzesza ludzi nawet na tym forum, którzy twierdzą tak jak piszesz że jest zbędny. Dokładnie mają zarzut że więcej wody na grawitacji płynie pompką. Też to u mnie stwierdziłem. U mnie zauważ że jak otworzysz czterodrożny zawór to jest on na głównej linii przed pompką. Woda przepłynie przez niego i przez pompkę. U mnie nie pełni on roli zabezpieczenia pompki przed przerwą prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy temperatura powrotu przed kotłem jest dużo wyższa niż przez zaworem? O ile stopni ci 4d podgrzewa powrót? Przełożyłem czujnik podłogówki na powrót z instalacji przed zaworem. Od strony pieca jest cały czas dotychczasowy czujnik powrotu. Myślę że lepszej odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie ci udzielić. Jeszcze raz mój namiar: https://esterownik.pl/remote/148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Przełożyłem czujnik podłogówki na powrót z instalacji przed zaworem. Od strony pieca jest cały czas dotychczasowy czujnik powrotu. Myślę że lepszej odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie ci udzielić. Jeszcze raz mój namiar: https://esterownik.pl/remote/148 13-14C to ładny wynik. Masz może tam pompę kotłową, bo przy 1' zaworze grawitacja raczej tak by nie szalała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 13-14C to ładny wynik. Masz może tam pompę kotłową, bo przy 1' zaworze grawitacja raczej tak by nie szalała? Powyżej zaworu jest Alpha2, tak jak w typowych instalacjach z tym zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 23.10.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Powyżej zaworu jest Alpha2, tak jak w typowych instalacjach z tym zaworem. mam pytanko a jak sprawuje sie ta pompa w ukladzie z ecoalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 23.10.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Obniżyłem ruszto-deflektor w Ogniwo eko plus 16kW tak, że środek dotykał żaru. Niestety stopiony popiół zapchał podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 mam pytanko a jak sprawuje sie ta pompa w ukladzie z ecoalem? Jest to dobra pompa do pracy z termostatami. Jak zblokują przepływ to zwalnia, zwykła potrafi przepchnąć wodę przez przymknięte termostaty i w efekcie jakbyś ich nie miał. Teraz w sumie dzięki Vld zauważyłem coś w swoim układzie. Ja zmieniam temperaturę za zaworem tak by pompka pracowała na mocy 13W i widzę że również powrót z instalacji utrzymuje się na stałym poziomie. Czyli w miarę stała temperatura zasilania i powrotu z grzejników przy w miarę stałym przepływie daje w miarę stałą moc pobieraną przez grzejniki. Zawór 4D z automatyką powoduje że wahania temperatury kotła przenosi na jego powrót a sama instalacja pracuje na stałym poziomie. Jak to wpływa na eCoala to najtrafniej wypowiedział by się ktoś znający jego algorytm. Ostatnio dużo słyszę o negatywnym wpływie skomplikowanych instalacji na ten sterownik. Że zbyt szybkie zmiany mu nie pomagają. Sam algorytm jest z oczywistych względów jet tajemnicą ale czuje że przydała by się jakaś minimalna wiedza o szybkościach jego adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Powyżej zaworu jest Alpha2, tak jak w typowych instalacjach z tym zaworem. tamta to pompa CO mi chodziło o ty czy masz po stronie kotła jakąś dodatkową pompę tzw kotłową. I pyt dodatkowe: co steruje ci siłownikiem, dodatkowy zewnętrzny sterownik? I jak nim steruje, termostat, pogodówka czy stałe temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 23.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Eko plus 16KW,tak jak zasugerowali kolesie z eCoala I tak trzymaj. Przepraszam, że się czepiam, ale można poznać podstawy teoretyczne lub doświadczalne takiego wyboru dla OEP25. Próbowałem 2-krotnie zmieniać te ustawienia. Jedyną różnicą jaką ja zauważyłem jest minimalna praca dmuchawy na 36% dla OEP16 i 38% dla OE25. W moim przypadku przy ustawieniu na EOP16 (36%) kocioł znacznie częściej przechodzi w stan podtrzymania niż dla OE25 (38%). Nie wiem dlaczego, na pierwszy rzut oka powinno być odwrotnie. Może większa ilość otworów w palniku (OEP 25 do OEP 16) ma znaczenie. Tak czy inaczej, jeżeli za pożądaną uznamy pracę ciągłą kotła to u mnie lepszym wyborem jest OE25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 tamta to pompa CO mi chodziło o ty czy masz po stronie kotła jakąś dodatkową pompę tzw kotłową. I pyt dodatkowe: co steruje ci siłownikiem, dodatkowy zewnętrzny sterownik? I jak nim steruje, termostat, pogodówka czy stałe temp? Nie mam po stronie kotłowej pompy. Z zaworem czterodrożnym jest taki efekt jak w dyszy Venturiego. Zaworem steruje zewnętrzny sterownik. Reguluje on temperaturę wody na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Nie mam po stronie kotłowej pompy. Z zaworem czterodrożnym jest taki efekt jak w dyszy Venturiego. Zaworem steruje zewnętrzny sterownik. Reguluje on temperaturę wody na grzejniki. No tak ale czym się kieruje mechanizm sterownika?Jest jakiś adapter który jest spięty z czujnikiem wewnętrznym eCoala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No tak ale czym się kieruje mechanizm sterownika?Jest jakiś adapter który jest spięty z czujnikiem wewnętrznym eCoala? Zewnętrzny, miałem na myśli inny sterownik niż eCoal. Bardzo bym chciał żeby eCoal umiał kręcić tym zaworem. Daje to większe możliwości. Jak na razie to tylko na przekaźniku zrobiłem dodatkowo zamykanie zaworu gdy pompka CO nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Eko plus 16KW,tak jak zasugerowali kolesie z eCoala Przepraszam, że się czepiam, ale można poznać podstawy teoretyczne lub doświadczalne takiego wyboru dla OEP25. Próbowałem 2-krotnie zmieniać te ustawienia. Jedyną różnicą jaką ja zauważyłem jest minimalna praca dmuchawy na 36% dla OEP16 i 38% dla OE25. W moim przypadku przy ustawieniu na EOP16 (36%) kocioł znacznie częściej przechodzi w stan podtrzymania niż dla OE25 (38%). Nie wiem dlaczego, na pierwszy rzut oka powinno być odwrotnie. Może większa ilość otworów w palniku (OEP 25 do OEP 16) ma znaczenie. Tak czy inaczej, jeżeli za pożądaną uznamy pracę ciągłą kotła to u mnie lepszym wyborem jest OE25. Informacja pochodzi od twórcy algorytmu eCoala(chyba nie może być poprawniejszej) Praca ciągła kotła (czy też wywołany stan podtrzymania)jest świadomym wyborem,nie sterownika tylko Twoich ustawień tego sterownika.Mój chodzi bez stanów podtrzymania,chyba że przy alltemp wpadnie w tryb lato (cieplejsze dni w takiej porze jak teraz,ale i tego można uniknąć) Ciągle "uczę się tego kotła" ale to chyba jest pewnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Zewnętrzny, miałem na myśli inny sterownik niż eCoal. Bardzo bym chciał żeby eCoal umiał kręcić tym zaworem. Daje to większe możliwości. Jak na razie to tylko na przekaźniku zrobiłem dodatkowo zamykanie zaworu gdy pompka CO nie pracuje. Są zawory z modułem który współpracuje z termostatem pokojowym,myślałem że takowy posiadasz,proponował mi taki moduł z mechanizmem sprzedawca w Dolmacie. Ciekawe czy taki dodatkowy moduł zadziała z czujnikiem wewnętrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts