minior92 23.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) ansu niższy poziom w eko plus 16 służy do palenia w trybie awaryjnym,zwieksza się wtedy komora spalania Edytowane 23 Października 2011 przez minior92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Są zawory z modułem który współpracuje z termostatem pokojowym,myślałem że takowy posiadasz,proponował mi taki moduł z mechanizmem sprzedawca w Dolmacie. Ciekawe czy taki dodatkowy moduł zadziała z czujnikiem wewnętrznym? Mój sterownik to Tatarek RT-12. Ma możliwość podłączenia termostatu wewnętrznego. Obniża wtedy nastawę o ustawioną wartość. Dla mnie nie zupełnie potrzebne. Staram się o stabilną temperaturę zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mój sterownik to Tatarek RT-12. Ma możliwość podłączenia termostatu wewnętrznego. Obniża wtedy nastawę o ustawioną wartość. Dla mnie nie zupełnie potrzebne. Staram się o stabilną temperaturę zawsze. Pozostaje poczekać,może kiedyś chłopaki od eCoala zamiast pompy mieszającej pozwolą sterownikowi pracować z mechanizmem zaworu 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Pozostaje poczekać,może kiedyś chłopaki od eCoala zamiast pompy mieszającej pozwolą sterownikowi pracować z mechanizmem zaworu 4D. Na płytce sterownika są wolne miejsca, nie wlutowane. Wydaje mi się że zostawili to na przyszłość. Wlutowanie tych elementów plus dodatkowe dedykowane gniazdo i mógłby nim zakręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Na płytce sterownika są wolne miejsca, nie wlutowane. Wydaje mi się że zostawili to na przyszłość. Wlutowanie tych elementów plus dodatkowe dedykowane gniazdo i mógłby nim zakręcić. Sterownik krzy to Twój?Lubisz cieplutką wodę widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 23.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Jak to jest z pompą mieszającą? Da się bez niej poprawnie eksploatować OEP z ecoalem? Ja jej nie mam zainstalowanej. Jej zadaniem jest niedopuszczenie do spadku temperatury na powrocie, a jak spadnie to co się takiego dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 23.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Sterownik krzy to Twój?Lubisz cieplutką wodę widzę Nom, mój. Kraniki czerwone mają 55°C, a ten zbiorniczek 3 źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 23.10.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Do wyboru mocy kotła nie trzeba wchodzić w zaawansowane tylko wybrać ''parametry użytkownika'' ''OK'' następnie zakłatkę ''przywróć ustawienia fabryczne'',strzałkami góra-dół wybierasz moc kotła. Faktycznie jest tak jak piszesz - wybrać ''parametry użytkownika'' ''OK'' następnie zakładkę ''przywróć ustawienia fabryczne'',strzałkami góra-dół wybierasz moc kotła. To pozostało jeszcze znalezienie miejsca do wpisania poprawek do kalibracji no chyba , że tylko ze strony jest to dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_G 24.10.2011 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 konieczny update sterownika Oj konieczny konieczny mam nadzieje, że niebawem to nastąpi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 24.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Witam,Pierwszy raz odpalilem moj kociol (ogniwo eko plus 16) i zastanawiam sie czy dziala prawidlowo - w podajniku mam pelno dynu (ktory na szczescie dzieki uszczelkom nie przechodzi na kotlownie). Po wygaszeniu kotla po kilkunastu godzinach palenia w podajniku wegiel mial bialo zolty osad oraz od strony slimaka lekie slady sadzy.Kociol mam w piwnicy. Komin 10m wysokosci, fi 180 systemowy (choc przy czopuchu kotla fi 140 to nie wiem czy cos to zmienia czy wiekszy czy mniejszy przekroj komina bedzie niz te 180). Dolot powietrza do kotlowni 2 otwory: fi 100 i fi 130. Wentylacja w kotlowni sprawna. Zadana temp CO: 65, na powrocie okolo 55 Czy te zadymienie podajnika to normalny objaw? czy powinienem sie martwic czyms? Edytowane 24 Października 2011 przez korin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.10.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Jeżeli dym się pojawia po chwili od otwarcia klapy pojemnika to normalny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 24.10.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Witam, Pierwszy raz odpalilem moj kociol (ogniwo eko plus 16) i zastanawiam sie czy dziala prawidlowo - w podajniku mam pelno dynu (ktory na szczescie dzieki uszczelkom nie przechodzi na kotlownie). Po wygaszeniu kotla po kilkunastu godzinach palenia w podajniku wegiel mial bialo zolty osad oraz od strony slimaka lekie slady sadzy. Kociol mam w piwnicy. Komin 10m wysokosci, fi 180 systemowy (choc przy czopuchu kotla fi 140 to nie wiem czy cos to zmienia czy wiekszy czy mniejszy przekroj komina bedzie niz te 180). Dolot powietrza do kotlowni 2 otwory: fi 100 i fi 130. Wentylacja w kotlowni sprawna. Zadana temp CO: 65, na powrocie okolo 55, temp spalin 35-70 Czy te zadymienie podajnika to normalny objaw? czy powinienem sie martwic czyms? Korin, a jak myślisz po co masz właśnie te uszczelki przy klapie podajnika ... ??? Edytowane 24 Października 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 24.10.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzieki za odpowiedz.Dla mnie to nowe doswiadczene - do tej pory mialem piec zasypowy w ktorym jedyna czescia elektryczna byla pompka obiegowa (nawet bez termostatu) - kociolek 25 lat zrobiony jeszcze przez mojego tate:) A tu (z ogniwem) pierwsze doswiadczenie bylo: spod kotla wycieka woda -juz chcialem dzwonic do serwisu ze dostalem dziurawy kociol, ale na szczescie uspokoil mnie instalator, ze to normalne przy perwszym uruchomieniu. A teraz to zadymiane.Paczatki bywaja trudne - ale trzeba pytac jak sie nie wie o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 24.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Dla mnie to nowe doswiadczene - do tej pory mialem piec zasypowy w ktorym jedyna czescia elektryczna byla pompka obiegowa (nawet bez termostatu) - kociolek 25 lat zrobiony jeszcze przez mojego tate:) A tu (z ogniwem) pierwsze doswiadczenie bylo: spod kotla wycieka woda -juz chcialem dzwonic do serwisu ze dostalem dziurawy kociol, ale na szczescie uspokoil mnie instalator, ze to normalne przy perwszym uruchomieniu. A teraz to zadymiane. Paczatki bywaja trudne - ale trzeba pytac jak sie nie wie o co chodzi. Pamietaj, przed dosypaniem groszku do zasobnika wylacz sterownik przyciskiem, bo zadymisz cala kotłownie i siebie Wentylator musi stac w miejscu Generalnie przeczytaj cały ten wątek, a wszystkiego sie dowiesz na temat tego kociołka. W tej chwili to juz mozna by z tego książkę zrobić hehe Edytowane 24 Października 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 24.10.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam, Pierwszy raz odpalilem moj kociol (ogniwo eko plus 16) i zastanawiam sie czy dziala prawidlowo - w podajniku mam pelno dynu (ktory na szczescie dzieki uszczelkom nie przechodzi na kotlownie). Po wygaszeniu kotla po kilkunastu godzinach palenia w podajniku wegiel mial bialo zolty osad oraz od strony slimaka lekie slady sadzy. Kociol mam w piwnicy. Komin 10m wysokosci, fi 180 systemowy (choc przy czopuchu kotla fi 140 to nie wiem czy cos to zmienia czy wiekszy czy mniejszy przekroj komina bedzie niz te 180). Dolot powietrza do kotlowni 2 otwory: fi 100 i fi 130. Wentylacja w kotlowni sprawna. Zadana temp CO: 65, na powrocie okolo 55, temp spalin 35-70 Czy te zadymienie podajnika to normalny objaw? czy powinienem sie martwic czyms? Jest to normalny objaw ,kanał gdzie pracuje ślimak nie jest okrągły tak jak w stalowych podajnikach tylko jest od góry prosty i tą górą przechodzą spaliny [jak pracuje dmuchawa] z paleniska do zasobnika.Wiem to bo wyciągałem już ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 24.10.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie do użytkowników kotła dlaczego jak patrzę na inne sterowniki w internecie to jest napisana aktualna moc dmuchawy. Jak ja mam podłączony sterownik pod komputer to jest tylko ta zielona kreska od mocy dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie do użytkowników kotła dlaczego jak patrzę na inne sterowniki w internecie to jest napisana aktualna moc dmuchawy. Jak ja mam podłączony sterownik pod komputer to jest tylko ta zielona kreska od mocy dmuchawy. W podglądzie internetowym jest podawana moc natomiast w programie na PC jest właśnie wskaźnik zielonej kreski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 24.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Informacja pochodzi od twórcy algorytmu eCoala(chyba nie może być poprawniejszej) Praca ciągła kotła (czy też wywołany stan podtrzymania)jest świadomym wyborem,nie sterownika tylko Twoich ustawień tego sterownika.Mój chodzi bez stanów podtrzymania,chyba że przy alltemp wpadnie w tryb lato (cieplejsze dni w takiej porze jak teraz,ale i tego można uniknąć) Ciągle "uczę się tego kotła" ale to chyba jest pewnik? Praca ciągła kotła jest uzależniona od sterownika, ja tu nie mam nic do gadania. Przy takich samych ustawieniach instalacji CO przy kotle OE25 jest praca ciągła, a przy OEP16 nie. Sterowanie mam poprzez programator CO bez udziwnień. Moim zdaniem informacja może być poprawniejsza i nie musi pochodzić od twórców algorytmu (mimo, że mam dla nich bardzo duży szacunek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 24.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dlaczego algorytm stworzony dla palnika 16 kW ma być poprawny dla palnika 25 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 24.10.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 A dlaczego nie? Pan jest bodajże doktorem, ale takie odpowiedzi to daje moja 10-letnia córka - taka mała uszczypliwość To jest inny palnik, jak pan wie - algorytm może być dobry ale nie musi. Ja twierdzę, że dobry nie jest na podstawie doświadczenia. Czy ktoś może powiedzieć dlaczego się mylę i dlaczego nie ma w sterowniku OEP25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts