wrb 24.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Podaj mi link do Twojego sterownika i podaj, kiedy pracowałeś na której opcji. OK. Postaram się na jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 24.10.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 wcześniej opisywałem sytuację tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4958089&viewfull=1#post4958089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 24.10.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 jeśli uzupełniasz poziom groszku w zasobniku to albo przy wyłączonym sterowniku, albo podczas wyłączonej dmuchawie - inaczej zawsze dymi u mnie po równiutkim tygodniu grzania gdy czyściłem kocioł i uzupełniałem groszek, to popiół razem z sadzą z czyszczenia to było jakieś 3/4 szuflady..... na początku myślałem że kupiłem kiepski ekogroszek, bo teraz spalam ten workowany u siebie na miejscu w workach jutowych, ale ecoal spala go super- po tygodniu miałem może 3-5 malutkich żużelków....reszta popiołek..... wczoraj czyściłem kocioł bo wystawiałem też śmieci, przy następnym czyszczeniu zrobię fotkę swojego popiołu..... Jeszcze o samym czyszczeniu kotła troszkę Proszę nie bić W dokumentacji od OEP piszą : 4.4. Czyszczenie kotła Utrzymanie należytej sprawnosci cieplnej kotła wymaga okresowego czyszczenia. Do tego celu służy wyposażenie kotła dołaczane przy sprzedaży. Należy systematycznie usuwac sadze i osady smoliste ze scian komory spalania, kanałów przewodu konwekcyjnego, przewodów dymowych i czopucha. Klapa wyczystna umożliwia dostep do przewodu konwekcyjnego i przewodów dymowych. Komore spalania można oczyscic czesciowo poprzez drzwiczki rewizyjne i czesciowo przez drzwiczki popielnika. W zakres czyszczenia kotła wchodzi również okresowe, zależnie od potrzeb, usuwanie popiołu ze skrzynki popielnika oraz czyszczenie dna kotła z resztek rozsypanego popiołu. Wszelkie czynnosci zwiazane z czyszczeniem wewnetrznych komór kotła i czopucha powinny byc wykonywane z zachowaniem należytej ostrożnosci po wygaszeniu i ostudzeniu kotła. Czyszczenie retorty i jej obudowy powinno byc wykonywane okresowo przy każdym przegladzie kotła, jego wygaszeniu i uruchomieniu, a każdym przypadku podejrzenia silnego ich zanieczyszczenia skutkujacego pogorszeniem parametrów spalania paliwa Sorki że męczę ale mam jeszcze pewne obawy, bo wg zasady boimy sie tego czego nie znamy Przede mną pierwsze czyszczenie, i nie wiem kiedy mogę się spodziewać tego czyszczenia. W powyższym cytacie z instrukcji obslugi OEP opis czyszczenia jest jakby ujęty z grubsza, wiem ze nalezy czyścić kocioł, ze to jest bardzo waże. Ale: 1. Jak często trzeba czyścić, np. w trybie tylko CWU i w trybie CWU + CO ? Albo przy obecnych temperaturach zewnętrznych jak czesto czyścicie komore spalania, kanały przewodu konwekcyjnego, przewodów dymowych i czopuch - zakładając ze "jedziemy" na groszku. 2. Czy czyścicie wszystko na raz ? 3. Jak mam rozumieć czyszczenie komory spalania? Otwieram drzwiczki popielnika i drzwiczki palnika, czyszczę wszystko (oprócz palnika) co widze w środku do okoła ? A przestrzeń nad rusztodeflektorem i rusztodeflektor - też się czyści ? W zestawie jest okrągła szczotka, służy ona do czyszczenia tylko kanałów konwekcyjnych, dymowych? Czy jeszcze do czegoś innego? Bo np. czym czyścić komore spalania i czopuch? 4. Rozumiem ze po czyszczeniu sadza spadnie na sam dół do komory popielnika, wtedy juz tylko wybieram to wszystko z dołu i po zabawie. czy tak? 5. Gdzieś w instrukcji czytałem ze w komorze popielnika z tyłu jest jakiś otwór rewizyjny, ze przy każdym opróżnianiu popielnika należy go przeczyścić, jeszcze tam nie zaglądalem ale napiszcie o co chodzi z tym otworem rewizyjnym czy w nim zbiera się sadza z czyszczenia kanałów konwekcyjnych, dymowych? W instrukcji jest przekrojowe zdjęcie kotła, ale widać ze dno pod kanałami konwekcyjnymi jest oddzielone blachą od komory popielnika. Myślę ze na tym zakonczę moje dywagacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 24.10.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja już czyściłem powiem Ci że bardzo prosto otwór rewizyjny jest za skrzynką popielnika sadze wyciągasz łopatka która dostałeś w zestawie, prosto i raz w lewo i wprawo i wyciągasz sadzę z klapy wyczystnej po odkręceniu motylków wszystko zgarniam pędzlem w stronę drzwiczek naprawdę b.prosto to się wykonuję ja dziś przełączam swoje OEP 25KW na 16KW zobaczę co będzie .......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 24.10.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witaj chętnie to zrobię tylko dopiero jutro bo odbieram komputer po aktualizacji oprogramowania jak będę gotowy to dam znać Podaj proszę link do Twojego sterownika, jeśli go masz na esterownik.pl Chętnie poobserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 re: szosiu & co Szanowni Państwo, Czyszczenie OE+ jest bardzo proste i wystarczają do tego te narzedzia, które wchodzą w skład zestawu.Nie będę się powtarzał za Kolegą, który wcześniej opisał sposób czyszczenia. Chcę was jedynie powiadomić, że - jeżeli sterownik eCoal.pl uzna, że kocioł jest zbytnio zabrudzony, to wam sam wyświetli alarm: wyczyść kocioł. Co oczywiście nie znaczy, że musicie czekac aż na ten komunikat. Można to zrobić raz na kilka usunięć popiolu z popielnika. Mnie ta czynność nie zajmuje więcej niż 5 - 7 min. Opanujecie to i Wy. Cieplutko pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 re: mario633 "Jej zadaniem jest niedopuszczenie do spadku temperatury na powrocie, a jak spadnie to co się takiego dzieje? " Odpowiadam z pełna odpowiedzialnością: nic się nie stanie. Kompletnie nic. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Pan jest bodajże doktorem, nie bodajże a na bank.... looknij sobie w iphw na osoby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Słów kilka o zadymieniu zasaobnika Wymiennik OE+ aby być sprawnym i zwartym stawia niestety pewne opory przepływu spalin. Dlatego - jeśli pracuje wentylator, to pokrywa zasobnika musi być zamknięta. Otworzxenie jej wywoluje powstanie skrótu i tym samym część spalin zaczyna wędrować rurą podajnika do zasobnika gdzie - przy otwartej pokrywie - panuje ciśnienie atmosferyczne. Dlatego dobra rada: Jeśli potrzebujecie otworzyć na chwilę zasobnik, to nie wyłączajcie sterownika, ale rozłączcie wtyczkę na kablu sterownik - wentylator. Dlaczego tak, a nie przez wyłączenie sterownika?Ano dlatego, że sterownik po każdym wyłączeniu i ponownym włączeniu rozpoczyna swoją pracę od początku. Oczywiście pamięta wszystkie nastawy, ale dla zabezpieczenia kotła przed przewęgleniem zaczyna "test stanu", a to trochę trwa. Dlatego lepiej rozłączyć na wtyczce (podobnie można robić z podajnikiem jeśli np. czyścicie popielnik i komorę spalania) niż wyłączać sterownik. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.10.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 re: szosiu & co Szanowni Państwo, Czyszczenie OE+ jest bardzo proste i wystarczają do tego te narzedzia, które wchodzą w skład zestawu. Nie będę się powtarzał za Kolegą, który wcześniej opisał sposób czyszczenia. Chcę was jedynie powiadomić, że - jeżeli sterownik eCoal.pl uzna, że kocioł jest zbytnio zabrudzony, to wam sam wyświetli alarm: wyczyść kocioł. Co oczywiście nie znaczy, że musicie czekac aż na ten komunikat. Można to zrobić raz na kilka usunięć popiolu z popielnika. Mnie ta czynność nie zajmuje więcej niż 5 - 7 min. Opanujecie to i Wy. Cieplutko pozdrawiam zawijan_2 Bez jaj dodaliście do ecola monit o czyszczenie kotła??? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kolego wrb Odpowiadam na nurtujące cię pytanie: Palnik 16 i 25 w OE+ różni się jedynie ilością otworów nadmuchowych. 25 ma ich o jeden rząd więcej. Cała reszta w sterowaniu eCoala jest bez zmian. Dlatego użycie softu OE+16 dla kotła 25 kW jest zasadne całkowicie.Oczywiście koledzy z E-S (producent sterownika) powinni już wypuscić soft pt. OE+25kW. Oczywiście nie wszyscy nowi nabywcy kotłów mają dostęp do sieci, dlatego podaję tą informację. Myślę, ze Kolega w mojej poście znalazł odpowiedź na swoje pytanie. Jeśli nie, to proszę pytać. Odpowiem. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 re: piotrek42 Bez jaj. Ten komunikat jest w nim już od bardzo dawna. Nie chcę Cię wprowadzić w bład, ale od pierwszych wersji 2 na pewno. Pozdrawiam na poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.10.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mam apel do wszystkich: każdy kto ma sterownik niech umieści link do niego, żeby można sobie zobaczyć ewentualnie jak omawiamy jakiś problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 24.10.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ktoś miał do czynienia z eko-groszkiem z kopalni Ledvice (czeski). Kupiłem go z myślą bardziej o dogrzewaniu wody i okresach przejściowych. Mam wrażenie że sterownik więcej w niego dmucha, nieco zadymia się i brudzi dość grubą warstwą pyłu wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kolego wrb Odpowiadam na nurtujące cię pytanie: Palnik 16 i 25 w OE+ różni się jedynie ilością otworów nadmuchowych. 25 ma ich o jeden rząd więcej. Cała reszta w sterowaniu eCoala jest bez zmian. Dlatego użycie softu OE+16 dla kotła 25 kW jest zasadne całkowicie. Oczywiście koledzy z E-S (producent sterownika) powinni już wypuscić soft pt. OE+25kW. Oczywiście nie wszyscy nowi nabywcy kotłów mają dostęp do sieci, dlatego podaję tą informację. Myślę, ze Kolega w mojej poście znalazł odpowiedź na swoje pytanie. Jeśli nie, to proszę pytać. Odpowiem. Pozdrawiam zawijan_2 dziwne to, że zamiast zwiększyć powierzchnie palnika zwiększyliście warstwę. A może to docelowy palnik pod 25 kW tylko przytkany na 16 i stąd te nadmiary na małych mocach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 re: krzy27 Jeśli się nie mylę, to jest to węgiel brunatny. Jego popioły są znacznie lżejsze (przypominają popiół z drewna) dlatego łatwo się unosi i paskudzi wymiennik. Ma tą zaletę, że jest łatwy do usunięcia z powierzchni, na których zalega. To co nazywasz wrażeniem, nie jest wrażeniem lecz faktem. Aby osiągnąć zadane parametry sterownik musi zwiększyć podawanie jednostkowe paliwa, a za nim idzie i powietrze. Trudno aby z paliwa (WB) o wartości opałowej np. 19 MJ/kg wycisnąc to samo co z (WK) o wartości opałowej np. 25 MJ/kg. Ponieważ temp. spalania są nieco niższe, to gdy otwierasz drzwiczki (ciekawość was wszystkich zżera :yes: :yes:) to łatwiej wychładzasz komorę i tym samym widzisz owe "zadymienie". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 24.10.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) re: Vld Szanowny Kolega zechcial napisać tak: "dziwne to, że zamiast zwiększyć powierzchnie palnika zwiększyliście warstwę." Odpowiadam: Może dla Szanownego Kolegi to jest dziwne. Dla nas nie. Wybaczy Kolega, że nie bedę rozwijał tematu. Spędziliśmy przy badaniach prototypów znacznie więcej niż setki godzin. Wyposażeni w aparaturę badawczą, wiedzę i doświadczenie. Do drugiej części w ostatniej wypowiedzi Szanownego Kolegi to ja zadam pytania: Jakie nadmiary? Czego? Jak jest gdzie indziej i jak by to wyglądało w przypadku powiększenia lustra żaru? Przepraszam za szczerość: Jesteśmy jedynymi na polskim (i nie tylko) rynku udostepniającymi wyniki z długookresowych badań na różnych obciążeniach. Czy to źle, że jesteśmy prawdziwi?????????????? Pozdrawiam zawijan_2 P.S. Oczywiście tak Brucer jak i Burner to nie szczyt szczytów możliwości poprawnego spalania przy zastosowaniu sterownika adaptacyjnego. Gdybym siadł do tych palników z aparaturą i podsterowywał cały czas, to wyniki byłyby lepsze. Tylko kogo z was stać na to, aby siedzieć na zmiany 24 h/doba w kotlowni, kukać w analizatory za dziesiątki tysięcy złotych i twierdzić: a ja zaoszczędziłem na paliwie przez rok całe np. 500 PLN. A ile byścieprzez ten czas stracili? Sterownik eCoal radzi sobie całkiem dobrze. Byle mu nie przeszkadzać choćby ciągłym zaglądaniem, wyłączaniem, przełączaniem itp. Kocioł węglowy, to nie reaktor atomowy, gdzie pręty spowalniające ruszają się prawie cały czas. A tak do wiadomości Wszystkich Kolegów: od początku roku siedzę (z zespołem) nad nową wersją sterowania i może uda się wypuścić na rynek nowy sterownik oparty na badaniu trendu temp. spalin ale pozbawiony drobnych mankametów obecnego eCoala. Tyle, ze dopóki nie ma nowego, to eCoal nie ma godnego przeciwnika. Mówię to z pełną odpowiedzialnością za słowa. Kłaniam się nisko Edytowane 24 Października 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 24.10.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Zżera mnie też ciekawość ale częściej sprawdzam tak:http://img28.imageshack.us/img28/7663/20111024088.jpgTutaj zdjęcie przy dobrym spalaniu. Na zdjęciu nie widać ale potrafię tam dostrzec czujnik temperatury spalin. Na tym czeskim już nie. Oczywiście jak zadymia to zajrzę czasem i do środka. Na tym czeskim to i spieki potrafią być. W opisie jest sformułowanie "młody węgiel". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Te ledvice to węgiel brunatny, gdzieś ostatnio była o nim mowa, chyba w rankingu węgla... o tu, znalazłem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&p=4959155&viewfull=1#post4959155 Karoka cały ostatni okres czeskim, ale z Komoran przejechał, to bardziej precyzyjnie może powiedzieć jak go traktował.... Edytowane 24 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. Zawijan_2 odnoszę wrażenie, że jesteś już w pełni formy, więc z czystym sumieniem możemy Cię trochę pomęczyć. Mam do Ciebie pytanie w związku z Twoją wypowiedzią: ,,,, Jak jest gdzie indziej i jak by to wyglądało w przypadku powiększenia lustra żaru? ,,,, Czy pojęcie lustra żaru to jest jakieś fachowe określenie powierzchni paleniska, czy to tylko taki slang w wąskim gronie specjalistów. Pytam, ponieważ parę razy rzuciło mi się to określenie w oczy, czytając publikacje o tematyce spalania. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts