Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolego wrb

Odpowiadam na nurtujące cię pytanie:

Palnik 16 i 25 w OE+ różni się jedynie ilością otworów nadmuchowych. 25 ma ich o jeden rząd więcej. Cała reszta w sterowaniu eCoala jest bez zmian. Dlatego użycie softu OE+16 dla kotła 25 kW jest zasadne całkowicie.

Oczywiście koledzy z E-S (producent sterownika) powinni już wypuscić soft pt. OE+25kW. Oczywiście nie wszyscy nowi nabywcy kotłów mają dostęp do sieci, dlatego podaję tą informację.

Myślę, ze Kolega w mojej poście znalazł odpowiedź na swoje pytanie. Jeśli nie, to proszę pytać. Odpowiem.

Pozdrawiam zawijan_2

Oczywiście wiem czym się różnią te palniki, dzięki temu forum. Nie przekonało mnie to jednak do stwierdzenia, że to co jest dobre dla OEP16 jest tak samo dobre dla OEP25. Przyznaję, słabo u mnie z fizyką i chemią, ale ta ilość otworów chyba ma znaczenie na mocach minimalnych. Trochę zazdroszczę użytkownikom "szesnastki" bo to ich kocioł przebadany jest "wzdłuż i wszerz". Proszę skomentować pracę mojego kotła, do godziny 15.30 pracuje jako OE25, później jako OEP16.

https://esterownik.pl/sterownik/728

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja znów mam problem. Tym razem z aktualizacją sterownika do wersji 2.8.1. Dodam, że jest pierwsza w ogóle aktualizacja. Otóż najpierw chciałam zaktualizować soft z komputera stacjonarnego, ale okazało się, że nic z tego, chyba przewód był za długi (bo wejścia RS232 były w porządku). Kupiłam więc konwerter, zainstalowałam do niego oprogramowanie. Poszłam do kotłowni, podłączyłam konwerter do laptopa przez usb i do sterownika przez RS232 i dalej nic. Dodam ,że podłączyłam dodatkowo laptop do sterownika za pomocą switcha. Jak otworzyłam program aktualizacyjny, to pokazało mi się prawidłowe połączenie, ale ze stroną www (którą zaktualizowałam wcześniej). W zakładce "aktualizacja firmware" pokazała mi się na zielono aktualna wersja sterownika (2.5), ale na dole jest czerwony komunikat: RS232 brak połączenia! Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jaki może być tu problem? Oczywiście wybrałam również port com, do którego podłączył się konwerter. Edytowane przez Aga2011

Na przejściówce USB też miałem kłopoty. tzn. program komunikował, widać było jak zmieniają się parametry i chodzą pompki, ale próba zgrania większej ilości danych np. archiwum wykresów zawieszała połączenie. Natomiast na PC stacjonarnym wyposażonym w port RS połączenie jest bezproblemowe mimo ok. 10 metrowej odległości i lutowanego po drodze kabelka. Parametry portu : liczba bitów na sekundę - 115200 , bity danych 8 , parzystość brak , bity stopu 1, sterowanie przepływem brak. System Windows XP - być może na nowszych są problemy , ale u mnie żadnych.

Te ledvice to węgiel brunatny, gdzieś ostatnio była o nim mowa, chyba w rankingu węgla...

o tu, znalazłem :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&p=4959155&viewfull=1#post4959155

Karoka cały ostatni okres czeskim, ale z Komoran przejechał, to bardziej precyzyjnie może powiedzieć jak go traktował....

No to moje pierwsze doświadczenie z brunatnym ;). Tak jak zakładałem będzie raczej na te cieplejsze dni.

Parametry portu : liczba bitów na sekundę - 115200 , bity danych 8 , parzystość brak , bity stopu 1, sterowanie przepływem brak. System Windows XP - być może na nowszych są problemy , ale u mnie żadnych.
Windows 7 64 bity i przejściówka - bez problemu. Znaczy problem był, ale ze znalezieniem odpowiedniego sterownika do kabla, ale jak się pokazał w menadżeże urządzeń to poszło jak z nut. Ustawienia jak powyżej, a i zawsze takie przejściówki ustawiam we właściwościach zaawansowanych na port COM 1, 2 lub 3. Doświadczenie z interfejsem od nissana :-D Edytowane przez mario633

A tak z innej bajki, to jak powinna być podłączona pompa podłogówki? Jest w sterowniku taka możliwość? W nowym schemacie na eCoal - komunikacja pojawiła się podłogówka i tak się zastanawiam. Na razie mam ją podpiętą pod pompę CO, jak pracują to razem. Edytowane przez mario633

re:

A tak do wiadomości Wszystkich Kolegów: od początku roku siedzę (z zespołem) nad nową wersją sterowania i może uda się wypuścić na rynek nowy sterownik oparty na badaniu trendu temp. spalin ale pozbawiony drobnych mankametów obecnego eCoala. Tyle, ze dopóki nie ma nowego, to eCoal nie ma godnego przeciwnika.

Mówię to z pełną odpowiedzialnością za słowa.

Kłaniam się nisko :yes:

OOOOOO nie! !!!! zabraniam wymyślać lepszy sterownik niż mój eCoal....bo jak wejdzie na rynek to nie będę mógł żyć z myślą że jest coś lepszego.... ;)

ja ostatnio tak robiłem - bez studzenia

No to gitara odpali z żaru juupiiiii :wave: Mam nadzieje ze sie nie poparzę hehe

A wracając do wtyczek wiatraka i podajnika, zastanawiam się czy nie warto założyć na tych kablach przelączniki. Wtyczki po jakims czasie mogą sie wyrobic i po co ma tam iskrzyć.

Tylko jedna rzecz: o pobór prądu przez wentylator sie nie martwie, ale ile pradu ciągnie silnik zespołu napedowego? Chodzi o to zeby styk przełącznika wytrzymał obciążenie prądem. Jutro zerkne na tabliczkę silnika jesli taka jest :)

Edytowane przez szosiu

No to gitara odpali z żaru juupiiiii :wave: Mam nadzieje ze sie nie poparzę hehe

A wracając do wtyczek wiatraka i podajnika, zastanawiam się czy nie warto założyć na tych kablach przelączniki. Wtyczki po jakims czasie mogą sie wyrobic i po co ma tam iskrzyć.

Tylko jedna rzecz: o pobór prądu przez wentylator sie nie martwie, ale ile pradu ciągnie silnik zespołu napedowego? Chodzi o to zeby styk przełącznika wytrzymał obciążenie prądem. Jutro zerkne na tabliczkę silnika jesli taka jest :)

90W ma ten silniczek...

Pisałem już przecież, że palniki do OE+ 10kW, 16kW i 25kW są takie same. Różnią się tylko ilością otworów nadmuchowych.

Można zwiększać powierzchnię, można zwiększać warstwę. To nie jest dziwne.

Z powodów technologiczno-produkcyjnych korzystniej było zwiększać warstwę.

a jak skomentujesz te wykresy i przedstawione na nich zależności w emisji gazów od grubości warstwy?

bo moim zdaniem, one trochę stoją w sprzeczności z twierdzeniem, że zwiększenie mocy poprzez powierzchnie jest tym samym co zwiększenie mocy poprzez warstwę. A jaką moc ma kocioł zasypowy palony od góry, który w końcowej fazie ma 30 cm żaru na ruszcie?

wysoko%2525C5%25259B%2525C4%252587%252520warstwy.jpg

Oczywiście wiem czym się różnią te palniki, dzięki temu forum. Nie przekonało mnie to jednak do stwierdzenia, że to co jest dobre dla OEP16 jest tak samo dobre dla OEP25. Przyznaję, słabo u mnie z fizyką i chemią, ale ta ilość otworów chyba ma znaczenie na mocach minimalnych. Trochę zazdroszczę użytkownikom "szesnastki" bo to ich kocioł przebadany jest "wzdłuż i wszerz". Proszę skomentować pracę mojego kotła, do godziny 15.30 pracuje jako OE25, później jako OEP16.

https://esterownik.pl/sterownik/728

Hm, z tego wykresu wynika, że z algorytmem dla OE+ 16 jest coś nie tak. Bo jak mi ktoś wytłumaczy, że przy nastawie 25kW kocioł pracuje w trybie ciagłym, a w przypadku 16-tki jest to praca praktycznie dwustanowa. Ja mam 16-tkę i moje wykresy wyglądają podobnie - praca dwustanowa. Sterownik nie potrafi utrzymać temp. na kotle, tylko jedzie z nią w górę i staje. A jak włączymy algorytm dla 25-tki to potrafi utrzymać... Czyżby więcej w komin wywiewał ? Z tego co obserwuję, to w przypadku algorytmu dla 25-tek minimalne obroty wentylatora to zdaje się 38% (dla 16-tek 36%). Wg moich obserwacji chyba dałoby sie jeszcze zejść z tymi obrotami w dół, chociaż Zawijany piszą, że sprężu nie będzie... I tutaj szkoda, że nie mam mozliwości sprawdzenia takich "ręcznych ustawień". Wiem, wiem, zaraz się odezwą, że sterownik za mnie wszystko robi i mam się uspokoić. Niemniej jak już mam taki sterownik i taki kocioł (czy to dobra para przekonamy się za kilka sezonów), to chciałbym w wolnej chwili potestować - takie małe hobby.

A tak "by the way": wrb - ile Ci spalał opału w tych dwóch przypadkach (czas podawania podajnika). Jak to porównujesz ? Czy nie jest przypadkiem mniej na pracy dwustanowej ? Chyba mój kociol też ustawię na algorytm 25kW i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie i wykresy...

Hm, z tego wykresu wynika, że z algorytmem dla OE+ 16 jest coś nie tak. Bo jak mi ktoś wytłumaczy, że przy nastawie 25kW kocioł pracuje w trybie ciagłym, a w przypadku 16-tki jest to praca praktycznie dwustanowa. Ja mam 16-tkę i moje wykresy wyglądają podobnie - praca dwustanowa. Sterownik nie potrafi utrzymać temp. na kotle, tylko jedzie z nią w górę i staje. A jak włączymy algorytm dla 25-tki to potrafi utrzymać... Czyżby więcej w komin wywiewał ? Z tego co obserwuję, to w przypadku algorytmu dla 25-tek minimalne obroty wentylatora to zdaje się 38% (dla 16-tek 36%). Wg moich obserwacji chyba dałoby sie jeszcze zejść z tymi obrotami w dół, chociaż Zawijany piszą, że sprężu nie będzie... I tutaj szkoda, że nie mam mozliwości sprawdzenia takich "ręcznych ustawień". Wiem, wiem, zaraz się odezwą, że sterownik za mnie wszystko robi i mam się uspokoić. Niemniej jak już mam taki sterownik i taki kocioł (czy to dobra para przekonamy się za kilka sezonów), to chciałbym w wolnej chwili potestować - takie małe hobby.

A tak "by the way": wrb - ile Ci spalał opału w tych dwóch przypadkach (czas podawania podajnika). Jak to porównujesz ? Czy nie jest przypadkiem mniej na pracy dwustanowej ? Chyba mój kociol też ustawię na algorytm 25kW i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie i wykresy...

z moich obserwacji wynika ze przy pracy ciaglej spalanie jest wyzsze

z moich obserwacji wynika ze przy pracy ciaglej spalanie jest wyzsze

Poproszę o dowody :) tych obserwacji rzecz jasna.

Zauważyłem że kocioł (OEP 25KW) jest z tych co nie lubią nudy.Jak już mamy tep.wew. ,wodę CWU osiągniętą, to nawet o obniżonej wysoko temp(10st) piec się ostro mota.Pracuje dwustanowo a i tak nie jest to regularne.Ale jak tylko spadnie temp.wewn. robi się spokojna,regularna praca.U mnie,jak obniża poniżej 43 zaczyna się masakra.I co tu począć?

Edytowane przez markowsski

Poproszę o dowody :) tych obserwacji rzecz jasna.

Zauważyłem że kocioł (OEP 25KW) jest z tych co nie lubią nudy.Jak już mamy tep.wew. ,wodę CWU osiągniętą, to nawet o obniżonej wysoko temp(10st) piec się ostro mota.Pracuje dwustanowo a i tak nie jest to regularne.Ale jak tylko spadnie temp.wewn. robi się spokojna,regularna praca.U mnie,jak obniża poniżej 43 zaczyna się masakra.I co tu począć?

bamalny , co dzien rano

wyjmuje popiol .roznica jest wdoczna :cool: