Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poproszę o dowody :) tych obserwacji rzecz jasna.

Zauważyłem że kocioł (OEP 25KW) jest z tych co nie lubią nudy.Jak już mamy tep.wew. ,wodę CWU osiągniętą, to nawet o obniżonej wysoko temp(10st) piec się ostro mota.Pracuje dwustanowo a i tak nie jest to regularne.Ale jak tylko spadnie temp.wewn. robi się spokojna,regularna praca.U mnie,jak obniża poniżej 43 zaczyna się masakra.I co tu począć?

Dowód - proszę bardzo. Proste wyliczenie. Minimalne parametry pracy kotła to 5 sek podawania na minutę, czyli na godzinę 5 minut. Na 24 h daje to 120 minut pracy samego podajnika. No i tutaj w grę wchodzi objętość. W moim przypadku (miał) 120 minut to ok. 30 kg, w przypadku eko pewnie trochę mniej tego opału wyjdzie. I tyle dziennie spali minimum - przy pracy ciągłej. Jak będą mrozy, to oczywiście więcej,ale to logiczne. Tak wynika z obserwacji, chyba, że mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Ja na razie przy pracy dwustanowej spalam ok. połowę, jakieś 15-17 kg. dziennie. Nie wiem, czy ekologiczniej, ale na pewno ekonomiczniej...

Wychodzi jakieś 300 zł na miesiąc. Jak ktoś ma ekogroszek i kocioł pracuje w trybie ciągłym - to koszt wzrasta do ok. 800 zł. Chyba, że jest to czeski groszek...

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak "by the way": wrb - ile Ci spalał opału w tych dwóch przypadkach (czas podawania podajnika). Jak to porównujesz ? Czy nie jest przypadkiem mniej na pracy dwustanowej ? Chyba mój kociol też ustawię na algorytm 25kW i zobaczę jak będzie wyglądało spalanie i wykresy...

Z moich obserwacji wynika, że nie ma to większego znaczenia. Patrząc na przewidywaną datę i godzinę zasypu to różnice są minimalne, raz na plus, raz na minus.

No i teraz można gdybać o rodzaju opału,kaloryczności i instalacji.

Na oko ładniej chodzi markowsskiemu (podobnie jak u mnie :) )

ale nie znamy dokładnie nawet jak są zrobione instalacje,ilość grzejników i

jaki jest odbiór ciepła a po wykresach widać,że każdy pracuje inaczej .

Koledzy

Jeśli chcecie - poobserwujcie pracę tych kotłów.

Wszystkie trzy pracują na opcji sterownika OE+ 16

Obserwujcie.

Za kilka godzin zapraszam do dyskusji.

Marin kocioł OE+ 16kW

https://esterownik.pl/remote/689

wrb kocioł OE+ 25kW

https://esterownik.pl/remote/728

markowsski kocioł OE+ 25kW

https://esterownik.pl/remote/717

Moim zdaniem najlepsza jest praca mojego kotła w dniu wczorajszym czyli przy ustawieniu na 25kW, ale może się nie znam.

Moim zdaniem najlepsza jest praca mojego kotła w dniu wczorajszym czyli przy ustawieniu na 25kW, ale może się nie znam.

To zostaw sobie takie ustawienia ale nie na 1 dzień tylko na tydzień,na przykład.Nie znam się ale taki wykres mógł być zupełnym zbiegiem okoliczności.Obejrzałem prawie wszystkie he he udostępnione sterowniki i w każdym ,nawet najgorzej ustawionym(łącznie ze mną w okresie kiedy "grzebałem" w tym sterowniku non stop :) znajdziesz okres czasu gdzie kocioł i jego wykres przypomina ten o którym mówisz ;)

Edytowane przez markowsski

Koledzy

Jeśli chcecie - poobserwujcie pracę tych kotłów.

Wszystkie trzy pracują na opcji sterownika OE+ 16

Obserwujcie.

Za kilka godzin zapraszam do dyskusji.

Marin kocioł OE+ 16kW

https://esterownik.pl/remote/689

wrb kocioł OE+ 25kW

https://esterownik.pl/remote/728

markowsski kocioł OE+ 25kW

https://esterownik.pl/remote/717

Drodzy koledzy...

teraz gdy mam kocioł i go użytkuję mogę niejako porównać teorię z którą miałem do czynienia do tej pory z praktyką jaka jest moim udziałem od tego sezonu...

otóż dochodzę do wniosku, że w sezonie przejściowym - jaki jest teraz, gdy temperatura na dworze oscyluje wokół zera stopni lub kilku stopni na plusie praca sterownika eCoal w trybie ciągłym jest chyba niemożliwa z uwagi na mały odbiór ciepła....... gdy temp spadnie niżej zapotrzebowanie będzie duże i wtedy kocioł będzie pracował non stop.

Przejrzałem wszystkie sterowniki wskazane do obserwacji przez zawijana, i stwierdzam że:

1. marin 75 EO+ 16 – szkoda że nie ma pomiaru temperatury w mieszkaniu,

2. Witold dom – jak wyżej - brak pomiaru temperatury w mieszkaniu,

3. markowsski – temperatura wewnątrz 20 stopni – taka mi odpowiada, ale markowsski podobnie jak i ja ma włączony tryb. AL. Temperatura…… gdyby miał tryb normalny pewno miałby przegrzany dom jak to jest u minertu ( który pisze że ma podobne ustawienia z tym że tryb pracy normalny ) u którego jest 25 stopni !!! dla mnie 25 stopni w domciu to duuuużo za gorąco….

O!!!!!! właśnie otrzymałem sms-a, że wygasiło mi kocioł, na początku jednak sterownik dał radę i zaczął podnosić temp spalin, mimo to jednak alarm się załączył i kocioł przeszedł na tryb ręczny…… i w tym przypadku pomogła potęga Internetu……. Chwilka pracy w trybie ręcznym dmuchawą i podajnikiem i już…….. przełączyłem na tryb auto….

Mam więc w tej sytuacji pytanie: lepsza ciągła praca sterownika czy dwustanowa ? a jeśli ciągła, to jak ustawić sterownik aby utrzymywał temp w mieszkaniu na poziomie 21 / 19 stopni – bo taka temperatura mi odpowiada….

cbdu (co było do udowodnienia)

ale poważniej, poczekam na Zawijanów

Też uważam że przy ustawieniach 25kV piec pracuje spokojniej, nie ma takich skoków temperatury jak przy ustawieniach na OEP-16. Od kilku dni mój OEP-25 pracuje na ustawieniach 25kV bez zmian ustawień. Wykres wydaje się OK ale mogę się mylić. Dobrze by było jak też mnie ktoś poprawi, jeżeli coś jest nie tak z pracą pieca.

https://esterownik.pl/sterownik/605

Spróbujcie uzasadnić, na czym polega ta lepszość, czy stabilność - jak to określacie.

Nie mam najmniejszego zamiaru znęcać się nad Wami.

To tylko taka wymiana poglądów.

Musimy jednak się rozumieć, co do pewnych określeń.

Nie wiem. To Wy twierdziliście, że lepsza praca ciągłą niż dwustanowa i że ten sterownik do tego dąży. Jeżeli jest inaczej, źle zrozumiałem, to przyjmę to bez mrugnięcia okiem. Tylko powiedzcie, jaka praca sterownika jest pożądana. Ja się nie znam, chcę tylko zrozumieć dlaczego mam ustawić OEP16 na kotle OEP25. Jeżeli nikt nie zna odpowiedzi to trudno, można zakończyć dyskusję. Można się znęcać:) pod warunkiem, że coś zrozumiemy.

Nie wiem. To Wy twierdziliście, że lepsza praca ciągłą niż dwustanowa i że ten sterownik do tego dąży. Jeżeli jest inaczej, źle zrozumiałem, to przyjmę to bez mrugnięcia okiem. Tylko powiedzcie, jaka praca sterownika jest pożądana. Ja się nie znam, chcę tylko zrozumieć dlaczego mam ustawić OEP16 na kotle OEP25. Jeżeli nikt nie zna odpowiedzi to trudno, można zakończyć dyskusję. Można się znęcać:) pod warunkiem, że coś zrozumiemy.

Kolego jak juz pisałem(wielokrotnie) ja jestem sprawca tego newsa o tym iż na kotle OEP 25KW powinno ustawiać się Eko plus 16KW-a właściwie nie ja tylko Twórcy algorytmu tego sterownika z ElektroSystem.Zadzwoń jeśli nie wierzysz i się dowiesz.

Co do wyboru ustawienia to jestem zdania że nawet twórcy algorytmu mogą(choć to mało prawdopodobne)eksperymentować ,pożyjemy zobaczymy.

Więc skoro nie mamy zasadności Twoich twierdzeń a propos ustawienia 25KW to ustawiamy tak jak radzą kolesie z ElektroSystem-u.

Może poprosimy ich o wypowiedź na forum...;)

Drodzy koledzy...

teraz gdy mam kocioł i go użytkuję mogę niejako porównać teorię z którą miałem do czynienia do tej pory z praktyką jaka jest moim udziałem od tego sezonu...

otóż dochodzę do wniosku, że w sezonie przejściowym - jaki jest teraz, gdy temperatura na dworze oscyluje wokół zera stopni lub kilku stopni na plusie praca sterownika eCoal w trybie ciągłym jest chyba niemożliwa z uwagi na mały odbiór ciepła....... gdy temp spadnie niżej zapotrzebowanie będzie duże i wtedy kocioł będzie pracował non stop.

Przejrzałem wszystkie sterowniki wskazane do obserwacji przez zawijana, i stwierdzam że:

1. marin 75 EO+ 16 – szkoda że nie ma pomiaru temperatury w mieszkaniu,

2. Witold dom – jak wyżej - brak pomiaru temperatury w mieszkaniu,

3. markowsski – temperatura wewnątrz 20 stopni – taka mi odpowiada, ale markowsski podobnie jak i ja ma włączony tryb. AL. Temperatura…… gdyby miał tryb normalny pewno miałby przegrzany dom jak to jest u minertu ( który pisze że ma podobne ustawienia z tym że tryb pracy normalny ) u którego jest 25 stopni !!! dla mnie 25 stopni w domciu to duuuużo za gorąco….

O!!!!!! właśnie otrzymałem sms-a, że wygasiło mi kocioł, na początku jednak sterownik dał radę i zaczął podnosić temp spalin, mimo to jednak alarm się załączył i kocioł przeszedł na tryb ręczny…… i w tym przypadku pomogła potęga Internetu……. Chwilka pracy w trybie ręcznym dmuchawą i podajnikiem i już…….. przełączyłem na tryb auto….

Mam więc w tej sytuacji pytanie: lepsza ciągła praca sterownika czy dwustanowa ? a jeśli ciągła, to jak ustawić sterownik aby utrzymywał temp w mieszkaniu na poziomie 21 / 19 stopni – bo taka temperatura mi odpowiada….

Założę czujnik - muszę poprowadzić przewody....

Wydaje mi sie jednak, że nie są one zbyt dokładne i wymagana jest przynajmniej dwupunktowa kalibracja - dla pokojowego najlepiej w zakresie temperatur 15-30 stopni. Trzeba mieć w tym wypadku jakiś wzorzec...

U mnie jest w pomieszczeniach 22-23 stopnie. W sypialni mniej -do 20... Domek stary, wyremontowany, pełna cegła, tynk zewnętrzny, trochę wełny na poddaszu.... Jakieś 150 m2 do ogrzania.

Założę czujnik - muszę poprowadzić przewody....

Wydaje mi sie jednak, że nie są one zbyt dokładne i wymagana jest przynajmniej dwupunktowa kalibracja - dla pokojowego najlepiej w zakresie temperatur 15-30 stopni. Trzeba mieć w tym wypadku jakiś wzorzec...

U mnie jest w pomieszczeniach 22-23 stopnie. W sypialni mniej -do 20... Domek stary, wyremontowany, pełna cegła, tynk zewnętrzny, trochę wełny na poddaszu.... Jakieś 150 m2 do ogrzania.

Obiekty i Twój i mój są,sadząc z opisu,niemal identyczne.

Z ta kalibracją czujników wewn.to bez przesady ;)

Ustawiłem ostatnio wszystkie termometry jakie miałem obok czujnika wew.i każdy wskazywał inaczej(różnice od 0.2 do 1 stopnia).

Szkoda że nie spalasz eko.Mielibyśmy co porównywać.Sam jestem jakie będzie spalanie jak nadejdą mrozy.Mam takiego fajnego znajomego(poznałem go tu na forum) jest instalatorem i pasjonatem tych zagadnień z zakresu ciepłownictwa i pomaga mi ustawić ten kocioł tak by spalał jak najmniej.

Ciągle jesteśmy w fazie testów.Fajna zabawa he he.

Kolego jak juz pisałem(wielokrotnie) ja jestem sprawca tego newsa o tym iż na kotle OEP 25KW powinno ustawiać się Eko plus 16KW-a właściwie nie ja tylko Twórcy algorytmu tego sterownika z ElektroSystem.Zadzwoń jeśli nie wierzysz i się dowiesz.

Co do wyboru ustawienia to jestem zdania że nawet twórcy algorytmu mogą(choć to mało prawdopodobne)eksperymentować ,pożyjemy zobaczymy.

Więc skoro nie mamy zasadności Twoich twierdzeń a propos ustawienia 25KW to ustawiamy tak jak radzą kolesie z ElektroSystem-u.

Może poprosimy ich o wypowiedź na forum...;)

Zasadność moich twierdzeń opiera się na założeniu, że lepsza praca ciągła od dwustanowej i moim konkretnym przypadku.

Może są złe założenia ?

Kolego Vld

Co mam komentować? (#2666)

Wykresy dotyczące trzech diametralnie różnych paliw?

1. antracyt, który ma kilka co najwyżej procent części lotnych, a reszta to szkielet koksowy, węgla kamiennego i węgla drzewnego o całkowicie innej strukturze (rozwinięcie dochodzące nawet do 10 m2/g)? Co chcesz porównywać?

2. miałoby to może jeszcze sens aby porównać poziomy emisji przy tej samej grubości warstwy, ale nie przy różnych.

3. A na koniec proponuję Koledze dokonać prostej czynności: odczytać z każdego wykresu wartość (orientacyjną, bo wykresy nawet różne skale mają) O2 i CO2. Zsumować je dla każdego wykresu i co widać? Trochę daleko tej sumie nawet do 20%.

A dlaczego? Ano dlatego, że wykresy dotyczą złoża w zgazowarce, a nie w palenisku.

Co Szanowny Kolega na to?

Pozdrawiam zawijan_2

Edytowane przez zawijan_2

Po pierwsze.

Te wyniki dotyczą tylko tego jednego konkretnego naczyńka/palniczka/reaktorka (czy czego tam), w którym wykonano badania.

Dla innego naczyńka/palniczka/reaktorka te wartości i zależności będą inne.

oj Zawijan, nie zawijaj, sam rozpisywałeś się na swoim blogu o stopniu rozwinięcia ziaren miałów i groszków, zauważyłeś zależności miedzy duzym rozwinięciem ziaren miału, a temperaturą żaru i efekcie spiekania, a nie zauważyłeś najważniejszych rzeczy, czyli zmniejszeniu nadmiaru tlenu i zwiększeniu emisji CO. Te zależności nie występują w jakimś tam laboratoryjnym naczynku, tylko w każdym innym miejscu gdzie spalane jest paliwo stałe. I jakoś mimo zapewnień, nie wierze ci że o tym nie wiesz.

Po drugie.

W tych wynikach nie ma nic n/t wpływu powierzchni na moc.

tzn każesz mi udowodnić, że większa powierzchnia jest w stanie dać większą moc palnika? czy może sugerujesz, że przy zachowaniu tej samej warstwy, a zwiększeniu powierzchni emisja gazów radykalnie się zmieni? co do pierwszego to tzw "oczywista - oczywistość", co do drugiego, to udowodniono i wiele napisano o tym, że emisją się nie zmieni

Po trzecie.

W palniku BURNER-S grubość warstwy żaru nie ma ani kilka mm, ani 30cm.

W palniku BURNER-S grubość warstwy jest... no właśnie - jaka ona jest?

Po czwarte.

Zgadza się. Zwiększenie mocy poprzez powierzchnię nie jest tym samym, co zwiększenie mocy poprzez warstwę.

No i co z tego wynika?

warstwa nie jest kilkumilimetrowa, bo ziarna węgla w nim spalane nie mają granulacji 7-9 mm, tylko rozrzut granulacji jest dużo większy, w związku z tym warstwa musi być dużo większa. Jak mamy przykładowo optymalną warstwę dla palnika 16 kW, to zwiększenie jej pod moc 25 kW spowoduje wzrost niespalonego tlenku węgla i większe spiekanie popiołu, a zmniejszenie pod moc 10 kW wzrost nadmiaru tlenu. W jednym i drugim przypadku nastąpi kilkuprocentowe zmniejszenie sprawności. Pytanie oczywiścei pozostaje otwarte, dla jakiej mocy ten palnik ma optymalna warstwę 10,16,25 kW? Dużo lepsze wyniki byście osiągnęli stosując profile zamknięte w swoim palniku, bo 50% sprawności po miesiącu użytkowania na mocy 3 kW to jest żadna rewelacja.

Pozdrawiam

We wszystkich opcjach w sterowniku eCoal.pl ALGORYTM JEST TEN SAM.

Różnice są tylko w ustawieniu warunków brzegowych:

- granicznej mocy maksymalnej, w przypadkach konieczności szybkiego przejścia kotła z mocy bardzo niskich do bardzo wysokich (w tym także rozpalania kotła), aby nie dopuścić do przewęglenia palnika,

- granicznej mocy minimalnej, poniżej której sterownik przechodzi na tryb włącz/wyłącz.

Od razu wyjaśnię, że opcje OE mają próg mocy minimalnej ustawiony nieco (nieznacznie) niżej od opcji OE+.

Tak się składa, że koledzy wrb i Basco mają aktualne zapotrzebowanie mocy AKURAT między tymi progami.

Kolega markowsski ma zapotrzebowanie ciepła wyższe, więc jest już wyraźnie w obszarze pracy ciągłej.

Kolega Marin75 ma zapotrzebowanie ciepła wyraźnie niższe, więc jego wykres jest jeszcze inny niż wrb.

Dlaczego w nowych kotłach przesunęliśmy do góry próg przejścia z pracy ciągłej?

Uważamy, że tak jest lepiej. TYLE!

Rozumiem że teza o pracy ciągłej (tak po prostu,dla takiego laika jak ja :) jest aktualna i dążymy do pracy ciągłej palnika?

Witam

I z góry przepraszam że przeszkadzam w tak interesującym wątku,ale mam takie pytanko czy trzeba zastosować "tablice tygodniową"do obniżenia temp.CO czy tylko ustawić np:temp obniżona o 5 oC w tabelce "Temp CO obniżona" Pozdrawiam

Ps.Dalej walczę z podłączeniem sterownika do komputera.:)