jorgo 25.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Obiekty i Twój i mój są,sadząc z opisu,niemal identyczne. Z ta kalibracją czujników wewn.to bez przesady Ustawiłem ostatnio wszystkie termometry jakie miałem obok czujnika wew.i każdy wskazywał inaczej(różnice od 0.2 do 1 stopnia). Szkoda że nie spalasz eko.Mielibyśmy co porównywać.Sam jestem jakie będzie spalanie jak nadejdą mrozy.Mam takiego fajnego znajomego(poznałem go tu na forum) jest instalatorem i pasjonatem tych zagadnień z zakresu ciepłownictwa i pomaga mi ustawić ten kocioł tak by spalał jak najmniej. Ciągle jesteśmy w fazie testów.Fajna zabawa he he. No i właśnie..... ja też ogrzewam 150 m kw. tylko dom ma kilkanaście lat, w tym roku położyłem dodatkowo 10 cm wełnę mineralną na strop na wyższej kondygnacji... natomiast w takim dniu jak dzisiejszy woda w zasobniku nagrzana przez solarki....... w sumie niby powierzchnie ogrzewane te same ale to nic nie znaczy, okazuje sie że diabeł tkwi w szczegółach hehe co do kalibracji czujnika to ja swoje - zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny - że tak powiem"skalibrowałem" do dwóch termometrów..... różnica w pomiarze to ok. 1 stopień na plus/minus..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.10.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Witam I z góry przepraszam że przeszkadzam w tak interesującym wątku,ale mam takie pytanko czy trzeba zastosować "tablice tygodniową"do obniżenia temp.CO czy tylko ustawić np:temp obniżona o 5 oC w tabelce "Temp CO obniżona" Pozdrawiam Ps.Dalej walczę z podłączeniem sterownika do komputera. napisz dokładnie na priva jak to robisz, i czy przewodowo czy bezprzewodowo. co do ustawiania temperatury to zobacz jak ja ustawiłem u siebie....... w soboty i niedziele mam inaczej, w pozostałe dni tygodnia inaczej....... Edytowane 25 Października 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 25.10.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 ... Dlaczego w nowych kotłach przesunęliśmy do góry próg przejścia z pracy ciągłej? Uważamy, że tak jest lepiej. TYLE! Rzeczowe wyjaśnienie. Zapytam tylko czy takie zmiany nie powinny iść również ze starszymi kotłami czy może są w tym przyczyny konstrukcyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 25.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Kolego Vld Niestety nie zgadzam się z twierdzeniem Kolegi, że te wykresy pokazały "...wpływ grubości warstwy na emisję i jak sądzę to pokazały...".Uzasadniam dlaczego tak twierdzę:Ano dlatego, że dotyczą one zgazowarki (reaktora), gdzie celem nadrzędnym jest otrzymanie mieszaniny o jak największej zawartości gazów palnych, czyli CO i H2. Chodzi też o to, aby było w niej jak najmniej tlenu.W takim złożu, jak w każdym zresztą innym CO wielokrotnie przechodzi w CO2 i na odwrót (nim opuści złoże). Aby nie zepsuć gazu, nie może on przebywać zbyt długo w reaktorze, a po jego opuszczeniu musi zostać poddany jak najszybszemu schłodzeniu. W przeciwnym przypadku zamiast znacznej ilości CO będzie w nim CO2. W palenisku - w warstwie żaru również istnieją strefy zgazowania, gdzie tlenu jak na lekarstwo, a cała reszta to prawie sam tlenek węgla. Tyle, że gdy przedostanie się on do strefy utleniającej i mając temp. powyżej temp. zapłonu napotka tlen to się w nim utleni do CO2. Dlatego zbytnie wychładzanie komory spalania w której jest wystarczająca ilość tlenu skutkuje wysoką emisją CO przy równocześnie wysokim poziomie tlenu. Po tym się poznaje (między innymi - patrząc na wskazania analizatorów) co dzieje się w palenisku i można na tej podstawie podjąć czynności zaradcze. Oczywiście możemy dalej prowadzić dyskurs w tej sprawie. Tylko czy to coś zmieni?Każde palenisko ma swoje parametry graniczne (w górę i w dół). Dlatego jazda palnikiem o Pnom np. 25 kW na poziomie 2 - 3 kW zawsze będzie skutkowała podwyższoną emisją i spadkiem sprawności niż gdyby utrzymywać te same poziomy w palniku np. 10 kW. Można wszak jeździć bryczką z silnikiem 300 KM na pierwszym biegu i jałowym gazie. Tylko czy warto? Jakie będą poziomy zużycia paliwa i emisje? Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 25.10.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dzięki zawijan: O to chodziło, teraz już wiem dlaczego na moich wykresach czasami pojawiały się takie wahnięcia temperatury. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 25.10.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Jest aktualna Czy dobrze zrozumiełem? W moim konkretnym przypadku. Pomimo, że sterownik przechodzi w pracę dwustanową to lepiej z innych względów ustawić OEP16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 25.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Czy dobrze zrozumiełem? W moim konkretnym przypadku. Pomimo, że sterownik przechodzi w pracę dwustanową to lepiej z innych względów ustawić OEP16? Tak właśnie powinno być. Ja też tak to zrozumiałem. Do czasu gdy budynek nie będzie potrzebował więcej ciepła niż ja ustawiłem to tak będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 25.10.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Kurcze ale ładnie się pali aż jestem zazdrosny u mnie płomień wychodzi z boku paleniska i nie uderza o deflektor jeszcze nigdy się tak u mnie nie paliło Aby Was całkiem uspokoić, przypomnę Wam przedstawiane już przeze mnie fotografie palnika BURNER-S przy pracy wentylatora z obrotami 38% i 0%. Zobaczcie, że nawet wtedy, kiedy wentylator stoi, palnik się pali. Praktycznie stan postoju wentylatora jest także okresem pracy palnika. Czyli praca jest ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 25.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Kurcze ale ładnie się pali aż jestem zazdrosny u mnie płomień wychodzi z boku paleniska i nie uderza o deflektor jeszcze nigdy się tak u mnie nie paliło Panowie ... czy wy trochę nie przesadzacie ... Ja nie wiem jak u mnie się pali płomień bo jeszcze nigdy tam nie zaglądałem. W domu jest ciepło, woda jest ciepła, zużycie opału w normie, sadza w normie, w popielniku popiół i kilka wypalonych małych spieków. To po co mi wiedza jak duży jest płomień, czy bardziej z lewej czy z prawej, czy sięga do deflektora czy nie sięga, czy lustro żaru jest wyżej czy niżej ... Kupiliście kotły ze sterownikiem eCoal a zachowujecie się jak byście mieli jakieś zwykłe "ręczne" sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 25.10.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Z boku, czy na środku - to nie takie strasznie ważne. A o deflektor Ci nie bije, bo jest mała moc. Ciesz się, że masz takie małe zapotrzebowanie. Pogrzeb pogrzebaczem - to Ci się płomień przesunie w inne miejsce UFF dzięki zawijan uspokoiłeś mnie właśnie tak zrobiłem i jest OK tylko czemu u mnie dmuchawa chodzi cały czas oczywiście na małych obrotach chyba tak powinno być bo u innych widzę że czasami się zatrzymuję,podajnik u mnie co 80sek 60sek to zależny, przestawił bym go na 16 KW ale mam obawy czy coś się nie stanie jak podepnę do kompa to dam znać jutro obieram swojego od informatyka. Pozdrawiam i Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 25.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ok masz racje ale wiesz zawsze to lepiej się dowiedzieć wiedza przecież nic nie kosztuję teraz przeze zemnie będą zaglądać do kotła Przepraszam Panowie ... czy wy trochę nie przesadzacie ... Ja nie wiem jak u mnie się pali płomień bo jeszcze nigdy tam nie zaglądałem. W domu jest ciepło, woda jest ciepła, zużycie opału w normie, sadza w normie, w popielniku popiół i kilka wypalonych małych spieków. To po co mi wiedza jak duży jest płomień, czy bardziej z lewej czy z prawej, czy sięga do deflektora czy nie sięga, czy lustro żaru jest wyżej czy niżej ... Kupiliście kotły ze sterownikiem eCoal a zachowujecie się jak byście mieli jakieś zwykłe "ręczne" sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 25.10.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Przegapiłeś kontekst, do którego dałem taką odpowiedź. Wróć do tego komentarza. Widzę, że nie tylko jam mam problem z jednoznaczną interpretacją. Piszesz tak: 1) należy ustawić EOP16 dla mojego EOP25 2) przesunęliśmy do góry próg przejścia z pracy ciągłej, bo tak jest lepiej 3) teza o pracy ciągłej jest aktualna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 25.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Rozumiem, że nie wszystko chcecie napisać na otwartym forum.Pytam tylko, czy widząc moje wykresy ustawilibyście na OEP16 czy OE25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 25.10.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Rozumiem, że nie wszystko chcecie napisać na otwartym forum. Pytam tylko, czy widząc moje wykresy ustawilibyście na OEP16 czy OE25? Odpowiedź padła już dawno,z ust tych którzy na 100% wiedzą co mówią.Przegapiłeś,nie chcesz przyjąć do wiadomości-Twoja sprawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.10.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Drodzy koledzy.Jakieś pół roku temu szukałem pieca na ekogroszek.Przejrzałem setki wpisów na kilku forach.Na większości z nich,użytkownicy sterowników,prosili o pomoc w ustawieniach(czas podawania,przedmuchów,czas przestojów ...).Spędzali całe godziny a nawet tygdnie w kotłowniach.To mnie wystraszyło,ale jakimś sposobem trafiłem na forumZawijanów,jeszcze na stronach ich poradnika.Byłem zachwycony sterem.O to mi chodziło,trzy razy Z.Teraz widzę,że z tym sterem macie duże problemy.Czy wy nie macie nic lepszego do roboty,tylko przeszkadzać mu w pracy.Ja zapłaciłem za niego,żeby robił za mnie.Rozumię tych ,którzy rozważają kwestie teoretyczne.Ale są tacy,którzy ciągle coś zmieniają,a potem pytają dlaczego kociołpracuje tak a nie inaczej.A teraz pytanie.Będę miał kocioł12kw,to mam ustawić sterownik na OE+16kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.10.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 A teraz pytanie.Będę miał kocioł12kw,to mam ustawić sterownik na OE+16kw? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.10.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nie A jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 25.10.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dzięki zawijan za odpowiedź fajnie że znajdujesz czas w natłoku obowiązków Pozdrawiam U Ciebie się nie zatrzymuje, bo masz troszkę większe zapotrzebowanie ciepła, niż u tych innych u których się czasami zatrzymuje. Jak będziesz miał jeszcze większe - to dmuchawa będzie zwiększała obroty... itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Będę miał inny kocioł ale z ecoalem.Już się dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 25.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Moim zdaniem: Jeśli ktoś ma kocioł OE+ 16kW - bezwzględnie na OE+ 16. Jeśli ktoś ma kocioł OE+ 25kW - może ustawić zarówno na OE+ 16, jak i na OE 25. Kogo wykres drapie w tyłek - niech da OE 25, kogo nie drapie - niech da OE+ 16. OK. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts