karoka65 25.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Będę miał inny kocioł ale z ecoalem.Już się dowiedziałem. No, pochwal się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 25.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Aby Was całkiem uspokoić, przypomnę Wam przedstawiane już przeze mnie fotografie palnika BURNER-S przy pracy wentylatora z obrotami 38% i 0%. Zobaczcie, że nawet wtedy, kiedy wentylator stoi, palnik się pali. Praktycznie stan postoju wentylatora jest także okresem pracy palnika. Czyli praca jest ciągła. A czy ewentualne zmniejszenie dmuchawy na np. 30% (i doprowadzenie do rzeczywistej pracy ciagłej - z ciagłym nadmuchem) nie dałoby lepszych wyników. Wiem, chodzi Wam o ciśnienie, ale zauważcie, że przy bardziej spiekajacych opałach (miały) część paleniska jest przyblokowana właśnie przez spieki lub popiół, co powoduje że to ciśnienie jest jednak wieksze nich przy groszkach, a co za tym idzie - można by je obniżyć. Sorry że tak dręczę temat, ale jak wiadomo pokłady dobrych groszków się powoli kończą i trzeba będzie się prędzej czy później z tematem zmierzyć - jeszcze lepiej dopracować algorytm dla spalania miałów. Zawijan_2 cos tam już pisał... I jeszcze jedno - czy Bruli ma mozliwość ustawienia własnych parametrów grzania ? podawanie, przerwa, nadmuch - w jakich zakresach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Natomiast chętnie i zawsze będę Wam wyjaśniał wątpliwości, które Was dręczą. Za wyjątkiem tych, którzy są mądrzejsi ode mnie. Tym nie będę wyjaśniał. Pytajcie więc śmiało! To ja się zapytam Jak ida prace przy budowie nowego centrum dowodzenia w iphw???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Panowie ... czy wy trochę nie przesadzacie ... Ja nie wiem jak u mnie się pali płomień bo jeszcze nigdy tam nie zaglądałem. W domu jest ciepło, woda jest ciepła, zużycie opału w normie, sadza w normie, w popielniku popiół i kilka wypalonych małych spieków. To po co mi wiedza jak duży jest płomień, czy bardziej z lewej czy z prawej, czy sięga do deflektora czy nie sięga, czy lustro żaru jest wyżej czy niżej ... Kupiliście kotły ze sterownikiem eCoal a zachowujecie się jak byście mieli jakieś zwykłe "ręczne" sterowniki właśnie....... nie ma co idealizować, bo kocioł co to nie rakieta kosmiczna albo robot farmaceutyczny czy cyber knife do operacji krwiaka mózgu.... ale ja ludzi rozumie, wielu zakupiło w tym sezonie kocioł - także i ja - i jak to na początku: rodzą się pytanie które rodzą wątpliwości i stąd rodzą się kolejne pytania...... z czasem one znikną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 I jeszcze jedno - czy Bruli ma mozliwość ustawienia własnych parametrów grzania ? podawanie, przerwa, nadmuch - w jakich zakresach ? Tak w brulim samodzielnie dobieramy parametry grzania podawanie przerwa i nadmuch - możemy jedynie w pewnym zakresie ograniczyć temperaturę spalin a właściwie to tylko tym ustawieniem zmniejszyć moc kotła przy dochodzeniu do tej granicznej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 I jeszcze jedno - czy Bruli ma mozliwość ustawienia własnych parametrów grzania ? podawanie, przerwa, nadmuch - w jakich zakresach ? Tak w Bruli jest taka możliwość w grzaniu i w nadzorze. Bardzo duży zakres, szkoda że min moc dmuchawy zaczyna się dopiero od 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 A czy ewentualne zmniejszenie dmuchawy na np. 30% (i doprowadzenie do rzeczywistej pracy ciagłej - z ciagłym nadmuchem) nie dałoby lepszych wyników. Wiem, chodzi Wam o ciśnienie, ale zauważcie, że przy bardziej spiekajacych opałach (miały) część paleniska jest przyblokowana właśnie przez spieki lub popiół, co powoduje że to ciśnienie jest jednak wieksze nich przy groszkach, a co za tym idzie - można by je obniżyć. Sorry że tak dręczę temat, ale jak wiadomo pokłady dobrych groszków się powoli kończą i trzeba będzie się prędzej czy później z tematem zmierzyć - jeszcze lepiej dopracować algorytm dla spalania miałów. Zawijan_2 cos tam już pisał... I jeszcze jedno - czy Bruli ma mozliwość ustawienia własnych parametrów grzania ? podawanie, przerwa, nadmuch - w jakich zakresach ? Co do tych obrotów, to podzielę się z Wami takim zaobserwowanym u siebie zjawiskiem. Otóż.....ma dosyć wysoki budynek, bo komin ma ok. 10-11 metrów, ciąg kominowy dobry - jak rozpalam kocioł nic mi się nie dymi na pomieszczenie kotłowni. Wiadomym jest, że komin musi mieć wyczystkę - u mnie jest ona za kotłem zaraz nad posadzką kotłowni. Zauważyłem, że jak w trybie ręcznym dmuchawa pracuje na 30% to w tej wyczystce aż blacha drży wydając takie delikatne dudnienie........ jak dam 34% wtedy dudnienie ustaje..... nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć, ale wg. mnie gdyby w trybie auto dmuchawa pracowała na 30% to ta blacha w wyczystce by tak dudniła, co znaczy że dmuchawa dawała by za mało powietrza, czyli ciśnienie wytwarzane przez dmuchawę w kotle byłoby za małe...... jak dmuchawa idzie na 36% dudnienia nie ma, czyli wytwarza odpowiednie ciśnienie...... Jeśli dobrze to wyjaśniłem, to te wszystkie spory aby schodzić z dmuchawą na np. 10 czy 20 % oznaczały by w moim przypadku, że ciśnienie wytwarzane przez dmuchawę w kotle na poniżej 30% byłoby mniejsze niż to panujące naturalnie w kominie. zawijan proszę Cię o wyjaśnienie tego zjawiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.10.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Tak w brulim samodzielnie dobieramy parametry grzania podawanie przerwa i nadmuch - możemy jedynie w pewnym zakresie ograniczyć temperaturę spalin a właściwie to tylko tym ustawieniem zmniejszyć moc kotła przy dochodzeniu do tej granicznej temperatury. Dokładnie to w wersji sterownika 0.1.17.2 bruliego jest : - podawanie od 2 s do 180 s - przerwa podawania od 1 s do 180 s - nadmuch od 25 % do 100% w trybie podtrzymania - również można ustawić te podstawowe parametry ale tutaj sterownik trochę miesza i usilnie podejmuje pracę kiedy temperatura minimalna kotła ( można ustawić najmniej 42 st C) spadnie poniżej o wartość histerezy i dogrzewa do tych 42 stC w wyniku czego przy małym odbiorze ciepła kocioł przebija do góry i stąd są niepotrzebne straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Panowie kocioł mi wygasł. Zawleczka zerwana. Między palnikiem a rusztodeflektorem 3 potężnie wielkie spieki, jeden wielkości 2 pięści. Spieki sie zaklinowały miedzy palnikiem a rusztodeflektorem, prawie rusztodeflektor podniosły tak sie zaklinowały. Wywalilem węgiel z zasobniaka, krecilem ślimakiem ręką w lewo potem w prawo , nie bylo tam zadnego ciała obcego przez które mogło by zerwać zawleczkę. Pamiętam jak dosypywalem 2 dni temu groszek, zawartość jednego worka była wydaje mi sie mokra. Reszta czyli 2 worki wsypałem suche. Czy przez spieki ktore sie zaklinowaly zerwala sie zawleczka? Wielkie spieki byly przez wilgoć groszku? Grzeje tym groszkiem juz 5 dzien i nie bylo wcześniej spiekow, pamietam ze tylko byl jedem malutki czy dwa reszta popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 25.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 właśnie....... nie ma co idealizować, bo kocioł co to nie rakieta kosmiczna albo robot farmaceutyczny czy cyber knife do operacji krwiaka mózgu.... ale ja ludzi rozumie, wielu zakupiło w tym sezonie kocioł - także i ja - i jak to na początku: rodzą się pytanie które rodzą wątpliwości i stąd rodzą się kolejne pytania...... z czasem one znikną..... Jorguś Ty to już jak weteran jesteś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 25.10.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Panowie kocioł mi wygasł. Zawleczka zerwana. Między palnikiem a rusztodeflektorem 3 potężnie wielkie spieki, jeden wielkości 2 pięści. Spieki sie zaklinowały miedzy palnikiem a rusztodeflektorem, prawie rusztodeflektor podniosły tak sie zaklinowały. Wywalilem węgiel z zasobniaka, krecilem ślimakiem ręką w lewo potem w prawo , nie bylo tam zadnego ciała obcego przez które mogło by zerwać zawleczkę. Pamiętam jak dosypywalem 2 dni temu groszek, zawartość jednego worka była wydaje mi sie mokra. Reszta czyli 2 worki wsypałem suche. Czy przez spieki ktore sie zaklinowaly zerwala sie zawleczka? Wielkie spieki byly przez wilgoć groszku? Grzeje tym groszkiem juz 5 dzien i nie bylo wcześniej spiekow, pamietam ze tylko byl jedem malutki czy dwa reszta popiół. To ze opal z jednej palety to nie świadczy ze jednakowy. Mailem przypadek ze na wierzchu był dobry, a pod spodem szajs...Karoka wie więcej na temat różnorodności opalu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 25.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Tego się nie da opisać. To tzreba zobaczyć. To może da się obejrzeć efekt końcowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 25.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Przy zbyt niskim ciśnieniu powietrza nadmuchowego palnik jest niesterowalny. A cóż to Zawijanie oznacza ? "palnik jest niesterowalny" - czyżbyś miał na mysli problem z podawaniem paliwa (ilością, czasem przerwy itp.) ? Czy nie można dobrać tych parametrów eksperymentalnie, ew. dać możliwość uzytkownikowi ? Wiem - jest Bruli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Zawijan napisz proszę czy jest mozliwe zerwanie zawleczki ślimaka poprzez zakleszczone wielkie spieki ? Oraz czy wilgoć paliwa ma wpływ na wielkosc spiekow? W zasobniu po opróżnieniu mialem mnóstwo wykroplonej wody. Edytowane 25 Października 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.10.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 A cóż to Zawijanie oznacza ? "palnik jest niesterowalny" - czyżbyś miał na mysli problem z podawaniem paliwa (ilością, czasem przerwy itp.) ? Czy nie można dobrać tych parametrów eksperymentalnie, ew. dać możliwość uzytkownikowi ? Wiem - jest Bruli... Zawijan tłumaczy że przy takich obrotach dmuchawa nie wykona tzw. sprężu a jak nie ma sprężu to nie sterowalności palnika i palenia. Nie można skutecznie sterować czymś czego nie ma, to to zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.10.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zawijan napisz proszę czy jest mozliwe zerwanie zawleczki ślimaka poprzez zakleszczone wielkie spieki ? Oraz czy wilgoć paliwa ma wpływ na wielkosc spiekow? W zasobniu po opróżnieniu mialem mnóstwo wykroplonej wody. Moim zdaniem nie bo spieki tworzą się nad powierzchnią palnika a nie na jego dole, jak nisko musiałby zejść żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.10.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zawijan napisz proszę czy jest mozliwe zerwanie zawleczki ślimaka poprzez zakleszczone wielkie spieki ? Oraz czy wilgoć paliwa ma wpływ na wielkosc spiekow? W zasobniu po opróżnieniu mialem mnóstwo wykroplonej wody. Do tego nie musi być zawijan.... akurat kol karoke ma dobry eko, ale osobiście spotkałem sie z takim eko ( a jakże na worku pisało pieklorz ) on nie nie robił spieków typu kalafiory wieksze czy mniejsze on robił taką- hmm.. masę która po wystygnięciu oblewała naookoło retortę i ją zaklejała- slimak nie mógł wypchnąc przez to eko- no i zawleczka szła się gonic... woda sie narazie nie przejmuj ,napisz lepiej co masz za eko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.10.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Eko kupione w Liroyu W Kłodzku, wszystko bylo zamawiane na wariackich papierach i odrazu 2 tony. Jest to groszek EKOTHERM 28MJ najdrozszy jaki był w liroyu. A spieki to były gigantyczne kalafiory i zaklinowaly sie miedzy palnikiem i deflektorem. Ale ze zawleczke zaerwaly to jest ciekawe, a rusztodeflektora nie daly rady podnieść. Pale tym groszkiem juz kilka dni i nie bylo wcześniej takich akcji, co to sie dzieje? Popiół był ok.Na zewnatrz sie zrobilo bardzo cieplo, w tej chwili u nas jest 10C ale to raczej nie ma ic do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 25.10.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dokładnie to w wersji sterownika 0.1.17.2 bruliego jest : - podawanie od 2 s do 180 s - przerwa podawania od 1 s do 180 s - nadmuch od 25 % do 100% w trybie podtrzymania - również można ustawić te podstawowe parametry ale tutaj sterownik trochę miesza i usilnie podejmuje pracę kiedy temperatura minimalna kotła ( można ustawić najmniej 42 st C) spadnie poniżej o wartość histerezy i dogrzewa do tych 42 stC w wyniku czego przy małym odbiorze ciepła kocioł przebija do góry i stąd są niepotrzebne straty. A próbowałeś (rozumiem, że go masz) palić na nadmuchu 25-30 % ? Da się palić przy takim nadmuchu, utrzymuje się stały płomień i temperatura na kotle ? Czy to raczej nie ma sensu ? Chodzi mi o prace na niskich mocach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja mam jeszcze starszą wersję oprogramowania i mam ustawione na min. czyli w tym przypadku 30% a do tego jeszcze przesłona przymknięta na jakieś 95% także te 30 to jeszcze za dużo. Jeśli chciałbym ograniczyć temp. spalin to nie mam pola manewru bo dmuchawa nie ma możliwości żeby zejść już niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts