Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie, nie dajcie się brać na sztuczne muchy.

jak by zastosowali odpowiednia dmuchawę i odpowiednie sterowanie to mieli by spręż

przykład z mojej kotłowni ecomax i RMS120

23% 45-46 Pa

22% 26-27 Pa

21% 17-18 Pa

20% 11-12 Pa

19% 0 - 1 Pa

0% - 13 do -14 Pa

u nich świat się kończy na 30 Pa, lambda 3,6 dla nich jak najbardziej optymalna, i grubość warstwy żaru oczywiście też nie ma żadnego wpływu na sprawność i spiekanie popiołu. Trzy kotły 10-16-25 kW jeden palnik, pytanie w którym kotle warstwa jest optymalna? Ale Profesor na takie pytanie nie odpowiada.

Niestety, a strzyżenie trwa.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wreszcie jakieś przykłady potwierdzające moje teorie. Dzięki :)

Spróbuję zastosować jakąś przysłonę - zobaczymy co z tego wyniknie...

Swoją drogą zainwestowałbym w lepszą dmuchawę, tylko jeszcze sterowanie musi być poprawione. W Brulim przecież jest poniżej 30 % (25), a pojawiały się wypowiedzi na forum, że powinny zejść jeszcze niżej.

Idę spać :sleep:

A próbowałeś (rozumiem, że go masz) palić na nadmuchu 25-30 % ? Da się palić przy takim nadmuchu, utrzymuje się stały płomień i temperatura na kotle ? Czy to raczej nie ma sensu ? Chodzi mi o prace na niskich mocach...

Tak próbowałem ale doszedłem do wniosku, że optymalnie dla mojego spalania jest 33 % nadmuchu i tak ustawiłem, z tym, że przy "górach" temperatury spalin sterownik sam zwalnia do 30% i tak podnosi temperaturę i na razie jest ok - zobaczymy przy mrozach. :) co z tego wyjdzie.

Panowie ... czy wy trochę nie przesadzacie ... :o

Ja nie wiem jak u mnie się pali płomień bo jeszcze nigdy tam nie zaglądałem.

W domu jest ciepło, woda jest ciepła, zużycie opału w normie, sadza w normie, w popielniku popiół i kilka wypalonych małych spieków.

To po co mi wiedza jak duży jest płomień, czy bardziej z lewej czy z prawej, czy sięga do deflektora czy nie sięga, czy lustro żaru jest wyżej czy niżej ...

Kupiliście kotły ze sterownikiem eCoal a zachowujecie się jak byście mieli jakieś zwykłe "ręczne" sterowniki :)

Święte słowa :)

Święte słowa :)
Zdecydowanie tak! Choć krótko używam kotła mogę stwierdzić jedno: chyba nic nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o spieki, popiół, sadzę itd. - ogólnie jakość spalania - niż jakość opału. Przez ilu pośredników przechodzi dzisiaj węgiel, przez tylu jest chrzczony bo każdy z nich chce coś przykombinować - tu jest problem, nie żadne warstwy żaru. Edytowane przez mario633

Witam użytkowników kotłów ogniwo eko plus.

Jestem zdecydowany w 99 % na zakup tego kociołka,tylko mam do Was pytanie- chciałbym w tym piecu palić miałem, groszkiem ale także drewnem.I tego właśnie się tyczy pytanie- czy w tym piecu można normalnie palić drewnem czy tylko "awaryjnie"?

Tylko awaryjnie !

Generalnie jak kupujesz jakikolwiek kocioł z z podajnikiem to palenie na ruszcie awaryjnym czymkolwiek jest procesem awaryjnym !

Ludzie chcecie kupić zaawansowane, automatyczne kotły a potem używać je jak "smieciuchy" :confused:

Czy ktoś przeliczał, ilość groszku na minuty pracy podajnika?

I ile wchodzi do podajnika? Konkretnie interesuje mnie ekogroszek Ekoret, uziarnienie 8-25mm.

1.Wyzeruj licznik

2.Załaduj do pełna

3. Po spaleniu całego zasobnika będziesz wiedział ile dokładnie u ciebie to jest

U mnie wchodzi 90 kg (3 worki) ale trochę jeszcze luzu w zasobniku zostaje

A schodzi to w jakieś 350-360 minut

Tylko awaryjnie !

Generalnie jak kupujesz jakikolwiek kocioł z z podajnikiem to palenie na ruszcie awaryjnym czymkolwiek jest procesem awaryjnym !

Ludzie chcecie kupić zaawansowane, automatyczne kotły a potem używać je jak "smieciuchy" :confused:

Absolutnie sie nie zgadzam!!! ktoś ma budowe, po budowie zostają mu resztki wiezby,palet,ogrodzenia tymczasowego etc... i co ma z tym zrobic?? wywiesc na smietnisko?? przecież za to zapłacił,poza tym to jest bardzo dobry materiał własnie do spalenia przeplasz sobie tym drewnem w okresie przejsciowym (wrzesień pazdziernik czy marzec kwiecień) i możesz mieć cwu +cieplutko w domu za free...jako ktoś ma wlasny las i go czyści to co ma zrobić z tym drewnem?zostawić żeby zgniło w lesie?? czy spalic?? a moze ktoś ma tanie tanie drzewo (lesnicy mają jeszcze deputaty) to dlaczego ma nnie korzystać z możliwosci spalania drewna? własnie w okresie przejsciowym.. a na mrozy ma własnie ekogroszek

1.Wyzeruj licznik

2.Załaduj do pełna

3. Po spaleniu całego zasobnika będziesz wiedział ile dokładnie u ciebie to jest

Hej,rozumiem że 90 kg spala ci 350-360 minut pracy podajnika?Jaki obiekt,jaki kocioł,podaj proszę trochę detali.

Martwiłem się że moje spalanie czyli 75kg eko groszek Kazimierz Juliusz 25 tys.cal.+15kg Lava pelets w starym ,nie ocieplonym obiekcie z lat 70 tych.(ściany i stropodach),stare okna,gdzie drzwi są otwierane non stop przez klientów,przy temp wewn.20-20,5 stopnia jest na poziomie 550-600 minut pracy podajnika.w cieplejsze dni nawet 650 minut,wiem że minertu ma ponad 700 minut(cieplutki ma domek łobuz ;)

Ale widzę że i u Ciebie spory pobór ciepła.Napisz jak to wygląda od strony domu.

1.Wyzeruj licznik

2.Załaduj do pełna

Cały zasobnik schodzi mi w 540 minut pracy podajnika, ale eko mam luzem

i nie mam wagi - nie wiem ile to jest pełny zasobnik.

Absolutnie sie nie zgadzam!!! ktoś ma budowe, po budowie zostają mu resztki wiezby,palet,ogrodzenia tymczasowego etc... i co ma z tym zrobic?? wywiesc na smietnisko?? przecież za to zapłacił,poza tym to jest bardzo dobry materiał własnie do spalenia przeplasz sobie tym drewnem w okresie przejsciowym (wrzesień pazdziernik czy marzec kwiecień) i możesz mieć cwu +cieplutko w domu za free...jako ktoś ma wlasny las i go czyści to co ma zrobić z tym drewnem?zostawić żeby zgniło w lesie?? czy spalic?? a moze ktoś ma tanie tanie drzewo (lesnicy mają jeszcze deputaty) to dlaczego ma nnie korzystać z możliwosci spalania drewna? własnie w okresie przejsciowym.. a na mrozy ma własnie ekogroszek

W takim razie proponuje poszukac innego kotla . te kociolki byly konstruowane pod spalanie wegla , ruszt awaryjny jest ale to raczej zabieg kosmetyczny , bo konkurencja robi takie wiec zeby kociol sie sprzedawal producent musial dorzucić taka funkcje . NIe zaczy to ze nie mozna palic drewnem , jak ktos sie uprze moze palic nawet samym drewnem

W takim razie proponuje poszukac innego kotla . te kociolki byly konstruowane pod spalanie wegla , ruszt awaryjny jest ale to raczej zabieg kosmetyczny , bo konkurencja robi takie wiec zeby kociol sie sprzedawal producent musial dorzucić taka funkcje . NIe zaczy to ze nie mozna palic drewnem , jak ktos sie uprze moze palic nawet samym drewnem

Z całym szacunkiem ....ale mało wiesz....pod spalnie drewna jak troszke pogłówkówiesz mozna ustawiac nawet sterowniki, niewazne czy to cobra,bruli ( na ecoalu nie testowałem ale pewnie tez) czy tatarek jak wszystko ładnie pozgrywasz to one będą ci spalac drewno z automatu... co nie zmienia faktu że kocioł na ekogroszek jak sama nazwa wskazuje jest generalnie do spalania ekogroszu ew miału czy pelet...

Hej,rozumiem że 90 kg spala ci 350-360 minut pracy podajnika?Jaki obiekt,jaki kocioł,podaj proszę trochę detali.

Martwiłem się że moje spalanie czyli 75kg eko groszek Kazimierz Juliusz 25 tys.cal.+15kg Lava pelets w starym ,nie ocieplonym obiekcie z lat 70 tych.(ściany i stropodach),stare okna,gdzie drzwi są otwierane non stop przez klientów,przy temp wewn.20-20,5 stopnia jest na poziomie 550-600 minut pracy podajnika.w cieplejsze dni nawet 650 minut,wiem że minertu ma ponad 700 minut(cieplutki ma domek łobuz ;)

Ale widzę że i u Ciebie spory pobór ciepła.Napisz jak to wygląda od strony domu.

Kolego ale całościowy czas pracy podajnika do jego opróżnienia nie zależy od potrzeb energetycznych budynku.

Zależy od rodzaju i ilości paliwa jakie nasypiesz do podajnika (przy założeniu że wszystkie ślimaki pracują tak samo - tzn z taką samą prędkością transportują opał).

Od zapotrzebowania budynku na ciepło zależy np dzienny czy dobowy czas pracy podajnika, czyli ile paliwa musi podać w ciągu doby aby w domu było ciepło.

To że w piecu Minertu potrzeba 700 minut do opróżnienia podajnika wcale nie znaczy, że jego dom jest oszczędny lub nie.

Będzie oszczędny jeśli te 700 minut pracy podajnika rozłoży się na powiedzmy 3 tygodnie a mało oszczędny jeśli na tydzień.

Do mnie w OEP 16 kW wchodzi 7 worków po 20 kg. Opał to ekogroszek Iskra - i aby opróżnić podajnik z tej ilości opału potrzeba 630 minut.

Pozdrawiam,

Tomek

Kolego ale całościowy czas pracy podajnika do jego opróżnienia nie zależy od potrzeb energetycznych budynku.

Zależy od rodzaju i ilości paliwa jakie nasypiesz do podajnika (przy założeniu że wszystkie ślimaki pracują tak samo - tzn z taką samą prędkością transportują opał).

Od zapotrzebowania budynku na ciepło zależy np dzienny czy dobowy czas pracy podajnika, czyli ile paliwa musi podać w ciągu doby aby w domu było ciepło.

To że w piecu Minertu potrzeba 700 minut do opróżnienia podajnika wcale nie znaczy, że jego dom jest oszczędny lub nie.

Będzie oszczędny jeśli te 700 minut pracy podajnika rozłoży się na powiedzmy 3 tygodnie a mało oszczędny jeśli na tydzień.

Do mnie w OEP 16 kW wchodzi 7 worków po 20 kg. Opał to ekogroszek Iskra - i aby opróżnić podajnik z tej ilości opału potrzeba 630 minut.

Pozdrawiam,

Tomek

No dobrze tow takim razie ile dni spalasz zasobnik?

No dobrze tow takim razie ile dni spalasz zasobnik?

To zależy od pogody i ocieplenia domku.

U mnie obecnie - czyli na dworze na plusie do 12-13 w dzień, cały zasobnik to około 2 tygodnie palenia.

Jednak czasami mniej, czasami więcej zależy czy w nocy bliżej czy dalej od 0.

Pozdrawiam,

Tomek