Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]81327[/ATTACH]

Tak to wygląda, nad palnikiem widac taką bryłę żaru. Teraz przełączyłem na pogodowy, dzienna 18C, nocna 16 dałem. Oczywiście jeszcze tam nie mieszkam. Zdjęcie bylo robione gdy kocioł pracował w trybie zadawania z CO, czyli recznie byla ustawiona temperatura CO na 45C, co wy na to ??

Zawijany pomożcie, jak to wyglada z waszego punku widzenia?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

markowsski chciałem Ci uzmysłowić że nie ma znaczenia w jakim czasie spalisz zasobnik tzn. czy spalisz go w 3 dni, czy w 8 czy w 6 lub 7 tygodni.

Podajnik 130kg w moim przypadku opróżnia się w czasie 650min pracy podajnika.

Tak jak napisałem tylko frakcja paliwa może w niewielkim stopniu wypatrzyć ten czas.

Praca ze stałym nadmuchem ma lepszy wpływ na kondycję kotła.

Kto ma sterownik dwustanowy musi się cieszyć z tego co kupił i jeśli opanuje sztukę jego ustawiana również jest zadowolony tak jak ja.

Nie róbcie problemów tam gdzie ich nie ma.

Kocioł to kupa żelaztwa która stoi w kotłowni i która ma mi zapewnić komfort cieplny i w miarę rzadką oraz prostą obsługę.

Jak wszystkie dobra nie jest wieczny i trzeba się liczyć z tym że prędzej czy później szlak go trafi, co prawda lepiej żeby później.

Tak że nie dajmy się zwariować bo co niektórzy przesadzają i to mocno.

markowsski chciałem Ci uzmysłowić że nie ma znaczenia w jakim czasie spalisz zasobnik tzn. czy spalisz go w 3 dni, czy w 8 czy w 6 lub 7 tygodni.

Podajnik 130kg w moim przypadku opróżnia się w czasie 650min pracy podajnika.

Tak jak napisałem tylko frakcja paliwa może w niewielkim stopniu wypatrzyć ten czas.

Praca ze stałym nadmuchem ma lepszy wpływ na kondycję kotła.

Kto ma sterownik dwustanowy musi się cieszyć z tego co kupił i jeśli opanuje sztukę jego ustawiana również jest zadowolony tak jak ja.

Nie róbcie problemów tam gdzie ich nie ma.

Kocioł to kupa żelaztwa która stoi w kotłowni i która ma mi zapewnić komfort cieplny i w miarę rzadką oraz prostą obsługę.

Jak wszystkie dobra nie jest wieczny i trzeba się liczyć z tym że prędzej czy później szlak go trafi, co prawda lepiej żeby później.

Tak że nie dajmy się zwariować bo co niektórzy przesadzają i to mocno.

Jasne,mam zamiar zrobić to raz(ustawić optymalnie) i nie wracać do sprawy.Pewnie nie uda się to w jeden sezon ale kilka rzeczy chciałbym wiedzieć no i nie kłamiąc spalić mniej złotówek niż z poprzednim kotłem olejowym.

Ja nie wiem Panowie jak wy to robicie, że tak mało wam spala, ja zasypałem w Niedzielę 4 worki po 25kg pieklorza, aktualnie podajnik przepracował 300 min, dzisiaj jak zaglądałem do podajnika to zostało mi w nim ok 1 worka. Ostatnio zamontowałem pompę CO ale to nic zbytnio nie dało. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego programatow wewnętrzy jest "olewany" przez piec ? ps . Dom ocieplony 15cm styropianem, powierzchnia 130m, sciany podwójne, grzejniki żeliwne.

https://esterownik.pl/remote/737

Jasne,mam zamiar zrobić to raz(ustawić optymalnie) i nie wracać do sprawy.Pewnie nie uda się to w jeden sezon ale kilka rzeczy chciałbym wiedzieć no i nie kłamiąc spalić mniej złotówek niż z poprzednim kotłem olejowym.

Chciałem luknąć na twój sterownik ale wychodzi mi że nie jest udostępniony publicznie.

Na Bruli jedziesz ? bo nie pamiętam co tam kto ma.

Tylko awaryjnie !

Generalnie jak kupujesz jakikolwiek kocioł z z podajnikiem to palenie na ruszcie awaryjnym czymkolwiek jest procesem awaryjnym !

Ludzie chcecie kupić zaawansowane, automatyczne kotły a potem używać je jak "smieciuchy"

Śmieciuchy?? Widzę Women4, że sam jesteś zaawansowany technologicznie jak te śmieciuchy. Nie pisałem o śmieciach a o drzewie. Widzę , że słoma z bucików, tak? :)

Ja nie wiem Panowie jak wy to robicie, że tak mało wam spala, ja zasypałem w Niedzielę 4 worki po 25kg pieklorza, aktualnie podajnik przepracował 300 min, dzisiaj jak zaglądałem do podajnika to zostało mi w nim ok 1 worka. Ostatnio zamontowałem pompę CO ale to nic zbytnio nie dało. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego programatow wewnętrzy jest "olewany" przez piec ? ps . Dom ocieplony 15cm styropianem, powierzchnia 130m, sciany podwójne, grzejniki żeliwne.

https://esterownik.pl/remote/737

Kolego piec nie olewa programatora wewnętrznego.

Po pierwsze obniżył Ci temperaturę CO do minimalnej wartości jaką masz ustawioną - 42 stopnie.

Po drugie wprowadził pompę CO w tryb cykliczny - 15 minut pracy 5 postoju.

Także reakcja na przekroczenie temp. wewnętrznej jest.

Mam pytanie dlaczego zmniejszyłeś pracę podajnika w grzaniu do 3 sekund ?

Koledzy kilka/kilkanaście stron wcześniej pisali że zwiększyło im to zużycie węgla.

Co Ci mogę poradzić to wyłącz cykliczną pracę pompy CO.

To zaburza pracę CO. Bo przy wyłączonej pompie piec szybciej się nagrzewa (sam piec), a po włączeniu znowu szybko się wychładza.

Szczególnie że piszesz, iż masz grzejniki żeliwne. Czyli dużą pojemność wodną układu. W takim przypadku lepiej aby pompka CO pracowała cały czas.

Następnie przywróć do normalnych ustawień pracę podajnika w grzaniu.

Włącz pogodówkę i daj mu 24 godziny spokoju.

Wysokie spalanie wynika z wysokiego zapotrzebowania na ciepło i/lub z kiepskiego opału.

Napisz co to za Pielkorz ? Worki 25 kg czyli powinien być to ten z Piekar Śląskich.

Jakie masz worki ? Papierowe, foliowe czy jutowe ?

Czy pakowany jest w kopalni czy na składzie ?

Pozdrawiam,

Tomek

[ATTACH=CONFIG]81327[/ATTACH]

Tak to wygląda, nad palnikiem widac taką bryłę żaru. Teraz przełączyłem na pogodowy, dzienna 18C, nocna 16 dałem. Oczywiście jeszcze tam nie mieszkam. Zdjęcie bylo robione gdy kocioł pracował w trybie zadawania z CO, czyli recznie byla ustawiona temperatura CO na 45C, co wy na to ??

Wg mnie masz kiepskiej jakości ekogroszek....... kup jutro w innym miejscu ze 3 worki innego i zasyp kociołek iw tedy będziesz wiedział.....

Już jest,sorrki dziś się przelogowywałem.eCoala posiadam.

Dzięki za luknięcie :)

Wykresy bardzo ładnie wyglądają, jakiś duży przyrost temperatury dzisiaj około 11-tej.

Dlaczego tak dużo alarmów masz i myślę że zaduzo spędzasz czasu w kotłowni.

Jak każda nowa zabawka na początku bardzo cieszy :)

Te możliwości odnoście zmian nastaw to wg. mnie taka poprawka zachciankowo-odczepna.

Chcieliście to macie a w rzeczywistości nic bym nie grzebał.

Jeśli kupimy jakiś perfidny miał latem to wtedy można coś skorygować ewentualnie w trybie podtrzymania gdyby kocioł zaczynał gasnąć.

To wydaje mi się jedyną słuszną możliwością do zmian.

Szanowny Kolego Vld

"dziękuję" za niektóre słowa w twoim wpisie #2751

W tym kraju wolno nawet wierzyć w to, że 2 x 2 = 5.

Nie będę się już dłużej rozwodził nad poziomem wiedzy Kolegi w pewnych dziedzinach.

Wlepienie z rosyjskojęzycznej publikacji skanów wykresów dotyczących złoża w zgazowarce i łączenie tego z procesem spalania w palniku retortowym już wystarczająco "dobrze" świadczy o wiedzy Kolegi o procesie spalania. A przecież wystarczyło poczytać, co mieli do powiedzenia w tej sprawie autorzy tamtego opracowania.

Wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby Szanowny Kolega zbudował coś lepszego w rozsądnych cenach.

Poddał swoje dzieło osądowi publicznemu i wszystko byłoby jasne.

Pseudoteoretyczne rozważania o wyższości jednych świąt nad drugimi do niczego odkrywczego nie prowadzą.

Fakt, naszym błędem było to, że zamiast iść utartą przez wielu ścieżką (wiem, ale nie powiem) podjęliśmy się upowszechnienia wiedzy z naszej branży szerokiemu ogółowi użytkowników kotłów c.o.

Przez to i Szanowny Kolega byłby lżejszy i my zdrowsi.

Upraszam Szanownego Kolegę o podawanie w przyszłości odnośników do źródeł.

Pozdrawiam zawijan_2

Śmieciuchy?? Widzę Women4, że sam jesteś zaawansowany technologicznie jak te śmieciuchy. Nie pisałem o śmieciach a o drzewie. Widzę , że słoma z bucików, tak? :)

Nieżle kolega zaczyna swoją przygodę na tym forum.Myślę,że wprawy nabierałeś na jakimś gimnazjalnym forum.Najpierw poobrażasz kolegów, a potem pomóżcie!

Życzę powodzenia.

...

Te możliwości odnoście zmian nastaw to wg. mnie taka poprawka zachciankowo-odczepna.

Chcieliście to macie a w rzeczywistości nic bym nie grzebał.

Jeśli kupimy jakiś perfidny miał latem to wtedy można coś skorygować ewentualnie w trybie podtrzymania gdyby kocioł zaczynał gasnąć.

To wydaje mi się jedyną słuszną możliwością do zmian.

Ma ktoś wiedzę jak to było do tej pory znaczy bez udostępnienia tej zmiany? Była stała na konkretnej wartości czy mogła ulegać zmianom? Nigdy szczególnie nie przejmowałem się tym a teraz tyle szumu do okoła ;).

Kolego szosiu

Fotografia bardzo mało czytelna, a my nie z branży "kirlianowców". Dlatego prośba.

Weż kawałek tego spieku (zimnego) i cyknij mu fotkę bez lampy błyskowej na jakimś jasnym tle (choćby kawałek worka po cemencie).

Weź również proszę - rozbij kawałek tego spieku na drobne kawałki i daj znać jak to wygląda:

1. czy drobinki są szkliste i puste w środku

2. czy znajdują się w nich szare kawałki koksopodobne lub drobiny niespalonego węgla

3. napisz, co tam jeszcze wykukałeś.

Oczywiście, że takie spieki zablokowały ci ewakuację popiołu, opory wzrosły ogromnie i dlatego ścięło ci zawleczkę.

Deflektora nie dźwignęło, bo to "zwierzątko" waży ponad 17 kg.

Węgiel który kupiłeś jest mieszanką kilku różnych węgli o różnych parametrach. Jeśli trafiły się tam np. węgle koksujące o niskiej temp. topliwości popiołu i rozpoczął on tworzenie spieków żużlowo - koksowych, to niestety ta znaczna wilgoć paliwa pomogła tylko w tworzeniu się tych maxi buł.

Wybacz, że nie objaśnię Ci tego mechanizmu na forum, bo kończę z darmową nauką na forum. Jeśli chcesz, to daj znać: napiszę Ci to dokładnie w prywatnym poście.

Jeśli masz problemy z zakupem śrub M5, to może łatwiej będzie ci kupić zawleczki maszynowe M5 dł 50 - 70 mm lub gwoździe o średnicy 5 mm.

Ja np. przez długi czas jechałem na zabezpieczeniu w postaci wkręta do drewna, bo jak pracował, to mi się nie chcialo go zmieniać. Ot, wrodzone lenistwo.

Pozdrawiam serdecznie czekając na odpowiedź

Zawijan_2

Ma ktoś wiedzę jak to było do tej pory znaczy bez udostępnienia tej zmiany? Była stała na konkretnej wartości czy mogła ulegać zmianom? Nigdy szczególnie nie przejmowałem się tym a teraz tyle szumu do okoła ;).

Były tylko do trybu podtrzymania i to było słuszne.

W automacie nie było takich możliwości.

Ustawiałeś tylko temp. CO i CWU i wsio.

Nie mam eCoala, może nie tak, nie mam pracującego eCoala na swoim kotle ale często tutaj zaglądam, może moje spostrzeżenia są mylne bo w tym przypadku to raczej wiedza bardziej teoretyczna, powiązana z praktyczną ale na innych sterowaniach.

Jeśli ktoś ma inne zdanie zawsze może go tutaj wyrazić bo nikt nie jest alfą i omegą.