Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zależy od pogody i ocieplenia domku.

U mnie obecnie - czyli na dworze na plusie do 12-13 w dzień, cały zasobnik to około 2 tygodnie palenia.

Jednak czasami mniej, czasami więcej zależy czy w nocy bliżej czy dalej od 0.

Pozdrawiam,

Tomek

No to jak 2 tyg zasobnik to gratuluje ;)

Wolałbym jednak porozmawiać z kimś kto ma gabaryty i walory konstrukcyjne oraz termiczne budynku zbliżone do moich,bo sorrki ale nie na wszystkie odpowiedzi tego typu daję wiarę(chyba że chodzi o tryb lato:)

Przypominają mi się czasy kiedy miałem kocioł olejowy.Na forum (na tym forum) czytałem wypowiedzi kolesi co twierdzili że na dom 160m2 ocieplony spalają 3500 litrów opału rocznie.Kiedyś wypiłem kawę z dostawcą opału,miły gość.zapytałem go jak to jest naprawdę.Gość zaopatrywał domki (kilkanaście w okolicy) i jak mu powiedziałem 3500 litrów na 160m2 na rok to tylko się usmiechnął-po czym odpowiedział że może i tak ale większość z nich dopala kominkami i kilka kubików drewna leci przez sezon.

Pozostawiam tematy energooszczędnych"cudownych" domów bo moi znajomi nie mają takowych.Koleś ma dom (nowy,docieplony) ok 200m2 i spala 140-150kg w takiej porze i temperaturach jak teraz-na 6-7 dni(temp w domu 21 stopni)i w to wierzę bo go znam od dziecka.Ale w teksty typu 2 tygodnie zasobnik 100-110kg to już się uśmiecham.

Bez obrazy ale przypomina mi to rozmowę z właścicielami BMW,wszyscy twierdzą że ich furki spalają niewiele...hi hi.

Pozdrawiam

Edytowane przez markowsski

markowsski w ecoalu/bruli sprawdzisz sobie wszystko- wchodzisz po prostu na stronkę delikwenta i patrzysz jaka jest temp zewnętrzna, jaka wew,ile st jest w domu do jakiej temp grzeje temp cwu( oczywiscie w odpowiednim przedziale czasowym np miesiąc) i....................wyciągasz wnioski

Z całym szacunkiem ....ale mało wiesz....pod spalnie drewna jak troszke pogłówkówiesz mozna ustawiac nawet sterowniki, niewazne czy to cobra,bruli ( na ecoalu nie testowałem ale pewnie tez) czy tatarek jak wszystko ładnie pozgrywasz to one będą ci spalac drewno z automatu... co nie zmienia faktu że kocioł na ekogroszek jak sama nazwa wskazuje jest generalnie do spalania ekogroszu ew miału czy pelet...

NIe jestem ekspertem , to fakt. Próbowałem natomiast spalic drewno po budowie , tak jak Ty planujescz. Powiem krótko, nie warte to bylo zachodu , palenisko i drzwiczki male wiec trzeba bylo to pociac na male kawalki , za kazdym razem demontaz czujnika temp spalin. Po kilku dniach takiego palenia rozdalem reszte tego co zostalo do spolenia. Ruszt awaryjny natomiast swietnie sie sprawdza do palenia roznych gazet itp. papierowych smieci .

Wolałbym jednak porozmawiać z kimś kto ma gabaryty i walory konstrukcyjne oraz termiczne budynku zbliżone do moich,bo sorrki ale nie na wszystkie odpowiedzi tego typu daję wiarę(chyba że chodzi o tryb lato:)

Przypominają mi się czasy kiedy miałem kocioł olejowy.Na forum (na tym forum) czytałem wypowiedzi kolesi co twierdzili że na dom 160m2 ocieplony spalają 3500 litrów opału rocznie.Kiedyś wypiłem kawę z dostawcą opału,miły gość.zapytałem go jak to jest naprawdę.Gość zaopatrywał domki (kilkanaście w okolicy) i jak mu powiedziałem 3500 litrów na 160m2 na rok to tylko się usmiechnął-po czym odpowiedział że może i tak ale większość z nich dopala kominkami i kilka kubików drewna leci przez sezon.

Pozostawiam tematy energooszczędnych"cudownych" domów bo moi znajomi nie mają takowych.Koleś ma dom (nowy,docieplony) ok 200m2 i spala 140-150kg w takiej porze i temperaturach jak teraz-na 6-7 dni(temp w domu 21 stopni)i w to wierzę bo go znam od dziecka.Ale w teksty typu 2 tygodnie zasobnik 100-110kg to już się uśmiecham.

Bez obrazy ale przypomina mi to rozmowę z właścicielami BMW,wszyscy twierdzą że ich furki spalają niewiele...hi hi.

Pozdrawiam

Wierzyć możesz lub nie. To akurat mnie mało interesuje.

Nie masz pojęcia jaki mam dom. Ile powierzchni, jak ocieplony, ile osób mieszka, jaka jest temperatura wewnątrz, a piszesz że to niemożliwe.

Nie za bardzo pewnie także orientujesz się jaki mam węgiel, jakie są ustawienia pieca.

Na jakiej podstawie więc twierdzisz że to niemożliwe ?

Bo Twój znajomy spala więcej ?

Przepraszam ale taka logika do mnie nie trafia.

Każdy dom jest inny i w każdym inaczej spala.

Ja mam 130 m2 powierzchni użytkowej domu solidnie ocieplonego.

140 kg starcza jak pisałem w zależności od pogody do dwóch tygodni w okresie przejściowym.

14 to było najdłuższy czas na jaki starczyło - ale wtedy nocą było powyżej 5-6 stopni.

Tak średnio to pewnie będzie około 12 dni.

W trybie lato (grzeję 200 l wody dla 3 osób), przy ustawionych strefach czasowych, podajnik (140 kg) starczał na około 24-25 dni.

Ty masz inny dom, Twoi znajomi jeszcze inne ale takie spalanie jest realne przy stosunkowo niewielkim, dobrze ocieplonym domu.

Jest na tym forum wiele osób z jeszcze lepszymi wynikami :)

A tak a'propos aut to nie jestem właścicielem BMW.

Mam Mazdę i to zagazowaną :)

markowsski w ecoalu/bruli sprawdzisz sobie wszystko- wchodzisz po prostu na stronkę delikwenta i patrzysz jaka jest temp zewnętrzna, jaka wew,ile st jest w domu do jakiej temp grzeje temp cwu( oczywiscie w odpowiednim przedziale czasowym np miesiąc) i....................wyciągasz wnioski

Nie do końca tak jest bo każdy sam sobie wpisuje czas opróżniania podajnika.

Możesz sobie wpisać 1000 minut lub cokolwiek innego.

Co do pozostałych rzeczy to oczywiście można podejrzeć ustawienia i parametry pracy kotła.

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez arrow00

Zdjęcie0902.jpg

Tak to wygląda, nad palnikiem widac taką bryłę żaru. Teraz przełączyłem na pogodowy, dzienna 18C, nocna 16 dałem. Oczywiście jeszcze tam nie mieszkam. Zdjęcie bylo robione gdy kocioł pracował w trybie zadawania z CO, czyli recznie byla ustawiona temperatura CO na 45C, co wy na to ??

Hej,rozumiem że 90 kg spala ci 350-360 minut pracy podajnika?Jaki obiekt,jaki kocioł,podaj proszę trochę detali.

Martwiłem się że moje spalanie czyli 75kg eko groszek Kazimierz Juliusz 25 tys.cal.+15kg Lava pelets w starym ,nie ocieplonym obiekcie z lat 70 tych.(ściany i stropodach),stare okna,gdzie drzwi są otwierane non stop przez klientów,przy temp wewn.20-20,5 stopnia jest na poziomie 550-600 minut pracy podajnika.w cieplejsze dni nawet 650 minut,wiem że minertu ma ponad 700 minut(cieplutki ma domek łobuz ;)

Ale widzę że i u Ciebie spory pobór ciepła.Napisz jak to wygląda od strony domu.

To czy dom ma duże straty czy małe nie ma nic do tego ile ślimak podaje. Jak zasobnik schodzi za 650 min to czy go spalisz za 3 doby czy za 8 to ślimak pracuje 650min. Małe wahania mogą być ale powodować może je frakcja danego paliwa.

Widzę że aroow00 wytłumaczył koledze o co chodzi z tym czasem.

aroow nic się nie martw ja jak w tamtym roku pisałem że latem zasobnik 130kg wystarcza mi prawie na 7 tygodni grzania CWU to też było trochę niedowiarków ale po tym sezonie letnim już nikt nie pisze że to niemożliwe bo kilku chłopakom wyszło podobnie.

Widzę że aroow00 wytłumaczył koledze o co chodzi z tym czasem.

aroow nic się nie martw ja jak w tamtym roku pisałem że latem zasobnik 130kg wystarcza mi prawie na 7 tygodni grzania CWU to też było trochę niedowiarków ale po tym sezonie letnim już nikt nie pisze że to niemożliwe bo kilku chłopakom wyszło podobnie.

Hej,nie rozmawialiśmy o trybie lato ;)

Ok ja jestem laikiem w temacie i mogę się mylić ale jeśli masz ochotę to podziel się proszę pewnikami jeśli chodzi o dobór ustawień,pracy kotła(ciągła,dwustanowa-chyba tak jest u Ciebie?)Która z tych prac(nawet w teorii,bez brania pod uwagę czynników typu ocieplenie itd) jest bardziej ekonomiczna itd :)

Pewnie będzie to pomocne nie tylko dla mnie,przy brulim masz więcej możliwości do testowania..więc pewnie i doświadczenie większe.

Dzięki

Dzisas. A piac Macieju.

140m2 powierzchni grzanej (tak naprawde to 170 bo otwieram drzwi od kotlowni na garaz, zeby 'odzyskac' cieplo pieca), 500m3 objetosci grzanej do 23* w dzien, CWU do 43* w dzien, 15cm styro na scianach, 30cm welny na suficie, reku, Polska centralna. Dzien zasypania 16 pazdziernik przed poludniem, przewidywany czas zasypu na dzien wczorajszy 30 pazdziernik tuz po polnocy. Przyznaje sie bez bicia, ze spalilem w tym czasie dodatkowo w piecu ze 3 deski, ktore zawalaly mi garaz.

[ATTACH=CONFIG]81327[/ATTACH]

Tak to wygląda, nad palnikiem widac taką bryłę żaru. Teraz przełączyłem na pogodowy, dzienna 18C, nocna 16 dałem. Oczywiście jeszcze tam nie mieszkam. Zdjęcie bylo robione gdy kocioł pracował w trybie zadawania z CO, czyli recznie byla ustawiona temperatura CO na 45C, co wy na to ??

Zawijany pomożcie, jak to wyglada z waszego punku widzenia?

markowsski chciałem Ci uzmysłowić że nie ma znaczenia w jakim czasie spalisz zasobnik tzn. czy spalisz go w 3 dni, czy w 8 czy w 6 lub 7 tygodni.

Podajnik 130kg w moim przypadku opróżnia się w czasie 650min pracy podajnika.

Tak jak napisałem tylko frakcja paliwa może w niewielkim stopniu wypatrzyć ten czas.

Praca ze stałym nadmuchem ma lepszy wpływ na kondycję kotła.

Kto ma sterownik dwustanowy musi się cieszyć z tego co kupił i jeśli opanuje sztukę jego ustawiana również jest zadowolony tak jak ja.

Nie róbcie problemów tam gdzie ich nie ma.

Kocioł to kupa żelaztwa która stoi w kotłowni i która ma mi zapewnić komfort cieplny i w miarę rzadką oraz prostą obsługę.

Jak wszystkie dobra nie jest wieczny i trzeba się liczyć z tym że prędzej czy później szlak go trafi, co prawda lepiej żeby później.

Tak że nie dajmy się zwariować bo co niektórzy przesadzają i to mocno.