Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie instalacji CO.

Na schemacie dostępnym na stronie Ogniwa (tym wyżej)

czujnik temperatury wody jest zamontowany za zaworem czterodrogowym.

Czy to ma sens, jaką on daje informację sterownikowi skoro nie wie jak jest zawór ustawiony?

Czy Wy też macie tak założony czujnik?

Szykuję się do przeróbki instalacji i nie wiem jaki schemat wybrać, trzy pompy to chyba lekka przesada.

Witam koledzy. Planuję na przyszły tydzień zakup Eko Plusa 16kW i mam pytanko- jaki rodzaj zabezpieczenia temp. powrotu polecacie: zawór czterodrogowy czy pompę mieszającą? Moja instalacja to stalowa grawitacyjna na dużych przekrojach z zaworem zwrotnym i pompą obiegową. Wiem że zabezpieczenie temperatury powrotu jest jednym z warunków gwarancji.Aha i jeszcze pytanko: czy wymagane jest w warunkach aby instalacji sterownika dokonywał jakiś spec czy nie ma takiego wymogu? Pozdrawiam .:)

Witam wszystkich,

Czy dla kotła eko-plus można mieszać ze sobą węgiel o różnej granulacji (miał + groszek 31mm), czy też raczej jest to niezalecane? Czy duża granulacja powoduje istotne pogorszenia spalania?

Mam wrażenie, że groszek będzie mniej brudzący niż miał, łatwiej będzie schnął - no i z uwagi na różnice w kaloryczności, będę potrzebował mniej miejsca na przechowywanie odpowiedniego zapasu. A nie chciałbym musieć go odsiewać z miału:).

Czy jest gdzieś dostępny spis warunków gwarancji (jak np. wymieniony w poprzednim poście przez kris36g zabezpieczenie temperatury powrotu)?

W sumie jestem już zdecydowany na ten kociołek, w wersji 25kW, ale chciałbym rozwiać tyle wątpliwości, ile możliwe, przed zakupem, zwłaszcza, że w okolicy ciężko o doświadczonych instalatorów.

pozdrawiam!

Witam koledzy. Planuję na przyszły tydzień zakup Eko Plusa 16kW i mam pytanko- jaki rodzaj zabezpieczenia temp. powrotu polecacie: zawór czterodrogowy czy pompę mieszającą? Moja instalacja to stalowa grawitacyjna na dużych przekrojach z zaworem zwrotnym i pompą obiegową. Wiem że zabezpieczenie temperatury powrotu jest jednym z warunków gwarancji.Aha i jeszcze pytanko: czy wymagane jest w warunkach aby instalacji sterownika dokonywał jakiś spec czy nie ma takiego wymogu? Pozdrawiam .:)

Podłączenie sterownika nie jest trudna czynnością a w warunkach gwarancji nic nie pisze o tym,wystarczy pieczątka instalatora i to tyle.Jeżeli masz CWU blisko pieca to pompę z CWU można użyć również jako mieszającą.Ja mam zawór 4D oraz pompę z CWU jako mieszającą.Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU

Edytowane przez minertu

Czy mam rozumieć, że czujnik temperatury masz za zaworem 4D?

To jaka jest temperatura na kotle?

Czujnik CO jest w piecu w miejscu do tego przeznaczonym natomiast czujnik temp powrotu jest pomiędzy powrotem z zaworu 4D,powrotem CWU a piecem.Na ostatnim odcinku do pieca za wszystkimi powrotami.Tak to ujmę.

Podłączenie sterownika nie jest trudna czynnością a w warunkach gwarancji nic nie pisze o tym,wystarczy pieczątka instalatora i to tyle.Jeżeli masz CWU blisko pieca to pompę z CWU można użyć również jako mieszającą.Ja mam zawór 4D oraz pompę z CWU jako mieszającą.Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU

Dzięki Minertu za odp.:) Pompy na CWU nie mam (jeszcze) ale zasobnik 140 litrów mam bliziutko pieca i chyba zrobię tak jak u Ciebie. Kociołek zakładał będzie mi zaprzyjaźniony instalator to i pieczątka będzie, ale nie wiedziałem że takowa jest wymagana:eek: Pozdrawiam niebieskich (niedługo do Was dołączę).

Dzięki Minertu za odp.:) Pompy na CWU nie mam (jeszcze) ale zasobnik 140 litrów mam bliziutko pieca i chyba zrobię tak jak u Ciebie. Kociołek zakładał będzie mi zaprzyjaźniony instalator to i pieczątka będzie, ale nie wiedziałem że takowa jest wymagana:eek: Pozdrawiam niebieskich (niedługo do Was dołączę).

Jak każda gwarancję ktoś podbić musi :) Jak masz CWU bliziutko to montuj 4D a w razie czego możesz użyć jak w moim przypadku pompę z CWU jako mieszającą.

Czujnik CO jest w piecu w miejscu do tego przeznaczonym natomiast czujnik temp powrotu jest pomiędzy powrotem z zaworu 4D,powrotem CWU a piecem.Na ostatnim odcinku do pieca za wszystkimi powrotami.Tak to ujmę.

Dzięki, wszystko jasne.

Kocioł właśnie zamówiłem. Ciekawy jestem którą wersję dostanę.

Czy wiadomo już czym czyścić te kwadratowe kanały o różnych przekrojach?

Po wielu tygodniach zastanawiania się zamówiłem swojego Eko PLus 25kW na Fuego

Ciekawe jaka będzie wersja deflektora - żeliwny czy cegły?

Mam pytanie - czy jest problem podłączenia do sterownika pompy z automatyczną regulacją elektroniczną - typu Alpha 2 lub Leszno Maxima?

Słyszałem pogłoski na temat problemów z podłączeniem

"Ciekawe jaka będzie wersja deflektora - żeliwny czy cegły?"

A czemu nie dzwonicie do sprzedawcy przed zakupem i nie pytacie jaką ma wersję rusztu ?

Ja tam gdzie kupowałem swój zadzwoniłem dowiedziałem się, że jest ruszt żeliwny, poprosiłem żeby mi zamienili na "ruszto-deflektor" i już.

Jeśli to będzie kocioł z ostatnio produkowanych to powinien być żeliwny "ruszto-deflektor", bo taki podobno ma teraz być oferowany we wszystkich kotłach.

Z tego co wiem to ceglany w ogóle nie wszedł do sprzedaży.

Ale więcej to na pewno wie @zawijan

To samo @wrb "Ciekawy jestem którą wersję dostanę."

Za telefon i dzwonić zanim się kupi i wtedy się wie :-)

pozdrawiam,

Edytowane przez woma4

To samo @wrb "Ciekawy jestem którą wersję dostanę."

Za telefon i dzwonić zanim się kupi i wtedy się wie :-)

pozdrawiam,

Że dostanę rusztodeflektor to wiem, nie wiem jakie przekroje kanałów,

ale chyba nie jest to aż tak istotne aby szukać telefonu.

Widzę, że coraz więcej użytkowników Ogniwa będzie miał Zawijan na sumieniu. ;)

Dlaczego akurat na sumieniu? Przecież nikt nikogo nie zmusza co ma kupić.Forum jest po to aby o produkcie dyskutować ale nie wciskać go komuś na siłę.

Mi wciskano tłokowca ,inni odradzali ,już go z ciężarówki rozładowywali ale zrezygnowałem bo znalazłem Ogniwo z Brucerem i taki piec chciałem i zamontowałem i nie narzekam. Wręcz przeciwnie jestem z niego zadowolony a to ,że często przy nim kopie to tylko dlatego,że mnie to bawi i kręci,a nóż człowiek coś usprawni ,ulepszy itp.Gdyby mnie to nie bawiło to robił bym coś innego albo i nic bym nie robił tylko zasypywał i wyrzucał popiół.

Było już u mnie ze 20 osób oglądać piec i wypytywać co z czym się je i wiecie co?Kupili ten sam kocioł bo jak im powiedziałem,że jak nie będą kombinować to wystarczy tylko zasypać węgiel i wybrać popiół.Taka tez była i jest idea może nie kotła samego w sobie ale Brucera , Burnera-S i sterownika eCoal.

Gdybym czekał dłużej z wyborem pewnie kupił bym eko plus ale jeszcze nie był produkowany.