minertu 06.05.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Co tutaj knujecie za moimi plecami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 06.05.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Mam pytanie odnośnie instalacji CO.Na schemacie dostępnym na stronie Ogniwa (tym wyżej) czujnik temperatury wody jest zamontowany za zaworem czterodrogowym.Czy to ma sens, jaką on daje informację sterownikowi skoro nie wie jak jest zawór ustawiony?Czy Wy też macie tak założony czujnik?Szykuję się do przeróbki instalacji i nie wiem jaki schemat wybrać, trzy pompy to chyba lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 trzy pompy to chyba lekka przesada. O ile się nie mylę to Bobek_Budowniczy ma chyba 4 albo nawet 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 07.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Co tutaj knujecie za moimi plecami My nie knujemy... po prostu podziwiamy Cię... my to tak dla rozluźnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Przetestować Burnera-S nie problem, problem z dopasowaniem mocowania to też pikuś,kosz w sumie można dorobić kołnierz i po kłopocie.Problemem jest mieć co przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris36g 08.05.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam koledzy. Planuję na przyszły tydzień zakup Eko Plusa 16kW i mam pytanko- jaki rodzaj zabezpieczenia temp. powrotu polecacie: zawór czterodrogowy czy pompę mieszającą? Moja instalacja to stalowa grawitacyjna na dużych przekrojach z zaworem zwrotnym i pompą obiegową. Wiem że zabezpieczenie temperatury powrotu jest jednym z warunków gwarancji.Aha i jeszcze pytanko: czy wymagane jest w warunkach aby instalacji sterownika dokonywał jakiś spec czy nie ma takiego wymogu? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emceka 08.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam wszystkich, Czy dla kotła eko-plus można mieszać ze sobą węgiel o różnej granulacji (miał + groszek 31mm), czy też raczej jest to niezalecane? Czy duża granulacja powoduje istotne pogorszenia spalania?Mam wrażenie, że groszek będzie mniej brudzący niż miał, łatwiej będzie schnął - no i z uwagi na różnice w kaloryczności, będę potrzebował mniej miejsca na przechowywanie odpowiedniego zapasu. A nie chciałbym musieć go odsiewać z miału:).Czy jest gdzieś dostępny spis warunków gwarancji (jak np. wymieniony w poprzednim poście przez kris36g zabezpieczenie temperatury powrotu)?W sumie jestem już zdecydowany na ten kociołek, w wersji 25kW, ale chciałbym rozwiać tyle wątpliwości, ile możliwe, przed zakupem, zwłaszcza, że w okolicy ciężko o doświadczonych instalatorów. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Witam koledzy. Planuję na przyszły tydzień zakup Eko Plusa 16kW i mam pytanko- jaki rodzaj zabezpieczenia temp. powrotu polecacie: zawór czterodrogowy czy pompę mieszającą? Moja instalacja to stalowa grawitacyjna na dużych przekrojach z zaworem zwrotnym i pompą obiegową. Wiem że zabezpieczenie temperatury powrotu jest jednym z warunków gwarancji.Aha i jeszcze pytanko: czy wymagane jest w warunkach aby instalacji sterownika dokonywał jakiś spec czy nie ma takiego wymogu? Pozdrawiam . Podłączenie sterownika nie jest trudna czynnością a w warunkach gwarancji nic nie pisze o tym,wystarczy pieczątka instalatora i to tyle.Jeżeli masz CWU blisko pieca to pompę z CWU można użyć również jako mieszającą.Ja mam zawór 4D oraz pompę z CWU jako mieszającą.Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU Edytowane 8 Maja 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 08.05.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU Czy mam rozumieć, że czujnik temperatury masz za zaworem 4D? To jaka jest temperatura na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Czy mam rozumieć, że czujnik temperatury masz za zaworem 4D? To jaka jest temperatura na kotle? Czujnik CO jest w piecu w miejscu do tego przeznaczonym natomiast czujnik temp powrotu jest pomiędzy powrotem z zaworu 4D,powrotem CWU a piecem.Na ostatnim odcinku do pieca za wszystkimi powrotami.Tak to ujmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris36g 08.05.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Podłączenie sterownika nie jest trudna czynnością a w warunkach gwarancji nic nie pisze o tym,wystarczy pieczątka instalatora i to tyle.Jeżeli masz CWU blisko pieca to pompę z CWU można użyć również jako mieszającą.Ja mam zawór 4D oraz pompę z CWU jako mieszającą.Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU Dzięki Minertu za odp. Pompy na CWU nie mam (jeszcze) ale zasobnik 140 litrów mam bliziutko pieca i chyba zrobię tak jak u Ciebie. Kociołek zakładał będzie mi zaprzyjaźniony instalator to i pieczątka będzie, ale nie wiedziałem że takowa jest wymagana:eek: Pozdrawiam niebieskich (niedługo do Was dołączę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Dzięki Minertu za odp. Pompy na CWU nie mam (jeszcze) ale zasobnik 140 litrów mam bliziutko pieca i chyba zrobię tak jak u Ciebie. Kociołek zakładał będzie mi zaprzyjaźniony instalator to i pieczątka będzie, ale nie wiedziałem że takowa jest wymagana:eek: Pozdrawiam niebieskich (niedługo do Was dołączę). Jak każda gwarancję ktoś podbić musi Jak masz CWU bliziutko to montuj 4D a w razie czego możesz użyć jak w moim przypadku pompę z CWU jako mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 09.05.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Czujnik CO jest w piecu w miejscu do tego przeznaczonym natomiast czujnik temp powrotu jest pomiędzy powrotem z zaworu 4D,powrotem CWU a piecem.Na ostatnim odcinku do pieca za wszystkimi powrotami.Tak to ujmę. Dzięki, wszystko jasne. Kocioł właśnie zamówiłem. Ciekawy jestem którą wersję dostanę. Czy wiadomo już czym czyścić te kwadratowe kanały o różnych przekrojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 09.05.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Obowiązkiem producenta jest dostarczyć narzędzia niezbędne do obsługi urządzenia. Każdego urządzenia. I tego się trzymam. Jaki mądry człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus96 09.05.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Po wielu tygodniach zastanawiania się zamówiłem swojego Eko PLus 25kW na FuegoCiekawe jaka będzie wersja deflektora - żeliwny czy cegły? Mam pytanie - czy jest problem podłączenia do sterownika pompy z automatyczną regulacją elektroniczną - typu Alpha 2 lub Leszno Maxima?Słyszałem pogłoski na temat problemów z podłączeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 09.05.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) "Ciekawe jaka będzie wersja deflektora - żeliwny czy cegły?" A czemu nie dzwonicie do sprzedawcy przed zakupem i nie pytacie jaką ma wersję rusztu ? Ja tam gdzie kupowałem swój zadzwoniłem dowiedziałem się, że jest ruszt żeliwny, poprosiłem żeby mi zamienili na "ruszto-deflektor" i już. Jeśli to będzie kocioł z ostatnio produkowanych to powinien być żeliwny "ruszto-deflektor", bo taki podobno ma teraz być oferowany we wszystkich kotłach. Z tego co wiem to ceglany w ogóle nie wszedł do sprzedaży. Ale więcej to na pewno wie @zawijan To samo @wrb "Ciekawy jestem którą wersję dostanę." Za telefon i dzwonić zanim się kupi i wtedy się wie pozdrawiam, Edytowane 9 Maja 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 09.05.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A pompę Alpha 2 właśnie będę miał na zasilaniu CO przy moim kotle (Ogniwo Eko Plus 16kW) Ale jak się sprawdzi to pewnie ci odpowiem dopiero po kolejnym sezonie bo teraz pewnie będzie tylko testowe odpalenie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 09.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 To samo @wrb "Ciekawy jestem którą wersję dostanę." Za telefon i dzwonić zanim się kupi i wtedy się wie pozdrawiam, Że dostanę rusztodeflektor to wiem, nie wiem jakie przekroje kanałów, ale chyba nie jest to aż tak istotne aby szukać telefonu. Widzę, że coraz więcej użytkowników Ogniwa będzie miał Zawijan na sumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Dlaczego akurat na sumieniu? Przecież nikt nikogo nie zmusza co ma kupić.Forum jest po to aby o produkcie dyskutować ale nie wciskać go komuś na siłę.Mi wciskano tłokowca ,inni odradzali ,już go z ciężarówki rozładowywali ale zrezygnowałem bo znalazłem Ogniwo z Brucerem i taki piec chciałem i zamontowałem i nie narzekam. Wręcz przeciwnie jestem z niego zadowolony a to ,że często przy nim kopie to tylko dlatego,że mnie to bawi i kręci,a nóż człowiek coś usprawni ,ulepszy itp.Gdyby mnie to nie bawiło to robił bym coś innego albo i nic bym nie robił tylko zasypywał i wyrzucał popiół.Było już u mnie ze 20 osób oglądać piec i wypytywać co z czym się je i wiecie co?Kupili ten sam kocioł bo jak im powiedziałem,że jak nie będą kombinować to wystarczy tylko zasypać węgiel i wybrać popiół.Taka tez była i jest idea może nie kotła samego w sobie ale Brucera , Burnera-S i sterownika eCoal.Gdybym czekał dłużej z wyborem pewnie kupił bym eko plus ale jeszcze nie był produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 09.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Minertu mógłbyś wrzucić schemat Twojej kotłowni z zaworem 4D , Ja dalej nie wiem jak podłączyć mój kociołek do instalacji. Tzn czy użyć pompki mieszającej czy 4d? CZy ecoal moze sterowac silownikiem od zaworu 4d? Edytowane 9 Maja 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts