korin 26.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Mam pewien problem z kotlem (a moze bardziej z instalacja;/) - uruchomilem go 2 raz i ciagle ma wyzsza temperature na powrocie niz na zasilaniu - roznica jest dosc znaczna, bo na powrocie jest z 10 stopni wiecej. Moze to problem z zaworem 4d (tak mi sie zdaje, bo on ma kierowac ciepa wode na powrot z tego co rozumiem) - nie znam sie na tym jak to ma byc prawidlowo zainstalowane, opisze wiec jak mi go firma podlaczyla:na gorze wyjscie do instalacji z pompa, po lewej powrot z instalacji, po prawej powrot do kotla, na dole zasilanie z kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 korin albo po prostu trzeba skalibrować czujniki.Przejrzyj kilka stron wcześniej było pisane, ktoś miał podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 26.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ale ja uzylem najlepszego znanego czujnika - sprawdzilem to recznie (a to mam skalibrowane od dziecka) na zasilaniu moge sie dotknac rury bez problemu - jest temp ciala na powrocie parzy co do czujnikow to rzeczywiscie musze je skalibrowac bo przy takiej roznicy temperatur odczuwalnych oba pokazuja okolo 40 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Były tylko do trybu podtrzymania i to było słuszne. W automacie nie było takich możliwości. Ustawiałeś tylko temp. CO i CWU i wsio. Nie mam eCoala, może nie tak, nie mam pracującego eCoala na swoim kotle ale często tutaj zaglądam, może moje spostrzeżenia są mylne bo w tym przypadku to raczej wiedza bardziej teoretyczna, powiązana z praktyczną ale na innych sterowaniach. Jeśli ktoś ma inne zdanie zawsze może go tutaj wyrazić bo nikt nie jest alfą i omegą. Myślę ze udostępnienie takiej możliwości korekcji, zwiększy znacząco popularność tego forum .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) ale ja uzylem najlepszego znanego czujnika - sprawdzilem to recznie (a to mam skalibrowane od dziecka) na zasilaniu moge sie dotknac rury bez problemu - jest temp ciala na powrocie parzy co do czujnikow to rzeczywiscie musze je skalibrowac bo przy takiej roznicy temperatur odczuwalnych oba pokazuja okolo 40 st Może Ci pompę CO odwrotnie założyli? A tak poważnie to zasilanie instalacji powinno raczej z gory wychodzić, a nie z dołu i sprawdź czy czasem czujniki nie są zamienione--powrót na zasilaniu i odwrotnie. Edytowane 26 Października 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ale ja uzylem najlepszego znanego czujnika - sprawdzilem to recznie (a to mam skalibrowane od dziecka) na zasilaniu moge sie dotknac rury bez problemu - jest temp ciala na powrocie parzy co do czujnikow to rzeczywiscie musze je skalibrowac bo przy takiej roznicy temperatur odczuwalnych oba pokazuja okolo 40 st No to coś ci fachowcy spaprali chyba. Odwrotnie woda krąży ? Albo z tym zaworem coś nakramowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 26.10.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) nie, pompa CO wypycha wode do instalacji (tyle wiem, bo jest na niej strzalka),czujniki sa tez dobrze zalozone - akurat to jedyna rzaecz na ktorej sie znam troche (prad dla mnie jest ok, ale krazenie wody to magia:) Edytowane 26 Października 2011 przez korin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 26.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Upraszam Szanownego Kolegę o podawanie w przyszłości odnośników do źródeł. Kolega Vlad powoływał się na publikacje: Profesor M.M. SZEGOLEW___М.М.ЩЕГОЛЕВ "Opał, Piece i Kotłowe Instalacje" ___" ТОПЛИВО, ТОПКИ И КОТЕЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ" Moskwa - 1953 Wykresy: str.76 Pozdrawiam serdecznie Andrzej Edytowane 26 Października 2011 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 26.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ale ja uzylem najlepszego znanego czujnika - sprawdzilem to recznie (a to mam skalibrowane od dziecka) na zasilaniu moge sie dotknac rury bez problemu - jest temp ciala na powrocie parzy co do czujnikow to rzeczywiscie musze je skalibrowac bo przy takiej roznicy temperatur odczuwalnych oba pokazuja okolo 40 st Może zabrzmi głupio, ale pompki nie masz zamontowanej odwrotnie, że zamiast górą wyciągać wodę z kotła, to pcha ją przez powrót? Taka moja pierwsza myśl. koledzy byli szybsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Ale czekaj, czekaj kolego jak przykładasz rękę za zaworem N-drożnym a przepływ jest ograniczony to może tak być. Na instalację idzie tylko ciepła woda żebyś się nie dusił w domu a kocioł trzyma swoje.Napisz dokładniej co tam masz.Jesteś na eSterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Kolego szosiu Fotografia bardzo mało czytelna, a my nie z branży "kirlianowców". Dlatego prośba. Weż kawałek tego spieku (zimnego) i cyknij mu fotkę bez lampy błyskowej na jakimś jasnym tle (choćby kawałek worka po cemencie). Weź również proszę - rozbij kawałek tego spieku na drobne kawałki i daj znać jak to wygląda: 1. czy drobinki są szkliste i puste w środku 2. czy znajdują się w nich szare kawałki koksopodobne lub drobiny niespalonego węgla 3. napisz, co tam jeszcze wykukałeś. Oczywiście, że takie spieki zablokowały ci ewakuację popiołu, opory wzrosły ogromnie i dlatego ścięło ci zawleczkę. Deflektora nie dźwignęło, bo to "zwierzątko" waży ponad 17 kg. Węgiel który kupiłeś jest mieszanką kilku różnych węgli o różnych parametrach. Jeśli trafiły się tam np. węgle koksujące o niskiej temp. topliwości popiołu i rozpoczął on tworzenie spieków żużlowo - koksowych, to niestety ta znaczna wilgoć paliwa pomogła tylko w tworzeniu się tych maxi buł. Wybacz, że nie objaśnię Ci tego mechanizmu na forum, bo kończę z darmową nauką na forum. Jeśli chcesz, to daj znać: napiszę Ci to dokładnie w prywatnym poście. Jeśli masz problemy z zakupem śrub M5, to może łatwiej będzie ci kupić zawleczki maszynowe M5 dł 50 - 70 mm lub gwoździe o średnicy 5 mm. Ja np. przez długi czas jechałem na zabezpieczeniu w postaci wkręta do drewna, bo jak pracował, to mi się nie chcialo go zmieniać. Ot, wrodzone lenistwo. Pozdrawiam serdecznie czekając na odpowiedź Zawijan_2 Pokłon w Twoją stronę Zawijanie_2. Na Ciebie zawsze mozna liczyc. Ok zakupie na próbę kilka workow innego eko. Kalafiorom zrobie sekcje zwłok, jesli teraz jakis większy sie trafi Opisze wg tego co napisales wyzej. Co do metodyki powstawania spiekow, wystarczy mi to ze one poprosztu są - wiem ze paliwo jest do bani Czy jesli przesuszę dobrze groszek to wielkie kalafiory sie nie pojawią? Bo ostatnie worki co sie spalily popiol miały w miare dobry A teraz pytanie do Ciebie: czy przez te spieki kocioł spali mi więcej ekogroszku by wytworzyc tą sama energię cieplną? jesli tak to ile procentowo? Edytowane 26 Października 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Czy jesli przesuszę dobrze groszek to wielkie kalafiory sie nie pojawią? Bo ostatnie worki co sie spalily popiol miały w miare dobry Być może jest tak jak sugerował zawijan_2 że kupiłeś jakąś mieszankę na odwal się wymieszaną i teraz tak ci się robi że raz jest dobrze a później zaczyna się piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 26.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 nie ma mnie na esterownik, to dopiero budowa - nie mam wiec sieci, zreszta nie wpadlem na pomysl by kabelki podciagnac do kotlowni (na tym etapie nie wiedzialem jeszcze jaki kociol bede mial, a nawet nie wiedzialem o tym, ze sa kotly ktore mozna przez siec kontrolowac) na instalacje idzie ciepla woda, grzejniki grzeja - instalacje robil inny instalatorkociol ma problem z zasilaniem duzo zimniejszym niz powrot - to robila "super" firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 korin spróbuj przestawić zawór 4D na wyższą wartość i wtedy dotknij tej rury zasilającej czy jest cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 26.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 probowalem obu ustawien skrajnych w zaworze i posrednich - ciagle nic to nie dawalo A czy te podlaczenie zaworu 4d jak opisalem wczesniej jest prawidlowe? tj:gora i prawo - wyjscie (do instalacji i do kotla)dol i lewo - wejscie (z kotla i z instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.10.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 probowalem obu ustawien skrajnych w zaworze i posrednich - ciagle nic to nie dawalo A czy te podlaczenie zaworu 4d jak opisalem wczesniej jest prawidlowe? tj: gora i prawo - wyjscie (do instalacji i do kotla) dol i lewo - wejscie (z kotla i z instalacji) Obejrzyj jeszcze zawory zwrotne czy maja strzałki w odpowiednich kierunkach (zgodnie z kierunkiem przepływu wody) może któryś blokuje przepływ .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Jak zawór 4-drogowy dobrze ustawiony a jest sterowne jakimś czujnikiem temp wew lub pogodowym to OK, osiąga temp zadaną na dom a reszta wody krązy sobie piec -zawor-piec ale cieżko z tego opisu wywnioskować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 korin pstryknij jakieś fotki, opisz która rura do czego, są tu też instalatorzy a tak pstryk i już to tylko w erze. Nie wiadomo po której stronie kotła masz zawór itd.Też ciekaw jestem dlaczego takie cuda się dzieją że na przestawienie zaworu nie ma żadnej reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Obejrzyj jeszcze zawory zwrotne czy maja strzałki w odpowiednich kierunkach (zgodnie z kierunkiem przepływu wody) może któryś blokuje przepływ .... Ale wtedy nic by nie szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 26.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 To jezeli nie jesteś ekspertem to nie wypowiadaj się jako ekspert, że kolego Ty próbowałes i cie nie wyszło,( nie chciało Ci się, nie wiedziałeś -czy z innych powodów) to nie znaczy ze inni koledzy nie próbją spalać drewna z bardzo dobrym skutkiem, widziałem takie wykresy i uwierz mi że nawet byś nie poznał że to spalane jest drewno, co do czujnika- generalnie nie trzeba demontować wazne żeby nie przekraczać temp spalin >300st bo uszkodzi sie czujnik (swoja drogą jechałem nawet chwilowo na 500 st i szlag go nie trafił.. więc wszystko jest dla ludzi wazne to chcieć... Coz moge powiedziec Bog stworzyl mnie leniwym, nie chce krzyzowac jego planow. A jak koledze sie chce i wie jak to sie robi , to tylko pozazdroscic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts