Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

re:szosiu

Pod warstwą żużla - jeśli powietrze dochodzi w odpowiedniej ilości, to paliwo bardzo dobrze się wypala i jest OK.

Nie stracisz.

"Kalafiory" z suchego węgla mogą nawet nie powstać wcale, bo ulegną rozkruszeniu. Popcorn niestety będzie. Pal go licho. Byle dobrze wypalił węgiel. Z popiołem na wystawę nie idziesz.

Pozdr. S.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszedlem po rozum do glowy i pogooglalem sobie o zaworze 4d - na kazdym schemacie jest tak, ze wejscia sa naprzeciw siebie( gora i dol lub prawo i lewo), a u mnie obok siebie (dol i lewo). Czy to moze byc zrodlem problemu?

Może -ale niekoniecznie... brak danych...jak radzi ci karoke porób kilka fotek z opisami..

[ATTACH=CONFIG]81327[/ATTACH]

Tak to wygląda, nad palnikiem widac taką bryłę żaru. Teraz przełączyłem na pogodowy, dzienna 18C, nocna 16 dałem. Oczywiście jeszcze tam nie mieszkam. Zdjęcie bylo robione gdy kocioł pracował w trybie zadawania z CO, czyli recznie byla ustawiona temperatura CO na 45C, co wy na to ??

Ładna Ci się piłeczka robi na palniku :(, kiepski masz opał. Może mała domieszka peletu polepszyła by sytuację ?

...

na gorze wyjscie do instalacji z pompa, po lewej powrot z instalacji, po prawej powrot do kotla, na dole zasilanie z kotla.

To nie wygląda mi na dobre podłączenie. Jak już masz na górze zasilanie na instalacje a z lewej jej powrót to zasilanie z pieca powinno iść z prawej a powrót na dole. Jak faktycznie podłączone masz jak napisałeś to na piecu będzie wymuszało odwrotny kierunek. Odłącz pompkę i sprawdź bez wymuszenia czy pójdzie w dobrym kierunku. A jeśli to wiesz już co naprawić musisz.

Tu zdjęcie z mojej kotłowni

Edytowane przez krzy27

Znalazlem jakies zdjecie mojej pompki i zaworu 4D, opisalem:

http://img408.imageshack.us/img408/5476/instalacjakotla.jpg

Zawory zwrotne (te ze strzalka) maja strzalki w dobrym kierunku - mam tylko za pompka CO i CWU takie.

Zawor 4D to ESBE 141

No niestety ktoś Ci skopał instalację. Dzwoń do gościa z reklamacją. Chyba, że na rysunku źle opisałeś rury, ale w to nie wierzę... Tak jak pisałeś wejścia na 4D muszą być naprzeciw siebie, tak samo jak wyjścia, a tu masz ewidentnie inaczej...

Znalazlem jakies zdjecie mojej pompki i zaworu 4D, opisalem:

http://img408.imageshack.us/img408/5476/instalacjakotla.jpg

Zawory zwrotne (te ze strzalka) maja strzalki w dobrym kierunku - mam tylko za pompka CO i CWU takie.

Zawor 4D to ESBE 141

Tak działa zawór 4d

http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Śmieciuchy?? Widzę Women4, że sam jesteś zaawansowany technologicznie jak te śmieciuchy. Nie pisałem o śmieciach a o drzewie. Widzę , że słoma z bucików, tak? :)

Kolego bigis,

Po pierwsze "śmieciuch" to potoczna nazwa prostego kotła w którym można palić wszystkim i na tym kończą się jego zalety.

Po drogie często na forum są ostre sprzeczki aż iskry lecą z tym że dotyczą spraw technicznych o które się wykłócamy a nie tego co komu z butów wystaje ...

Po trzecie udzieliłem ci porady (możesz się z nią zgadzać lub nie) a ty w podzięce objechałeś mnie publicznie na forum i jak to o tobie świadczy ???

re:szosiu

Pod warstwą żużla - jeśli powietrze dochodzi w odpowiedniej ilości, to paliwo bardzo dobrze się wypala i jest OK.

Nie stracisz.

"Kalafiory" z suchego węgla mogą nawet nie powstać wcale, bo ulegną rozkruszeniu. Popcorn niestety będzie. Pal go licho. Byle dobrze wypalił węgiel. Z popiołem na wystawę nie idziesz.

Pozdr. S.

Dzięki serdeczne . Niebawem relacja z sekcji zwłok spieków

Śmieciuchy?? Widzę Women4, że sam jesteś zaawansowany technologicznie jak te śmieciuchy. Nie pisałem o śmieciach a o drzewie. Widzę , że słoma z bucików, tak? :)

Idz lepiej doić krowy i zostaw w spokoju ludzi którzy tu naprawdę pomagają i są tu potrzebni, oni w odróżnieniu od ciebie wnoszą coś do tematu a ty tylko haos wnosisz.

Panu juz podziękujemy !!! :bye:

Panowie i Panie jak się macie do założenia siłownika do zaworu czterodrożnego czy to tylko wygoda czy to daje jakieś korzyści w spalaniu i eksploatacji kociołka i jak go podłączyć do już istniejącej instalacji, zawór już założony instalator który mi wszystko montował zdziwił się że tego nie chcę.

Pozdrawiam

Panowie i Panie jak się macie do założenia siłownika do zaworu czterodrożnego czy to tylko wygoda czy to daje jakieś korzyści w spalaniu i eksploatacji kociołka i jak go podłączyć do już istniejącej instalacji, zawór już założony instalator który mi wszystko montował zdziwił się że tego nie chcę.

Pozdrawiam

Z tego co pamiętam to eCoal obecnie nie ma zaimplementowanej obsługi do siłownika zaworu 4D więc nic to ci nie da :no: