Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie i Panie jak się macie do założenia siłownika do zaworu czterodrożnego czy to tylko wygoda czy to daje jakieś korzyści w spalaniu i eksploatacji kociołka i jak go podłączyć do już istniejącej instalacji, zawór już założony instalator który mi wszystko montował zdziwił się że tego nie chcę.

Pozdrawiam

Witam,jak się dowiedziałem w ElektroSystemie sterownik eCoal nie ma możliwości sterowania siłownikiem zaworu 4D.Są do kupienia moduły które spina się z programatorem wewnetrznym.Kilkanaściepostów wcześniej rozmawialismy o tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page131

Więc gdybyś bardzo chciał to można,dokupisz moduł i programator wewnetrzny i można..

Dzięki "woma4" :confused:

Jak chcesz sterować zaworem mieszającym , to musisz kupić osobny moduł.

Łopatologicznie prosty jest m.in. RT-12 mieszacz, ktoś o nim tu wspominał.

Bardziej rozbudowane moduły obsługi zaworu możesz dostać m.in. w Techu:

http://tech-controllers.com/tech-st430-produkty

http://tech-controllers.com/tech-st431-produkty

ale są też inne np. firmy key, chyba estymy, moduły frisko itd itp.

Od pewnego czasu obserwuję jednego kolegę ,ktory opala sobie drewnem w automacie z sterownikiem bruli.pl,muszę przyznać ,że idzie mu całkiem dobrze.

Z informacji wiem,że odłącza tylko podajnik a reszta idzie w automacie.

https://esterownik.pl/remote/462

Popatrzcie na wykres wczorajszy po południu.

Dzięki "woma4" :confused:

Zawór 4D nie jest aż taki niezbędny i przydaje się ale głównie w... starszych instalacjach CO.

Ja go mam (założyłem "w razie w" bo koszt niewielki) ale ... jeszcze nie używałem i nie planuję :no:

Dlaczego ? Już wyjaśniam:

Po pierwsze mam na wszystkich grzejnikach (poza drabinką w łazience) założone zawory termostatyczne a na zasilaniu CO pompę adaptacyjną Grundfos Alpha 2 to mi załatwia pierwsze zadanie zaworu 4D - ochronę przed przegrzaniem pomieszczeń wczesną jesienią i późną wiosną.

Po drugie mam blisko kotła zamontowany bojler i w sterowniku mam ustawioną pompę CWU jako "CWU + mieszająca" to mi załatwia drugie zadanie zaworu 4D - ochrona przed zbyt niską temperaturą wody na powrocie.

I to tyle w temacie zaworu 4D :)

Witam, koledzy prosze popatrzcie watek ktory zalozylem,chyba ktos z was zrozumie temu co ja sie staram wytlumaczyc.

http://esterownik.pl/forum/posty,117/wersja-0281-blad-

Witaj,Twoje wykresy przypominają mi moje jak zaczynałem zabawę z eCoalem.Zrobiłbym tak.

Przywróć ustawienia serwisowe.zostaw krzywą grzania tak jak jest z obniżoną temp.10 stopni.Minimalną temp grzania ustaw póki co na 43 stopnie.Pompa dla czujnika wewnętrznego załączona.

Zaczekaj co najmniej 1 dobę bez dotykania sterownika.

Potem wprowadzaj korekty,jak przegrzewa ci pomieszczenia to skręć zawór 4D(jeśli go masz) na 5-tkę.Jeśli nie masz to koryguj temp na krzywej ale spokojnie o 2-3 stopnie.Jeśli skręcisz zawór 4D I POMIESZCZENIA będą nie dogrzane to zwiększ tem.na krzywej grzania dla 10 stopni np.z 40 stopni do 43 stopni.Możesz jeszcze odpalić tryb pompy CWU na +mieszająca(jeśli powrót będzie nie dogrzany) przy takich ustawieniach.

Tak z pomocą pewnego gościa udało mi się oswoić mój piec.

Podstawa.Żadnych zmian przez dobę!!

Powodzenia!! ;)

Załaduj podajnik i zostaw go na 1 dobę

Woma4 - a jak Ecoal pracuje z pompą adaptacyjną grundfosa? Coś kiedyś wyczytałem, że stale na pompie się świeci jakaś kontrolka, czy jakoś tak (chodziło chyba o zasilanie pompy, być może coś pokręciłem). Rozumiem, że adaptacyjna pracuje sobie cały czas, a nie cyklicznie?

podpinam sie pod pytanie jak radzi sobie pompa adaptacyjna w ukladzie z ecoalem ,czy pompa wilo smart to odpowiednik grundfosa alfy 2?

A ja z innej beczki.....

Mam pytanie odnoście pracy sterownika w trybie Auto Lato temperatura.

Otóż mimo zadanej na programatorze pokojowym temperatury od godziny 15:00 tzw. dziennej, sterownik nie załącza się, tylko nadal wskazuje temp. nocną 19,5 stopnia. Moim zdaniem w tym trybie pomimo zadanej temperatury przejścia z trybu normalnego na AL. Temp. który u mnie jest ustawiony na 7 stopni, to jak temp. w domciu spadnie poniżej zadanej na regulatorze pokojowym, to kocioł powinien się załączyć i pracować….. a tu kicha….. czy regulator pokojowy nie ma nic do powiedzenia w tym trybie?

Dopiero po przełaczeniu w tryb AL. Programator zmienia się temperatura wskazana regulatorem pokojowym i zaczyna pracować kocioł

Jakieś rozwiązanie problemu?

Edytowane przez jorgo

Otóż mimo zadanej na programatorze pokojowym temperatury od godziny 15:00 tzw. dziennej, sterownik nie załącza się, tylko nadal wskazuje temp. nocną 19,5 stopnia. Moim zdaniem w tym trybie pomimo zadanej temperatury przejścia z trybu normalnego na AL. Temp. który u mnie jest ustawiony na 7 stopni, to jak temp. w domciu spadnie poniżej zadanej na regulatorze pokojowym, to kocioł powinien się załączyć i pracować…..

Ahh, gdybyz to ludzie czytali manuale (ze szczegolnym uwzglednieniem strony 21szej;P)

Gdyby bylo tak jak myslisz, to do czego ten tryb by mial w ogole sluzyc??

Jakieś rozwiązanie problemu?

hmmmm, no przeca sam go rozwiazales? :)

Edytowane przez chochla72

pompy sie instaluje w pionie, nie w poziomie, zobacz instrukcje od swojej pompy

w instrukcji mojej pompy jest napisane że jest możliwa prac w każdym położeniu tylko wirnik silnika musi być w poziomie.całą pompą też jest w poziomie i w niczym to nie przeszkadza a pompą to grundfos alpha 2

Ja czegoś nie rozumiem, w domu mam pond 23 stopnie, a chcę mieć 19, ustawiłem na Reg. wew Pokojowa, w programatorze pokojowym ustawiłem wszystko jak chciałem i według instrukcji: Programator pokojowy – Regulator pokojowy będzie utrzymywał temperaturę zadaną w pomieszczeniu (dzienną lub nocną – w zależności od ustawień tablicy tygodniowej). Jeśli temperatura w pomieszczeniu przekroczy wartość ustaloną w menu Programatory → Programator pokojowy

→ Temperatura dzienna (lub nocna) wtedy temperatura CO na kotle zostanie obniżona o wartość Temperatura CO obniżona. Wartość CO obniżoną mam ustawioną na 7 stopni. Dlaczego mimo tego, że te ustawienia mam od dobrych kilku dni, temp. w domu dalej jest wysoka?

Dziękuję za odpowiedź, właśnie przystosowałem się do wskazówek. Groszek pakowany w folię, takie parametry:http://imageshack.us/photo/my-images/15/parametrygroszku.jpg Pakowany na składzie.

Kolego i jak kocioł ? Jak się spala węgiel i ile go poszło ?

Patrzyłem do sterownika i pracuje całkiem ładnie.

Wygląda na to że się ustabilizowało.

Nie wiem jak z temp. wewnętrzną bo cały czas jest 23 stopnie a widzę, że miałeś ustawione na 19.

Czy chcesz ją jeszcze obniżyć ?

Można by jeszcze po przekroczeniu temp. zadanej wewnętrznej wyłączyć pompę.

Ale to nie będzie zbyt dobre rozwiązanie bo wtedy kupa zimnej wody będzie Ci co jakiś czas zalewać kocioł - masz dużą pojemność.

Możesz także spróbować zmienić temperaturę minimalną CO z 42 na np. 40 stopni.

Wtedy temp zasilania powinna Ci się nieco obniżyć.

Pozdrawiam,

Tomek