ozyrus 27.10.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Kolego i jak kocioł ? Jak się spala węgiel i ile go poszło ? Patrzyłem do sterownika i pracuje całkiem ładnie. Wygląda na to że się ustabilizowało. Nie wiem jak z temp. wewnętrzną bo cały czas jest 23 stopnie a widzę, że miałeś ustawione na 19. Czy chcesz ją jeszcze obniżyć ? Można by jeszcze po przekroczeniu temp. zadanej wewnętrznej wyłączyć pompę. Ale to nie będzie zbyt dobre rozwiązanie bo wtedy kupa zimnej wody będzie Ci co jakiś czas zalewać kocioł - masz dużą pojemność. Możesz także spróbować zmienić temperaturę minimalną CO z 42 na np. 40 stopni. Wtedy temp zasilania powinna Ci się nieco obniżyć. Pozdrawiam, Tomek Z tego co widzę to podajnik chodził dłużej niż wcześniej, więc groszku poszło więcej, ta wysoka temp. troszkę mnie denerwuje, co do minimalnej temp CO to nie można jej ustawić niżej niż 42 stopnie. Kolego krzy27 Wcześniej miałem ustawioną pompkę na tryb cykliczny, i tak samo było z temperaturą. Co do zaworu mieszającego to niestety nie posiadam takiego. Termostaty na kaloryferach mam, nie są jakoś wybitnie wyrafinowane, ale można nimi regulować przepływ wody w kaloryferze. Edytowane 27 Października 2011 przez ozyrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 27.10.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Z tego co widzę to podajnik chodził dłużej niż wcześniej, więc groszku poszło więcej, ta wysoka temp. troszkę mnie denerwuje, co do minimalnej temp CO to nie można jej ustawić niżej niż 42 stopnie. Kolego krzy27 Wcześniej miałem ustawioną pompkę na tryb cykliczny, i tak samo było z temperaturą. No to jeśli bardzo zależy Ci na obniżeniu temp. wewnętrznej to zostaje tylko ustawienie pompy CO na wyłączoną po przekroczeniu temp zadanej. Tylko tak jak pisałem ma to również swoje minusy. No i ewentualnie dołożenie zaworów termostatycznych na grzejniki. Pozdrawiam, Tomek Edytowane 27 Października 2011 przez arrow00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.10.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Kolego krzy27 Wcześniej miałem ustawioną pompkę na tryb cykliczny, i tak samo było z temperaturą. Próbuj na wyłączonej. Cykliczna praca to coś pomiędzy więc na rewelacje tu nie liczę. Ten piec to porządny generator ciepła, którego teraz bierzesz więcej niż ci potrzeba. Zakładam że w twojej instalacji grawitacja przy minimalnej temperaturze pieca jest mało wydajna. Dlatego radzę iść na całość. Niech odłącza pompkę temperatura mu wzrośnie, odstawi się a jak domek się wychłodzi to dalej z buta ruszy. Będzie oscylował wokół tej wartości. Jak będziesz czuł zimno to nastawę wewnętrzną sobie zwiększysz jak za ciepło to zmniejszysz. Po to to jest. Cykliczny tryb wymaga wprawy i długoterminowego eksperymentu. Musisz dobrze dobrać nastawy czasu pracy i postoju pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 27.10.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tydzień temu jak nie miałem pompy CO to różnica między temp wyjściową a powrotem wahała się w granicach 10 stopni, teraz po zamontowaniu pompy mam ja wyłączyć żeby ochłodzić dom i dopiero załączyć jak się zrobi chłodno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 27.10.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Zamontuj zawór mieszający. Polecam świetna sprawa lepsza niż termostaty do tego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 27.10.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tydzień temu jak nie miałem pompy CO to różnica między temp wyjściową a powrotem wahała się w granicach 10 stopni, teraz po zamontowaniu pompy mam ja wyłączyć żeby ochłodzić dom i dopiero załączyć jak się zrobi chłodno? Jeżeli masz układ CO grawitacyjny to żeby obniżyć temperaturę przestaw pracę pompki na wyłączona tak jak radzi krzy27. Trochę to pomaga. Dużo zależy ja sprawny masz układ grawitacyjny. Im sprawniejszy układ tym mniejsza możliwość regulacji. Sam to przerabiałem na swoim układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 27.10.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mam pytanie dotyczące funkcji CWU + mieszająca. Czy po uaktywnieniu tej funkcji muszę odłączyć od sterownika pompę mieszającą, którą mam zamontowaną? Wcześniej jak ustawiałem to podczas pracy pompy CWU dołączała się mieszająca mimo funkcji CWU + mieszająca. Zbiornik CWU jest ok. 2m od kotła, więc chyba ma sens włączenie tej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tydzień temu jak nie miałem pompy CO to różnica między temp wyjściową a powrotem wahała się w granicach 10 stopni, teraz po zamontowaniu pompy mam ja wyłączyć żeby ochłodzić dom i dopiero załączyć jak się zrobi chłodno? Tak. Ale to sterownik ją włączy według temperatury którą sobie zażyczysz. Na zbyt sprawną grawitacje też jest sposób. A w czym ty widzisz problem lub jakie masz wątpliwości co do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 27.10.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dobra, nie rozumiem tego: jeśli wyłączę pompę w sterowniku, to jak sterownik ja włączy skoro ja ją wyłączyłem. Narazie zostawię jak jest i tylko przykręcę kaloryfery, potestuje tą pogodówkę jeszcze kilka dni żeby porównać dokładnie z regulacją kotła CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 27.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dobra, nie rozumiem tego: jeśli wyłączę pompę w sterowniku, to jak sterownik ja włączy skoro ja ją wyłączyłem. Narazie zostawię jak jest i tylko przykręcę kaloryfery, potestuje tą pogodówkę jeszcze kilka dni żeby porównać dokładnie z regulacją kotła CO Hello to nie jest opcja w stylu "już nigdy nie chcę korzystać z pompy". To jest regulacja. Moja propozycja przekonania ciebie: - w zaawansowanych ustaw tą pompę na wyłączona - regulator wewnętrzny ustaw na 23C i obserwuj. W tej chwili przekracza tą liczbę a to co ci podaje powinno dać ci szybką odpowiedz jak to działa. Widzę że masz całkiem odmienne wyobrażenie o tym sterowniku niż jaki faktycznie on jest. Poza tajemniczym algorytmem spalania jest pomieszaniem kilku standardowych regulatorów. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.10.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Taka ładna jesienna pogoda.Im dłużej tym lepiej.Tak sobie pomyślałem że bardzo użyteczna w takim okresie przejściowym z naciskiem na ciepły,byłaby funkcja auto-lato ale tak by pilnowała nie ustalonej temp.zewnętrznej tylko ustalonej temp.wewnętrznej nie zależnie od temp.na zewnatrz.Wiem,wiem można wyłączyc pompe CO co już zrobiłem ale nie o to chodzi.Spadek temp.wewnątrz bez względu na temp.zewnetrzną i wtedy pompa CO ustawiona na pracę czyli właczona,po uzyskaniu temp.wewn.zadanej pracuje jeszcze ok 30min.aby ustabilizować temp.zadaną i wyłącza się.w takich obiektach jak mój gdzie temp.wewnatrz od strony południowej za słonecznego dnia rośnie szybko a wieczorkiem szybko maleje-byłoby to świetne i funkcjonalne rozwiązanie.Teraz w trybie al.temp staram się wyczuć temp.zewnetrzną przy której na minimalnych obrotach kocioł już nie dogrzewa bo ma wewn.zadaną i wieczorkiem-do jakiej wartości musi spaść temp.na zewn. aby obniżyła się temp.zadana wewnątrz.Ale i tak lipa bo wystarczą wietrzne albo deszczowe dni i nici z ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 markowsski Przecież możesz tak zrobić po prostu wyłacz pogodówke (Ustaw pogodówkę na CO) i niech kocioł reguluje tylko temp wewnętrzną, generalnie z pogodówką wiecej kłopotów jak pożytku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mam pytanie dotyczące funkcji CWU + mieszająca. Czy po uaktywnieniu tej funkcji muszę odłączyć od sterownika pompę mieszającą, którą mam zamontowaną? Wcześniej jak ustawiałem to podczas pracy pompy CWU dołączała się mieszająca mimo funkcji CWU + mieszająca. Zbiornik CWU jest ok. 2m od kotła, więc chyba ma sens włączenie tej funkcji. Możesz ja odłączyć. Aby się nie wyświetlała na schemacie,zmień jej funkcję na cyrkulacyjną a tę w programatorze ustaw na nieaktywna. Jeżeli nastawisz temp CWU na wyższą niż temp CO wtedy może wodę w bojlerze wychładzać.Wszystko zależy od ustawień.Możesz zerknąć na mój sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.10.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Ja właśnie w podobnej sprawieOtóż ustawienia mam nastepujące: - regulator kotła - pogodowy- regulator temp. wewnętrznej - Programator pokojowy- Tryb. CWU - normalny Temperatura zadana w pomieszczeniu: Dzien - 17,7 CNoc -16 C 1. Teraz pytanie, dlaczego czujnik temperatury wewnętrznej pokazał mi dziś 20C , a w tym czasie jeszcze chodzil czasem podajnik i caly czas chodzil wentylator na srednich obrotach. Skoro ustawiam że chce mieć 17,7 to powinien tyle trzymać? Niech ktoś mądry opisze mi co w tych momentach robi eCoal, bardzo proszę :-|Generalnie to jest mi tam za gorąco. Czujnik temp. wewnętrznej znajduje sie na klatce schodowej bardzo daleko od grzejników, grzejniki te nie mają głowic ternostatycznych. 2. Co to znaczy "odstawienie kotła" , tryb żaru?? nadmuch 0% podajnik stop?? Edytowane 27 Października 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.10.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 markowsski Przecież możesz tak zrobić po prostu wyłacz pogodówke (Ustaw pogodówkę na CO) i niech kocioł reguluje tylko temp wewnętrzną, generalnie z pogodówką wiecej kłopotów jak pożytku.... Pogodówka jak dla mnie jest wygodna.Obawiam się że w takiej porze roku i z taką wiedzą na temat mojego nowego Ognika miałbym problem by nad nim zapanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.10.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ja właśnie w podobnej sprawie Otóż ustawienia mam nastepujące: - regulator kotła - pogodowy - regulator temp. wewnętrznej - Programator pokojowy - Tryb. CWU - normalny Temperatura zadana w pomieszczeniu: Dzien - 17,7 C Noc -16 C 1. Teraz pytanie, dlaczego czujnik temperatury wewnętrznej pokazał mi dziś 20C , a w tym czasie jeszcze chodzil czasem podajnik i caly czas chodzil wentylator na srednich obrotach. Skoro ustawiam że chce mieć 17,7 to powinien tyle trzymać? Niech ktoś mądry opisze mi co w tych momentach robi eCoal, bardzo proszę :-| Generalnie to jest mi tam za gorąco. Czujnik temp. wewnętrznej znajduje sie na klatce schodowej bardzo daleko od grzejników, grzejniki te nie mają głowic ternostatycznych. 2. Co to znaczy "odstawienie kotła" , tryb żaru?? nadmuch 0% podajnik stop?? ad1.masz ustawioną temp CO obnizoną?Masz strzałkę przy temp.CO w dół jak temp.wewnatrz jest osiągnięta?Chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.10.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Pogodówka jak dla mnie jest wygodna.Obawiam się że w takiej porze roku i z taką wiedzą na temat mojego nowego Ognika miałbym problem by nad nim zapanować zaryzykuj... na dzień góra..dwa i zobacz wtedy... aaa i zapisz sobie ilość eko bo na bank Ci się zmieni spalana ilośc eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.10.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 zaryzykuj... na dzień góra..dwa i zobacz wtedy... aaa i zapisz sobie ilość eko bo na bank Ci się zmieni spalana ilośc eko Na plus czy na minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Zobaczysz jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.10.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Zobaczysz jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział Masz swój sterownik on line?A jak jest z trybem pracy w takich ustawieniach?Że dwustanowo to jasne,ja tylko w takiej porze roku mogę sobie pozwolić na jazdę typu góra-dół Obiekt mam z szalonych lat 70tych,choć cegła i gruby mur,stropodach i wszystko to nieocieplone niestety.Do tego obiekt funkcjonuje jako firma więc drzwi sie nie zamykają-w zimie taki tryb pracy doprowadzi mi personel do wiecznej grypy hi hi.Już wiem że piec musi śmigać non stop na włączonej pompie,tryb cyrkulacyjny i wyłączonej pompy(czyli dwustanowo odpada) Ale spróbuję,dzięki. Pozdrowiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts