Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Próbuj na wyłączonej. Cykliczna praca to coś pomiędzy więc na rewelacje tu nie liczę. Ten piec to porządny generator ciepła, którego teraz bierzesz więcej niż ci potrzeba. Zakładam że w twojej instalacji grawitacja przy minimalnej temperaturze pieca jest mało wydajna. Dlatego radzę iść na całość. Niech odłącza pompkę temperatura mu wzrośnie, odstawi się a jak domek się wychłodzi to dalej z buta ruszy. Będzie oscylował wokół tej wartości. Jak będziesz czuł zimno to nastawę wewnętrzną sobie zwiększysz jak za ciepło to zmniejszysz. Po to to jest.

Cykliczny tryb wymaga wprawy i długoterminowego eksperymentu. Musisz dobrze dobrać nastawy czasu pracy i postoju pompki.

Zgadza się można tak jak mówisz ostawić. Ja korzystałem w tamtym sezonie z pracy cyklicznej i zdawało to ładnie egzamin. Trzeba było jednak dla swojego obiektu (bo każdy jest inny) dostosować czas pracy pampy i czas jej postoju. Teraz mam podłączony termostat i tez jest super.Koledzy chyba nie pamiętają ze jak się kilkaset ton murów i stali rozgrzeje to tak szybko nie stygnie a i kocioł posiada bezwladnosc..

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadza się można tak jak mówisz ostawić. Ja korzystałem w tamtym sezonie z pracy cyklicznej i zdawało to ładnie egzamin. Trzeba było jednak dla swojego obiektu (bo każdy jest inny) dostosować czas pracy pampy i czas jej postoju. Teraz mam podłączony termostat i tez jest super.Koledzy chyba nie pamiętają ze jak się kilkaset ton murów i stali rozgrzeje to tak szybko nie stygnie a i kocioł posiada bezwladnosc..

Został mi z poprzedniej instalacji Auraton 2005-ale zamontowałem czujnik wewnętrzny(komplet z kotłem)bo producent odpisał mi że nie może służyć jako czujnik wewnętrzny.Mogę zapytać jaka jest celowość montowania takiego termostatu jak masz do dyspozycji wszystko w eCoalu?

Mój budynek się nie rozgrzewa:(

Edytowane przez markowsski

ad1.masz ustawioną temp CO obnizoną?Masz strzałkę przy temp.CO w dół jak temp.wewnatrz jest osiągnięta?Chyba nie...

Temperatury obnizone mam ustawione przez serwis , dla co i cwu 10C. Owszem pojawia sie strzalka w dół przy zadanej temp CO, ale musze dokladnie popatrzec kiedy ona sie pojawia. Ale dlaczego mam aż 20C w pomieszczeniu i dlaczego w tym czasie chodzi wentylator i podajnik ?? Dlaczego sie nie "odstawia"?

Temperatury obnizone mam ustawione przez serwis , dla co i cwu 10C. Owszem pojawia sie strzalka w dół przy zadanej temp CO, ale musze dokladnie popatrzec kiedy ona sie pojawia. Ale dlaczego mam aż 20C w pomieszczeniu i dlaczego w tym czasie chodzi wentylator i podajnik ?? Dlaczego sie nie "odstawia"?

Bo pilnuje temp minimalnej kotła jaka jest 42stC

Strzałka w dół-Powinna się pojawić(jeśli jest ustawiona temp.CO obnizona) albo gdy temp zadana w pomieszczeniu zostanie osiągnięta albo pogodówka (jeśli masz ten tryb włączony) zadziała wg.ustawionej krzywej grzania.Np.jeśli masz na krzywej dla +10stopni 40stopni ale w ustawieniach zaawansowanych masz temp.minimalną CO 43 stopnie to regulator pogodowy obniży ją do 43 stopni(bo to minimum)

Z ustawioną temp obniżona na krzywej jest tak.

Kocioł śmiga wg.krzywej np:temp.na zewnątrz -10 stopni -wg.mojej krzywej to kocioł ustawi 70 stopni ale zerknie na zadaną wewnątrz np.21stopni,gdy już ją osiągnie zacznie powoli obniżać temp.w zakresie 10stopni(jeśli taka jest wartość obniżonej CO) i sam po jakimś czasie wybierze temp.CO z zakresu u mnie od 70-60 stopni(10 obniżona) na krzywej która pozwoli utrzymać temp.wenętrzną zadaną 21 stopni

:)

Aaaa i "odstawi się "jak dasz tryb pompy dla reg.wewn.wyłączona :)

Edytowane przez markowsski

To ja jeszcze raz z prośbą o opinię:

Woma4 (ew. ktoś, kto również ma wymieniony typ pompy c.o.) - a jak Ecoal pracuje z pompą adaptacyjną grundfosa? Coś kiedyś wyczytałem, że stale na pompie się świeci jakaś kontrolka, czy jakoś tak (chodziło chyba o zasilanie pompy, być może coś pokręciłem). Rozumiem, że adaptacyjna pracuje sobie cały czas, a nie cyklicznie?

To ja jeszcze raz z prośbą o opinię:

Woma4 (ew. ktoś, kto również ma wymieniony typ pompy c.o.) - a jak Ecoal pracuje z pompą adaptacyjną grundfosa? Coś kiedyś wyczytałem, że stale na pompie się świeci jakaś kontrolka, czy jakoś tak (chodziło chyba o zasilanie pompy, być może coś pokręciłem). Rozumiem, że adaptacyjna pracuje sobie cały czas, a nie cyklicznie?

Pompa adaptacyjna pracuje tak jak ją ustawisz na sterowniku tzn. załączona/cykliczna/wyłączona. U mnie świetnie sobie radzi zarówno w pracy ciągłej jak i cyklicznej, w zasadzie to nawet częściej chodzi w trybie pracy cyklicznej. Bardzo fajnie współpracuje z zaworami termoregulacyjnymi. A światełka... jak jest włączona to wyświetla po prostu ile Wat w danej chwili pobiera i w jakim trybie chodzi. Ot taki dodatkowy bajer :) Jak ktos stoi przed wyborem pompy i stać go na dołożenie 200-300 zł to jak najbardziej polecam.

Woma4 - a jak Ecoal pracuje z pompą adaptacyjną grundfosa? Coś kiedyś wyczytałem, że stale na pompie się świeci jakaś kontrolka, czy jakoś tak (chodziło chyba o zasilanie pompy, być może coś pokręciłem). Rozumiem, że adaptacyjna pracuje sobie cały czas, a nie cyklicznie?

Jak pompa nie pracuje (tryb lato etc.) to wtedy migają na niej wszystkie kontrolki. Wynika to z tego, że kondensatorki od zabezpieczenia na płytce sterownika puszczają na nią szczątkowe napięcie. Jak komuś przeszkadza te migotanie to musi usunąć te kondensatorki i ja tak zrobiłem (delikatnie ruszasz w lewo i prawo aż nóżki same się wyłamią).

Opis i zdjęcie masz tu:Instrukcja dla Alpha 2

Oczywiście Alpha 2 pracuje cały czas a nie cylkicznie :-)

podpinam sie pod pytanie jak radzi sobie pompa adaptacyjna w ukladzie z ecoalem ,czy pompa wilo smart to odpowiednik grundfosa alfy 2?

Nie znam Wilo smart ale z tego co wyczytałem o niej to jest podobna ale to nie do końca to samo. W Wilo smart trzeba wybrać wstępny nastaw w którym reguluje ona w jakimś zakresie przepływy a Grundfos Alpha 2 nie ma żadnych wstępnych nastaw, po prostu pompa w całym zakresie dostosowuje swoje przepływy do potrzeb. Dodatkowo Alpha 2 na tryb nocny, to znaczy jeśli ktoś na kotle ustawił w programatorze na noc niższą temperaturę to ona to wykrywa i jeszcze zmniejsza obroty.

Pompa adaptacyjna pracuje tak jak ją ustawisz na sterowniku tzn. załączona/cykliczna/wyłączona. U mnie świetnie sobie radzi zarówno w pracy ciągłej jak i cyklicznej, w zasadzie to nawet częściej chodzi w trybie pracy cyklicznej. Bardzo fajnie współpracuje z zaworami termoregulacyjnymi. A światełka... jak jest włączona to wyświetla po prostu ile Wat w danej chwili pobiera i w jakim trybie chodzi. Ot taki dodatkowy bajer :) Jak ktos stoi przed wyborem pompy i stać go na dołożenie 200-300 zł to jak najbardziej polecam.

A jaki jest sens ustawiać pompę adaptacyjną na pracę cykliczną ... ???

No chyba, że nie masz zaworów termostatycznych na grzejnikach, tylko po co ci wtedy taka pompa :confused:

A jeśli to migotanie nie przeszkadza, to można zostawić tak, jak jest? Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na pompę grundfosa alpha 2?

Elektro-System twierdzi, że nie ma żadnego wpływu ... ale sprawdzałem też w serwisie Grundfosa i oni (fakt nie znają sterownika i nie wiedzą co wtedy się dzieje) uważają, że tak nie powinno być, więc dla świętego spokoju wywaliłem te kondensatorki :)

A jaki jest sens ustawiać pompę adaptacyjną na pracę cykliczną ... ???

No chyba, że nie masz zaworów termostatycznych na grzejnikach, tylko po co ci wtedy taka pompa :confused:

Mam zawory za wyjątkiem łazienek i korytarza. W okresie przejściowym przy ciągłej pracy pompy na 42* te pomieszczenia (bez zaworów) są trochę przegrzane.

Ponadto przy cyklicznej pracy mam mniejsze zużycie opału. Nie bardzo rozumie dlaczego uważasz że nie ma sensu ustawiać pompy adaptacyjnej na pracę cykliczną. Przecież chodzi ona wtedy (gdy jest załączona) tak samo jak przy ciągłej. Poza tym w trybie pracy cyklicznej pompa również może przechodzić w tryb ciągły w zależności od nastaw temperatury wewnętrznej.

Dzięki za informacje. Przemyślę jeszcze sobie sprawę zakupu pompy adaptacyjnej.

Tak sobie myślę, że mogę u mnie też wykorzystać fakt całkiem sprawnego działania grawitacji. Czyli normalna pompa ustawiona na pracę cykliczną. Kiedy się wyłączy, grawitacyjnie woda i tak będzie powoli krążyć w układzie c.o. (oczywiście nie we wszystkich grzejnikach, ale w większości tak), więc ponowne włączenie pompy przez sterownik nie spowoduje nagłego powrotu zimnej wody. I tak zresztą mam zamiar zastosować zawór 4d.

Dzięki za informacje. Przemyślę jeszcze sobie sprawę zakupu pompy adaptacyjnej.

Tak sobie myślę, że mogę u mnie też wykorzystać fakt całkiem sprawnego działania grawitacji. Czyli normalna pompa ustawiona na pracę cykliczną. Kiedy się wyłączy, grawitacyjnie woda i tak będzie powoli krążyć w układzie c.o. (oczywiście nie we wszystkich grzejnikach, ale w większości tak), więc ponowne włączenie pompy przez sterownik nie spowoduje nagłego powrotu zimnej wody. I tak zresztą mam zamiar zastosować zawór 4d.

Mam starą instalację i trochę walczyłem z poskromieniem grawitacji :) Według mnie działanie grawitacji trochę zmniejsza sterowność temperaturą w pomieszczeniach. Ale każda instalacja i komfort cieplny mieszkańca jest inny. Spróbuj z pracą cykliczną. Wiem że tu na forum przeważają opinie o wyższości równej i ciągłej pracy pieca. Wiem też że niektóre osoby że tak powiem z branży stosują u siebie cykliczną prace pompy i sobie chwalą. Każda instalacja jednak jest inna. Cytując Zawijana, jeżeli nie boisz się że wykres będzie Cię w d... drapał to spokojnie możesz wypróbować prace cykliczną. Zaobserwujesz jak zachowuje się temperatura powrotu i ewentualnie gdy uznasz że jest za niska spróbujesz podjąć jakieś kroki w celu jej podmieszania.

Ja mam dokładnie tak podłączone a jest problem. Temperatura na kotle 50st a powrót 33. Przy ustawieniu zaworu na 5.

Zawór 4D. Ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?

Temperatura za zaworem to 40 st a na powrocie przed zaworem około 5 st mniej.

W związku z takim zachowaniem pompa mieszająca chodzi prawie cały czas.

Edytowane przez młodypalacz

Ja mam dokładnie tak podłączone a jest problem. Temperatura na kotle 50st a powrót 33. Przy ustawieniu zaworu na 5.

Zawór 4D Essbe. Ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?

Temperatura za zaworem to 40 st a na powrocie przed zaworem około 5 st mniej.

W związku z takim zachowaniem pompa mieszająca chodzi prawie cały czas.

Normalne. Podnieś temperaturę CO i zmniejsz nastawę zaworu tak abyś uzyskał dobrą temperaturę powrotu.